"Ще искаме двама зам.-кмета": Политиката в Пловдив стана още по-мръсна преди балотажа

Запис с непотвърдена автентичност, за който се твърди, че е на зам.-кмета Георги Титюков, говори за купуване на гласове и договорки след изборите

Бившият зам. кмет Георги Титюков отрече записът да е правен от него
Бившият зам. кмет Георги Титюков отрече записът да е правен от него
Бившият зам. кмет Георги Титюков отрече записът да е правен от него    ©  Димитър Марков
Бившият зам. кмет Георги Титюков отрече записът да е правен от него    ©  Димитър Марков
Бюлетин: От Седмото Тепе От Седмото Тепе

Най-важното и интересното от седмицата в Пловдив и региона, през погледа на местната редакция

"Виж сега. Само ние сме купили 7 хил. гласа. Славчо 4 хил. да направи...и Колев, и Кисьов по 3 да направят, ще искаме двама зам.-кмета. Така че не се притеснявай. Само кажи на човека, че ни трябват още 500 хил. за циганите, да можем днес да ги раздадем и това е."

Гласът е отривист и делови, записаното звучи като аудиобележка за някого, изпратена без очакване за отговор. Тези 18 секунди, придружени от фонов шум, бяха пратени до няколко медии днес, сред които и "Капитал Пловдив", с бележката, че гласът е на многократния бивш зам.-кмет на Пловдив Георги Титюков. Записът, твърди мейлът, показва нагледно как се организира купуването на местен вот за изборите.

Ако е верен, този запис наистина би бил потресаващ - защото би потвърдил отдавнашни подозрения за договорките между обединението "Съединени за Пловдив" и победителя ГЕРБ. Но "Капитал" се опита да потвърди тази автентичност и към момента не може да е категоричен.

Самият Титюков и "Съединени за Пловдив" веднага прибегнаха до познатия ход - сезираха прокуратурата за фалшифицирани записи. "Никога не съм говорил това и казвал такива неща и това не е моят глас. Говорих с адвокат и експерт ИТ, като те ми представиха два варианта. Първият е, че това на записа е някакъв имитатор, а вторият е, че това е направено с програма като chatBotGPT. Второто е по-вероятно и за това е сложен този фонов шум, за да не се чува неестественото пространство между думите. Това е една измама, с което се цели да се повлияе на изборите във втория по големина град в страната", коментира Титюков.

Изкуствено направен?

Реално гласът, който бихте чули по телефона, ако говорите с Титюков, и този, който е на записа, наистина леко се различават. Според безплатния тест на ElevenLabs е възможно записът да е манипулиран, но програмата отказва да даде категоричен отговор.

Ако е автентичен, разговорът може да е направен със система тип bluetooth или докато телефонът е държан в ръка пред говорителя, ако например собственикът кара кола, което би обяснило по-лошото качество на звук.

Файлът е разпространен от електронна поща, която ползва името на един от общинските съветници на "Съединени за Пловдив" - Жоро Колев. "Политическият живот в Пловдив удари своето дъно и тепърва ще бъде тласкано по-надолу и по-надолу", така коментира Георги Колев пред "Капитал". "Интересно е, че по времето на предизборната кампания сигнали бяха изпращани към ОИК срещу нашата коалиция и тогава отново бяха използвани пощи с имена на хората от "Съединени за Пловдив", казва той.

Верни ли са числата

Начинът, по който е формулирано казаното в записа, подсказва, че той би трябвало да е направен преди изборите. Ако това е вярно, то предвидените в него цифри са доста точни. 4 хил. за Славчо Атанасов, 3 хил. за Георги Колев и също толкова за Владимир Кисьов се доближават до реално получените гласове от коалицията за общински съветници - 11 074.

Единственото от записа, което засяга бъдещи договорки, е разпределянето на позиции в местната власт, а именно на два зам.-кметски поста. "Капитал" попита Титюков дали има такава договорка, на което той отказа да отговори категорично.

"Съвсем нормално е, когато си трети на балотаж, да те търсят за подкрепа първият и вторият. Практиката е показала, че класираният на трето място определя резултата от балотажа. Конкретика за постове, позиции и такива работи не е ставало на въпрос и ако кандидатът, който подкрепихме, получи подкрепата на пловдивчани, тогава сядаме с програмата и разбираме коя програма и какво може да се случи. Подписваме споразумение, без значение дали го наричат коалиционно или както искат. Надяваме се да има едно стабилно управление, това е цялата идея", заяви уклончиво досегашният зам.-кмет.

Записът се появява само ден след като лицето на коалицията "Съединени за Пловдив" Славчо Атанасов заедно с Титюков обявиха подкрепа за кандидата на ГЕРБ Костадин Димитров на балотажа. Коалиционните партньори дори не се преструваха да мислят по темата, като срещата с Бойко Борисов и неговия кандидат се случи 24 часа след появата на крайните резултати от първия тур. Това подсказва известна подготовка, въпреки че самият Атанасов преди изборите обяви, че "не ми се желае тази партия, която управляваше града дванайсет години да продължи".

Кой е Георги Титюков

Титюков е известен като "вечният заместник-кмет". За първи път заема този пост в район "Централен" през далечната 1996 г., а от 2009 г. е постоянна фигура като зам.-кмет в голямата община за "младежта, спорта и социални политики". Единствените изключения са в периода 2007 - 2009 г., когато е общински съветник, и 2014-2015 г., когато е назначен за кмет на район "Централен".

През последната година имаше няколко отделни скандала, които бяха свързани с неговото име. Първият от тях е закупеният автомобил за 80 хил. лв. по проект за намаляване на бедността, с който зам.-кметът се придвижваше по града. Вторият е провалената реставрация на обявената за паметник на културата къща "Ламартин" в Стария град, за която бюджетът постепенно се сви до 40 хил. лв., а Титюков бе избран за възложител на проекта. Това беше странно, тъй като тя можеше да бъде направена от две по-добре подготвени звена - район "Централен" или общински институт "Старинен Пловдив". По повод този избор на кмета Димитров Титюков тогава коментира: "Това, че кметът ме е нахендрил да стана възложител на къща "Ламартин", не значи, че ѝ знам историята или какво се случва там сега". Третият и най-скорошен скандал е около изграждането на парк в район "Източен" в близост до дома на коалиционния му партньор Владимир Кисьов. Прогнозната стойност за парка при неговото проектиране през 2020 г. бе 140 хил. лв., но тази сума набъбна при началото на изпълнението и възлагането от Титюков до 480 хил. лв. с ДДС.
5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 3
    tyc16215409341055258 avatar :-@
    Maria Simova
    • + 3

    Боклуци ГЕРБ, Титюков, Славчо и Колев и Кисьов...

    Нередност?
  • 5
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 1

    Познати номера. Каназирева и тя беше голяма опозиционерка, а сега вижте я къде е. Жалко, че пловдивчани за пореден път се лъжат на еднотипен начин.

    Нередност?
Нов коментар