Борбата за регулаторите продължава в Сметната палата

Възстановеният от Конституционния съд шеф на Сметната палата Цветан Цветков отиде на работа, но не беше допуснат в сградата от близката до ГЕРБ и ДПС сегашна председателка

Въпреки че КС обяви решението на парламента за отстраняването на Цветан Цветков за противокондтитуционно, той не успя да се върне на поста
Въпреки че КС обяви решението на парламента за отстраняването на Цветан Цветков за противокондтитуционно, той не успя да се върне на поста
Въпреки че КС обяви решението на парламента за отстраняването на Цветан Цветков за противокондтитуционно, той не успя да се върне на поста    ©  Юлия Лазарова
Въпреки че КС обяви решението на парламента за отстраняването на Цветан Цветков за противокондтитуционно, той не успя да се върне на поста    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отстраненият от Народното събрание бивш председател на Сметната палата Цветан Цветков направи опит във вторник да се върне на поста, след като Конституционният съд обяви решението на предишния парламент за смяната му за противоконституционно, но не беше допуснат от охраната да влезе в сградата. Аргументът за недопускането му беше заповед на временно изпълняващата длъжността председател Горица Грънчарова-Кожарева, според която в Сметната палата не се допускат "външни лица" за неопределен срок от време. Цветков им отговори, че той не е външно лице, а председател на одитната институция, и заплаши, че ще търси правата си по съдебен път.

Това се случва на фона на започналата в парламента процедура за избор на нов председател на Сметната палата, както и на сложните разговори между управляващите от ГЕРБ и ПП-ДБ за назначенията в другите регулатори като БНБ и оттеглената кандидатура за председател на НЗОК на Иванка Динева, номинирана от ГЕРБ.

Пред журналисти Цветков заяви, че с недопускането му да се върне на поста върху Сметната палата се упражнява политически натиск. Цветков обяви и че ако беше допуснат да довърши мандата си, е щял да поиска информация какъв е статусът на одитните доклади, които са изпратени на прокуратурата, но по тях няма движение. "Дали са образувани по тях досъдебни производства, дали са повдигнати обвинения срещу виновните лица, които според Сметната палата са установени, че са разходвали в ущърб на обществото значителен по размер публичен ресурс", каза Цветков. Като особено фрапиращи в това отношение той отличи два одитни доклада - на държавното дружество "Монтажи" за 1.2 млрд. лв. и на "Автомагистрали" за 4 млрд. лв., които обхващат периода 2018 - 2020 г., когато управляваше ГЕРБ.

Как се стигна дотук

До срамната сцена на входа на Сметната палата се стигна след поредица от действия на предишното и сегашното Народно събрание с участието на ГЕРБ, ДПС и БСП, които могат да се определят като наказателна акция срещу бившия председател на одитната институция Цветан Цветков - един от най-опитните одитори на публичните разходи.

Първо в края на работата на 48-ото Народно събрание той беше отстранен от поста по предложение на ГЕРБ, ДПС и БСП, като формално трите партии използваха като аргумент случая с криптовалутната компания Nexo и даренията на нейни служители за предизборната кампания на "Демократична България" (ДБ), както и факта, че мандатът му на председател на Сметната палата беше изтекъл. Още тогава обаче депутати от ДБ и ПП, а и самият Цветков предположиха, че това е само поводът за смяната му, а истинската причина е желанието на ГЕРБ и ДПС да се прикрият нелицеприятни одитни доклади на държавни институции и фирми по време на управлението на ГЕРБ, както и ревизии на общини и кметове, управлявани от представители на партията на Борисов и от ДПС. Още повече че избраната на негово място за временно изпълняваща длъжността Горица Грънчарова-Кожарева също беше с изтекъл мандат като зам.-председател на Сметната палата.

Временната председателка е съпруга на наскоро пенсионирания прокурор от Върховна касационна прокуратурата и бивш член на ВСС Михаил Кожарев, за когото има няколко индикации, че е представлявал интересите на ДПС и Делян Пеевски в съдебната система. Преди време той защитава публично Иван Гешев, включително и когато тогавашният правосъден министър иска отстраняването на главния прокурор. При реалното му отстраняване няма публична реакция.

Горица Грънчарова-Кожарева пък е дългогодишен член на Сметната палата, като през 2005 г. е предложена за поста от управляващата тогава тройна коалиция на НДСВ, БСП и ДПС. След кратко прекъсване в края на управлението на кабинета "Орешарски", излъчен от ДПС и БСП, отново е избрана в ръководството на одитния орган, което предизвика възмущение, включително и на ГЕРБ, които бяха в опозиция тогава. Към оня момент имаше сериозни съмнения за конфликт на интереси на Кожарева, защото съпругът й беше член на ВСС и като такъв отговаряше за бюджета на съдебния орган, който е одитиран от Сметната палата.

Заради тези съмнения депутати от ПП и ДБ сезираха Конституционния съд, който на 22 юни се произнесе, че решението на НС за отстраняването на Цветков и избора на Кожарева-Грънчарова за временен председател е противоконституционно. Решението на върховния съд предизвика разнопосочни коментари дали то връща автоматично Цветков на председателския пост на Сметната палата, или това трябва да стане отново с решение на парламента. Депутати от ПП и ДБ, а и самият Цветков, позовавайки се на юристи, твърдяха, че решението има директна възстановителна сила. Според други юристи обаче, за да бъде върнат на поста, трябва отново да се произнесе парламентът. Дори и Цветков да беше върнат като председател, той щеше да остане на поста около две седмици, защото в Народното събрание започна процедурата по избора на ново ръководство на Сметната палата, а според закона Цветков не може да заема длъжността втори мандат.

Наказателната акция срещу Цветков продължи

Въпреки това обаче наказателната акция срещу него продължи. Първо председателят на парламента Росен Желязков забави обнародването в Държавен вестник на решението на КС за противоконституционното отстраняване на Цветков. То излезе на 7 юли, в същия ден, в който ГЕРБ успя да прокара в парламента решението за удължаване на срока за внасянето на кандидатури за председател на Сметната палата. В него като втора точка депутатите приеха и че до избирането на нов председател изпълняващ длъжността остава Горица Грънчарова-Кожарева. Освен от ГЕРБ, ДПС и БСП решението беше подкрепено и от депутатите от ПП-ДБ, въпреки че те също внесоха решение за удължаването на срока, но то изобщо не беше подложено на гласуване в пленарната зала.

Неофициално народни представители от ДБ обясниха пред "Капитал", че са подкрепили предложеното от ГЕРБ решение, защото са били поставени от депутатите на Борисов пред сложен избор. Ако бяха отхвърлили проекторешението с точката за оставането на Грънчарова-Кожарева на поста, е имало реална опасност ГЕРБ да гласуват "против" удължаването на срока за внасянето на номинации за председател на Сметната палата.

Причината за удължаването е, че ПП-ДБ, които според договорката с ГЕРБ трябва да издигнат кандидат за председател на Сметната палата, все още нямат номинация. Първоначално от ПП възнамеряваха да предложат настоящия директор на агенцията за държавна финансова инспекция Стефан Белчев, но според депутати той не може да бъде избран заради изискването на закона бъдещият председател на Сметната палата да не е заемал през последните три години ръководни постове в държавни институции. Презумпцията е, че одитният орган прави ревизии на тези институции и може да възникне конфликт на интереси. По неофициална информация двете формации от коалицията ПП-ДБ са предложили свои кандидати за поста и ще трябва да се обединят около едната кандидатура, която да бъде внесена в деловодството на парламента.

Към момента има само една официално внесена кандидатура и тя е на "Възраждане".