Борисов и Пеевски опитаха да потушат протестите на енергетиците, но рискът от загуба на 1.5 млрд. лв. остава

Управляващите предлагат по 130 хил. лв. за всеки миньор, който доброволно напусне сектора, но дори това няма да реши проблемите

Добивът на "Мини Марица-изток" намалява със 70% на годишна база, тъй като централите работят с намалена мощност, защото няма на кой да продават енергията си
Добивът на "Мини Марица-изток" намалява със 70% на годишна база, тъй като централите работят с намалена мощност, защото няма на кой да продават енергията си
Добивът на "Мини Марица-изток" намалява със 70% на годишна база, тъй като централите работят с намалена мощност, защото няма на кой да продават енергията си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Добивът на "Мини Марица-изток" намалява със 70% на годишна база, тъй като централите работят с намалена мощност, защото няма на кой да продават енергията си    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Темата накратко
  • Енергетиците искат държавата да се ангажира, че въглищната енергетика ще работи до 2038 г., което е доста рисково, защото, ако пазарните условия не позволяват, това означава всички данъкоплатци да плащат
  • Държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" сега работи с едва 15% от капацитета си, но поддържа пълен щат на персонала, въпреки че реално работи вече пак работи на загуба.
  • "Мини Марица-изток" е изкопала със 70% по-малко въглища спрямо миналата и пак няма оптимизации при служителите.

България трябваше да одобри и изпрати днес в Брюксел Териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони Стара Загора, Перник и Кюстендил. Заради протести на енергетиците от комплекса "Марица-изток" обаче това може да не се случи и страната да загуби 1.5 млрд. лв. по Фонда за справедлив преход, с които трябва да се осигури алтернативна заетост и преквалификация на хората от сектора.

Проблемният момент е в това докога ще работят въглищните централи. Според териториалните планове и другите свързани с тях документи крайната дата на затваряне е 2038 г., но няма категорично условие, че това няма да се случи по-рано, например още през 2030 г. Енергетиците искат държавата да се ангажира, че въглищната енергетика ще продължи да работи през целия този период до 2038 г., което обаче е доста рисково, защото, ако пазарните условия не позволяват, това означава всички данъкоплатци да плащат.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и санкционираният от САЩ по закона "Магнитски" депутат от ДПС Делян Пеевски обявиха по обед, че са постигнали съгласие с финансовия министър Асен Василев въглищните централи да работят до 2038 г., на територията на рудниците да не се изграждат соларни паркове, а на всеки, който иска да напусне преди това, ще му се изплатят 36 заплати.

Детайли не бяха обявени, нито има информация къде и под каква форма ще бъдат записани тези ангажименти. Но офертата към енергетиците не изглежда никак лоша - 36 средни заплати в "Мини Марица-изток" по данни от отчета за 2022 г. са около 130 хил. лв. нето (4400 лв. е средният брутен разход за възнаграждения). И ако решат да напусна 1000 души, значи, че държавата ще им плати 130 млн. лв. Това обаче може да се окаже по-изгодно спрямо загубите, които се трупат.

Това първоначално успокои протестиращите и блокадите, включително по магистрала "Тракия", започнаха да падат. Много бързо се разбра обаче, че формално решение на казуса все още няма, а правителството е в готовност да гласува първоначалния вариант. В парламента беше свикан председателски съвет по искане на БСП и "Възраждане", на който да се реши въпросът с одобряването на плановете да бъде отложен. Управляващите партии обаче не са склонни на това, тъй като би означавало загуба на 1.5 млрд. лв. европейско финансиране, което именно може да помогне на енергетиците. И по информация на "Капитал" териториалните планове все пак ще бъдат изпратени в Брюксел днес, като уверението на премиера Николай Денков е в процеса на преговори с ЕК през следващите месеци да се правят съответните корекции.

Обещаните от Борисов и Пеевски "бонуси" обаче ще трябва да залегнат в някакъв друг документ, тъй като не са относими към самите териториални планове. Дали и кога ще се случи това не е ясно. Възможно е да става дума само за предизборен трик, който да осигури повече гласове на местния вот.

Без връзка с реалността

Иначе според протестиращите най-значителната причина за техния протест е, че ще останат без работа и че е застрашена енергийната сигурност на страната, което ще доведе до по-високи цени на електроенергията в страната. Всичко това обаче не кореспондира напълно с реалната ситуация в страната.

От една страна, именно териториалните планове са един от най-съществените способи да се осигури икономическо бъдеще на въглищните региони и алтернативна заетост за хората. Да, може да няма заплати от по 3-4 хил. лв. на месец за всички, но трябва да се има предвид, че именно високите възнаграждения в сектора са основната причина Стара Загора и регионът да не могат да привлекат нови инвеститори - просто няма свободна работна ръка, която да е склонна да работи в заводи за 2000 лв., като ги има мините и ТЕЦ-овете. Това създава един омагьосан кръг, който допълнително усложнява трансформацията.

Плашенето с високите цени на електроенергията пък е повече от странно, тъй като именно енергията от въглища е най-скъпата на пазара. Точно заради това в последните месеци за нея няма пазар и дейността на мините и ТЕЦ-овете е намалена до минимум.

Производството на енергия от въглищните ТЕЦ за първото полугодие на 2023 г. спрямо същия период на базовата 2019 г. е намаляло с 24%: от 7.5 на 5.7 млн. мегаватчаса. "На път сме да изпълним ангажимента си по ПВУ за 40% спад на емисиите дори преди крайния срок. Без никакви мерки от страна на правителството. Просто защото конюнктурата на енергийния пазар е такава. Помните какъв шум за предоговаряне на плана се вдигна през януари по време на свръхпопулисткия 48-и парламент, за да се харесат някои партии на синдикатите, които и днес ще протестират срещу пазарните закони за 20 лева на калпак", коментира депутатът от ПП-ДБ Владислав Панев.

ТЕЦ-овете ще работят ограничено

Затова е ясно, че каквито и дати да се запишат в документите относно крайните срокове за затварянето на централите, няма да имат особено значение. Те сами ще започнат да излизат от употреба по чисто пазарни причини в следващите две-три години. Това не означава всички мощности да спрат изведнъж и напълно. Напротив - те ще са нужни в определени часове от деня, както в периоди като зимния още няколко години. Просто ще работят в ограничен режим.

Още през следващата година от пазара може да излезе ТЕЦ "КонтурГлобал", чийто договор с НЕК изтича през април. През 2026 г. изтича и договорът на ТЕЦ "Ей И ЕС Гълъбово". А държавната ТЕЦ "Марица-изток 2" и сега работи с едва 15% от капацитета си, но поддържа пълен щат на персонала, въпреки че реално вече пак работи на загуба. Колкото до "Мини Марица-изток", тази година са изкопани със 70% по-малко въглища спрямо миналата и пак няма оптимизации при служителите, а към полугодието дружеството отчете загуба от над 50 млн. лв.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 6
    • + 9

    Отново Борисов и Пеевски (мафията) оправят батаците на ПП-ДБ, чиято видима цел е милиардите от ЕС за угасяването на ТЕЦ-овете да отиде в правилните хора, които "по случайност" са техни финансови поддържници.
    Това е най-българомразкото правителство. Дори тия на Абдул Азис и предходните не са били толкова кръвожадни, май...

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 6
    • + 3

    До коментар [#1] от "borodino":

    Ходи да търсиш работа вместо да лежиш на Народа!

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 5

    Тази държава става все по-откачена буквално с всеки изминал ден.

    Нередност?
  • 4
    b.davidkov avatar :-|
    masay
    • - 4
    • + 9

    D-r D, който е блокиран, ме моли отново да публикувам мнението му за опита за подкуп на маришките миньори, изложено в горната статия. Тъй като мисля, че това предложение на ПП-ДБ е поредния опит за вулгарно противопоставяне на едни българи срещу други, с удоволствие поствам коментара на Доктора:

    "Вие сигурно си знаете месечния доход?
    Моля - ако желаете - направете си труда да разделите 130 000 лв, които Подмяната обещава на миньорите, за да хвърлят лопатите, на месечния си доход. Излиза, че мушмороците, за да могат да гепят милиардите от ЕС за ВЕИ спонсорите си, ще дадат на всеки миньор-ренегат доход, който приравнен към вашите заплати се равнява на подкуп в размер на дохода ви за 3 до 7 години!
    Чисти пари! Освободени от данъци и осигурителни плащания!

    И да продължим със сметките: за условните 2000 енергетици от Мариците това са някакви си 260 млн лв.!
    За едни 260 млн лв, хем ще се ликвидира един ТЕЦ-ов проблем за ПП-ДБ, като му се подлъжат работещите в него да напуснат и да купят по половин апартамент за децата си в София, хем ще стабилизират строителния сектор в Столицата, хем ще вирнат инфлацията, хем ще останат милиард и четвърт за доразграбване.

    Имате възможност да избирате.
    Ясно е какво ще се случи, ако гласувате за жълтопаветниците - ще бастисат държавата."

    Нередност?
  • 5
    silverman avatar :-|
    silverman
    • - 2
    • + 1

    Единствено Маргарет Тачър се е справила успешно с миньорите!

    Нередност?
  • 6
    onc1526816041564232 avatar :-@
    Тончо Иванов
    • - 3

    Ако има кражби на Еврофондове - да ще скочим и ще ги посочим. Но да обвиняваме предварително че ще бъдат оркраднати пари от еврофодове е лишено от логика. Тези мини и тецове трябваше поетапно вече да са заттворени. Минавали ли сте по край Гълъбово - облаците никога не се разсейват там. Да, много хора работят там, но дали са щастливи от работата си, от мръсният въздух който дишат децата им ....? на всичкото отгоре вече работят на загуба , а тази загуба кой мислите я плаща.... Ковачки ли ? Аз не искам с моите пари да се покриват загуби и да храня бачкатори без образование които дори да не работят получават заплати!

    Нередност?
Нов коментар