🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Кой беше Алексей Петров, застрелян на Витоша

Бившата барета с прякор Трактора и създател на "Лев инс" беше едно от най-знаковите лица на прехода, които се превърнаха в ключови фигури в бизнеса и политиката

Алексей Петров е знаково лице    ©  DImitar Markov
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Бизнесменът и знаково лице от българския преход Алексей Петров беше застрелян в столичния квартал "Драгалевци" в сряда. По първоначална информация покушението срещу него се е разиграло около 12 ч. на обяд. Според източници на "Капитал" за стрелбата на тел 112 е съобщила жена. Освен Петров ранена е жена, която е била с него, тя е настанена в "Пирогов". По неофициална информация Петров е бил без жизнени функции, но жената е била в състояние "несъвместимо с живота", след това веднага е откарана в болница. Твърди се, че това е неговата психоложка, с която той правел планински преходи. Според осведомени това е бил обичайният маршрут на Петров за разходка в планината. Покушението е станало до "Воденицата" под лифта "Бай Кръстьо", където пътеката пресича шосето.

Убийството се случва след два неуспешни опита през август 2002 г. и октомври 2015 г. За опита през 2002 г. бяха обвинени хората на бившата барета Николай Добрев - бай Добри. Тогава не се стигна до съд, тъй като не бяха намерени доказателства за това. Тогавашният главен секретар на МВР Бойко Борисов нарече опита за покушение работа на "фабрика за убийства" заради намерените взривни материали. На мястото на покушението "неочаквано" се озоваха и двама действащи служители на Отряда за борба с тероризма, които отговориха на стрелбата. Какво правеха тогава на мястото така и не стана ясно, но най-вероятно са охранявали самия Петров.

При последното нападение срещу него отпреди седем години по колата на Петров беше стреляно с гранатомет. Само бронировката на мерцедеса на бившата барета тогава го спаси от летален край.

Извършителят Роман Логвиненко беше арестуван и осъден окончателно през 2021. Тази година Логвиненко поиска да бъде освободен предсрочно, а молбата му беше одобрена.

Кой беше Трактора

Бизнес историята на Алексей Петров започва още през 90-те години на миналия век, в годините на "дивото" застраховане, когато то беше доминирано от групировки като СИК и ВИС-2. Тогава той е съдружник в един от ранните силови застрахователи "Аполо и Болкан", с известни лица Румен Николов-Пашата и Златомир Иванов-Баретата. А на малко по-късен етап, когато партньорите в разпадащия се "Аполо и Болкан" си разпределят пазарния му дял, той основава нова компания "Спартак" заедно с няколко спортни клуба, охранителни компании и негови колеги от Съюза на бившите барети. Днес това дружество, след поредица трансформации, се казва "Лев инс" и е лидер по премиен приход на българския застрахователен пазар.

Петров имаше много лица: бивш служител и агент под прикритие на контраразузнаването, бивша барета от Специализирания отряд за борба с тероризма, преподавател по "Фирмена сигурност" в УНСС, основател на катедра "Киберсигурност" в Пловдивския университет, издател на вестник "Галерия" и съветник в Държавна агенция "Национална сигурност". Той до голяма степен въплъщаваше типичния образ на силовите играчи, които превзеха сцената през 90-те и постепенно се превърнаха в ключови фигури в бизнеса и политиката.

Биографията му от 90-те

Всъщност Алексей Петров абсолютно отговаря на определението "човек с минало". Завършил е милиционерското училище в Пазарджик, където се сдобива с прякора Трактора заради амбициозния си характер. След това като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма, известен по времето на социализма като "червените барети", участва в обезвреждането на опасен терорист на софийската Централна гара.

В началото на 90-те в "отряда на баретите" започват раздори. Част от служителите са обвинени, че участват като охрана на модерни тогава дискотеки, като "Юлита" например. Сблъсък с ръководството довежда до напускането на част от "баретите", след като няколко от тях са арестувани при сблъсък с криминални елементи на паркинга на "Изворът на Белоногата" край Хасково.

През 1995 година регистрират охранителна фирма "Аполо", по-късно и застрахователно дружество "Аполо и Болкан", в което през следващата година влизат Златомир Иванов-Баретата и Румен Николов-Пашата, Пламен Иванов-Кимбата, убит пред дома си в "Дружба" през 1995 година, както и с други барети. Точно Алексей Петров консолидира обществото на бившите барети в сдружение и друга охранителна фирма "Ин-80". Първоначално седалището им е в бившия хотел "Аякс", откъдето идва и името на неформалната групировка, но впоследствие се мести на столичния басейн "Спартак".

В края на 1996 г. дружеството започва да се разпада. Златко Баретата прави свое дружество - "Елит инс", а Алексей Петров е напът да регистрира застрахователно дружество "Спартак". Година по-късно правителството на Иван Костов отказва лиценз на силовите застрахователи и "Аполо и Болкан" престава да съществува. Тогава Алексей Петров успява да привлече израелски инвеститори и по този начин получава лиценз за застрахователя "Спартак".

Ключов момент в биографията на Алексей Петров от този период е приятелството му с военните прокурори и най-вече Николай Колев, който беше застрелян през 2002 година. Вдовицата на Колев в свое интервю в "24 часа" обвини Алексей Петров, че е бил помагач в това убийство. По същото време Петров става близък с бившия главен прокурор Никола Филчев, който дори и понастоящем живее в комплекс, построен от Алексей Петров.

През 1998 година в заведението "Замъкът Хранков" е първият опит за покушение срещу него, след конфликт с небезизвестния Киро Японеца, което обаче се разминава само с лека рана в бедрото.

Превръщането му в "бяла якичка"

След бурните години на 90-те Петров претърпя метаморфоза, типична за много подобни лица от прехода в Източна Европа. Той започна постепенно да изсветлява бизнеса си, както и да влиза в официални отношения с държавни институции (всичко за този му период може да прочетете тук).

По това време Национална служба "Сигурност" (НСС), управлявана от ген. Атанас Атанасов, изпраща на спортния комплекс "Спартак" служителя си Николай Начев, за да вербува Алексей Петров за сътрудник на службата. Петров явно наистина работи със службите, като източници твърдят по това време, че дори е имало вариант той да оглави службата за борба с организираната престъпност.

През 2002 г. обаче срещу него има атентат пред "Спартак", вероятно от групата на друга барета - Бай Добри. Това проваля влизането на Петров в държавната структура.

Петров беше организаторът на прословутата среща през 2008 г. между тогавашния вътрешен министър Румен Петков с бившите барети и обвиняеми за рекет Пламен Галев и Ангел Христов от Дупница. Малко по-късно Петров беше официално назначен за съветник на Петко Сертов в новосформираната ДАНС и се превърна в може би най- влиятелната фигура там.

Операция "Октопод"

След този период на сближаване с държавата идването на Бойко Борисов и ГЕРБ на власт ознаменува нов период на отношения с Алексей Петров. Петров многократно е подчертавал, че с лидера на ГЕРБ имат общо минало и много сходни съдби, като Борисов се е изказвал няколко пъти ласкаво за него.

През 2010 г. обаче държавата атакува фронтално Петров. Ръководеното от Цветан Цветанов МВР започна полицейска операция с многозначителното име "Октопод", в рамките на която бяха арестувани Петров и хора, за които полицията твърдеше, че са близки до него - Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Николай Велков, Пламен и Йордан Стоянови, Момчил Кръстев.

Срещу всички тях е повдигнато обвинение за участие (а за Алексей Петров - за ръководене) в организирана престъпна група, създадена с цел да извършва цял спектър от престъпления - рекет, пране на пари, данъчни престъпления, склоняване към проституция... Малко по-късно Алексей Петров става обвиняем и за разгласяване на класифицирана информация.

Още от първите заседания по мерките за неотклонение на групата става ясно, че по делото има много доказателства за тезата, че Алексей Петров се е занимавал с рекет. Подобно на много други операции от това време обаче тази също пропадна в съда.

Бившата барета остана в ареста близо осем месеца. Процесът срещу него за организирана престъпна група започна отначало след отстраняването на съдия Румяна Ченалова и продължи пред Специализирания наказателен съд. Той беше оправдан три години по-късно.

След това съдът в Страсбург констатира нарушение на забраната за изтезаване (заради поведението на полицейските служби по време на арестите), презумпцията за невиновност (заради изказванията на вътрешния министър), незачитане на личния живот (заради полицейската операция при задържането) и липса на ефективни средства за защита (заради невъзможността на пострадалите да получат защита от българските власти заради предходните нарушения). ЕСПЧ присъди 9 хил. евро на Алексей Петров.

Възходът на бизнес империята "Лев инс"

Безспорно най-голямата компания на Алексей Петров беше "Лев инс", макар от години той да няма пряко дял в нея. Формално акциите в застрахователя са разпределени между няколко дружества, а в Търговския регистър като действителен собственик е посочена Ива Павлова. Самият Петров не крие връзката си с нея и в една от последните си медийни изяви той нарича "Лев инс" "много успешен семеен бизнес". За 2022 г. премийният приход на застрахователя е 446 млн. лв.

Това ѝ дава близо 15% дял и я нарежда на втора позиция след "Евроинс", която обаче има повече бизнес зад граница, а ако се гледа само оборотът от България "Лев инс" е лидер. Тя е най-големият играч при задължителната полица "Гражданска отговорност", откъдето идват 255 млн. лв. от премийния ѝ приход.

Във финансовия сектор извън "Лев инс" Петров контролираше сравнително малки играчи в други сегменти. "Пенсионноосигурителен институт" управлява малко над 200 млн. лв. на осигуряващите се във фондовете му, а "Животозастрахователен институт" реализира едва 6 млн. лв., или под 1% на пазар за общо 625 млн. лв. Бизнес империята на Алексей Петров обаче включваше и множество други компании в разнообразни сектори. Може би най-видимата част от нея са компаниите под шапката на "Лев корпорация", наскоро прекръстена на "Левкорп груп". Сред по-известните и видими от тях е "Такси-С Експрес" - компанията зад едноименните таксита (1280).

Друг измерител за бизнес владенията и влиянието на Алексей Петров е Съюзът за стопанска инициатива (ССИ). Работодателската организация, чийто дългогодишен изпълнителен директор беше той, практически обединяваше пряко контролираните и притежавани от него компании, като често работеше в техен тесен частен интерес. Така например в края на 2022 и началото на 2023 г. ССИ беше в основата на блокираните промени в Кодекса за застраховането, които бяха част от ангажиментите на България за влизането й в еврозоната.

В края на предишния парламент текстовете, които трябваше да гарантират спазването на правилата в международната система "Зелена карта", не бяха приети под силна съпротива на близките до "Лев инс" лица и организации, но през този юли до голяма степен изненадващо обструкциите рязко изчезнаха и промените минаха почти без дебат. В основата на целия проблем, довел до поставянето на българското бюро "Зелена карта" под мониторинг, бяха именно отказите на "Лев инс" да плаща по щети на нейни клиенти в чужбина с твърдението, че е жертва на измами. Натрупаните задължения през 2018 г. достигнаха 20 млн. евро, като обаче след мониторинга и въвеждането на банкова гаранция, те бяха поетапно изчистени и през юли в парламента председателят на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи Борислав Богоев заяви, че оставащата сума е 1.5 млн. евро.

Последните му интервюта

В една от последните си публични изяви през юни тази година пред bTV Петров заяви, че би се завърнал в ДАНС, ако се придаде "необходимата важност" на икономическата сигурност. Той уточни, че не е получавал предложения за публични длъжности и тогава допълни, че ако получи покана, би приел пост в службите.

На фона на засилените слухове по това време, че е съдействал за сформиране на правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ, Петров тогава коментира, че "ролята му е надценена". Петров коментира, че е нормално, познавайки се с Бойко Борисов и бащата на Кирил Петков, покрай бойните изкуства, да говори с тях по актуалната тема за сформиране на правителство.

Коментарът на Петров дали има роля в сформирането на правителството беше в отговор на въпрос по информация, че в негов ресторант е имало среща между Бойко Борисов, Мария Габриел, нейния съпруг, Кирил Петков, бащата на Кирил Петков и Асен Василев. "Такава среща не е имало", заяви бившата барета.

Темата беше повдигната в края на май, а в интервю за "Труд" в началото на юни Петров не я отрече. На питане за неформална среща в столичния ресторант "Делвите", на която са присъствали бащата на Кирил Петков - Петко Петков, самият Кирил Петков, Асен Василев, Мария Габриел и съпругът ѝ, бившата барета отговори обтекаемо. "Ресторант "Делвите" е семеен ресторант не само като собственост, но и като място, което се посещава по семейни поводи и е съвсем логично, да се посещава и от хора като тези, които изброявате", казва той.

В разговора няколко дни по-късно пред bTV Петров сам добави и името на Борисов за тази среща и отрече да се е състояла там, като покани водещата и семейството й в ресторанта.

Пред bTV Петров потвърди, че през септември 2022 г. е имал среща с лидера на ГЕРБ по инициатива на Борисов с посредник за изясняване и стопляне на отношенията между тях. Срещата, от която снимка изтече в медиите, е била в офиса на Борисов. Снимката била направена от посредника, чието име Петров отказа да съобщи без съгласието на участниците в разговора, но не той я бил дал на медиите. По думите на бившата барета не се е стигнало до затопляне на отношенията с Борисов на тази среща.

По темата работиха Николай Стоянов, Огнян Георгиев, Полина Паунова и Йово Николов

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 14
    • + 3

    Няма държава. Връщаме се десетилетие назад. Те младите полезни идиоти не знаят и не помнят какво е било за това продажни медии лесно ги манипулират с лошия кръволак Борисов, който имал къща в Барселона, крал пари от пътища и трупал пачки евро ти да видиш в нощни шкафчета. И така възползвайки се от незнанието и тъпотията на младите полезни идиоти чужди сили свалят национално отговорни правителства и се слагат марионетки. Виждаме и една Украйна до къде я докараха така. Същото се случва и нас за щастие все още не в такъв хард вариант.
    Ние добре помним 19 неразкрити отвличания на Наглите, показните убийства на Килърите, мутрите, дрогата, проституцията, магистралните грабежи заради които всички ни минаваха транзит, ДДС измамните, рекета по митниците, организираната престъпност. Всичко което се случваше тогава преди лошия кръволак Борисов и другия Цветанов да дойдат на власт се случва пак сега. Тези младите полезни идиоти с които се заигравате и лъжете с медиите ви ще видят всичко и те. Следващите години ги чакат дългове, наркотици, хазарт, убийства, самоубийства, битова и организирана престъпност, война и смърт по пътищата, смърт по болниците и пълен застой :(

    Нередност?
  • 2
    xyha avatar :-P
    xyha
    • - 1
    • + 2

    Някой му е дължал , ама повече от 2 000 лева .

    Нередност?
  • 3
    cccd avatar :-|
    cccd
    • - 2
    • + 13

    Милиционер, създаден и отгледан от комунистическата Държавна Сигурност. Опита се да легализира целия си мафиотски бинес, обаче всички мутри най-накрая си заминават по един и същи начин.

    Нередност?
  • 4
    manuel.neuer avatar :-|
    Jordan Dimitrov
    • - 5
    • + 3

    До коментар [#3] мда,че Кирил Петков гоЕ страх даНе гоГръмнат

    Нередност?
  • 5
    lubomirgavrilov avatar :-|
    Любо
    • - 2
    • + 5

    Не се ли сети, че Борисов пак е в правителството. Бойко нямаше ли общ бизнес с покойника?
    До коментар [#1] от "scuby":

    Нередност?
  • 6
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 4

    Обзорът по биографията на Трактора (Бог да го прости!) на анонимния автор свършва доста отдавна.
    Междувременно съдия Ченалова пише за връзките в новото време на Ал.П. с Киро Петков & Co.
    Слави Трифонов задава 8 въпроса за връзките на Ал.П. с Киро Петков & Co.
    И тъй като и в двете твърдения на достатъчно информирани личности се прави връзката между покойния и изгряващата звезда на ПП, дали пък там не е заровено кучето?
    Не заради убийството, което вероятно по традиция е заради бизнес некоректност, а заради опита да се "отреже опашката на гущера" Ал.П. чрез политическо меценатство от негова страна на партията на посолствоТО?

    Може ли мутри да обслужват Промяната?
    Обикновено е обратното...

    Нередност?
Нов коментар