🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

България отново е без комисар след оставката на Габриел

Намесата във вътрешните дела на страната коства поста на досегашната комисарка, въпросът е кой ще назначи следващия

Оказа се, че Габриел няма как да остане на позицията си, след като прие мандата
Оказа се, че Габриел няма как да остане на позицията си, след като прие мандата
Оказа се, че Габриел няма как да остане на позицията си, след като прие мандата    ©  E
Оказа се, че Габриел няма как да остане на позицията си, след като прие мандата    ©  E

България отново остана без комисар в Брюксел. В понеделник, малко преди да получи мандата от Румен Радев, българският еврокомисар Мария Габриел подаде оставка от позицията си в Европейската комисия.

Тя беше в едномесечен неплатен отпуск от задълженията си в изпълнителния орган на ЕС, след като прие предложението на бившия премиер Бойко Борисов да води преговорите на спечелилата изборите ГЕРБ за формирането на правителство. Оказа се обаче, че Габриел няма как да остане на позицията си, след като прие мандата.

За приетата оставка съобщи лично председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен в изявление до медиите и благодари за съвместната им работа. Според източници, с които "Капитал" разговаря, една от причините за внезапната оставка може да се крие и в изказванията от миналата седмица на Мария Габриел за искане на оставката на главния прокурор Иван Гешев, като един от първите приоритети на нейното евентуално бъдещо правителство. Това може да се тълкува като вмешателство във вътрешните работи на страна членка (нещо абсолютно забранено за функциите на еврокомисар, но неизбежно за кандидат-премиер).

Официално - "с благодарност"

Като причина за подадената и съответно приета оставка обаче Урсула фон дер Лайен цитира приемането на мандата на Мария Габриел за съставяне на правителство от президента Румен Радев. "Желая на Мария всичко най-добро и съм убедена, че с нейния опит в европейската политика, в този и предишния колеж на комисарите, тя ще бъде в най-добра полза за страната си".

Фон дер Лайен обяснява подробно за "ползотворната работа" с вече бившия еврокомисар по иновациите, науката, културата, образованието и малдежта, "за нейния изключителен принос в напредъка по приоритетите на Европейската комисия в тази област". "Благодарна съм на комисар Габриел за отличното прилагане на програмата за иновации "Хоризонт Европа", за усилията и във връзка с стартъпите и иновациите чрез Европейския съвет по иновации и нейното лично ангажиране в превръщането на "Европейската година на младите" в успех."

Неофициално обаче в белгийската столица цял ден вървят слухове, свързани с изключително критичната статия на брюкселското издание на "Политико" към българския еврокомисар, в която тя беше наречена "войник на партията" и стилът ѝ на работа беше определен като "кошмар".

За никого в институциите в Брюксел не е тайна, че между ръководителя на комисията и вече бившия еврокомисар нямаше твърде силна симпатия. Във втория си мандат в ЕК Габриел бе лишена от апетитното портфолио за "дигитализацията" и ѝ бе даден обширен ресор, ключовите въпроси по който делеше като отговорност с двама вицепредседатели - Маргрете Вестагер (с ресор "Европа, подготвена за цифровата ера") и Маргаритис Схинас (с ресор "Утвърждаване на европейския ни начин на живот").

Да влезе следващият

Всъщност, дори и да не беше подала оставка и да се бе върнала в Брюксел при евентуално неуспешно съставяне на правителство, Габриел щеше да рефлектира върху авторитета на изпълнителния орган на ЕС.

Ключов въпрос сега е кой ще бъде следващият еврокомисар на страната в оставащата една година от мандата на комисията Фон дер Лайен. Принципно това трябва да направи редовното правителство на държавата, но при липса на такова със задачата ще се наеме президентът Румен Радев. А интерес сред членовете на служебното правителство за поста очевидно не липсва.

Новият кандидат трябва да мине през препитване в Европейския парламент и да получи одобрението на Фон дер Лайен. Срок за това няма, като миналият път, след оставката на Кристалина Георгиева, Борисов прекара известно време в търсене на кандидат и назначи Габриел, след като преслуша няколко други кандидатури.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    valdim avatar :-|
    Dimov
    • + 3

    Бойко си събра вересиите и скоро кърпичката "Мария Габриел" ще е в частния сектор или нейде из брюкселските тинк-танкове (не че е добра в мисленето).

    Нередност?
  • 2
    cccd avatar :-|
    cccd
    • + 2

    Никой в Брюксел няма да забележи липсата на Мара Неделчева от Хаджидимово.

    Нередност?
Нов коментар