🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Варна без окови

Новият кмет на града Благомир Коцев ще трябва да си проправя път през плаващите пясъци на раздробения общински съвет

Новият кмет на Варна Благомир Коцев
Новият кмет на Варна Благомир Коцев
Новият кмет на Варна Благомир Коцев    ©  Дневник
Новият кмет на Варна Благомир Коцев    ©  Дневник
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Варна се връща в България, тя беше пропаднала, станала беше съветски град, хаос по улиците, липса на инвестиции, корупция." Така видя резултатите от изборите за кмет на Варна професорът по политически науки в "Нов български университет" Евгений Дайнов. Макар и радикален в оценката си, той никак не е далече от истината. Управлявана най-напред от Кирил Йорданов, изгонен от кабинета си с грамада от камъни, а след него и от Иван Портних (ГЕРБ), Варна беше насилствено провинциализирана и превърната в грозна илюстрация на корупцията и посредственото управление. Сега очакванията за радикална и бърза промяна са най-голямата тежест, която ще трябва да понесе новият кмет на града Благомир Коцев ("Продължаваме промяната - Демократична България")."Всичко зависи от хората, които ще управляват този град - от експертизата, морала и стабилната им ценностна система - оттам трябва да се тръгне", каза Коцев в първото си интервю за "Дневник" след изборите. "Трябва да мине време, да минат години и мандати, да се сменят кметове, докато градът се изчисти от всичко натрупано с годините, което му пречи да се развива."

Тази представа за времето, което ще отнеме реанимирането на Варна след близо 30 години будна кома, издава ако не друго, то прагматизъм и трезва преценка за желаното и възможното да се случи в рамките на следващите 4 години. "Хората, които ще управляват този град" - екипът на Коцев, предстои да станат ясни в близките дни. Но за да станат ясни "експертизата, моралът и стабилната им ценностна система", ще трябва време.

Това, което е известно до момента за новия варненски кмет, очертава профила на 45-годишен прагматик с добро образование и опит в управлението на солиден семеен бизнес.

От Вашингтон до Варна през Лондон

Според официалната биография на Благомир Коцев той е роден на 22 март 1978 г. във Варна. Завършил е английската езикова гимназия в града. След това се дипломира с отличие като бакалавър по бизнес администрация в Американския университет във Вашингтон, а после защитава и магистърска степен по корабоплаване, търговия и финанси в лондонския "Сити юнивърсити". Коцев се прибира в България на 25 години през 2004 г., за да поеме част от компаниите, основани от баща му - Рубин Коцев, управляващ по това време няколко от най-големите български дружества в сферата на морския транспорт и логистиката. Най-известното от тях е "Ахилеос" с 300 служители и 7 кораба.

През 2007 - 2009 г. дружеството е първото в България, което строи собствени плавателни съдове в Китай. Рубин Коцев развива и бизнес в борсовата търговия и хотелиерството. Той е собственик и на комплекс "Хоризонт" във варненската Морска градина, съчетаващ луксозни ресторанти и клуб за електронна музика. Мястото често се превръща с сцена за културни събития. Но вместо с всичко това след връщането си в България Коцев-син се оказва изправен пред мрачно предизвикателство.

"Най-тежкият момент"

Рано сутринта на 17 март 2004 г. баща му беше отвлечен пред дома си на тиха улица в центъра на Варна. По това време главен секретар на МВР беше Бойко Борисов, а главен прокурор - Никола Филчев.

Преговорите с похитителите се налага да води самият Благомир Коцев, а 10 дни по-късно баща му се прибира сам вкъщи. Едва три години по-късно той съобщава, че му е поискан откуп в размер на 2 млн. лв., но в крайна сметка са били платени 500 хил. лв. Въпреки хепиенда по време на първото събитие за представянето на кандидатурата си за кмет на Варна Благомир Коцев каза: "Това беше най-тежкият момент в живота ми. Не бих пожелал на никого подобно изпитание. Дори на враговете си, на никого!" Близо 20 години по-късно мотивите за отвличането остават неизвестни.

С "Хоризонт" беше свързана една от най-сериозните атаки срещу Благомир Коцев, предприета от предизборния щаб на досегашния кмет Портних. В продължение на повече от десет години комплексът ползва безвъзмездно част от два съседни държавни имота. Последното подновяване на разрешението за това беше издадено в началото на 2022 г. - дни преди Коцев да бъде назначен от правителството на Кирил Петков за управител на Варненска област. Документите за това бяха подписани от главния архитект Виктор Бузев. Миналата сряда обаче варненският административен съд отмени издадените разрешителни. (Всичко за съдебното решение - тук.)

Снимка с фенерчета

В нощта след втория тур на изборите на 5 ноември Благомир Коцев публикува в профила си във "Фейсбук" снимка, на която той й хората от предизборния му щаб позираха с включени фенерчета на телефоните си. Тя беше придружена с думите "Светлина за Варна". Снимката беше добра илюстрация на усещането, с което над 50% от избирателите, отишли до урните на 5 ноември, посрещнаха новината, че Иван Портних няма да е повече кмет на града, а ГЕРБ няма да доминира общинския съвет. Новият му състав обаче не вещае особено светли дни за Коцев.

В общинския съвет на Варна влязоха 12 политически формации. По 8 съветници имат ПП-ДБ и ГЕРБ. "Възраждане" има 7, местната бизнес коалиция "Алтернативата на гражданите" - 6, партията "Български гласъ", както и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" - по 5. С по трима общински съветници в управлението на града ще участват ДПС и "БСП за България", с по двама - "Левицата" и "Има такъв народ", а СДС и партията "Свобода" на спечелилия спорна слава Генадий Атанасов - по един.

Тази конфигурация, както и явната неопитност на съветниците от ПП да работят и с коалиционните си партньори, и с тези, които ги подкрепиха преди балотажа на 5 ноември, доведоха до това председател на общинския съвет да бъде избран едва при втори и твърде инфарктен опит.

Подкрепа на пауза

Първото гласуване в понеделник (13 ноември) беше бойкотирано от съветниците на ГЕРБ, ДПС, "Български гласъ" и СДС. А единствените двама издигнати кандидати бяха Николай Стефанов (ПП-ДБ) и Николай Костадинов ("Възраждане"). Те обаче не събраха необходимите 26 гласа от общо 51.

По информация на "Дневник" между двете гласувания спешно е била проведена среща между Благомир Коцев и Христо Димитров от бизнес формацията "Алтернативата на гражданите". Тя явно промени поведението на съветниците от ПП-ДБ и кандидатурата на Николай Стефанов не бе издигната при повторното гласуване. Свои номинации за председател не предложиха нито "Възраждане", нито някоя от останалите групи в съвета. Така Христо Димитров остана единственият и явно безалтернативен кандидат за поста. В края на краищата за него бяха подадени 33 гласа, като сметките показват, че те са дошли от "Продължаваме промяната - Демократична България", "Възраждане", "Алтернативата на гражданите", "Земеделски съюз Ал. Стамболийски", БСП, "Левицата", "Има такъв народ" и местната коалиця "Свобода". Две от подадените бюлетини в гласуването бяха обявени за невалидни и така Димитров бе избран с 31 гласа.

ГЕРБ, СДС, ДПС и партията "Български гласъ" не участваха и във второто гласуване. Това очерта и първата разделителна линия в новия общински съвет във Варна. Тези четири партии разполагат с общо 17 гласа, които вероятно ще формират твърдото ядро на опозицията. За ефективно блокиране на решения обаче ще са им нужни още 9 гласа.

При положение че "Продължаваме промяната - Демократична България" не нарушават негласното си споразумение с "Алтернативата на гражданите", постигнато в "паузата" между първия и втория кръг на изборите, по всяка вероятност новият кмет на Варна Благомир Коцев ще може да разчита на крехката подкрепа отново на не повече от 17 съветници - от собствената му коалиция, от "Алтернативата на гражданите" и от БСП. Така, за да изпълнява програмата си, на него, подобно на опозицията, също ще са му нужни поне още 9 гласа, които ще трябва да си осигурява чрез "плаващата" подкрепа на "Възраждане", "Левицата" "Има такъв народ" и Земеделски съюз "Ал. Стамболийски".

Групата на последната формация обединява съветници, приемани като "проксита" на почти анонимни бизнесмени, усвоявали в продължение на десетилетия солиден дял от бюджета на Варна. Публичното лице сред тях е Ангел Дерменджиев - с позиции в преработката на отпадъци, инфраструктурното строителство и др. А зад "Български гласъ" стои строителният предприемач Даниел Славов-Дънката, който е в близки отношения с бившия кмет на Варна Иван Портних, сега съветник от ГЕРБ. Единственият представител на партията "Свобода", Генадий Атанасов, вероятно както и досега ще продължи да изпълнява ролята на "златен пръст" при формирането на "целеви" мнозинства.

"Много съм мислил откъде трябва да се започне, за да бъде реанимирана Варна. С всички зависимости и цялата конфигурация в момента в управлението на града отговорът на този въпрос в никакъв случай няма да е лесен. Хората трябва да си върнат забравеното усещане, че има кой да чуе какво ги вълнува, а след това и да работи, за да реши проблемите им. Те са локомотивът, в тях е енергията, с която градът може да потегли в нова посока", казва Благомир Коцев.

Снимката с фенерчетата на телефоните в нощта на изборите беше красивата "инстаграмска" илюстрация на добрите намерения. Но в критични моменти "приятелите" от виртуалните мрежи се оказват непримирими врагове извън тях. С тази реалност Коцев ще трябва да се научи да се справя оттук нататък.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    diegos avatar :-|
    diegos
    • + 1

    30 години будна кома... Това в отвъд мандатите дори на Кирил Йорданов 😁
    И е коректно, във времената на Кирчев и сие бяха положени основите на бандитските приватизации и раздаване на терени на нашите хора и групировки, та днес на тези парцели да се случва гадното презастрояване. А може да си спомним и как Иван Костов лансира лицето Митев, за кандидат кмет... И кой му беше медиен стратег 😁😁😁

    Нередност?
  • 2
    svetla_g1 avatar :-|
    Colibrie Mapow

    До коментар [#1] от "diegos":

    Нередност?
Нов коментар