БСП и "Възраждане": миролюбците на Путин

Корнелия Нинова все пак запази отворена вратата за участието на левицата в правителство

В позициите си "Възраждане" и БСП често застъпват евроскептични тези
В позициите си "Възраждане" и БСП често застъпват евроскептични тези
В позициите си "Възраждане" и БСП често застъпват евроскептични тези    ©  Велко Ангелов
В позициите си "Възраждане" и БСП често застъпват евроскептични тези    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На фона на представянето уж като желани, но практически невъзможни евроатлантически коалиции, в Народното събрание има сериозно представителство на онази част от обществото, която е по-скоро с проруски и антиевропейски нагласи. Само за шест месеца от предходните изборите партията на Костадин Костадинов "Възраждане" отбелязва ръст на подкрепата си с 40%. Близо една трета от тях идват от ПП, още толкова са от негласували или неподкрепили никого на миналия вот.

Така Костадинов се оказа лидер на третата политическа сила в парламента с рекордния брой 37 народни представители. Квантовите подскоци, с които расте подкрепата за него за последните два парламентарни избора, му дадоха дори самочувствието в изборната нощ да заключи, че "Възраждане" би гласувала "за" правителство, но само ако е с неговия мандат.

Впоследствие формацията повтори тези си виждания въпреки реверансите, които получи от Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ поздрави Костадинов за успеха и анонсира, че би поканил "Възраждане" за общо управление зaедно с останалите партии.

Костадинов обаче обясни, че не вижда себе си в друг кабинет освен собствен. Нарече евроатлантическите партии подизпълнители на американското посолство, а ДПС - инструмент на турския президент Ердоган в България. "Радвам се, че успяхме да намалим влиянието на етническата и антиконституционна партия ДПС, която не е партия, а етнополитическа мафия. На тези избори ДПС регистрира спад официално от 2000 гласа, а реално доста повече, защото този спад беше компенсиран от ръста на гласовете им в чужбина", приписа си заслуга Костадинов, който очевидно опитва да се позиционира на всички писти, които обслужват националистическия вот, а не само в полето на евроскептицизма.

Костадинов впрочем е и единственият, който не се притеснява от следващи избори, защото прогнозите са за още ръст в одобрението за него. Проруските му позиции изключват всякаква помощ от страна на България за Украйна и се допълват от референдума за отлагане въвеждане на еврото.

На този терен играе и БСП, която оправдава саботажа на проукраинските позиции в България с миролюбие. Целейки се в консервативния електорат, социалистите прибегнаха до "антиджендър" темата (която доскоро беше приоритет за ВМРО и НФСБ), с което съвсем по модела на "Възраждане" се отдалечиха от проевропейските партии.

Ето защо, макар и доскоро в общо управление с ДБ и ПП, левицата вече не е сред особено желаните партньори на евроатлантическите партии, а дори и да се случи някаква колаборация, тя би била обяснена изключително трудно и у нас, и на партньорите на България зад граница.

Заради състезанието на един терен с "Възраждане" БСП загуби още от подкрепата за себе си и постигна ново електорално дъно. В бъдещия 49-и парламент партията, оглавявана от Корнелия Нинова, ще има едва 23 депутати, което я поставя на петото, предпоследно, място.

Скромният брой парламентаристи на социалистите сам по себе си не би бил пречка за изолиране на този тип настроения, ако по чудо се стигне до сформирането на някакъв кабинет. БСП и "Възраждане" обаче общо имат 60 гласа, които по-скоро отиват в националсоциалистическия проруски спектър. Това ги прави и неизползваеми, ако останалите формации искат да запазят приличие, подхождащо на проевропейските настроения на повечето хора.

Въпреки това обаче Корнелия Нинова запази възможност партията ѝ да преговаря с всички останали формации за общо управление. Веднага след вота тя обясни, че ще направи вътрешнопартийно допитване с кого би могла да се коалира БСП.

Подобна заявка на фона на показното, което Нинова прави, как се владее партиен апарат на практика означава, че тя даде знак към останалите формации: социалистите очакват оферти.

И макар да демонстрира на моменти евроскептични възгледи, за Нинова е жизненоважно БСП да бъде част от управлението на страната, ако такова има. Защото само така би намерила основание да запази лидерството си в партията. То пък е разклатено от главоломното електорално сриване на левицата, започнало още преди две години. Досега Нинова успяваше да удържи опозиционните настроения срещу себе си с аргумента, че макар и смалена, БСП е част от кабинета "Петков". Впоследствие този аргумент се видоизмени - "не бива да сменяме лидера преди предсрочни избори". Така се стигна до момента, че ако се сформира редовно управление (т.е. няма предсрочни избори) и левицата не е част от него, защитните обстоятелства около лидерството на Нинова ще отпаднат.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xsz45646888 avatar :-?
    xsz45646888
    • - 12
    • + 6

    И как точно нежеланието за въвличане на България в чужда война по какъвто и да било начин или различното (от това на грантодателя ви) виждане за това как да се достигне мир, води задължително до заключението за "проруски позиции"? Бидейки на 100% зависими от американската линия, включително и финансово, вие сте неспособни дори да допуснете, че някой може да гледа на събитията от позицията на българския или общия интерес. За вас всичко се върти около геополитическия сблъсък Америка-Русия, което е и нормално, все пак сте пропагандна бухалка на една от двете сили ...

    Нередност?
  • 2
    ilieva123 avatar :-|
    ilieva123
    • - 7
    • + 5

    Още заглавието като погледнеш и ти замирисва на жълта медия..
    Само хора, които са неадекватни на реалността могат да използват думата "миролюбец" в ирония.
    Всички знаем, че войните се водят винаги за защита на икономически интереси. Америка има икономически интереси в Украйна в много направления. Примерно, синът на Джо Байдън още през 2014-та беше нагласен за шеф на борда на директорите на не помня кой завод в Донбас.
    Какви са нашите икономически интереси в Украйна?
    Мекарите започнаха да си изливат млякото, зърнопроизводителите започнаха да фалират. Простести, блокади на границите от земеделци.
    Огромни кредити в последната година и още предстоят.
    Тази война е против нас. За България доброто са преговорите.

    Нередност?
  • 3
    selofia avatar :-|
    Селофия
    • - 3
    • + 5

    Войната, михлюзи, е европейската демокрация срещу азиатската дерибейщина. Аналог ВСВ - апийзмънт на Хитлер/Сталин. Накрая и те окупира червената армия и ти налага комунизма...
    А... за вашите грантове от Путлер?...

    Нередност?
Нов коментар