🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>
Местните избори

Балотажът във Варна - 5% оптимизъм

Ако решат да гласуват и на втория тур, над 11% от избирателите, подкрепили "други" партии, са факторът Х за кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ

Кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ запази грамадата пред общината, струпана за предшественика му
Кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ запази грамадата пред общината, струпана за предшественика му
Кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ запази грамадата пред общината, струпана за предшественика му    ©  Спас Спасов
Кметът на Варна Иван Портних от ГЕРБ запази грамадата пред общината, струпана за предшественика му    ©  Спас Спасов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Разликата от 5% след първия тур на изборите миналата неделя между досегашния кмет на Варна и кандидат на ГЕРБ за трети мандат Иван Портних и съперника му - Благомир Коцев (ПП-ДБ), беше знак, че градът чака промяната. Вторият и по-ясен знак беше избирателната активност от 40.2% - най-високата след 2013 г., когато Портних за първи път спечели междинните избори за кмет на Варна, за да довърши мандата на злополучния си предшественик Кирил Йорданов. Той беше изгонен от кабинета си с грамада от камъни, струпана под прозорците му.

Тогава Портних пое почти сантименталното обещание, че ще запази грамадата - за да му напомня какво дължи на съгражданите си. Сега 5-те процента, с които води пред влезлия в политиката преди малко повече от година Благомир Коцев, са ясен знак, че кредитът, който получи, отдавна е просрочен.

Гласът на "изкуствения интелект"

Настоящият кмет вероятно ще получи подкрепа на балотажа от половината от избирателите в трите ромски гета на Варна, които миналата неделя не излязоха да гласуват. Онези от тях, които стигнаха до урните, упражниха толкова сложен вот, че в града тръгнаха подигравки за гласуване с изкуствен интелект. В една от въпросните секции за Иван Портних гласуваха 146 души, за Благомир Коцев - 5, за листата с общински съветници на ГЕРБ - само 6 души, а за тази на ДПС - 148. В останалите сметката беше аналогична и точно толкова красноречива.

Вторият джоб, в който Портних би могъл да бръкне, за да извади преднина пред Коцев на втория тур, е този, от който на последните два парламентарни избора излезе "световният рекорд" на преференциите. С тях по пътя си към парламента бившата хостеса Славена Точева надмина дори водачите на листи на ГЕРБ. Градските слухове и до днес разнасят името на местния строителен предприемач Даниел Славов-Дънката като "акселератор" на този впечатляващ политически стартъп.

Ези-тура

На трето място след първия тур на изборите във Варна се класира кандидатът на "Възраждане" Коста Стоянов. Той събра 18.7% от гласовете, което даде основание на анализаторите да прогнозират, че именно партията му ще избере бъдещия кмет на Варна. Тази прогноза, разбира се, е силно преувеличена.

Вотът за "Възраждане" е традиционно срещу статуквото, което и да е то - по-рационална алтернатива на "не подкрепям никого". Привържениците на Костадин Костадинов трудно биха приели да бъдат "продадени" в полза на Портних или Коцев. За тях и двамата са част от "сглобката", срещу която са подкрепили Коста Стоянов. Така следващата неделя изходът от балотажа може да бъде силно разлюлян не от евентуални пазарлъци на Костадинов, а от избирателите на "Възраждане". За тях Портних със сигурност е по-едрата част на статуквото и по тази причина, макар мъчително, по-скоро биха посегнали към избора на Коцев.

Капка по капка

В полза на кандидата на ПП-ДБ със сигурност ще се пренесе вотът на подкрепилите на първия тур Христо Димитров, кандидат на новосформираната партия "Алтернативата на гражданите". Той успя да събере цели 10.2% от гласовете във Варна с твърде закъсняла и прекалено тиха кампания. Тя обаче беше прицелена точно в десетката на най-болезнените проблеми на града - мъчителна и порочна бизнес среда, корумпирана администрация, манипулирани обществени поръчки, липса на външни инвестиции и в крайна сметка разрушена конкурентна среда.

Дадената 6.4% подкрепа за кандидата на БСП във Варна Павел Раличков също може да повлияе на един от двамата съперници в балотажа. Поведението на социалистите в досегашния състав на Варненския общински съвет не дава повод за подозрения, че сега биха подкрепили Портних. При това положение те могат да наклонят везната в полза на Коцев, но само ако почерпят от смелостта на френската левица през 2002 г. Тогава един срещу друг на балотаж за Елисейския дворец се изправиха непопулярният десен Жак Ширак и крайният националист Жан-Мари льо Пен. В този невъзможен избор лидерите на левицата във Франция призоваха да се гласува за Ширак, "макар и със стиснат нос".

Хората от дивана

Последните 5.4% подкрепа за Портних или Коцев биха могли да дойдат от подкрепилите на първия тур кандидата на "Има такъв народ" Ивайло Костадинов. Но това може да се случи само ако феновете на Слави Трифонов не предпочетат като него да наблюдават балотажа от дивана си.

Големият Х обаче са избирателите, подкрепили "други" партии. С общ резултат от цели 11.4% те се нареждат между второто и третото място след първия тур и ако решат да гласуват и на втория, като нищо могат сериозно да объркат плановете както на Портних, така и на Коцев.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар