🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Седмичен бюлетин за правни новини

Президентът атакува енергийните закони; Борисов оневинен за "Барселонагейт"; Оттеглянето на Антон Славчев от КПКОНПИ е симптом на буксуващата реформа

Бюлетин: Капитал Право Капитал Право

Научавайте най-важното от правния свят и съдебната система всяка седмица на мейла си

През седмицата президентът Румен Радев предприе два хода, с които атакува енергийната политика на управляващите.

Първо, Радев сезира Конституционния съд с четири текста от последните промени в Закона за опазване на земеделските земи, с които според него се премахват почти всички ограничения пред поставянето на инсталации за производство на ВЕИ върху обработваема земя и се нарушава чл. 21 от Конституцията - че земята е основно национално богатство, а обработваемата земя се използва само за земеделски нужди (вижте по-долу).

В четвъртък пък президентът наложи вето върху последните промени в Закона за енергетиката, които предвиждат либерализация на пазара на електрическа енергия за битовите потребители. В мотивите си той се позовава на ниския стандарт на мнозинството българи, които ще пострадат още повече от либерализацията. Според него законът се отдалечава от целите на социалната държава, а приемането му не е придружено с пълноценна оценка на въздействието.

В сряда Прокурорската колегия на ВСС най-после назначи съдия Даниела Талева за прокурор, който да разследва сигнали срещу и.д. главния прокурор Борислав Сарафов. Това стана, след като колегията два пъти отложи назначаването й с различни мотиви, което предизвика и промяна в съдебния закон. Решението на колегията може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховния административен съд.

От началото на юни, откогато работи механизмът за подаване на сигнали за престъпления срещу главния прокурор, до момента са получени 56 сигнала срещу Борислав Сарафов и заместниците му, съобщи пред "Нова телевизия" председателят на наказателната колегия на Върховния касационен съд съдия Лада Паунова. Сигналите срещу Сарафов са 6.

Пореден пример за хаотично и некачествено законодателство през седмицата даде публикация в "Лекс", озаглавена "Правен абсурд - престъпление без наказание в Наказателния кодекс". Отново става въпрос за промяна в НК, направена през преходни разпоредби на друг закон, в резултат на което едно деяние е обявено за престъпно, но за него няма санкция (чл. 320, ал. 3 НК - подбуждане към престъпление чрез проповед пред много хора чрез средства за масова информация или по друг подобен начин, извършено по расистки, ксенофобски или свързани със сексуалната ориентация подбуди).

Топ 3

Президентът сезира КС за разширяването на опциите за инсталации за ВЕИ върху обработваема земя

На практика атакуваните четири нови разпоредби от Закона за опазване на земеделските земи обхващат два типа хипотези. На първо място, това е изричното изключване на агрофотоволтаиците от забраната за строителство в земеделски земи без промяна на предназначението им. Втората хипотеза, атакувана от президента, е създаването на привилегирован режим за изграждането и/или разширението на обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници върху земеделските земи, с промяна на предназначението им. В този широк обхват се включват всички възобновяеми източници на енергия - вятърната, слънчевата, водноелектрическата, енергията от океаните, геотермалната енергия, биомасата и биогоривата. Искането на президента вижте тук

Бойко Борисов бе оневинен за "Барселонагейт", Борислава Йовчева още е разследвана за пране на пари

Софийската градска прокуратура обяви, че е прекратила разследването "Барселонагейт", образувано през ноември 2020 г. по данни за пране на пари, в които бе замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов. Екип от прокурори стигнал до извода, че няма доказателства за пране на пари при покупката на къщата в Барселона, в която е живяла манекенката Борислава Йовчева, за която се говори, че има връзка с Борисов - имотът е купен от търговско дружество с достатъчно приходи. В съобщението на прокуратурата се акцентира няколко пъти, че няма никакви данни за "самостоятелни действия" на Борисов във връзка с покупката на имота, нито за движения на пари от негови сметки или за негови указания към други лица за посредничество и сключване на сделката с цел прикриване на действителни права и т.н. Прокуратурата обаче ще продължи да разследва сметките, фирмите и имотите на Йовчева по подозрение за пране на пари. Още по темата тук. Коментари:

Оттеглянето на Антон Славчев от КПКОНПИ е симптом на буксуващата реформа

Зам.-председателят на антикорупционната комисия е допуснат до участие в конкурс за прокурор в Софийската градска прокуратура, без да има и ден магистратски стаж. Оттеглянето му се случва в момент, когато КПКОНПИ в сегашния си състав ще трябва да изпълнява функциите на две комисии - Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), в която тя се трансформира, и новата Комисия за противодействие на корупцията (КПК). Славчев, който формално оглави КПКОНПИ след оставката на Сотир Цацаров, сега ще трябва да изпълнява функциите на председател и на двете комисии, включително и по разделянето им. Междувременно обаче съдът се произнесе, че той никога не е бил назначаван за изпълняващ длъжността председател на КПКОНПИ, което означава, че издадените от него заповеди в това му качество са нищожни. Още по темата тук.

Още от седмицата в "Капитал" & "Дневник"

Съдът на ЕС: Затвор от минимум пет години за нарушение на правото на търговска марка е прекалено. Текстът на чл. 172б, ал. 2 от НК, който предвижда налагане на минимум пет години затвор за нарушение на правата върху марка, което е извършено повторно или е довело до значителни вредни последици, противоречи на правото на Европейския съюз, прие Съдът на ЕС. Такава санкция е непропорционално висока и не позволява да се отчитат конкретните обстоятелства на всеки отделен казус. Наказанието трябва да съответства на тежестта на нарушенията, без да надхвърля необходимото за постигане на легитимно преследваната цел.

Новите дрехи на такса смет. Размерът на такса смет занапред вече би трябвало да зависи не от данъчната оценка на имота, а от броя на хората в жилището. За целта НСИ ще информира общините точно колко хора живеят в дадения имот. Новата методика обаче ще стане факт от началото 2025 г., като това е поредното отлагане на реформата.

Избрано от други медии

Кадрови подбор чрез командироване. Кoмaндиpoвaнeтo yдoбнo ce пpeвpъщa oт мяpĸa, ĸoятo cлeдвa дa ce изпoлзвa caмo пo изĸлючeниe, в yдoбeн ĸoмпeнcaтopeн мexaнизъм, ĸoйтo пocтaвя в риск нeзaвиcимocттa нa oтдeлния cъдия и нa цeлия cъд. Смyтът cpeд cъдиитe в CГC зa нeпpoзpaчния нaчин, пo ĸoйтo тexни ĸoлeги oт cъдa ca ĸoмaндиpoвaни в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд oт нeгoвия пpeдceдaтeл Дaниeлa Дoнчeвa, нe e ocoбeнa изнeнaдa. Анализ на Екатерина Баксанова. (Бюлетин на ИПИ)

ЕСПЧ осъди България за 4-годишен арест на обвиняем, подал 22 молби за освобождаване. Жалбоподателят е зaдъpжaн нa 20 oĸтoмвpи 2008 г. пo oбвинeниe зa yчacтиe в opгaнизиpaнa пpecтъпнa гpyпa, cъздaдeнa зa пpaнe нa пapи, cвoдничecтвo, тpaфиĸ нa xopa и нapĸoтици. Toй ocтaвa в apecтa дo юли 2012 г., ĸoгaтo e измeнeнa мяpĸaтa зa нeoтĸлoнeниe. Kъм тoзи мoмeнт делото e билo виcящo пpeд пъpвoинcтaнциoнния Bapнeнcĸи oĸpъжeн cъд. През това време той e пoдaл 22 молби за ocвoбoждаване, ĸoитo ca oтxвъpлeни oт oĸpъжния и aпeлaтивния cъд заради тежестта на обвиненията. Към момента делото е още висящо, след като произнесената през 2013 г. осъдителна присъда е отменена и делото е върнато на първа инстанция. (Дефакто)

Наредба на ВСС предвижда: 100 лв. на час за медиаторите и сериозна цедка при подбора им. 100 лв. на час ще е възнаграждението на медиаторите, ангажирани в провеждането на задължителната съдебна медиация по граждански и търговски дела. Първата среща в процедурата по медиация ще продължава до три часа, като разходите за заплатите на медиаторите ще се поемат от съдебния бюджет. Мандатът на медиаторите към съдебните центрове е три години с възможност за удължаване с още три след оценка на дейността им. (Лекс)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    beky avatar :-?
    1999

    А за мъртвородената "реформа" на Конституцията?

    Нередност?
Нов коментар