🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
   ©  Надежда Чипева

Кои са кандидатите за районни кметове в Пловдив

Пътеводител към основните претенденти за районите Западен, Южен, Северен, Източен, Тракия и Централен

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

Един от най-често задаваните въпроси на хората пред урните на местни избори е "за кого да гласувам за районен кмет". Това, разбира се, е въпрос, който си задават само избирателите в трите най-големи града - София, Пловдив и Варна, където има избори за такива кметове.

Поради естеството на позицията им районните кметове нямат собствени бюджети, а само каквото им делегира голямата община, както и част от правомощията им са ограничени - както и поради факта, че през годините ту се избираха, ту се назначаваха, те са в сянката на големите избори за кмет. Но са не по-малко важни, както често откриват жителите на даден район в годините. Това са хората, които трябва да реагират на проблеми с пътната настилка, тротоарите, сметопочистването, дърветата, както и всякакви други малки или големи проблеми.

За да се опита да хвърли малко светлина върху това какви са хората, борещи се за районните позиции във втория град, "Капитал Пловдив" се опита да състави списък на онези от тях, които имат най-голям шанс да се борят за мястото, според социологията. Списъкът не е изчерпателен, но се надяваме, че ще послужи като пътеводител на колебаещите се избиратели.

Кандидати за кмет на район "Западен" - Пловдив

Ангел Иванов Славов - ПП ГЕРБ

Икономист, бивш шеф на Общинския инспекторат, наречен "Пловдивското ФБР" и впоследствие общински съветник от ГЕРБ. Като част от представителната група на ГЕРБ в общинския съвет е гласувал "за" във всяко едно от спорните решение на Общинския съвет. Тези включват отделянето на 35 млн. лв. за разделения имот в парк "Отдих и култура", застрояването на същия парк в новия ОУП, разменянето на 50 дка в парк "Отдих и култура" за други по-апетитни такива из града на пазарна оценка от около 7.5 млн. лв.

Тони Стойчева Стойчева - "Продължаваме промяната - Демократична България"

Тони Стойчева е практикуващ адвокат. Била е деен участник в различни каузи като спирането на намеренията за строеж върху 81 дка в парк "Отдих и култура", от който Общинският съвет реши да закупи 67 дка за 35 млн. лв. Участва също в протестите, които успешно спряха пробива до Водната палата и други. Първоначално се обявява за независим кандидат за кмет на Пловдив, впоследствие приема предложението на ПП-ДБ да бъде кандидат на район "Западен".

Елена Георгиева Грозданова - ПП "Възраждане"

Елена Грозданова е част от управителния орган на местната организация на политическата формация. До нейното обявяване като кандидат-кмет за район "Западен" липсват публикации и допълнителна информация в интернет пространството. На последните парламентарни избори от октомври месец 2022 г. тя събира едва 129 преференции.

Тодор Димитров Тодоров - КП "Съединени за Пловдив"

Тодор Тодоров е директор на дирекция "Обществени поръчки" в община Пловдив. Шест пъти е бил член на РИК Пловдив, два пъти председател на РИК Пловдив. Завършил е право в ПУ "Паисий Хилендарски". Има 15 години стаж като юрист в общинската администрация.

Кандидати за кмет на район "Източен" - Пловдив

Емил Георгиев Русинов - ПП ГЕРБ

Русинов е общински съветник в три поредни мандата като част от групата на ГЕРБ. В последния такъв е гласувал заедно със своя колега Ангел Славов "за" във всяко едно от спорните решение на Общинския съвет за имотите в парк "Отдих и култура" и др. Русинов очевидно ще се ротира с досегашния кмет на "Източен" Иван Стоянов, който беше номиниран от структурата на ГЕРБ за нов мандат, но си направи самоотвод, защото е трети в листата за общински съветници. Русинов е завършил икономика на туризма и маркетинг.

Борислав Петров Матеев - КП "Продължаваме промяната - Демократична България"

Борислав Матеев е клиничен ембриолог по професия, университетски преподавател и ръководител на научна лаборатория в клиника за асистирана репродукция в Пловдив. До 2022 г. е едноличен собственик на капитала и управител на "Бора медикъл" и "Бора медикъл консултинг", както и до 2015 г. на "Медицински център Бора". Има дългогодишен опит в областта на асистираната репродукция и здравния мениджмънт. Борислав Матеев е сред учредителите на "Да, България" през 2017 г.

Симеон Валерий Петров - ПП "Възраждане"

Завършва бакалавър "Университетска биология" и магистър "Паразитология" в ПУ "Паисий Хилендарски". Според професионалната му биография, разпространена от партията, той има "множество успешни дейности в сферата на услугите и фармацията". В Търговския регистър обаче на негово име се открива единствено компанията "Масив МВ 18", в която е съдружник със сестра си Михаела Петрова-Маргаритова, която се занимава с храни и притежава пекарна и срещу която в годините е имало няколко запора.

Павел Рангелов Милушев - КП "Съединени за Пловдив"

Павел Милушев е настоящият заместник-кмет на район "Южен" от 2019 г. Съдружник във фирма "ЕВРОПРОЕКТ 2000", която се занимава с консултантска дейност по стопанско и друго управление. Завършва висше бакалавър "Стопанско управление". Има и две магистратури във Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР).

Кандидати за кмет на район "Северен" - Пловдив

Илиян Желязков Лалев - ПП ГЕРБ

Лалев, твърдят сайтове в града, е приближен на настоящия кмет на Пловдив Здравко Димитров, което прави странен изборът му за кмет от ГЕРБ, които поне привидно се дистанцираха от досегашния си кмет. Лалев е на 45 години и е собственик на доста бизнеси: сервиз за компютри, магазин за храни, строителна фирма "АСГ инвестмънтс", както и още няколко фирми. Кметът Здравко Димитров е дал множество обществени поръчки за хранене на деца в пловдивски училищни столове и социални трапезарии на фирмата за кетъринг на бащата на Илиян Лалев - "Лалев комерс".

Венцислава Милчова Любенова - "Продължаваме промяната - Демократична България"

Народен представител от ПП "Продължаваме промяната" в 47-ото и 48-ото Народно събрание и председател на комисията по външна политика в 47-ото НС. Работи активно по подготовката за присъединяване на България към ОИСР, успешното провеждане на българското председателство на ЦЕИ и нормализирането на двустранния диалог в отношенията с Република Северна Македония.

Стоян Василев Алексиев - ПП "Движение демократично действие - Д3"

Настоящ кмет на район "Северен". Преди това оглавява ОП "Градини и паркове". Кандидатира се за втори мандат, но този път не от ГЕРБ, които подкрепят Лалев. След номинацията му за районен кмет Алексиев уволнява досегашните си заместници.

Кандидати за кмет на район "Тракия" - Пловдив

Георги Венцеславов Гатев - ПП ГЕРБ

Гатев е изборът на ГЕРБ да наследи Костадин Димитров, като досега няма заемана публична позиция. 36-годишният Гатев е бакалавър по политология от Пловдивскияуниверситет "Паисий Хилендарски" и магистър по финанси в Университета по национално и световно стопанство в София. Собственик е на пункт за годишни технически прегледи - "Гатико 15".

Николай Димитров Гюров - КП "Продължаваме промяната - Демократична България"

Николай Гюров е възпитаник на Френска езикова гимназия "Антоан дьо Сент Екзюпери". Продължава образованието си във Франция, където учи ,и в Пловдивски университет "Паисий Хилендарски", където завършва международни отношения. Съсобственик е във фирма "Номер седем", която управлява различни обекти за бързо хранене на територията на градовете Пловдив и Стара Загора.

Емил Янков Янков - ПП "Възраждане"

Емил Янков е народен представител в 49-ото Народно събрание, като заема мястото на подалата оставка от организацията Елена Гунчева. Член на Комисията по превенция и противодействие на корупцията и на Комисията по транспорт и съобщения. В сегашното 49-о народно събрание има две изяви във връзка с украинските бежанци от заседанието на 25 септември т.г. Стана известен, когато оглави агресивните протести по-рано тази година срещу прожекциите на филма "Близо" в Пловдив. Според Гунчева преди влизането си в политиката работи като таксиметров шофьор.

Лилия Недкова Недева - КП "Съединени за Пловдив"

Лидия Недева е народен представител от коалиция "Български възход" от 48-то Народно събрание. Работила е в община Пловдив в началото на мандата на Здравко Димитров като директор на Дирекция "Стопански дейности". Завършва бакалавър специалност "Международни икономически отношения" в Пловдивския университет. В момента също е докторант там с тема на дисертацията "Проблеми в управлението на социалния капитал в общинските предприятия (по примера на община Пловдив)".

Кандидати за кмет на район "Централен" - Пловдив

Георги Василев Стаменов - ПП ГЕРБ

Стаменов е два поредни мандата кмет на района. Започва като общински съветник от ГЕРБ по време на мандата на Иван Тотев, от 2011 до 2015 г. В общинския съвет е заместник-председател, както и председател на Комисия по бюджет и финанси. Завършва "Финанси" и "Счетоводство и контрол" в Университет за национално и световно стопанство в София.

Чило Людмилов Попов - КП "Продължаваме промяната - Демократична България"

Чило Попов е съдружник с миноритарен дял и управител на фирма "Елвеко", която е специализирана в инфраструктурното строителство, любител градинар, реставратор на автомобили и други ценни обекти. Живял е почти 12 години в Германия и Испания. Стана известен като невидимият мотор зад кампанията за помощ на Украйна, водена от Манол Пейков, като организираше и поддържаше логистиката за изпращане на събраните помощи.

Георги Петров Титюков - КП "Съединени за Пловдив"

Титюков е олицетворение на понятието "професионален общинар". Той е надживял в администрацията както ГЕРБ, така и предишните управляващи и има 26 години като зам.-кмет на Пловдив при различни конфигурации. За кратко е и кмет на район "Централен", но в последните си два опита да бъде избран за кмет на района, губи в надпреварата от Георги Стаменов, като разликата в гласовете е почти идентична - с около 4 хил. гласа. Тръгнал от СДС, създава "Кауза България", която редовно вкарва членове в общинския съвет. Тактиката на Титюков е да се присламчва към победилите на изборите и така гарантира пост в следващата администрация. В последния мандат беше заместник-кмет "Спорт, младежки дейности и социална политика".

Кандидати за кмет на район "Южен" - Пловдив

Атанас Славчев Кунчев - ПП ГЕРБ

Досегашен заместник-кмет на район "Източен" с ресор "Устройство на територията, инженерна инфраструктура, благоустройство и стопански дейности". Преди това е бил изпълнителен директор на Асоциацията на оранжерийните производители. Завършил е Аграрния университет.

Красимир Владимиров Александров - КП "Продължаваме промяната - Демократична България"

Доц. д-р Красимир Александров е специалист по икономика и управление на туризма с 20 годишен опит. Завършва "Стопанско управление" в УХТ Пловдив, а по-късно придобива степен магистър по "Счетоводство и одит в публичния сектор" към СА "Д. Ценов" в Свищов и по "Мениджмънт в туризма" към ПУ "Паисий Хилендарски". През 2012 г. защитава докторска дисертация на тема "Управление на туристическа дестинация за устойчиво развитие", а през 2014 г. придобива академична длъжност доцент към АУ в Пловдив.

Христо Георгиев Бозуков - КП "БСП за България"

Професор по растителна защита и доктор по фитопатология в областта на селското стопанство и растениевъдството. Три пъти министър на земеделието храните и горите в петото, шестото и седмото служебни правителство на България.

Васко Пламенов Вътев - КП "Съединени за Пловдив"

Завършил е Пловдивския университет "Паисий Хилендарски", магистър по "Български език и история" и "Приложна психология", защитил е магистратура и в НСА "Спорт с високи постижения тенис на корт". Васко Вътев е бивш състезател и настоящ треньор по тенис.