🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Швейцария обяви мерки за борба с прането на пари

Правителството ще изисква да се декларират крайните "действителни собственици" на тръстове и дружества

Дългогодишната история на Швейцария като предпочитано място за бизнес и отдих на руския елит продължава да натежава върху репутацията на страната сред западните й колеги
Дългогодишната история на Швейцария като предпочитано място за бизнес и отдих на руския елит продължава да натежава върху репутацията на страната сред западните й колеги
Дългогодишната история на Швейцария като предпочитано място за бизнес и отдих на руския елит продължава да натежава върху репутацията на страната сред западните й колеги    ©  Reuters
Дългогодишната история на Швейцария като предпочитано място за бизнес и отдих на руския елит продължава да натежава върху репутацията на страната сред западните й колеги    ©  Reuters

Швейцария предложи широкообхватни мерки за ограничаване на прането на пари в опит да се отърве от репутацията си на убежище за незаконно придобити средства. Министърът на финансите Карин Келер-Зуттер представи реформи за повишаване на прозрачността и премахване на правните пропуски чрез изискване за деклариране на крайните "действителни собственици" на тръстове и дружества. В момента Швейцария е единствената европейска държава, която няма такъв национален регистър на собствеността.

Критиките

Критиците твърдят, че съществуващият в страната режим се използва от олигарси и престъпници от цял свят за прикриване на собствеността върху активи, като се използват швейцарски институции и опит.

"Една стабилна система за защита от финансови престъпления е от съществено значение за репутацията и трайния успех на един международно значим, сигурен и перспективен финансов център, заяви Келер-Сутер. Прането на пари вреди на икономиката и застрашава доверието във финансовата система."

Швейцария, чието население е само 8.7 млн. души, е център номер едно в света по отношение на офшорното богатство, като чуждестранните активи в нейните банки се оценяват на 2.4 трлн. долара.

Финансовата общност на страната играе огромна роля и в подпомагането на създаването и поддържането на тръстове и офшорни структури в други юрисдикции.

Келер-Сътър заяви, че Швейцария има добра международна репутация по отношение на спазването на финансовите стандарти, но призна, че има "пропуски".

През последните месеци страната беше подложена на международен натиск да засили финансовия си контрол в резултат на руската инвазия в Украйна. Въпреки че алпийска държава се движи в синхрон с ЕС при налагането на санкции срещу Русия, критиците обвиняват Берн, че не следи за спазването им.

Берн се стреми да отърве от репутацията си на убежище за незаконно придобити средства.

Дългогодишната история на Швейцария като предпочитано място за бизнес и отдих на руския елит продължава да натежава върху репутацията на страната сред западните й колеги. През април посланиците на страните от Г-7 в Берн упрекнаха швейцарското правителство в съвместно писмо, че си е затваряло очите за много "вратички" в швейцарското законодателство - и за ролята на швейцарските адвокати в използването им - които според тях се използват за улесняване на заобикалянето на санкциите.

Какво се променя

Предложените реформи са вторият случай в рамките на три години, в който Швейцария преразглежда законите си за борба с финансовите престъпления. Новият регистър на действителните собственици на всички юридически лица и тръстове, създадени в страната, няма да бъде достъпен за широката общественост. Той обаче ще бъде достъпен за регулаторните органи, правителството и полицията, както и за акредитираните банки и адвокатите, извършващи комплексна проверка.

Втори пакет от мерки ще затегне задълженията на швейцарските адвокати, счетоводители и други доставчици на услуги. Те ще бъдат задължени да извършват надлежна проверка на клиентите си, да съхраняват записи от проверките и да докладват на официалните органи за предполагаеми случаи на изпиране на пари.

Предложенията все още са далеч от това да се превърнат в закон. Съгласно политическата система на Швейцария е необходим период на консултации с политическите партии, правителствата на кантоните и гражданските сдружения, включително влиятелните банкови и адвокатски лобита. Това ще се случи през следващите три месеца, преди официалното законодателство да бъде внесено в парламента през следващата година.

Критиците предупреждават, че окончателните мерки могат да бъдат значително смекчени. В предложенията вече се препоръчва спазването на новите правила да бъде "саморегулирано" за доставчиците на корпоративни услуги. Неотдавнашни шумни съдебни дела хвърлиха негативна светлина върху швейцарските финансови практики и подкопаха доверието в твърденията на Берн, че правилно контролира финансовите потоци в рамките на страната. Тази година съдът в Цюрих призна четирима висши банкери за виновни, че са улеснили изпирането на десетки милиони долари, които според прокуратурата са били пряко свързани със самия руски президент Владимир Путин.