🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво точно проверява ЕК в сделката на "Булгаргаз" и турската "Боташ"

Договорът на служебния кабинет на Румен Радев задължава България да плати 3.8 млрд. лв. в следващите 13 години, дори да не използва нищо

Споразумението с "Боташ" е подписано на 30 декември 2022 г., малко след визитата на Румен Радев в Анкара, която съвпадна с посещението същия ден на шефа на "Газпром" Алексей Милер за разговори с турския президент Ердоган
Споразумението с "Боташ" е подписано на 30 декември 2022 г., малко след визитата на Румен Радев в Анкара, която съвпадна с посещението същия ден на шефа на "Газпром" Алексей Милер за разговори с турския президент Ердоган
Споразумението с "Боташ" е подписано на 30 декември 2022 г., малко след визитата на Румен Радев в Анкара, която съвпадна с посещението същия ден на шефа на "Газпром" Алексей Милер за разговори с турския президент Ердоган    ©  Пресцентър Президентство
Споразумението с "Боташ" е подписано на 30 декември 2022 г., малко след визитата на Румен Радев в Анкара, която съвпадна с посещението същия ден на шефа на "Газпром" Алексей Милер за разговори с турския президент Ердоган    ©  Пресцентър Президентство

Европейската комисия разследва сделка, която позволява на българския газов оператор да получи достъп до доставки на газ през Турция, на фона на въпроси за възможни нарушения на правилата на ЕС за конкуренцията, според писмо, видяно от международния тинк-танк ICIS.

От писмото става ясно, че генерална дирекция "Конкуренция" на ЕС е поискала от "Булгаргаз" да изпрати изчерпателен списък с документи за споразумението с турския оператор "Боташ" (BOTAS) за резервиране на капацитет на турско-българската граница.

Освен това е поискана и информация за договорите, които са сключени или са в процес на договаряне, при които "Булгаргаз" може да действа като изключителен представител или дистрибутор на "Боташ" за доставка на газ в България или другаде в ЕС.

Разследването идва на фона на опасенията, че "Булгаргаз" стана без конкурс единственото дружество в ЕС, което има достъп до природен газ чрез турската инфраструктура и потенциално действа като посредник за газ, осигурен в Турция и доставен в региона. А в голямата си част той е руски. Освен това огромната част от разходите за транспортиране на този газ са поети от българската държава.

Когато 13-годишното споразумението беше обявено за първи път през януари от служебния кабинет на Гълъб Донев, Европейската федерация на търговците на енергия изрази опасения за възможни нарушения на конкуренцията.

Правителство на Николай Денков също възложи разследване на сделката, но засега няма официални резултати от нея.

Големият проблем е, че ползите от споразумението за България изглеждат пренебрежимо малки на фона на разходите, които държавата в лицето на "Булгаргаз" се е съгласила да направи. Обратно, турската "Боташ" получава срещу скромни такси гарантиран достъп до българския и европейския пазар, като няма изискване да доказва произход на газа и реално може да препродава големи количества от Русия.

"Капитал" също успя да получи копие от споразумението между "Булгаргаз" и "Боташ" (с гриф "private & confidential"), както и да потвърди достоверността му. То е подписано на 30 декември 2022 г., а не на официалната церемония на 3 януари, като изводите от него накратко са следните:

  • "Булгаргаз" не получава достъп до турската преносна мрежа, както беше обявено, а само право да разтоварва танкери на конкретно посочен терминал и да получи същото количество природен газ на границата си, в точка Странджа/Малкочлар.
  • За тази "услуга" българската държавната компания се ангажира да плати 3.8 млрд. лв. само за такси на "Боташ" за периода на споразумението, независимо дали внася газ или не. Не е ясно как е определена тази цена.
  • Договореният капацитет за внос на природен газ всъщност е за 60% от цялото годишно потребление на България и дори да не се използва, пак трябва да се заплаща (клаузата "плащай или ползвай" е стандартна за газови договори). Става дума за 1.85 млрд. куб.м, а не за 1.5 млрд., както съобщи служебният кабинет.
  • За разлика от "Булгаргаз", турската "Боташ" получава пълен достъп до българския газов пазар и преносна мрежа, като дори ще има право да доставя на крайни клиенти, като може да измести изцяло "Булгаргаз".
  • Осигуреният капацитет за "Боташ" е равен на този на "Булгаргаз" - 1.85 млрд. куб.м на година, или 60% от вътрешното българско потребление.
  • За тази услуга "Боташ" ще заплати на българската страна само 138 млн. евро (270 млн. лв., или 14 пъти по-малко от сумата, която България се е ангажирала да плати на турската държавна компания) за целия 13-годишен период на споразумението. Отново не е ясно как е определена тази цена.
  • "Боташ" има право да предоставя капацитета си на българския пазар на трети лица, без да съгласува това с "Булгаргаз" или "Булгартрансгаз". Също така може да поиска от "Булгаргаз" да достави количествата му на сръбската, румънската или друга граница, без да уточнява с какъв произход е въпросният газ. Той може да бъде и руски.
  • При прекратяване на споразумението "Боташ" има право на пълна неустойка, равна на пълния размер на дължимите такси за целия оставащ срок, или 3.8 млрд. лв. към момента. "Булгаргаз" няма право на неустойки.

Единственият начин "Булгаргаз" да спечели от "сделката" е да се превърне в истински регионален търговец на природен газ, така че да оползотвори всички резервирани капацитети, за които плаща такси. Ако това не се случи, разходите винаги ще са повече от приходите и споразумението няма как да бъде определено като икономически изгодно. А проверката на ЕК трябва да установи дали нарушава и правилата на ЕС за конкуренцията.

Net Zero Economy Forum 2023

Повече по тази и други, свързани със зеления преход и трансформацията на бизнеса теми, можете да научите на конференцията на Капитал Net Zero Economy Forum.

Събитието ще се проведе на 22 и 23 ноември в Гранд Хотел Милениум София и ще срещне изпълнителни директори на водещи компании от българския пазар, представители на европейските институции, правителството, регулаторите и общините.

Големите теми в третото издание на годишния форум са: Политическа рамка на зеления преход, Недостигът на вода в контекста на климатичните промени, Критични и стратегически суровини за прехода, Декарбонизация на индустрията, Бизнес партньорства за устойчиво развитие, Климатична неутралност на градовете, Ускоряване на кръговата икономика, ESG регулации, Иновации и решения за устойчиво земеделие, Cleantech и нови бизнес модели.

Информация за събитието и билетите вижте тук
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    popopo avatar :-|
    popopo
    • - 2
    • + 10

    Продажни мекерета - руски и турски.
    Европа ли трябва да защитава Българския интерес?
    Затова ли ви пречи Европа, мръсни продажници?

    Какво стана с обвиненията, заплахите и проблемите със спрения руски газ - НИЩО. Нито нещо непоправимо стана, нито нещо безвъзвратно.
    Значи може и без русия и турция.

    Нередност?
  • 3
    ichibane avatar :-|
    ichibane
    • - 1
    • + 2

    Този договор е тотал щета за България и то за 13 години,а мекерето специално отиде до Турция за да е сигурен,че ще бъде подписан.

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    няма вариант тръба да не се палзва, но щом прокопимедия така смята...

    Нередност?
Нов коментар