Нашите милиони срещу вашите дарители

Начинът, по който Сметната палата промени правилата за деклариране на предизборни дарения, може да откаже хората да подкрепят силите на промяната

Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС - Мустафа Карадайъ вкараха и Сметната палата в предизборната кампания
Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС - Мустафа Карадайъ вкараха и Сметната палата в предизборната кампания
Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС - Мустафа Карадайъ вкараха и Сметната палата в предизборната кампания    ©  Велко Ангелов
Лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов и на ДПС - Мустафа Карадайъ вкараха и Сметната палата в предизборната кампания    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец преди предсрочните избори вече ясно се виждат резултатите от две действия в 48-ия парламент на т.нар. хартиена коалиция (ГЕРБ, ДПС И БСП). Стъпвайки на ударно приетите промени в Изборния кодекс Централната избирателна комисия (ЦИК) взе решение, с което направи невъзможна проверката на истинността на резултатите от вота. Новото ръководство на Сметната палата пък разписа такива правила за даренията от физически лица на партии, които е съмнително, че ще изсветлят финансирането на кампаниите, но със сигурност ще изплашат дарителите.

И двата казуса от миналата седмица атакуват пряко новата коалиция между "Демократична България" и "Продължаваме промяната". Причините са видими. От една страна партийни дарители са предимно симпатизнатите на двете формации, а от друга - пак те са хората, гласуващи предимно машинно. Така още преди да са се състояли изборите с няколко маневри ГЕРБ, ДПС и БСП направиха невъзможно установяването на машинациите в броенето на гласовете, като в същото време се опитаха да ограничат "служебно" вота за конкурентите им.

Когато в края на краткия живот на последния парламент ГЕРБ, ДПС и БСП се съюзиха и изненадващо свалиха председателя на Сметната палата, съмненията, че обезглавяването на одитната институция и поставянето на удобен за трите партии председател се прави заради предсрочните парламентарни избори изглеждаха като конспирация. Поне формално от "тройната ад хок коалиция" изтъкваха като причина за крайната мярка недостатъчния контрол от страна на Сметната палата върху дарителите на партиите за предизборната им кампания и по-специално върху тези на "Демократична България". Поводът беше разпален от прокуратурата скандал с българската криптобанка Nexo, в който главно място заемаше информацията, че нейни служители са дарявали средства за една от партиите в обединението - "Да, България".

Махането на председателя на институцията Цветан Цветков малко преди парламентът да се разпусне, пък изглеждаше като отмъщение за това, че той отказа да влезе в тона на ГЕРБ и ДПС за атака срещу ДБ. Тогава Цветков им обясни, че Сметната палата по закон трябва да провери дали има съответствие между дарението и доходите на съответния дарител, което се установява от НАП, а към оня момент информацията от приходната агенция все още не беше постъпила.

Смяна на правилата в последния момент

Двайсетина дни след това обаче се видя, че отстраняването на Цветков нито е конспирация, нито само отмъщение за отказа му да обслужи политическата кампания на ГЕРБ и ДПС, а добре премерен ход, свързан с предстоящите парламентарни избори. Една от целите на овладяването на одитната институция, изглежда, са дарителите на партиите в предизборната кампания. Те, според новите изисквания, вече ще предоставят подробна информация за произхода на даренията си пред Сметната палата. Изненадващото решение, взето от ръководството й в навечерието на предизборната кампания, може да промени правилата на играта, защото може да откаже част от хората, които са решили да дарят средства на партиите за кампанията. Най-малкото защото потенциален дарител може да не желае работодателят му да знае на коя партия е привърженик.

Това ще засегне най-вече две от партиите, преки конкуренти на ГЕРБ в парламентарните избори - ПП и ДБ, които финансират кампанията си изключително чрез дарения на свои симпатизанти. И няма изобщо да се отрази на ГЕРБ, ДПС или БСП. Трите партии не разчитат на дарители, защото разполагат със собствени средства, натрупани от дългите години държавно финансиране и членски внос. За разлика от тях ПП се учреди като партия преди година и едва ли има натрупани средства. Формацията взема държавна субсидия от ноември 2021 г., но заради кратките два параламента получената сума не беше в пълния й размер.

Евентуалният отлив на дарители би поставил в неравностойно положение в кампанията ПП и ДБ, които на този вот се явяват като коалиция.

Какъв е казусът

Досега от началото на предизборната кампания всички партии и коалиции, които участват в изборите, трябваше да предоставят на Сметната палата имената на дарителите си и подписани от тях декларации за произхода на средствата на дарението, като в нея се посочваше, че носят наказателна отговорност за деклариране на неверни данни. За тази кампания обаче дарителите ще трябва да посочват доста конкретни данни за произхода на средствата. Като например - ако дарението е от наследство, трябва да се посочи годината на придобиването му, както и данни за човека, от когото е наследството. Ако е от спестявания, ще трябва да се опише периодът, в който те са натрупани, както и данни за източника им. Същото важи и ако дарението е от трудова или търговска дейност, като освен източника дарителят трябва да посочи и данни за работодателя. Ако пък като произход на дарението е посочен дивидент, дарителят трябва да предостави данни за юридическото лице, неговия ЕИК/БУЛСТАТ. А за регистрираните фирми в чужбина - идентификационен номер, под който дружеството е вписано в регистъра на съответната държава. Освен това в декларацията трябва да се посочи и датата на решението за разпределянето на дивидента на управителния орган на дружеството.

Сметната палата дописва закона

Бившият вече председател на одитния орган Цветан Цветков смята, че с новия образец на декларацията Сметната палата на практика дописва Изборния кодекс. Защото в него единственото изискване е одитният орган да извърши проверка за съответствие на размера на дарението с размера на доходите на дарителя за предходната година. За целта Сметната палата изпраща имената на НАП и НОИ, където имат съответната информация за доходите на лицата и ако се установи несъответствие, имената на тези дарители се публикуват на интернет страницата на одитната институция.

Освен че дописва закона с изискването на тази информация от дарителите Сметната палата си превишава и правомощията. Защото това вече не е проверка за съответствие на дарението с размера на доходите, а на практика ще се проверява и източникът на средствата за дарението - нещо, което трябва да прави НАП. Още повече, че ако даден дарител има нерегламентирани доходи, точно приходната агенция разполага с инструментите и информационните масиви да установи това. "Сметната палата излиза извън правомощията си на одитна институция и започва да се занимава с разследване. Международните стандарти изискват от одиторите да събират доказателства само за целите на одита, а целта тук е съответствие на размера на дохода с дарението. С новите изисквания на практика се събират доказателства, които нямат връзка с целта на одита", казва Цветков.

Той е категоричен, че ако все още беше начело на одитната институция, е нямало да допусне да се приеме подобен образец на декларация. "Това на практика ще възпрепятства една равнопоставена предизборна кампания. Явно това е една от причините да бъда отстранен", казва Цветков.

Удобният председател

Това, освен че обяснява хода с отстраняването му от поста, дава обяснение и за избора на трите партии, с който начело на институцията беше поставена удобна за тях фигура. Временно поста зае заместничката на Цветков Горица Грънчарова-Кожарева, която е дългогодишен член на Сметната палата, предлагана от различни политически сили. Първо през 2005 г., по време на управлението на тройната коалиция БСП, НДСВ, ДПС, е предложена от формацията на Симеон Сакскобургготски. След кратко отсъствие се връща отново с пост в одитната институция - като член на консултативния й съвет, в края на управлението на Орешарски през 2014 г., предложена от БСП. Две години по-късно вече е кандидат за председател на Сметната палата по предложение на "Обединените патриоти" - заедно с Цветан Цветков, който беше номинация на управляващите тогава ГЕРБ и Реформаторския блок. При гласуването в пленарната зала кандидатурата й за председател беше оттеглена и след договорки с ДПС Кожарева стана зам.-председател на Сметната палата.

Любопитно беше, че при назначението й по времето на Орешарски нейният съпруг Михаил Кожарев към онзи момент беше член на Висшия съдебен съвет, избран от прокурорската квота. Като такъв той отговаряше за бюджета на съдебния орган, а Сметната палата го одитира, което е конфликт на интереси. Освен това година преди "Обединените патриоти" да предложат Кожарева за член на Сметната палата, формациите на Красимир Каракачанов и Валери Симеонов предложиха съпруга й за конституционен съдия, но той не беше избран.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 9
    • + 5

    Продължавате да манипулирате и лъжете читателите ви, които нямат много опит, не помнят какво е било, кой кой е, какво се е случвало, какво е правил като на всякъде слагате ГЕРБ и ДПС, а отскоро обвързвате и с тях БСП. Да настроите младите полезни идиоти анти-ГЕРБ явно носи успехи в краткосрочен план, но нищо добро за държавата напред. Омразата която сте насадили в младите хора срещу системни и доказано национално отговорни партии ще доведе държавата до много лоши дни за всички ни. Виждаме, че явните изманици, шарлатани и безотговорни некадърници, които лансирате с медийните ви бухалки обслужват само чуждите сили зад вас и бизнес интересите ви основни в енергетиката. Ясно е, че младият полезен идиот ще се усети след време, но ще е твърде късно!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 5
    • + 6

    Разчита се на късата памет, за да се забрави "дарението" на служители в Nexo за ДБ - всички в един ден, с една и съща сума (1 лв. под тавана от 20 хил лв).
    Апропо, Христос върна ли им ги?
    След този гаф е естествено правилата да се прецизират.
    И твърдението, че страдат добрите/умните/красивите е неточно. Ограничават се възможностите на далавераджиите.
    А това, че вторите съвпадат с първите не е проблем на Сметната.

    И да, и моето впечатление е, че чрез подобни на твърденията в статията се помпо разделението и противопоставянето в обществото.

    Нередност?
  • 3
    bxe481164531 avatar :-|
    bxe481164531
    • - 1

    Web agen poker88 asia terbaik nyatanya hendak senantiasa membagikan
    sarana yang sangat lengkap semacam tersedianya banyak opsi– opsi tata cara pembayaran buat mempermudah
    seluruh member kala melaksanakan transaksi, dewapoker asia pastinya
    kembali lagi dapat dibilang selaku agen poker terbaik dalam perihal pelayanan serta penyediaan tata cara pembayaran

    Нередност?
Нов коментар