Радан Кънев: Борисов и Пеевски да отворят бутилка ракия и да решат какво ще правят с т.нар. сглобка

Подкрепата за Ваня Григорова на балотажа в София не е шега, а премислена стратегия, казва евродепутатът от ДБ

Евродепутатът от ДБ говори за картината на местните избори преди втория тур.
Евродепутатът от ДБ говори за картината на местните избори преди втория тур.
Евродепутатът от ДБ говори за картината на местните избори преди втория тур.    ©  Надежда Чипева
Евродепутатът от ДБ говори за картината на местните избори преди втория тур.    ©  Надежда Чипева
Радан Кънев е член на Европейския парламент, избран от листата на "Демократична България" през май 2019 г. Член е на групата на Европейската народна партия. Участва в Комисията по заетост и социални въпроси, Комисията по петиции и Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните. Като един от панелистите в предстоящия форум "Net Zero economy", 22-23 ноември в София, с него разговаряхме по актуалните теми от Европейския зелен пакт (интервюто очаквайте следващата седмица). Използвахме възможността преди втория тур на местните избори да поговорим и за картината в местната власт.

Първият тур от местните избори отмина. Как си обяснявате картината с балотажите тази неделя?

За София не съм изненадан. Тук май съм огромно изключение. Но аз имах среща с Васил Терзиев и с основните хора в щаба още в края на юни месец и това, което му казах и на него, и на колегите, за голяма тяхна изненада беше: "Гледайте, Терзиев, не ни интересува кой е кандидат на ГЕРБ, защото който и да е, ако е на балотаж, е ясно как ще завърши балотажът." Когато беше издигнат г-н Хекимян, за мен не остана никакво съмнение каква е политическата цел на Бойко Борисов и че тя е да няма участник на ГЕРБ на втория тур. С извинение към г н Хекимян, той надали е съзнавал, че това е неговата роля. Може би вече го знае, но за мен нямаше никакво съмнение. И веднага в нашата вътрешна комуникация, както се казва, бих камбаната, че тук имаме стратегия на ГЕРБ, която не е сблъсък между ПП-ДБ и кандидат на ГЕРБ, а че всъщност Бойко Борисов работи за това Ваня Григорова да бъде наш противник на балотажа. В същото време в повечето областни центрове му се искаше да се срещне на балотаж с "Възраждане", за да получи принудително нашата подкрепа.

Така че аз не съм изненадан, но съм много силно притеснен, защото според мен това е вярна стратегия на Борисов. Тя е добре измислена. Той нерядко се е отличавал с подобни крайно рискови, цинични, но прагматични ходове в политиката. Той получи своето и си призна: "За да си върнем столицата, трябва поне веднъж да я изгубим." Това му бяха думите и в момента нямам съмнение, че тази подкрепа, която той дава на Григорова, не е никаква шега. Това е нещо съвсем сериозно. Колкото и да ми е неприятно и предполагам, колкото и за много хора в ГЕРБ да им е неприятно, те ще бъдат вкарани в тази роля.

Как ще се отразят тези избори на управлението?

Това ми е много малък проблем. Слушам Борисов да говори, че "сглобката била паянтова" и т.н. Първо, аз думата "сглобка" не употребявам. Второ, ако той сега разбира, че това управление няма за цел да пере имиджа му и да укрепва ГЕРБ и ДПС - защото те вече изглежда, че са една партия - по всичко личи, че то има за цел да променя страната. Безкрайно трудно, защото очевидно няма такова мнозинство, няма такъв мандат от българските граждани за радикална промяна.

Съответно местните избори са просто поредна стъпка по един много дълъг път към промяна на българското общество. Еволюционно, защото то не е революционно, не харесва бързите промени, то наказва реформаторите си. Виждали сме го много пъти. Съответно тези местни избори са стъпка към изкореняване на корупцията, към модернизация на обществото, към промяна. И тази стъпка е малка. Тя не се изразява в някаква особена победа. Но от "Продължаваме промяната" и "Демократична България" работим за разбиване на досегашния практически пълен монопол върху структурите на местната власт от ДПС и ГЕРБ. Тази цел бе постигната в неделя, може да бъде постигната в много по-голяма степен на петте големи балотажа (включително Благоевград и Велико Търново), ако бъдат спечелени. Защото това изисква гражданска вълна. Това изисква хора, които искат промяна, да отидат и да я поискат с вота си в урните. Защото, като я искаш от къщи, тя не идва. И това мисля, че всички го забелязахме вече много пъти.

Но нямам за себе си отговор на въпроса как балотажът в София ще се отрази на управлението на страната. Той може да го консолидира, може да го разпадне, но това е решение, свързано с управлението на страната, и е решение на Борисов и Пеевски - да ходят да си го взимат. Аз съм с впечатление, че живеят заедно, тоест могат да седнат на вечеря, да си отворят бутилка ракия, да си нарежат салатата и да решат какво ще правят с така наречената сглобка. Пеевски не е нужен за подкрепа на правителството, но Борисов има нужда от неговото разрешение, така че да го пита и да го обявят публично.

Целите пред правителство са непроменени - императивът ГЕРБ и ПП-ДБ да работят заедно, за да има функциониращи демократични институции, не е променен. Въпросът е по-големият политически знак на този балотаж. Защото ние мислехме, че отиваме на едни избори, които ще покажат дали София ще се развива, или София ще остане същата. Оказа се, че нямаме такъв избор. А парадоксално, повечето хора в България показаха, че предпочитат нещата да останат непроменени. Дали с ефективния си глас за ГЕРБ и ДПС, дали с оставането си вкъщи или заминаването на ваканция по време на изборния ден. Дали ще бъде така на втория тур аз не мога да кажа.

В София обаче се оказахме пред съвършено друг избор и той е дали градът ще се развива, или ще се връща назад. И тъй като изборите в София винаги са имали огромен национален политически заряд, то в известен смисъл вече поставяме въпроса дали държавата и обществото ни ще се развиват, или ще направят един шокиращ избор за завръщане наистина дълбоко назад в икономическото, социалното си развитие и в основополагащите си геополитически приоритети. Защото, с извинение, но аз следя г-жа Ваня Григорова. Тя има едно подобаващо обществено присъствие през последните години на важен инфлуенсър, и то много ясно какъв инфлуенсър. Това е една публична фигура, по същество политическа фигура, която много дисциплинирано и дословно повтаря опорките на кремълския режим. Тя е някакъв стихиен русофил и путинофил по душа и съвест и изглежда искрена, за разлика от други хора, на които им е написано на челото, че взимат пари, за да повтарят тези опорки. Тя,изглежда, че го прави безплатно. И това в известен смисъл намирам по-опасно.

Как си обяснявате факта, че партиите, включително ГЕРБ и ПП-ДБ, губят гласове на тези избори?

Няма изненада - няма нищо вдъхновяващо в модела на управление на България, в т.нар. И пак казвам - за мен ужасна дума "сглобка", но тя някак си се наложи. Този модел на управление е принудителен. Това е един тежък, трудно поносим за много хора компромис. Аз обиколих страната преди първия тур. Много време отделих на малки градове, дори села и виждам, че реформаторски настроените хора, демократично настроените хора, много, меко казано, не харесват модела на управление. Много от тях са скандализирани. Дори съм учуден колко зряло, прагматичен и устойчив се оказва реформаторският електорат в България, защото все пак резултатите на "Продължаваме промяната - Демократична България" са напълно, да кажем, сносни, по-добри от очакваните. Слава Богу, нямаше свръхочаквания за някаква масирана победа, защото тогава щеше да има голямо разочарование.

Така че нищо необичайно няма в това отдръпване на хората. Но има един друг феномен - ако гледаме внимателно начина, по който се структурира вотът за общински съветници в големите градове, ще видим, че политическият вот трудно достига 50% от подадените гласове. И това е, при положение че в много от този вот има купени гласове. Нека да видим Варна - един ключов град, където ще има, както се казва, кървав балотаж в неделя при почти изравнен резултат. "Продължаваме промяната - Демократична България" са първи с 8 съветници и ГЕРБ са втори, пак с 8 съветници. Общо взето, политическият вот се свежда до 16. Може би с някои други по-системни партии като БСП и да достигне докъм 20-21. Със сигурност под 50% от съветниците са политически вот. Всичко друго е това, което на политически жаргон наричаме "кеш енд кери". Това не е политика, това е представителство на корпоративни интереси през корпоративен вот. Понякога интересът в този вот е чисто финансов, тоест това е чисто платен вот. Понякога обаче е осъзнат корпоративен интерес и ти преценяваш, че съвпада с твоя и съответно следваш инструкциите на своя работодател. Защото пък неговият интерес е толкова дълбоко вплетен в бюджетните механизми на общината, че той не живее на пазара, той живее на политическия пазар.

Този политически пазар се разгръща на местни избори, така че ние имаме в големите общини към 50% неполитически вот. В някои от малките той може да достигне 80-90%. Това естествено се отразява на резултатите на партиите и всички, дори и ГЕРБ, които играят тази игра, би трябвало да са доста разтревожени.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 3

    Видимо от Брюкселския рахат така - някак международно - изглеждат нещата. Отдалеч е по-лесно да се дава акъл.
    От тукашното блато изглеждат къде-къде по зле. Остатъците от синьото (един от екзекиторите на което беше и Радан по времето на слугинажа на баце 2.0 със сбиртока с Реформаторите), в "своята" София онзи ден се разкъсаха окончателно и гласуваха хаотично: за неудачника от телевизията, за издънката на ДС и за "автентичния" Вили Лилков.
    Така си отива легендата - като фарс.

    Защото, да питам Радан в Брюксел: ако сините през силните си години през 90-те бяха издигнали за кандидат-кмет син и внук на генерали от ДС, дали привържениците на онова СДС нямаше да ги овесят на орлите на Орлов?
    Какво стана с лустрацията на думбазите от ДС междувременно - и него ли "изпра" ПП (Прдължаваме прането)?
    Радан не вижда ли, че ПП-ДБ-ДС балансират във властта само и единствено, защото баце и дебелото момче са омагьосани да им стоят кариатиди? Или влички, попаднали в Брюксел на мига прихващат някакъв ментален вирус, който им прави на пастет и мисленето, и аналитичността, и реалните оценки на процесите и събитията?
    Не, не са криви Борисов и Пеевски. Те са си такива - мафия, - каквито си бяха и преди едни хора от крепостта до Правителствена да ги накарат да застанат в партер на ало измамниците и да не им реагират, когато ония палавници им бъркат в по някоя дупка.

    Радан нещо се е объркал - приветства подмяната, не промяната.
    Подмяната, която с милионите на Терзиев не можа да си купи на първия тур никъде нищо съществено.
    Хайде на втория - метла!
    Защото само с милиони не става.
    Трябва и акъл.

    А там него го няма. Видимо.
    В Брюксел - още по-малко.

    Нередност?
  • 3
    emil_ avatar :-|
    emil
    • - 1
    • + 1

    Радначо, кадесарският зет, който на своя глава разкаля терена в страната, огроби десницата и избяга зад граница за брюкселската заплата, сега се е загрижил как ще се управлява страната. Твоята дума вече е казана Радане. Не се грижи за страната, а за това как да ги прелъжещ да да останеш още 4 години в Брюксел.

    Нередност?
Нов коментар