Животът на Алексей Петров - баланс по ръба на закона

Фиаското с делото "Октопод"

Шумната акция на МВР от 2010 г. приключи с оправдателна присъда за Алексей Петров и рекордните 48 млн. лв. обезщетение за "Лев инс"

Делото срещу Алексей Петров престоя 4 години в СГС преди да катастрофира в специализирания съд
Делото срещу Алексей Петров престоя 4 години в СГС преди да катастрофира в специализирания съд
Делото срещу Алексей Петров престоя 4 години в СГС преди да катастрофира в специализирания съд
Делото срещу Алексей Петров престоя 4 години в СГС преди да катастрофира в специализирания съд
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

По време на първото правителство на Бойко Борисов, когато тогавашната му "дясна ръка" Цветан Цветанов беше вътрешен министър, МВР проведе редица зрелищни акции, една от които беше наречена "Октопод". В рамките й бяха арестувани общо 14 човека, като срещу основната мишена на операцията - Алексей Петров, беше повдигнато обвинение за ръководене на организирана престъпна група. Според МВР действията на групата са били насочени към "изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на "Кремиковци" АД, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет".

Двама от задържаните са членове на надзорния и на управителния съвет на застрахователната компания "Лев инс". Друг от групата - Антон Петров-Хамстера, според ДАКСИ тогава държи 34% от охранителната фирма "Спартак секюрити", където е съсобственик заедно с "Лев корпорация". Задържаните също братя Пламен и Йордан Стоянови, известни още като братя Дамбови, са собственици на фирми, които стоят "на входа и на изхода" на "Кремиковци" - едната изнася шлака от комбината, другата внася скрап. Друг бизнес на братята е изграждане на вятърни паркове чрез фирмата "Екосорс енерджи". Тази фирма е сключвала договори за заменки с министерство и към онзи момент притежава терени в близо 20 общини из цялата страна.

При операцията са проверени пет стриптийз бара и 13 нощни клуба, в които са открити и иззети наркотици, а пет жени са задържани за проституция. Година по-рано избухнаха взривове пред клубовете "Пантерите" и "Казабланка" в София, а след това мъж откри стрелба срещу клуб "Велвет", с който беше свързвано името на Алексей Петров. По думите на Цветан Цветанов тогава той е дължал 1.5 млн. лева данъци - по неофициална информация невнесен ДДС за доходите от консултантски договори с различни фирми (повечето от тях част от структурата на "Лев корпорация") в периода 2007-2008 г.

Шест месеца след операцията на МВР обаче през септември 2010 г. става ясно, че материалите срещу Алексей Петров, Антон Петров-Хамстера и Марчело Джотолов са отделени от мегаделото "Октопод" и са обособени в ново дело - само за рекет и участие в организирана престъпна група. "Новото дело" засяга деяния отпреди повече от десет години. "Октопод" не е последната серия на филма. Ако се открият данни за извършени престъпления, никой няма да се измъкне от наказателна отговорност", казва тогавашният главен прокурор Борис Велчев.

През 2011 г. делото е внесено в Софийския градски съд, където е гледано от съдия Румяна Ченалова в продължение на четири години. След освобождаването на Ченалова от съдебната система процесът започна отначало, но вече в Специализирания наказателен съд. А прокурорът, който е наблюдавал разследването - Светлозар Костов, беше отстранен от длъжност по искане на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров.

През 2015 г. един от ключовите свидетели по делото - Георги Цветанов, загина в катастрофа, след като изгубил контрол върху управлението на автомобила си. Той е бивш шеф на плевенския клон на Първа частна банка и е разследван след фалита ѝ. Влиза в отношения с Алексей Петров заради неизплатени дългове. Едно от обвиненията срещу Алексей Петров е именно за опит за убийство на Цветанов.

През 2021 г. делото срещу Алексей Петров приключи окончателно с оправдателна присъда на втора инстанция, която прокуратурата не обжалва. Част от задържаните в операцията "Октопод" спечелиха и дела в Страсбург срещу държавата с присъдени им обезщетения общо за близо 110 хил. евро.

През декември 2022 г. с решение на Окръжния съд в Перник МВР и прокуратурата бяха осъдени да платят над 48 млн. лв. обезщетение на "Лев инс" заради нанесени имуществени и неимуществени вреди от провалената акция "Октопод" отпреди 12 години, когато офиси на дружеството бяха запечатани, а техниката им иззета, с аргумента че един от обвиняемите - Алексей Петров, е свързан с компанията.