🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местните избори

Новият Столичен общински съвет: Управление на ПП-ДБ-СС с БСП или "плаващи" мнозинства

Предвид шарения състав на СОС едната опция за управление е с "плаващи мнозинства", които крият много рискове. Другата е за коалиции между ПП-ДБ и БСП или ГЕРБ

Карлос Контрера от ВМРО успя да влезе и в новия общински съвет с малко гласове над допустимия праг
Карлос Контрера от ВМРО успя да влезе и в новия общински съвет с малко гласове над допустимия праг
Карлос Контрера от ВМРО успя да влезе и в новия общински съвет с малко гласове над допустимия праг    ©  Юлия Лазарова
Карлос Контрера от ВМРО успя да влезе и в новия общински съвет с малко гласове над допустимия праг    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Ако ПП-ДБ не иска да повтори "сглобката" с ГЕРБ и на местно ниво, вариантът е да търси мнозинство в БСП в шарения общински съвет.
  • Друг много възможен сценарий е да се търси подкрепа от "плаващи мнозинства", т.е. партиите да се обединяват по различни теми.
  • Ниската избирателна активност и невалидните бюлетини смъкнаха прага и така в съвета влиза Карлос Контрера от ВМРО и по трима съветници от ИТН и "Синя София".

Макар кметът да е лицето и знаковата фигура, реално общинските съветници са тези, които решават какво се случва в градовете. В София т.нар. градски парламент се състои от 61 съветници, като за мнозинство трябват 31. След изборите тази неделя, които създадоха много шарено представителство в столичния общински съвет, това мнозинство обаче изглежда трудно достижимо. Най-голямата група е на ПП-ДБ-СС, които вкарват 23-ма съветници, следват ГЕРБ с 14, БСП с 9 и "Възраждане" с 8. Освен тях по трима съветници ще имат ИТН и местна коалиция КОД, която издигна Вили Лилков за кандидат-кмет, а ВМРО също успява да изпрати един съветник - познатия от предишните съвети Карлос Контрера. Така възможните коалиции, ако приемем, че "сглобка" на местно ниво няма да има, са две - между ПП-ДБ-СС и БСП или трудния начин - да се търсят т.нар. плаващи мнозинства, които да обединяват по теми различни партии или да стъпват на различни договорки всеки път.

Последният вариант има много дефицити и крие рискове - най-вече от непрестанни пазарлъци и търговия за подкрепа на едно или друго предложение. Още повече че общинските съветници в голяма степен са непознати за гражданите, а заплащането им е много ниско и така изкушението от внасяне на предложения, които да обслужат нечии интереси, не е малко - през годините в София, а и в много други градове е имало десетки и десетки такива примери, при които "странни" решения се взимат тихомълком.

(Д)ефектите на хартиения вот

Заради ниската избирателна активност и невалидните бюлетини прагът за влизане в съвета (където границата не е 4%, а се смята според броя на гласувалите) е много нисък - малко над 5 хиляди гласа за вкарването на един съветник. Така в края на деня във вторник, след окончателното преброяване в София, стана ясно, че известният със спорни предложения в миналия мандат Карлос Контрера (ВМРО) влиза в съвета - с 5746 гласа. Той бе и кандидат за кмет, но в тази си роля събра с три хиляди по-малко гласа. По същата причина местна коалиция КОД и ИТН вкарват по трима съветници, макар да събират по 14-15 хил. гласа общо.

Прави впечатление и друго: данните от екзитполовете за общински съветници на София (на "Галъп" и "Алфа Рисърч") са доста точни спрямо окончателните резултати за всички партии - с разлика до 1%. Но не и за коалицията ПП-ДБ-СС. Така например "Галъп" са дали 40.6%, "Алфа Рисърч" - 37%, а реалните резултати при 100% обработени протоколи за ПП-ДБ са 34.3%. Тук част от обяснението също са невалидните бюлетини, които без машинен вот са традиционно много - но пък само това трудно обяснява защо разминаванията в данните и резултатите са толкова големи само при ПП-ДБ-СС.

С БСП ли, с ГЕРБ ли?

Подобно на коалирането в парламента, и в общинския съвет е нужна своеобразна коалиция за взимането на решения с разликата, че партиите тук няма как да избягат от отговорност и да се проведат нови избори. По всичко личи, че управлението на София въпреки категоричната победа на ПП-ДБ-СС ще бъде много трудно, но прогнози могат да се направят на база това как са работили групите в Столичния общински съвет (СОС) досега, както и според заявките им досега.

Единият вариант е да се търси крехко мнозинство между ПП-ДБ-СС с 23 съветници и БСП с 9 съветници, като така общият им брой става 32. От дясното обединение досега не са отричали възможност за такъв сценарий, но пък левият кандидат за кмет, която води и листата на БСП и "Левицата" - Ваня Григорова, заяви, че групата няма да участва в "сглобки". От друга страна, в досегашния мандат (2019 - 2023) "Демократична България" и БСП имаха еднакви позиции за повечето предложения и гласуваха заедно като опозиция срещу групата на ГЕРБ-СДС и "Патриотите". Така че подобно мнозинство няма да е точно прецедент. Въпросът с идеологическите ценности на двете формации обаче е сериозен предвид категоричните леви позиции на Григорова.

От ПП-ДБ пък многократно заявяваха, че няма да правят коалиция с ГЕРБ, макар и това да прави стабилно мнозинство от общо 37 съветници. Най-остра позиция против подобна конфигурация изразява водачът на листата на обединението Борис Бонев ("Спаси София"), но и кандидатът за кмет Васил Терзиев е обещавал същото. Последната му заявка беше, че ще търси диалог с всички групи.

Както при всички избори обаче и сега до следващата седмица няма как да е сигурно дали ПП-ДБ няма все пак да промени позицията си и да реши да работи с досега управляващата партия, каквато е формулата и на национално ниво. Засега Корнелия Нинова (БСП) е единственият лидер на партия, който категорично да е отрекъл бъдеща работа с ГЕРБ на местно ниво, заявявайки, че това е "принципна позиция".

И други (не)възможни сглобки

През 2019 г. ГЕРБ вкараха 27 съветници и се договориха за подкрепа с "Патриоти за София" (ВМРО, "Атака"), които имаха пет. Благодарение на това крехко мнозинство се взимаха решенията в продължение на четири години и ГЕРБ до последно беше зависима от гласовете на групата на "Патриотите", водена от Карлос Контрера. Месеци преди края на мандата Контрера обаче се отцепи и заяви, че е разочарован от поведението на ГЕРБ. Сега едва с 14 съветници ГЕРБ нямат шансове да постигнат лесно мнозинство, дори да успеят да се договорят и с националистите от "Възраждане" и ВМРО, и с ИТН и "Синя София" (Вили Лилков) - общо гласовете са 30. Нужна е и подкрепа от БСП, което според заявките на левите дотук, че няма да подкрепят ГЕРБ, е по-скоро невъзможно.

Друг идеологически конфликт в толкова шарено мнозинство е този между "Синя София" и БСП. Основната теза на Лилков за включването му в местните избори беше, че е алтернатива за десните избиратели, предвид биографията на Терзиев, която обвързва родителите му с Държавна сигурност и комунистическия режим. Григорова пък е най-отявлен защитник на леви позиции, вкл. има спорни изказвания и за войната в Украйна и ролята на Путин.

Трудното решение - плаващи мнозинства

Така остава и вариантът за "плаващи" мнозинства, което за ПП-ДБ може да означава да търсят подкрепа по-близките им идеологично формации като "Синя София" и ГЕРБ по някои теми или с БСП по други.

Такива мнозинства обаче не са добра формула за прозрачност в общинските съвети. Ако вземем за пример последните 4 години, в които ГЕРБ зависеше на петимата съветници от ВМРО и "Атака", то могат да се посочат редица съмнителни ситуации. Най-ярък е примерът с неизгодния договор с частния превозвач, "МТК гроуп", свързан с хора от ВИС, който щеше да получи 3 млн. лв. повече през 2020 г. по действащия договор със Столичната община по предложение на Карлос Контрера. Именно негова беше идеята за сключването на споразумението за концесията за 17 линии през 2017 г., действаща все още.

По информация на "Капитал" след разрива с ГЕРБ тази година "патриотите" са се съгласили да подкрепят и бюджета за 2023 г. именно с уговорката да не се гласува транспортната рамка, предвиждаща да се намали цената за км/пробег на "МТК гроуп". В крайна сметка в последния момент точката отпадна от дневния ред, но случаят е показателен за това как една партия, влязла в ролята на "златен пръст", може да търгува подкрепата си. А при плаващи мнозинства, които разчитат на отделни групи или дори на отделни съветници от политическите групи, може да има много отделни интереси и множество "сделки" за търгуване, което пък да направи взимането на решения в съвета твърде трудно и дори невъзможно.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Мисля дадох достатъчна време и възможност някой да напише нещо по темата преди мен. Видимо дискусията отново ще започне не по текста в Капитал, а по моя...

    Смятам за обиждащо по-интелигентната част от публиката на газетата това ТКЗС-арско мислене, че партийната група съветници в СОС си е стадо ан блок и квото каже овчЕря...
    Това е първата грешна стъпка.
    Втората е калкулаторният тетрис: кой + кой = мнозинство. И няма значение, че са обявени политики, приоритети, антипатии, зависимости и пр. същности.

    Ако искаме да мръднем от блатото, в което ни натика мафията, а декларативната антимафия набързо доразкашка, мъчещите се да описват процесите трябва и те да опитат да мислят.
    Само с калкулатор не става! Трябва и акъл!

    Крайно време е да се схване, че кметът е личностен избор, ако че е подкрепен от партия, а съветниците са минидепутати, сбрани от кол и въже по критерии, които не включват самостоятелност и интелект.
    В този смисъл естествено и заложено е противопоставянето на кмета на ОбС. И тъй като кметските решения трябва да могат да минат през ОбС, това е висшия пилотаж на местната власт - да ангажираш полит. противниците си с каузи, които могат да минат. Или да делиш с тях...

    Винаги съм гласувал за кмет и СОС от различни листи, защото когато са от една - става безконтролен диктат, а не диалог. Както по времената на Фандъкова.
    Затова смятам, че най-удачният вариант за кмет на София е Григорова с лявото си мислене и с десния СОС. Синдикалистката определено умее да говори. Чета я отдавна. Впечатленията ми са за човек, който се готви за изявите си и успява да е убедителна.
    Тя би била нетипичен кмет на София, защото диалогичен след Иван Панев не помня.

    За Терзиев - той е ясен: като гледам как хвърля милиони за тотална, но дразнеща и без интелект кампания, ми е отсега ясно, че той просто ще купува гласове, за да си прокарва хрумките. А това е корупция...
    С чиста съвест ли ще донабутате корупцията и там, където още я няма чак толкова?

    Мислете, моля.
    Дайте на София ненормален за корумпираното мислене кмет. Нормална за него си имахме 12 г.

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 1

    Моля, Капитал, корегирайте си мечтите.
    В диаграмата за разпределението на квотите в СОС за 2019 г. има някаква формация ПП-ДБ-СС, каквато тогава - за щастие - не съществуваше.
    Хайде да не влизате в обувките на Оруеловото Министерство на истината, моля.

    Нередност?
  • 4
    ahj21578679 avatar :-|
    ahj21578679
    • - 1

    До коментар [#2] от "D-r D":

    Некоалиция тип сглобка може да стане само с ГЕРБ, защото Борисов е зависим, а на менторите на ППДБ им трябва показен успех.

    Нередност?
Нов коментар