Местният вот в неделя - тест и за централната власт

Ако "Възраждане" се очертае като основна опозиция, това ще бъде от полза за пренасянето на "сглобката" и в управлението на общините

На местните избори ще може да се гласува както с машинни, така и с хартиени бюлетини
На местните избори ще може да се гласува както с машинни, така и с хартиени бюлетини
На местните избори ще може да се гласува както с машинни, така и с хартиени бюлетини    ©  Георги Кожухаров
На местните избори ще може да се гласува както с машинни, така и с хартиени бюлетини    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В края на тази седмица 265-те общини в България ще избират кметове и общински съветници за следващите четири години. Вотът в неделя ще става с хартиена или машинна бюлетина, като в изборите за общинските съвети ще има възможност за преференциално гласуване.

Там, където кмет не бъде избран на първия тур, седмица по-късно - на 5 ноември, ще се проведе балотаж.

Общото впечатление от предизборната кампания досега е, че в повечето населени места няма ясно изразена нагласа за промяна. Но какъвто и да е резултатът по места, остава в сила най-големият политически въпрос - как този вот ще се отрази на централната власт и на управляващото мнозинство на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС. Тъй като кабинетът "Денков - Габриел" не беше сформиран на базата на коалиционно споразумение, това дава възможност на базата на резултатите от вота да се търси промяна в съотношението на силите в мнозинството. Например ако ГЕРБ и ДПС затвърдят водещите си позиции в местната власт, могат да поискат по-голямо влияние в изпълнителната власт. Липсата на сериозен пробив на ПП-ДБ, които са основно представени в правителството, съответно би отслабила позициите им.

Другият важен въпрос на тези избори е дали при конструиране на мнозинствата в общинските съвети т.нар. сглобка, която стои зад кабинета "Денков - Габриел", ще се възпроизведе и в местните парламенти.

Въпреки че до изборите остава седмица, прогнози за резултата и политическите ефекти от тях трудно могат да се направят, тъй като социологическите сондажи са твърде малко, а по-голямата част от тях не се публикуват. За разлика от предишни години, данните за нагласите при гласуването очевидно остават за ползване само от политическите централи, които са ги поръчали.

Очаквано главната интрига ще е в София, която от 18 години се управлява от ГЕРБ. Регистрираните кандидати за поста на Йорданка Фандъкова са над 20, но основните са трима: Васил Терзиев (ПП-ДБ, "Спаси София" и "Екипът на София"), Антон Хекимян (ГЕРБ) и Ваня Григорова ("БСП за България"). Каква подкрепа за всеки от тях измерват социолозите до този момент обективно не се знае, очаква се в оставащите няколко дни до изборите все пак да бъдат огласени резултати от проучване на нагласите сред столичните избиратели.

Според социолози, с които "Капитал" разговаря в изминалата седмица, кандидатът на ГЕРБ за София Антон Хекимян е стабилизирал позициите си, които бяха силно разклатени и заради късното му номиниране. Стабилно стои Васил Терзиев, но там изненадващото е, че не е успял да мобилизира по-широк вот. Въпреки това обаче засега Терзиев е фаворит на столичани. За Ваня Григорова някои от социолозите смятат, че е непредвидима и не изключват дори да стигане до балотаж.

"Възраждане" - удобната опозиция

Пред "Капитал" политологът и директор на "Галъп" Първан Симеонов открои няколко съществени момента преди изборите*. На първо място той потвърди впечатлението, че силен тласък към промяна в национален мащаб няма. В ролята на опозиция на тези избори според него ще влезе "Възраждане", което е удобно за централната власт. "Така всъщност се оформят два блока - единият евроатлантически, а другият, лидиран от "Възраждане" - опозиционен", смята той.

Подобен тип разделение е комфортно за управляващите и на национално ниво, и за конструирането на общинските съвети, твърди политологът. По думите му е силно вероятно да видим пренасянето на "сглобката" и в Столичния общински съвет. А пред електората ще бъдат повторени тезите от сформирането на централната власт - бавно и полека, докато хората свикнат.

Симеонов обърна внимание и на евентуални балотажи в населени места, където може да се оформи сблъсък "някой от представители на сглобката - най-вероятно ГЕРБ, срещу "Възраждане". "Това е особено удобен сценарий за партията на Борисов, тъй като ще търсят и гласовете на електората на партньорите си под претекста "давайте да гласуваме срещу радикалите".

Симеонов смята, че пренасянето на модела от централната власт по места дори няма кой знае каква нужда от легитимация. "Те си я намериха по някакъв начин. Проблемът може да бъде вътрешен за мнозинството, ако в един момент Борисов каже "аз вече мога и без тези (ПП-ДБ - бел. ред.)" - тогава би имало проблем", смята той. Според политолога влизането на ДПС официално в управляващото мнозинство най-вероятно ще доведе до "вид толериране на движението" на предстоящия вот. "Обикновено преди избори ДПС ги "гонят", но сега не се случва така", коментира политологът.

Изборите в числа

На местния вот тази година трябва да бъдат избрани 265 кметове на общини, над 3000 кметове на кметства, над 5000 общински съветници. А в София, Пловдив и Варна както обикновено ще бъдат избрани и кметове на райони. Те ще бъдат съответно 24 в столицата, шест в Пловдив и пет във Варна.

Условие за гласуването на тези избори е към датата на вота гражданите да имат адресна регистрация по постоянен и по настоящ адрес в България, като поне единият от тях да е на територията на съответната община. Избирателите, които на 29 октомври искат да гласуват за кмет и общински съветници в населено място, различно от постоянния им адрес, трябва да имат адресна регистрация на съответното място от поне шест месеца преди деня на вота.

*Пълния анализ на Първан Симеонов четете по-късно на capital.bg

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    b.davidkov avatar :-|
    masay

    Туморът на "сглобката", поне ако се съди от София, вече е пренесен и в местната власт.
    Нека не се пропуска, че именно общините са бенефициенти по огромни пари по евро и национално финансирани проекти. Просто ОС приемат проекти за "крайно необходими" ремонти на площади/шадравани/водни каскади и пр. глупости по села и градчета за десетки, стотици хиляди и милиони лв и "проектите" се одобряват от съответните вече овладяни държавни органи.

    Държавата БГ е в насипно състояние. Баце я остави на ръба, а нищожните отвсякъде ПП-ДБ я засилиха напред...

    Нередност?
Нов коментар