🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дебатът за софийския дебат

В лутането как и къде да се проведе дебатът между кандидатите за кмет на София такъв преди балотажа не се получи

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В предизборната кампания за местните избори на 29 октомври се проведоха няколко дебата между основните претенденти за кмет на София. Тогава главното предизвикателство пред организаторите им беше как да представят техния такъв като ексклузивен. Така в рамките на един месец избирателите имаха възможност да се запознаят с кандидатите през "Първият дебат в телевизия", "Първият дебат пред студенти" или "Първият общ дебат".

Между двата тура обаче има едва пет дни за предизборна кампания. В столицата това време се оказа по-малко от броя медии, които искат да поканят за дебат двамата кандидати Ваня Григорова и Васил Терзиев. Така на практика почти всяка медия, която беше изпратила предложение до тях, обяви, че ще организира дебат преди балотажа. Кандидатите обаче не успяха да се разберат къде да се срещнат и такъв не се състоя.

Медийна какофония

Дебатната сага започна още в деня на изборите, когато от БНТ и bTV обявиха публично, че съвместно ще организират "Финалният дебат за София" на 2 ноември. В рамките на три дни в публичното пространство имаше известно затишие по темата. До 1 ноември вечерта, когато от екипа на кандидата на "Продължаваме промяната - Демократична България", "Спаси София" обявиха, че е "контрапродуктивно за избирателите провеждането на множество дебати, тъй като времето между двата тура е ограничено". И към сряда вечерта то действително вече беше такова.

Затова те излязоха с конкретно предложение както към опонента Ваня Григорова, така и към медиите. В него екипът подробно описва как, кога, в кои медии и с кои представители да се проведе дебатът. Позицията беше изпратена до БНТ, bTV, "Нова телевизия", БНT, БТА, "Дарик радио" и "Икономедиа" (издателят на "Капитал" и "Дневник"). Предложението на практика би означавало осем медии, различни по начина си на разпространение, аудитория и фокус, да проведат дебат между общо шестима души - кандидат за кмет, районен кмет и общински съветник от всеки от двата щаба. Всичко това в рамките на около 60 минути, което би означавало, че всеки представител ще дебатира по по-малко от 10 минути.

Същата вечер кандидатът на широката коалиция около БСП и "Левицата" Ваня Григорова изпрати отговор както до Васил Терзиев, така и до осемте медии от предложението му. В него тя обяви, че подобна организация е трудно осъществима и ще очаква опонента си на първоначално обявения съвместен дебат на БНТ и bTV. Тя добави и нов дебат в БНР на 3 октомври, за който нямаше официална информация.

Нов ден, нов дебат

В четвъртък сутрин обаче двете телевизии обявиха, че общото студио няма да се състои, защото от щаба на Терзиев няма потвърждение, че ще присъства.

След по-малко от час "Дарик радио" обяви, че затвърждава поканата си към двамата кандидати и дебатът "Сблъсък на личности" ще се състои по-късно същия ден, а Терзиев потвърди присъствието си в онлайн обръщение. В посочения час обаче той се оказа сам в студиото. В писмо до медията Ваня Григорова отказа да участва с аргумента, че "сблъсъкът на идеи за управлението на София трябваше да се случи в обществените медии - в БНТ съвместно с bTV в четвъртък и в ефира на БНР в петък".

Същия ден от "24 часа" публикуваха информация, че "единственият двубой между Васил Терзиев и Ваня Григорова" ще се състои в медията и може да бъде гледан на сайта й. Вероятно не случайно той беше определен като "двубой", а не "дебат", защото се оказа предварително записано и монтирано видео, в което двамата отговарят поотделно на едни и същи въпроси.

Така дебатите се превърнаха в основна тема през последните пет дни от предизборната кампания на Ваня Григорова и Васил Терзиев. Време, в което те си разменяха покани и отговори посредством медиите, но така и не успяха да се разберат в коя от тях да се срещнат. И така от няколко медийни стола избирателите, а и самите кандидати паднаха на земята.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар