🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Новата ера на българската енергетика

Природният газ бързо се завръща на сцената

Европа ударно строи инфраструктура за LNG, а България има сериозен потенциал за развитие на собствени находища и местен добив

Експертите са единодушни - България не бива да чака, а трябва да развива газовата си инфраструктура, ако не иска да изпадне в изолация
Експертите са единодушни - България не бива да чака, а трябва да развива газовата си инфраструктура, ако не иска да изпадне в изолация
Експертите са единодушни - България не бива да чака, а трябва да развива газовата си инфраструктура, ако не иска да изпадне в изолация    ©  Цветелина Белутова
Експертите са единодушни - България не бива да чака, а трябва да развива газовата си инфраструктура, ако не иска да изпадне в изолация    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • България продължава да има най-енергоемката икономика в ЕС и харчи 3.5 пъти повече енергия за единица БВП.
  • Въпреки това страната все още пренебрегва възможностите за собствен добив на газ.
  • Европа (а и не само) ударно строи терминали за LNG и друга инфраструктура, което ще увеличи доставките и ще понижи цените.

Кое е първото нещо, за което се сещате, когато чуете за природния газ? Пазарният монопол на Русия в Европа, войната в Украйна, неразвитите находища в България или просто за алтернативно и чисто отопление? Да, вероятно ще имате основание за всеки от тези отговори. Природният газ обаче постепенно "се връща" в Европа като алтернатива на въглищата и като допълнение на неритмичното ВЕИ производство, след като рязко бе отхвърлен и донякъде заклеймен след руската инвазия в Украйна.

Европа гледа към доставките на втечнен газ, а възможностите на България са огромни - страната ни има неразработени находища с потенциални количества, които според експерти биха били достатъчни за осигуряване на потребление на страната за десетки години.

Около това се обединиха експертите по време на тазгодишната конференция на "Капитал" Energy Summit 2024. Проблемът е, че трябва да се действа сега, тъй като в противен случай България рискува съвсем да изгуби пазарните си дялове и да изпадне в "производствена" изолация въпреки големия си потенциал. А част от това се вижда и в момента най-вече на фона на значително по-евтиния "вносен" ток за сметка на родното производство. Липсата на активност и (почти) повсеместната политическа апатия пък ще рефлектират най-вече върху бизнеса и домакинствата, които в крайна сметка ще платят високата цена на несъстоялата се енергийна трансформация.

Например според изпълнителния директор на "Овергаз инк." и председател на асоциация "Природен газ" Светослав Иванов българската икономика продължава да е най-енергоемката в Европа и да харчи три пъти и половина повече енергия за единица произведен брутен вътрешен продукт. Той цитира статистика на Международната енергийна агенция, "според която една-единствена държава - членка на ЕС, и Великобритания има отрицателна стойност на намаляването на енергийния интензитет на БВП и това е България". По думите му отличниците в тази класация са най-газифицираните държави.

Инвестиция с потенциал

Според Иванов България има изключително голям потенциал за развитие. "Представете си газификацията на 1 млн. домакинства, което е проект, възможен да се случи в рамките на 7 години с обща стойност на инвестициите в преносна, разпределителна мрежа и газоползващо оборудване около 6 млрд. лева. Такъв проект ще ни даде възможност всяка година да пестим по около 4 млрд. лв. от разходи за енергия, или близо 6 млн. т въглероден диоксид като допълнителен ефект", обясни той. А потенциалът е голям - човечеството използва за енергия въглищата от близо 300 години, нефта - от малко повече от около 200 години, а природния газ - само от около 60 години. "На практика в ръцете ни е един "тийнейджър", който представлява наистина сериозен потенциал за постигане на целите през 2050 г.", каза още той.

"На територията на България има газови находища с доказани запаси, които по всяка вероятност стигат за около 15 години потребление на българския пазар. Така че потенциал има, възможности също - всички предпоставки са налице, но всичко е въпрос на воля и на създаване на подходящи условия", обобщи Светослав Иванов.

Към момента обаче темата се неглижира от управляващите, а местният добив от години е символичен. По данни от последния доклад на Комисията за енергийно и водно регулиране, изпратен до ЕК (юли 2023 г.), добитите количества за 2022 г. от общо двете добивни предприятия на територията на страната - "Проучване и добив на нефт и газ" и "Петрокелтик България", са съответно 63 827 MWh и 111 155 MWh природен газ. Малък е и броят на клиентите, а според експерти една от основните причини за това е именно липсата на инфраструктурата, която да го отвежда по места. Данните на КЕВР показват, че общият брой клиенти на газоразпределителните дружества в края на 2022 г. е 152 383. От тях 8253, или 5.4%, са небитови.

Терминали, танкери и LNG

Според Петър Филдишев, директор "Търговия с природен газ" в "МЕТ Енерджи България", в регионален план има сериозни инвестиции в газовата инфраструктура. Това обаче не е местен феномен, а е отражение на случващото се в глобален мащаб. "Строят се терминали за втечняване, нови танкери, които да осигурят по-голям пренос на LNG, терминали за регазификация и довеждащи газопроводи и транзитни и междусистемни връзки и разширение на съоръженията за съхранение. Всичко това показва, че големите инвеститори залагат на дългосрочно използване на газа и натоварване на тези съоръжения за много дълъг период", коментира той. А това осигурява сигурността на доставките. "Тази сигурност и досега не е била лоша, въпросът е, че Европа малко непропорционално е прилагала тези мерки за сигурност към различните източници на доставка и логистични схеми, ако сравняваме LNG с тръбния газ", отбеляза той.

Колко харчи Европа

В момента в Европа годишното потребление на газ е 4000 теравата, съобщи изпълнителният директор на "Акспо България" Милена Виденова. "В Европа производството на газ е много малко и има основно тръбен газ, а 40% от доставките идваха от Русия. Това, което се случва в момента, е именно постепенната му замяна с втечнен газ", коментира тя.

Изпълнителният директор на ICGB Теодора Георгиева пък акцентира върху инфраструктурата и изграждането на вертикалния газов коридор, като отбеляза, че той е ключов по отношение на разширяването на мрежата. По думите й интересът към него е голям. "Става въпрос за доста сериозен интерес на необвързваща фаза, който е почти два пъти от техническия капацитет на проекта, така че това ни дава основание да вярваме, че при обвързващата фаза през юли ще постигнем добри резултати", каза Георгиева.

Тя добави, че тази година е ключова, тъй като със спирането на пренос на природен газ от Русия към Украйна (планирано за 1.01.2025 г.) ще бъдат засегнати част от европейските държави като Австрия, Словакия и др. Тепърва обаче за изграждането на вертикалния коридор ще се търсят средства. "Знаете, че в момента европейското финансиране не е така гъвкаво от гледна точка на газова инфраструктура. Така че трябва да имаме ако не подкрепата на ЕС, то от американски фондове. Ще търсим варианти, защото все пак става въпрос за време", коментира изпълнителният директор на ICGB.

Като цяло изглежда, че с нормализирането на цената на природния газ той отново става атрактивен за инвеститорите и при осигуряване сигурността на доставките може да продължи да играе съществена роля в енергетиката. Дори да се запази целта за въглеродна неутралност през 2050 г., дотогава има още четвърт век, който е напълно достатъчен за изпълнението и възвръщането на инвестиции в газова инфраструктура и мощности, които, изглежда, ще имат своята роля в балансирането на доминираната от ВЕИ енергийна система.

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • - 5
    • + 2

    Най-голямата глупост от две години насам е да се обвързваш с дългосрочни договори, да правиш инвестиции, имайки предвид колко изкривен е пазарът заради войната в Украйна. Да, тя ще свърши в близките 2-3 до 5 години и руската газ отново ще потече към Европа поради по-ниската си цена - неизбежно е като законите на физиката. И ако имаме акъл ще се снишим, изчаквайки да отмине бурята, вместо да позволим на слуги на чужди посолства и корпорации да се възползват от геополитическата ситуация за да угодят на господарите си, за сметка интереса на българската държава, икономика и домакинства в дългосрочен план.

    Нередност?
  • 3
    millennium.pains avatar :-|
    millennium.pains
    • - 2
    • + 4

    До коментар [#2] от "bgn07646892":

    А може активните бойни действия да не свършат след 2-3 до 5 гонини, а да свършат след 5,8, или 10 години или кой знае, а може след това да има студена война, която отново да влияе негативно на пазара на газ, но според теб трябва да се снишаваме, да спрем да живеем и да чакаме, да цъфнат налъмите, само за да угодим на господарите ти и да започнем пак някога да купуваме руския им газ.

    Нередност?
  • 4
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • - 5
    • + 2

    До коментар [#3] от "milena.palevska":

    Теоретично може и след 200 години да свърши, но говорим за обективни срокове спрямо ситуацията в Украйна. Така че, гледай си манджите най-добре и по-леко с такива теми да не се излагаш ...

    Нередност?
  • 5
    millennium.pains avatar :-|
    millennium.pains
    • - 2
    • + 2

    До коментар [#4] от "bgn07646892":

    Ха, ха, ха,....
    Ти явно си най-големия умник на света и си най-големия стратег на света, който знае "обективните срокове, спрямо ситуацията в Украйна" и знае кога ще свърши войната. Защо не се кандидатираш за нобелов лауреат за мир. Ха, ха, ха.....

    Нередност?
  • 6
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "milena.palevska":

    До теб всеки би изглеждал като нобелов лауреат и най-голем умник с инфантилните ти опити за сарказъм.

    Нередност?
  • 7
    d.u.n. avatar :-P
    d.u.n.
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#2] от "bgn07646892":
    Очевидно е, че освен всичко друго не можеш и да смяташ. Ето ти малко факти за евтиния руски газ, не че ще ги разбереш.
    Цени на природния газ, по които "Булгаргаз" ЕАД продава:
    Доставки от Русия преди да нападне Украйна:
    Период:
    01 януари - 31 януари 2022 г.
    133.81 лв. /MWh (без акциз и ДДС)
    Доставки сега от САЩ:
    Период:
    01 януари - 31 януари 2024 г.
    83.70 лв./MWh (без акциз и ДДС)
    Период:
    01 февруари - 29 февруари 2024 г.
    77.18 лв./MWh (без акциз и ДДС)
    През март цената ще падне още.
    Така, че ако бях на мястото на твоите североизточни господари щях да те уволня немедлено.
    Не ставаш наистина. Смешен си.

    Нередност?
  • 8
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • - 1
    • + 2

    До коментар [#7] от "DUN":

    На превъзбуден глупак, който сравнява цени между различни геополитически и икономически обстановки, правейки от това изводи и внушения за цените в бъдеща геополит. обстановка, мога единствено да му препоръчам да се отнася добре с родителите си за да има кой да го храни и да му връзва обувките. Толкова за глупостите ти ...

    Нередност?
  • 9
    d.u.n. avatar :-P
    d.u.n.
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#8] от "bgn07646892":

    Знаех, че няма да разбереш, нищо от това което е написано. Но ти направо надмина очакванията ми. Толкова злоба и жлъч от безсилие и комплекси, защото истината боли.
    Ще се опитам бавно да ти обясня геополитическото положение с газа и то е следното:
    Точно преди да нападне Украйна, Русия беше монополист и диктуваше пазара на газ в Европа и беше вдигнала цената на газа чрез изнудване и създаване на изкуствен дефицит. България и другите европейски страни плащаха скъп руски газ.
    Какво стана точно след две години. Въпреки реките от кръв, които пролива в Украйна, Русия загуби монопола на пазара на газ в Европа, където страните плащат двойно по-евтино, но вече основно газ идва от САЩ, които изпревариха Kaтap и Aвcтpaлия, и станаха нaй-гoлeмият изнocитeл в света нa втечнен газ пpeз 2023г. и печелят здраво.
    Eвpoпa стана ocнoвнaтa дecтинaция зa изнoca oт CAЩ пpeз дeĸeмвpи 2023 г. c нaд 61% oт oбщия eĸcпopт нa cypoвинaтa. Πpeз нoeмвpи 2023 г. 68% oт изнoca oт CAЩ e бил зa Eвpoпa.
    Цената на газа ще падне още и през март, защото е още по-ниска в САЩ. Така, че перспективата вече, не е в Русия, особено след изграждането в Европа на множество терминали за втечнен газ. Дори България вече има собственост в терминала в Александруполис, който скоро ще заработи.
    Дано сега да разбереш нещо, но пак се съмнявам. Нямаш и аргументи, защото е ясно, че когато някой, особено простака, няма какво смислено да каже започва да ръси тъпотии и да обижда.
    Обаче ти си прав да се притесняваш, защото всички видяха, че си некадърник и твоите далекоизточни господари скоро ще ти забият един голям....шут.

    Нередност?
  • 10
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • - 2

    До коментар [#9] от "DUN":

    Успокой се, дечко, ще се задавиш от истерия и плюнки. Напъването и блъскането безсмислени чаршафи не правят тъпотиите ти по-адекватни.
    Без да съм ти чел всичките глупости, само един базисен закон от икономиката ще ти набия в кратунката: Конкуренцията води до понижение на цените. Точка. Повече източници на газ - по-ниски цени. Дори само това да знаеше, щеше да се ограничиш от тъпотии. Дори нема нужда да ти разяснявам нищо за конкретните източници, пазари, геополитика и т.н.

    Нередност?
Нов коментар