"Не подкрепям никого" вече е шеста сила в чужбина

Коалицията ПП-ДБ губи около 9 хил. гласа спрямо сумарния им резултат от миналите избори. "Възраждане" пък добавя около 3500 гласа и е трета сила, а ДПС - безапелационно първа

Любопитна подробност е, че хартиените бюлетини са предпочитани в чужбина над машините при вота за всички партии - в съотношение грубо 2 към 1
Любопитна подробност е, че хартиените бюлетини са предпочитани в чужбина над машините при вота за всички партии - в съотношение грубо 2 към 1
Любопитна подробност е, че хартиените бюлетини са предпочитани в чужбина над машините при вота за всички партии - в съотношение грубо 2 към 1    ©  Цветелина Белутова
Любопитна подробност е, че хартиените бюлетини са предпочитани в чужбина над машините при вота за всички партии - в съотношение грубо 2 към 1    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако българите зад граница трябваше да изберат управлението на България, то ДПС отново щеше безапелационно да е първа сила - около 37.6% от гласовете. На миналите избори движението взе около 54 500 гласа и отново беше на върха, а този път увеличава резултата си с още почти девет хиляди гласа - до почти 63 хил. Движението сякаш и този път видимо не насочи сериозни ресурси за мотивация на вота от Турция - или поне публично не си личеше да е така. Въпреки това то получава тиха, но стабилна подкрепа от съседната ни страна.

Втора остава коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" с почти 46 хил. гласа (26.7%). Резултатът обаче е с 9 хил. гласа по-слаб от сумарните гласове за двете партии от изборите през октомври (виж графиката). Тогава "Продължаваме промяната" имаше над 38 хил. гласа, а "Демократична България" - над 16 хил. Така известният отлив в подкрепата за ПП се усеща и в чужбина, така както се усеща и в страната.

След като миналата година удвои резултатите си в чужбина - от 13 хил. на почти 25 хил. гласа, сега националистическата проруска партия "Възраждане" се нарежда на трето място, като добавя още около 3500 гласа в актива си - до малко над 28 хил. (16.6%).

Няколкостотин гласа повече отчита и ИТН (до 8800, или 5.15%) , докато ГЕРБ и БСП имат малък отлив.

Ако опцията "Не подкрепям никого" пък беше партия, тя щеше се нареди на шесто място - нея са избрали над 4500 души - повече отколкото БСП, "Български възход" или "Левицата".

Иначе в предсрочните парламентарни избори в неделя са участвали около 175 хил. български граждани в чужбина - толкова, колкото са били и на миналите избори. Въпреки спада на едни и леко завишената подкрепа за други този път не се вижда "месианска" фигура, която да мобилизира силен вот зад граница - каквито бяха ИТН и Слави Трифонов през юли 2021 година. Любопитна подробност е, че хартиеният вот доминира над машинния в чужбина при всички партии - в съотношение грубо 2 към 1.

Други любопитни факти са кой къде печели. Така например коалицията ПП-ДБ има над 50% от вота от Сърбия и Северна Македония, както и в Централна Европа - Унгария, Полша, Словакия, Словения, а също и в Швейцария, Австрия, Холандия, Португалия и т.н. Също така тя е първа сила с резултат между 40 и 50% и в много западноевропейски страни - Германия, Франция, Белгия, Швеция, Ирландия и т.н.

"Възраждане" е първа сила с над 30% подкрепа в страни като Испания и Италия, Чехия и Норвегия и е втора сила в Германия. Партията печели безапелационно в Румъния и Молдова, както и в Беларус. Доста почитатели има и в Гърция.

В Европа най-високата подкрепа за ГЕРБ идва от Русия - почти 30% от вота (при около 340 гласували). Но и там формално печели коалицията ПП-ДБ с над 41%. Партията на Борисов взима над 20% дял и в Албания, но там пък лидер е БСП с 45%.

ИТН е най-популярна във Великобритания и Исландия, също и в Испания, Норвегия, Германия и Италия. Но никъде не получава повече от 10% от вота.

В Северна Америка, където е друга голяма част от българската диаспора, ПП-ДБ са първи в САЩ (53%) и Канада (около 40%). Втори са "Възраждане" - с 37% в Канада и с 23% в САЩ. ГЕРБ получава около 10% от вота в двете страни, а партията на Слави Трифонов - около 6%.