🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Може ли София да остане и без кмет?

Какво се случва в Административен съд-София град, докато Общинският съвет опитва да си избере председател

Васил Терзиев    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • АССГ сметна, че трябва да се направи експертиза на всички протоколи от балотажа на кметския вот в София.
  • ГЕРБ и БСП вече взеха на въоръжение тезата, че изборите са манипулирани.
  • Съдията, който ще решава да се касират ли изборите, е отсъждал в полза на Пеевски и Гешев.

Четвъртък, 1 февруари. Докато критикува министрите от кабинета "Денков-Габриел", в контекста на предстоящата ротация на властта, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов решава да вмъкне няколко изречения за ситуацията в София. Изведнъж той започва да говори за "мащабно купуване на гласове" на местните избори през есента.

Повод за думите му е съдебно-техническата експертиза, назначена от Административния съд София-град (АССГ), с която трябва да бъдат анализирани протоколите от всички 1639 избирателни секции в столицата. Въпреки че документът не е готов и още нищо не е ясно, Борисов се впуска в разсъждения за "нещо мръсно, нещо нечисто и нещо купено" в кметския вот. Репликите му идват на фона на продължаващи месеци наред преговори и практически блокаж на Общинския съвет, който не успява да избере свой председател. Причината е, че ПП-ДБ-СС са първа политическа сила, но нямат достатъчно гласове, за да наложат свой представител за председател на СОС.

В последната една седмица стана ясно, че ПП-ДБ-СС са се отказали да номинират Борис Бонев за поста, а това изглежда води до нови преговори и възможност за съставяне на мнозинство тип "сглобка" за избора. Именно в този решаващ момент за града стана ясно също, че Административният съд София-град (АССГ) е назначил съдебно-техническата експертиза, с която да бъдат анализирани протоколите от всички избирателни секции. Развоят е по делото, с което неуспялата кандидат-кметица и настояща общинска съветничка Ваня Григорова поиска касиране на изборите. Причината за оспорването на резултата е, че на изборите през есента Васил Терзиев беше избран с едва 4786 гласа преднина.

До момента пред съда са били анализирани само 313 секции, но съдия Галин Нестеров решава, че това е недостатъчно. След като бъдат анализирани всички протоколи, съдът ще се произнесе имало ли е изборни измами. Съдебно-техническата експертиза трябва да бъде готова до 15 март, когато е насрочено заседание по делото.

Срокът обаче не попречи от една страна ГЕРБ, а от друга Ваня Григорова да атакуват Терзиев с обяснения, че той е "инсталиран" на поста. Подобни съмнения (за които тепърва ще се изяснява дали са основателни от съда) могат да имат решаваща роля по време на преговорите при закрити врата за определяне на бъдещия председател на Общинския съвет. Разбира се, това може да бъде прието като инструмент за изнудване, а може да бъде и само времево съвпадение.

Какво знаем дотук

От първата съдебна проверка във въпросните 313 секции излезе, че в 90% от случаите има разлика между данните за гласовете от хартиените протоколи и флаш паметта на машините за гласуване. Засега обаче тези разлики не сочат тенденция, от която може да се прогнозира, че изборният резултат би бил различен.

От протокола по делото става ясно, че вещите лица откриват, че в 300 секции има разминавания, но те засягат и двамата кандидати. Обобщените данни гласят, че за проверените места за Васил Терзиев се появяват 214 гласа повече в изборните протоколи, отколкото отчитат машините.

Според данните по делото 15 от 313 флашки не са открити. От Централната избирателна комисия (ЦИК) са обяснили на вещите лица, че ги съхраняват, но в момента "не намират тези флашки в помещението, което е вид мазе".

Експертите са установили, че електронните подписи, които са използвани по време на вота за кмет на София и с които са подписвани резултатите на флашките, не са квалифицирани. Това означава, че няма как да бъде проверено дали след подписване на информацията с този подпис тя може да бъде променена.

Така или иначе обаче резултатите от прословутите флашки не се броят. Данните от тях, а и от машинния протокол, не се взимат предвид при обявяване на резултата от вота. Важи само хартиеният протокол, както приеха ГЕРБ, БСП и ДПС в Изборния кодекс.

От ЦИК обясниха пред "Капитал", че "начинът на броене е такъв, че предполага грешки". Те обаче не са фатални, а разминаванията са най-вече от нанасянето в хартиения протокол.

До 15 март обаче, когато е насрочено следващото заседание по делото, на което трябва да бъде представена експертизата за всички над 1600 секции, нищо няма да е окончателно ясно. А спекулации могат да се правят всякакви, видно от различни политически изказвания.

По думите на Борисов например 15-те липсващи флашки и "подменени гласове в полза на Васил Терзиев" доказват "чудовищно купуване на гласове за бели якички" в столицата.

Кой ще преценява какво е доказано

Какво е доказано или не е ще преценява съдът. А съдия Галин Несторов, който гледа делото, има история.

През 2015 г. години той отхвърли журналистическото искане градската прокуратурата да разкрие подробности за дейността на Делян Пеевски като следовател.

Впоследствие пак той беше съдията, който отсъди в полза на прокуратурата, която не предостави информация на адвокат Николай Хаджигенов за това дали наистина бившият главен прокурор Иван Гешев живее в държавната резиденция "Бояна" и какво е законовото основание за това.

Разкриването на информацията ще застраши сигурността на главния прокурор, мотивира се тогава Несторов. Прокуратурата по времето на Гешев твърдеше, че информацията дали главният прокурор се е нанесъл в правителствената резидента не е обществена. А причините за това, според обвинението, под ръководството на Гешев бяха, че така се засягат данни за конкретно физическо лице, а не дейността на институцията. Съдия Галин Несторов се съгласява изцяло с доводите на прокуратурата. Според него главният прокурор може да живее в която си иска държавна вила, да я ремонтира с обществени пари, но това са негови лични данни.

През февруари 2020 г. съдия Несторов отхвърли жалбата на Мая Манолова за касиране на кметските избори в София. Върховният административен съд потвърди решението на АССГ.

Несторов стана първият български съдия, признал за законен мълчаливия отказ за предоставяне на обществена информация. Той постанови, че Висшият съдебен съвет (ВСС) не е длъжен да предостави регистъра на съдебните актове, а и може да прилага мълчалив отказ, макар че според Административнопроцесуалния кодекс и Закона за достъп до обществена информация това не е така

Към професионалния отпечатък на Несторов може да се прибави и разследването на сайта "За истината", според което през 2018 г. съдията е катастрофирал с чисто новото си BMW, а след това е отказал да му бъдат направени тестове за алкохол и наркотици. Според медиата новината за катастрофата е потвърдена първоначално от местната полиция в Добрич, в чийто район става произшествието, но впоследствие не е отразена в официалния бюлетин.

Кариерата на Галин Несторов в съдебната система започва именно от Районния съд в Добрич, където работи в продължение на пет години. След това през 2007 г. за два месеца той е назначен като редови съдия в Административния съд в града, а след това се издига до негов зам.-председател.

През 2009 г. Несторов прави опит да оглави съда, но не успява. От Административния съд в Добрич той е преместен в София без конкурс по реда на чл. 194 от Закона за съдебната власт.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    emy1584107924641899 avatar :-|
    Simeon Beloreshki
    • + 1

    Винаги се получава така, когато обръщат повече внимание как да удовлетворят мераците на политиците помежду си за водачество (независимо дали заслужават или не и дали имат възможностите или не), а по-малко на реалностите, пред които ще се сблъскат И при избора И при управлението . Едно време беше “Да обичаш на инат” сега е “Да управляваш на инат”.

    Нередност?
  • 2
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 5
    • + 1

    О не, много ще ни липсва сина на ДС престъпника… колко от вас купиха с държавна пара, долари, имот по време на хиперинфлацията, на 18-19 годишна възраст…

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 5

    Колкото и да ме разочароват ППДБ последно време (и да ми бъркат директно в джоба), ако мафията реши да касира изборите в София, само ще ме ядосат да отида и пак да пусна глас за Терзиев и общинската им листа.

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2
    • + 4

    Въпросът в заглавиено е некоректен. Трябва да е: може ли София да остане без ТОЗИ кмет, защото без кмет няма как да остане.

    Съдът разкри зашеметяващи манипулации с изборите за Ухото: приети масово нередовни протоколи от СИК,7% липсващи флашки с неотчетени данни - просто стъкмени избори!
    И като към това прибавим и случилото се на националните: гласуваш за Киро, получаваш Бойко, темата за изборите като есенция на демокрацията в БГ изпълнение става изключително смрадлива!

    Престъплението на ППДБ (което вече рецидивира и в София) е, че за няколко месеца на всички възможни нива - парламент, местна власт, регулатори, медии - легитимираха мафията в лицето на баце и дебелото момче като неразделна баст от властта!

    В София в момента се случва същото: Герб става ключов "акционер" на ППДБ в СОС срещу съгласието му да гласува за някакъв от ППДБ за председател. Всъщност бацевите сложиха ръка на разпределението на бюджета на София за следващите 4 години и без гяхното харно нито лев няма да тръгне в друга посока!

    И като поредният натиск към ошашавените ППДБ-та, че ще загубят София, трябва да се разбира репликата на баце за изборните манипулации: съгласявайте се по-бързо на нашите условия за столичната сглобка, за да не загубите и Ухото, и СОС...

    Имаше един графит още от соца, който тогава не разбирах защо милиционерите триеха светкавично: "Ако изборите решаваха нещо, щяха да ги забранят"...

    Ами верно: не решават нищо. Едно че те лъжат при броенето, и второ - срещу когото и да гласуваш, те си се договарят да се сглобят като Ин и Ян, само и само да си поделят нашите пари...

    Нередност?
  • 5
    reagan avatar :-|
    Nick Tsekov
    • - 4
    • + 4

    Сегашният софийски кмет не е кмет, а позор за България и целия Евросъюз! Приплод на кървавочервена терористична фамилия, пряко обслужвала Кремъл, е най-отвратителното, което ни се случи след падането на комунизма!

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 2

    То само да бяха манипулирани изборите в София с мед да го намажеш този Терзиев и Промяната ви. Последните 3 избора с машини и МВР шеф Рашков са още по-компрометирани. Но на полезните идиоти им говорят, че с машини манипулации не могат да се случат и те скачат да бранят мадуровките. Как да му обясниш на младия полезен идиот, набеден за умен и красив, че целият демократичен свят гласува с бюлетина и до сега не е измислен по-добър начин за таен вот от хартиена бюлетина и урна и броене на резултата от всички заинтересовани!

    Нередност?
  • 7
    baigan avatar :-|
    baigan
    • - 1
    • + 4

    Вместо да се чудим какви небивалици да пишем, защо не взехме сами да проверим за какво става дума? На сайта на ЦИК са качени всички протоколи и ми трябваха 2 дни, за да проверя и сравня данните в секционните протоколи, които се базират на преброените в урните хартиени бюлетини и разписки от машини с протколи с данни от паметта на машините. И резултатът бе, че в около една трета от всички секции с машинно гласуване в София, тосет в 538 има разминавания между разписките и данните от паметта на машините. В повечето случаи става дума за неголеми разлики от порядка на няколко гласа в полза или вреда на единия или другия кандидат, но все пак с превес на Терзиев, като в 4 случая обаче има фрапиращо разминаване на двата видда дани. Тоест там гласовете от протоколите с машинното грасуване за Терзиев са били вписани на Григорова и обратното. В резултат на това като цяло се получава, че Терзиев е бил ощетен с 885 гласа, а Григорова с 205 гласа или с други думи в секционите протоколи и за двамата са били вписани по-малко гласове от тези в паметта на машините, но ощетен в по-голяма степен е Терзиев. Защо и как се е случило това не знам, но то не може да промени резултатат от вота и в никакъв случай не е плод на някаква конспирация на ПП-ДБ, както се опитват да ни внушат Борисов и Григорова. Това, което постигат, е да убият и малкото останало доверие на избирателя в изборните ни правила и следващия път до урните до отидат само най-верните фанатизирани и немислещи техни привърженици. .

    Нередност?
Нов коментар