🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Ще получим ли най-накрая услугата «Правосъдие»

Промените в конституцията: Кой кого ще надиграе в парламента

Паралелно се развиват сюжети с краткосрочен и дългосрочен залог, всеки от които може да тласне реформата на съдебната власт в неизвестна посока

Делян Пеевски стана член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ и ИТН и с кворумната услуга на "Възраждане"
Делян Пеевски стана член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ и ИТН и с кворумната услуга на "Възраждане"
Делян Пеевски стана член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ и ИТН и с кворумната услуга на "Възраждане"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Делян Пеевски стана член на конституционната комисия с гласовете на ГЕРБ и ИТН и с кворумната услуга на "Възраждане"    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има ли шанс най-накрая хората да получат такава съдебна система, която работи за тях - гарантира правата им и пази активите им - лични, и публични? Процедурата по отстраняването на главния прокурор Иван Гешев показа много видимо всички дефекти на прокуратурата и политическата класа, мафиотизирането на властта и феномена "превзетата държава". Освобождаването на главния прокурор обаче няма нищо общо с промяната, от която има нужда.

Сериозният проблем в момента е липсата на конкретна визия какво да се прави дори в краткосрочна перспектива. Политиците не задават никакви параметри за избор на нов ВСС - органът, през който в момента съдебната система е превзета от криминални интереси. И макар че парламентът сам си заложи тримесечен срок, депутатите се канят да не го спазят. Ако това не се промени, настоящото управление, което дойде с обещанията за съдебната реформа, ще претърпи сериозни щети.

"Капитал" представя актуалния прокурорско-политически скандал в неговите две страни - от гледна точка на събитията в прокуратурата и на подхода в парламента. По-долу е разказът за това какво се случва в парламента с интригата около конституционните промени, квазидебатът да има ли главен прокурор, изборът на парламентарна квота на Висшия съдебен съвет, заложническата криза с имунитетите, новия образ на Пеевски.

Тук можете да видите "Накъде след Гешев".

Предишните няколко парламента бяха белязани от едно и също, на моменти ожесточено разделение: партиите, които се обявяват за "съдебна реформа, която само започва с отстраняването от поста на главния прокурор Иван Гешев", и другите (обичайно ДПС и ГЕРБ), които твърдяха, че това не е приоритет.

Сегашното Народно събрание даде заявка за нещо различно: отстраняването на Гешев вече е факт, а доскорошните политически врагове - коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България", от една страна, и ГЕРБ и ДПС, от друга, се споразумяха за мнозинство, което да приеме нужните за съдебната реформа промени в конституцията.

Че дните на Гешев на поста са преброени, беше ясно още когато ДПС и ГЕРБ дадоха сигнал, че вече не стоят зад доскорошния си основен политически инструмент в съдебната власт. Нещо повече - санкционираният по глобалния закон "Магнитски" за корупция депутат Делян Пеевски създава впечатление, че вече е с едни гърди напред по отношение на конституцията и промяната из основи на съдебната система, която от месец и половина не спира да разгръща пороците си.

Парламентът заживя с тази основна тема - измененията в основния закон, които трябва решат проблема със статута на главния прокурор, а също и избора и функционирането на Висшия съдебен съвет (ВСС). Поддържаща, но също важна роля получи въпросът за депутатските имунитети. За разлика от тях, предвид специалната комисия, която ще ги опази поне за определен период, съдбата на конституционните промени не изглежда толкова предвидима. Засега процесът прилича по-скоро на надиграване, без да е ясно кой ще го спечели. Но всички други реформи могат да се окажат негови заложници.

Комисията майка за конституцията

Единственото сигурно към този момент е, че в Народното събрание ще заработи комисия, която трябва да изготви текстовете с промените в основния закон. Това трябва да се случи, след като бъдат разгледани двата налични проекта - на ДБ и на ДПС, обявени през 2021 г.

Депутатът от ДПС Делян Пеевски влезе в нея със специално гласуване в пленарната зала и ако се съди по последните му изяви, намерението му е да бъде основен говорител на партията си по темата. Избирането му с гласовете още на ГЕРБ и ИТН, с кворумната услуга на "Възраждане", показа и евентуално мнозинство зад конституционните му идеи.

ПП-ДБ, които имат 63-ма депутати, от своя страна се заеха с търсене на подкрепа за "тяхната реформа" сред останалите формации извън ГЕРБ и ДПС.

Междувременно прокурорско-политическата битка извади наяве отдавна известния факт за делата на трупчета срещу политици, които главният прокурор държи като застраховка за оцеляването си. И когато се наложи, им дава ход. Така се стигна до масово искане от Гешев за снемане на имунитети (на Бойко Борисов, Кирил Петков и др.), което пък доведе до създаване на парламентарна комисия, чиято цел е да прецени дали има реални основания за това, или е политическа акция за "самоотбрана" на главния прокурор.

Кашата с ВСС и избора на наследник на Гешев

Пред реформаторите стои и още един въпрос, пряко свързан с всичко дотук. А именно дали парламентът ще избере нов Висш съдебен съвет (който да започне процедура за избор на нов главен прокурор), преди да бъдат приети евентуалните конституционни промени, предполагащи избор на следващ ВСС по различна процедура.

Тук проблемите са два.

- Първият е, че ако депутатите решат да изберат нов съвет, това ще стане по действащата уредба, а в случай че се стигне до гласуване на промени в основния закон, ще се наложи да правят същото веднага след тях.

- Вторият е, че ако решат да отложат избора на ВСС след конституционните промени, ще дадат възможност на настоящия му състав (безспорно показал, че е политически зависим) да започне процедура по избора на наследник на Гешев.

Причината за това са приетите в края на май поправки в Закона за съдебната власт, които задължават парламента в тримесечен срок да смени сегашния ВСС с изтекъл мандат. Професионалните квоти на прокурори и съдии вече бяха избрани - при съмнителни обстоятелства, а НС закъснява със своите повече от година. Беше прието предложението на ГЕРБ в срок от три месеца, тоест до края на август, да започне изцяло нова процедура за ВСС - и за двете квоти.

Основната нагласа сред партиите е, че отново няма да спазят закона, показа допитване на "Капитал" до народни представители. Според тях целта на промяната в ЗСВ е да се неутрализират направените избори за професионалната квота. За съдийския избор имаше дори дело, експертизата по което показа множество нарушения, а особено впечатление направи, че магистратите масово са гласували от един IP адрес, почти един след друг. Въпросите пък дали състезанието е било опорочено останаха без отговор.

Ако парламентът реши да избира ВСС след промените в конституцията, това означава настоящият съдебен съвет, доминиран от ГЕРБ и ДПС, да избере нов главен прокурор. Според юристи подобно решение би било укоримо, но не е противоправно, тъй като КС отсъди, че ВСС работи пълноценно и след изтичане на мандата си - до избора на нов.

След броени дни (ако президентът подпише указа) България ще остане без главен прокурор и без да е ясно дали органът, който трябва да избере негов наследник, ще започне такава процедура. В същото време парламентът дава заявка, че ще премахне фигурата на главния прокурор и ще реформира ВСС, но не е ясно нито как, нито с какво мнозинство.

Така в Народното събрание се развиват поне два сюжета с два различни залога - краткосрочен и дългосрочен, всеки от които може да тласне промените за съдебната власт в неизвестна посока.

Квазидебатът: да има или не главен прокурор

Заедно с отстраняването на Иван Гешев от поста от парламента дойдоха сигнали за почти разбирателство, че фигурата на главния прокурор трябва да бъде премахната от конституционната уредба. Тон даде Пеевски, който обяви, че е обсъждал този въпрос на една от срещите си с Христо Иванов. Самият Иванов, а също и Кирил Петков потвърдиха, че предпочитат да няма вече главен прокурор.

Извън възраженията на експертите, че заради естеството на работата на прокуратурата има опасност от създаването на 28 областни "гешевци", големият проблем пред тази идея е, че изисква свикването на Велико народно събрание. Тя покри обаче други важни теми, като борбата с корупцията например. След политически сътресения, които тя породи от 2020 г. насам, в сегашния парламент по нея настъпи оглушителна тишина.

Заедно с това дебатът възможно ли е да се премахне фигурата на главния прокурор слага някакъв "похлупак" дори на безспорни теми като състоянието на Висшия съдебен съвет. Прякото излъчване на заседанията по отстраняването на Гешев даде силен повод промените за съдебния орган да бъдат обяснени ясно и недвусмислено, но никой не се възползва от него. Вместо това се разбра, че разговорите в конституционната комисия няма да бъдат публични.

Така на този етап промените в основния закон по-скоро изглеждат като игра на котка и мишка. На партиите на промяната им трябват гласове, а на партиите, санкционирани по "Магнитски", им трябва нов имидж - на реформатори. Също на този етап се говори за промените на "хартия". Ключовият момент ще бъде при избора на личности за органите на съдебната власт.

Заложническата криза с имунитетите

През тази призма може да бъде разглеждана и ситуацията с депутатските имунитети, най-вече на лидерите на ГЕРБ и ПП Бойко Борисов и Кирил Петков. Според юристи е оправдано, докато Иван Гешев е на поста, да не се предлага снемането им по негово искане, след това обаче нищо не налага да се пречи на разследването на политици и доказване на вината, ако има такава.

ГЕРБ обаче все още твърдят, че имунитетите не трябва да се снемат до приемането конституционни промени - което означава в неопределен срок, най-малко няколко месеца. Подобно условие изглежда и като опит да се предотврати подновяването на разследвания като тези за пачките и кюлчетата и "Барселонагейт", по които прокуратурата досега не показа никакви резултати.

Парламентът създаде комисията, която в срок от един месец трябва да се произнесе дали има реални основания за исканите имунитети. Кирил Петков декларира, че ще се откаже от своя още преди решението на комисията. Корнелия Нинова обаче отбеляза, че е напълно възможно комисията да поиска удължаване на срока за работата си.

Новата премяна на Пеевски

Още един сюжет чака развръзка - ще остане ли Делян Пеевски в конституционната комисия. От ДПС дадоха ясно да се разбере, че цената на тяхната подкрепа е именно активната роля на Пеевски. За нея може да има само две обяснения:

- че се опитва да изпере имиджа си след санкциите "Магнитски";

- че ще следи изкъсо промените, така че да запази лостовете си в съдебната власт.

Миналата седмица, след като лидерите на ПП-ДБ гласуваха с "въздържал се" за избора на Пеевски в комисията, съпредседателят на ДБ Христо Иванов призова за оттеглянето му, след което се срещна с него. Няма публични данни, че депутатът от ДПС е склонен да се оттегли.

Засега е видимо, че и Борисов, и Пеевски ползват темата за съдебната реформа за лични цели. Но така или иначе развитията по нея по същество предстоят.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    Вреден популизъм.
    Така може да се обобщи след случващото се в последните седмици около събарянето на Гешев умилителното питане: "Има ли шанс най-накрая хората да получат такава съдебна система, която работи за тях..."

    Ами повече от ясно е, че такъв шанс няма.
    И не за друго, а защото за притовоборстващите страни в това вълмо от интереси нито една не се интересува от темата.

    Фактът, че по отношение разкарването на Гешев интересите на ДБ (които влачат за масовост нищо несхващащия от темата политически стартъп ПП) моментно съвпаднаха с тези на Герб и ДПС не бива да ни вкарва в заблуждение за някакъв катарзис у някои от играчите.
    ДПС и Герб не са поставяли старателно през годините пул на всяка капия във ВСС, за да ги предадат ей тъй на за черните очи на Христос Иванов.

    Дори си мисля, че развоят с Гешев, бе елегантен финт на вечния сенчест тандем Герб-ДПС да прикрият желанието си да се отърват от неадекватния Гешев с шумно огласяваната от ДБ някаква си там правосъдна реформа. Която - естествено! - започваше с канселирането на Гешев.
    Е, добре: Гешев вече го няма...
    Но жълтопаветниците нямат готов следващ ход! Те бяха готови да тръгнат на война с президента, за когото се настройваха, че ще мотае указа за Гешев. И сценарият им рухна в мига, когато Радев тутак си го подписа.

    За мен това се дължи на слабата юридическа подготовка и никаквата юридическа практика на самообявилия се за правно острие на ДБ и на неспособността му като такъв да осмисли 2-3 логични факта:
    а) при тази Конституция и при тези устройствени закони държавате не може да остане без гл.прокурор. А вр.и.д. (а вероятно и следващият редовен) ще го изберат същите, които искаха да се отърват персонално от Гешев. И близо до ума е, че отново ще стане "ти си го избра"... Както и стана;
    б) държателите на капиите във ВСС изобщо нямат намерение да губят влиянието си там, най-малкото защото на този етап няма политическа сила, която да ги измести. Политическия стъртъп ПП-ДБ не представляват заплаха най-малкото, защото нямат електорат, а фенове, които при видимата липса на резултати от управлението им ще ги зарежат тъкмо в навечерието на местните избори. При задаващата се ротация на фигурите във ВСС сенчестият тандем Герб-ДПС отново ще може да си подреди пуловете на същите капии;
    в) вечната дъвка на Христос Иванов със съдебна реформа (първото импромптю на която през 2015 г (Дв, бр. 100) беше разделянето на ВСС на две колегии, което пък две години по-късно гарантира "избора" на Гешев), е напът сега да осигури на сенчестия тандем Герб-ДПС пълен контрол върху евентуалните промени в Конституцията. Пълен!

    Самият факт, че ПП-ДБ не гласуваха против (дори само като знак за неприемането му) включването на Пеевски в конституционната комисия, говори ясно за кашата, в която се намира дясната чета: която хем формално съуправлява с притиснатия да се съгласи с това унижение Герб, хем под чаршафа "коалиционерите" на баце правят това, което са правили винаги - играят с ДПС.

    В този смисъл резултати това правителство, събрано с насилие и диктат отвън няма как да постигне.
    А не постигне ли резултати, цялата вина ще отида у тия, които искаха цялата власт (и преядоха с нея): ПП. И на задаващите се местни избори - най-важните избори в страната, защото става въпрос за реална власт и реални пари, - заедно със сухото ще изгори и мокрото - ДБ.

    Кьорав карти не играе, още повече, когато е седнал да продава пинизи на изпечени картоиграчи.

    Задаващият се крах на десните сурогатни обединения не е добре, най-малкото, защото обезверява хората и ги тласка към подкрепа на крайни политически форми.
    Което пък легитимира политическите тарикати (Герб и ДПС) като борци за нормалността в политиката...

    И отидоха в безвремие още 5-6 години от живота ни.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Прекрасен анализ на Петя Владимирова по темата за колаборацията :
    https://www.dnevnik.bg/analizi/2023/06/17/4496923_dokude_shte_stigne_sdelkata_s_borisov-peevski/

    P.P.S. Драги Капитал, не би ли могла г-жа П.Владимирова поне от време на време да вкарва сиво вещество и тук?

    Нередност?
Нов коментар