🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Възможна развръзка в общинския съвет на София с нов кандидат-председател от ПП

Очаква се гласовете да дойдат "по малко от всички", включително съветници от "Възраждане", "Синя София", ИТН или дори от ГЕРБ, като второто може да доведе до отцепването на "Спаси София"

Неофициално се говори, че Цветомир Петров (най-горе вляво на снимката) ще бъде предложен за председател на общинския съвет на заседанието на 25 януари
Неофициално се говори, че Цветомир Петров (най-горе вляво на снимката) ще бъде предложен за председател на общинския съвет на заседанието на 25 януари
Неофициално се говори, че Цветомир Петров (най-горе вляво на снимката) ще бъде предложен за председател на общинския съвет на заседанието на 25 януари    ©  Велко Ангелов
Неофициално се говори, че Цветомир Петров (най-горе вляво на снимката) ще бъде предложен за председател на общинския съвет на заседанието на 25 януари    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

На утрешното (на 25 януари) заседание на Столичния общински съвет коалицията ПП-ДБ-СС най-вероятно ще предложи нов кандидат за председателския пост, който този път има голяма шанс да бъде избран. За това първо съобщи Offnews, позовавайки се на свои източници, а впоследствие информацията беше потвърдена и от източници на "Капитал". Те коментират още, че коалицията ПП-ДБ-СС вероятно ще издигне общинският съветник от "Продължаваме промяната" Цветомир Петров, който може да получи подкрепа от малките партии, както и от отделни съветници от "Възраждане" и ГЕРБ. В момента обаче продължават да се водят разговори между партиите в коалицията, които имат среща тази вечер и според други източници името на Петров не е 100% сигурно.

Мотивите зад всичко това са, че работата в града трябва да продължи след двумесечения блокаж, но отново въпросът е каква ще бъде цената за такава развръзка. Все още не е сигурно дали и от кого Петров ще бъде номиниран утре, дали всички в коалицията ПП-ДБ-СС, а съгласни и, не на последно място дали ще се събере нужната подкрепа. Има условно два варианта за това.

С помощ от всички

Тъй като ПП-ДБ-СС имат 23-ма съветници, са нужни още осем за мнозинство. Единият вариант е те да дойдат от съветниците от "Синя София"(3), ИТН (3), Карлос Контрера и "отцепници" от групата на "Възраждане". В момента има един "отцепил се" от националистическата група съветник, който впоследствие беше и пребит пред дома си. Дори и само той да подкрепи кандидатурата на ПП, гласовете ще стигнат.

Вторият вариант е да се събере подкрепа от част от групата на ГЕРБ. По информация на "Капитал" някои съветници оттам все още не са разбрали за предложението. ГЕРБ разполагат с 14 съветници, като е достатъчно и най-много петима от тях да подкрепят кандидатурата на ПП, ако се разчита на гласовете и на "Синя София". Ситуацията обаче ще се усложни, ако "Спаси София" напуснат коалицията заради подкрепата на ГЕРБ, както са заявявали многократно.

Така реално съветниците от ПП-ДБ ще станат 15, а тези на ГЕРБ - ако приемем, че всички участват, са 14. Така ще са нужни отново гласовете на по-малките партии ("Синя София", ИТН например)

Кой е Цветомир Петров

Според сайта на коалицията "Обединени за София", Петров има "над 7 години опит в публичния сектор, където подобрява процесите, свързани с административно обслужване, управление на собствеността и обществените поръчки". Неофициално се говори, че е близък до депутата от ПП Настимир Ананиев. Иначе е бил част от преговорния екип на коалицията, който провеждаше разговори за сформиране на мнозинство, като се одобрява от представители на различните групи в общинския съвет.

Любопитно е, че Цветомир Петров е бил в една от изборните листи на ВМРО, показва справка в сайта izbori.bg. "Младият патриот по образование е магистър по управление и администрация от УНСС и се занимава с редица родолюбиви инициативи и мероприятия, като уроци по родолюбие, патриотични игри, конкурсът "Рап за България" и др.", пише в кратката му биография, публикувана там. Това обяснява например подкрепата на част от съветниците на "Възраждане" и от Карлос Контрера (ВМРО), за която се говори неофициално.

Все още няма коментари
Нов коментар