Седем извода от Избори 2023

Коалицията ПП-ДБ губи гласове, "Възраждане" е във възход, БСП продължава да се свива и още особености на вота

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петите поред предсрочни парламентарни избори са факт и те като цяло не дават особени поводи за радост. Новият парламент до голяма степен пресъздава предишния, с много малко разлики - отново е силно поляризиран, отново няма варианти за коалиции, "Възраждане" вече е трета сила, а ИТН заменя "Български възход". Ето какви други важни тенденции се виждат зад числата от вота.

1. Продължава подемът на "Възраждане"

Проруската националистическа партия на миналия вот удвои резултата си, а сега добавя още 40%, или нови 100 хил. гласа. Тя вече е трета сила, макар и в политическа изолация. Анализатори наблюдават с повишено внимание развитието й. Според едни "Възраждане" е достигнала или е близо до тавана си. Други пък напомнят, че когато една партия расте, тя често расте или до влизането си във властта, или до събитие, което я "разомагьосва". Такива знаци за "Възраждане" засега не се виждат.

2. Кой стана донор на националистите

Националистите отново привличат солиден брой избиратели на "Промяната" - този път 30-32 хиляди души, или една трета от новия вот за националистите. На миналите избори други 40 хиляди избиратели на ПП направиха същото. Сега за ръста на партията на Костадин Костадинов обаче помагат и други - 17-18 хил. гласа от ГЕРБ и по няколко хиляди избиратели от БСП, ИТН, "Български възход", показват данните на "Галъп". Друга една трета от новата подкрепа за "Възраждане" обаче е органичен ръст - хора, които не са гласували на миналите избори, включително даващи вота си за първи път.

3. Защо реформаторската коалиция губи гласове

Въпреки високите очаквания коалицията ПП-ДБ не само не успя да стане първа, но и губи гласове - сега са с 80 хил. по-малко в сравнение със сумарния резултат на двете партии от миналия вот. Освен множеството кризи и факта, че не успяват да облекат амбициите си в устойчива власт, причина е и това, че ПП изгря бързо и ударно и привлече много широка периферия, включително нетипични за профила й избратели. Сега тя се "чисти" и формира своето ядро. Конкретно за по-слабия вот на тези избори обаче са помогнали и избирателите на ДБ, които са показали по-малка мобилизация и до урните са стигнали по-малко хора спрямо миналите избори.

4. ПП-ДБ са с отслабени позиции в големите градове

Новата коалиция печели безапелационно и в трите района на София - дори 25-и МИР, в който традиционно печели ГЕРБ. Но гласовете й в столицата са с 18 хил. по-малко от сумарните на ПП и ДБ в изборите през 2022 г. Коалицията побеждава и в Пловдив, но и там има спад на сумарните гласове. ПП-ДБ печели и в Русе. А в 23 други областни градове тя е победена от ГЕРБ. Това не са твърде добри новини за реформатските партии в контекста на предстоящите местни избори наесен, в които битката за София и Пловдив ще е ключова и за коалицията, и за баланса между силите на национално ниво.

5. БСП чезне

Макар и не толкова ударно, колкото предполагаха някои социолози, БСП продължава да се свива до исторически най-ниския си резултат от 225 хил гласа. Въпреки това Корнелия Нинова показа, че не възнамерява нито да подаде оставка, нито да се отклони от антиевропейската посока, която уверено води Столетницата към последния й танц.

6. Вотът "Не подкрепям никого" се е утроил за 2 години

На изборите през ноември 2021 г. около 35 хил души пуснаха протестна бюлетина, година по-късно - 88 хил, а сега - 109 хил. "Не подкрепям никого" вече е шеста сила в страната и чужбина - с повече гласове от ИТН. Посланието е ясно.

7. И все пак демокрацията е уморено устойчива. Засега

Поредицата от предсрочни избори без ясен вариант за формиране на управление е изтощаваща и за партиите, и за хората, но все пак избрателната активност остава устойчива - около 40%. Вотът в чужбина също се запази в размерите от октомври 2022. Така засега обществото показва устойчивост и защитни сили срещи радикални антидемократични идеи за форми на управление.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    isf1551879015601086 avatar :-|
    NotAvailable

    Чакаме следващите

    Нередност?
  • 2
    susedkata avatar :-|
    Любопитната Съседка
    • - 1
    • + 3

    Изводът е винаги само един - много малък, но много прост български народ!

    Нередност?
  • 3
    xsz45646888 avatar :-?
    xsz45646888
    • - 6
    • + 4

    "Проруската националистическа партия"

    Явно инструкцията от УС-посолството да се добавя "проруска националистическа" пред Възраждане при ВСЯКО нейно споменаване важи и за Капитал. Хубаво, ама не виждаме "проамериканска" пред ПП, ДБ, ГЕРБ и пр., обслужващи открито американските интереси не само на думи, но и с дела.

    Нередност?
  • 4
    absent avatar :-|
    Абсент
    • - 1
    • + 1

    Никъде в анализа не намерих спомената Причината! Изконната българска простотия, чалгаризирана докрай.
    Всичко е в ръцете на предстоящата победа на Украйна над рашистката пасмина. Много неща ще си дойдат на мястото

    Нередност?
Нов коментар