🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Гърция си върна инвестиционния кредитен рейтинг след повече от 10 години

Standard & Poor's е първата от трите големи агенции, които дават толкова висока оценка за южната ни съседка

Премиерът Мицотакис обеща да запази благоприятната си за бизнеса политика, като същевременно даде ясно да се разбере на пазарите, че няма да застраши бюджетната дисциплина, въпреки допълнителните разходи през лятото заради горските пожари.
Премиерът Мицотакис обеща да запази благоприятната си за бизнеса политика, като същевременно даде ясно да се разбере на пазарите, че няма да застраши бюджетната дисциплина, въпреки допълнителните разходи през лятото заради горските пожари.
Премиерът Мицотакис обеща да запази благоприятната си за бизнеса политика, като същевременно даде ясно да се разбере на пазарите, че няма да застраши бюджетната дисциплина, въпреки допълнителните разходи през лятото заради горските пожари.    ©  Reuters
Премиерът Мицотакис обеща да запази благоприятната си за бизнеса политика, като същевременно даде ясно да се разбере на пазарите, че няма да застраши бюджетната дисциплина, въпреки допълнителните разходи през лятото заради горските пожари.    ©  Reuters
Темата накратко
  • Подобрената бюджетна позиция на страната е в основата на по-високата оценка
  • Според правителствените прогнози икономиката на Гърция ще нарасне с 2.3% през 2023 г. и с 3% през 2024 г. - много по-добре от повечето й европейски партньори
  • Другите две големи рейтингови агенции - Fitch и Moody's, оценяват Гърция с една степен под инвестиционния рейтинг

Гърция получи инвестиционен рейтинг от Standard & Poor's - първото подобно решение на една от трите големи рейтингови агенции, откакто страната беше разтърсена от дълговата криза преди повече от десетилетие. Късно в петък S&P Global повиши рейтинга на Гърция от BB+ на BBB-, като се позова на подобреното състояние на бюджета на страната. След решението правителството се надява да повиши доверието на пазара и да привлече повече чуждестранни инвестиции. S&P определя перспективата пред рейтинга като стабилна.

"Гордея се с признанието на това, което страната ни е постигнала", написа гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в социалните мрежи. "Решени сме да продължим програмата си за реформи - път, който привлича инвестиции, създава работни места и постига приобщаващ растеж."

Важна цел и нови възможности

Осигуряването на инвестиционен рейтинг беше ключова цел за консервативния лидер, който спечели втори мандат с разгромна победа на парламентарните избори през юни. Връщането на рейтинга на инвестиционно ниво от S&P става повече от десетилетие, след като Гърция беше на ръба на фалита и излизането от еврозоната. След три спасителни програми, които насочиха около 290 млрд. евро заеми към Атина, заедно с тежки мерки за икономии, наложени от кредиторите, страната излезе от ерата на спасителните програми през 2018 г., но беше единственият член на еврозоната, чийто държавен дълг имаше рейтинг "junk" или боклук.

Мицотакис обеща да запази благоприятната си за бизнеса политика, като същевременно даде ясно да се разбере на пазарите, че няма да застраши бюджетната дисциплина, въпреки допълнителните разходи през лятото заради горските пожари. Той също така обеща да намали дела на дълга до под 140% от БВП до 2027 г. от високите 206% през 2020 г.

Според правителствените прогнози икономиката на Гърция ще нарасне с 2.3% през 2023 г. и с 3% през 2024 г. - много по-добре от повечето й европейски партньори. Туризмът продължава да има основен принос и се очертава да отбележи още една рекордна година.

Макар и широко очаквано, решението на S&P отваря вратата за по-нататъшно поскъпване на облигациите, ако Fitch Ratings или Moody's я последват. Гърция трябва да получи минимум BBB- или еквивалентен рейтинг от две от трите основни рейтингови компании, за да бъде приета отново в индексите за облигации с инвестиционен рейтинг - включване, което би вкарало страната в инвестиционен пул от няколко трилиона долара.

Друг признак за доверието на инвеститорите е, че доходността по 10-годишния гръцки дълг сега е с повече от половин процентен пункт по-ниска от тази на италианския еквивалент. Никога досега разликата не е била толкова голяма, отбелязва Bloomberg.

Оттеглянето на държавата от местните банки е последният знак, че гръцката икономика постепенно се нормализира. Гръцкият фонд за финансова стабилност приключи продажбата на дела си в Eurobank Ergasias Services and Holdings в началото на октомври, а през следващия месец планира да продаде 20% в National Bank of Greece.

S&P заяви, че по-нататъшно намаляване на дълга на страната като дял от БВП може да доведе до ново повишение на рейтинга.

"Гърция е започнала да продава различните си дялове в банковата система", пишат от S&P. Като се имат предвид много добрите резултати на акциите на гръцките банки през 2023 г., както и подобренията в качеството на активите на цялата система, "ние считаме плановете за продажба на останалите дялове до 2025 г. като цяло надеждни".

Политическите реакции

Министърът на финансите Костис Хатзидакис приветства повишаването на рейтинга и обеща да поддържа разумна бюджетна политика. "Страната е изправена пред исторически прозорец от възможности чрез съчетание от правилна комбинация от икономическа политика с политическа стабилност", каза той в изявление.

Основната опозиционна партия "Сириза" разкритикува правителството на Мицотакис след новината. "Инвестиционният клас стъпва върху глинените крака на разпадащо се здравеопазване, недобре работещо образование, публични инфраструктури, които се демонтират, нарушени трудови права, намаляващи реални доходи", написа лидерът на "Сириза" Стефанос Каселакис и добави, че "стандартът на живот трябва да се повиши до инвестиционен клас".

Европейският механизъм за стабилност, който е спасителният фонд на еврозоната, определи повишаването на рейтинга като "голямо постижение и промяна на ситуацията" за Гърция. "Сега Гърция трябва да изгради репутация и да запази доверието на инвеститорите, че е силна и стабилна държава с инвестиционен рейтинг", се казва в изявление на фонда. "Гърция трябва да запази темпото на реформите, да запази благоразумната си фискална позиция и да продължи пътя на своята модернизация."

S&P заяви, че по-нататъшно намаляване на дълга на страната като дял от БВП може да доведе до ново повишение на рейтинга, но добави, че е предпазлива по отношение на политическия натиск, който възпрепятства способността на Гърция да поддържа големи първични бюджетни излишъци.

Другите две големи рейтингови агенции, Fitch и Moody's, оценяват Гърция с една степен под инвестиционния рейтинг. Миналия месец DBRS Morningstar повиши рейтинга на Гърция до инвестиционен клас BBB. Очаква се Fitch да направи нова оценка на Гърция на 1 декември.

В същото време Франция и Италия избегнаха понижаване на рейтинга съответно от S&P и Moody's. Понижаването можеше да означава проблеми за двете затънали в дългове държави, ако пазарите започнат да се съмняват в икономическата им стабилност.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар