"Инерцията се загуби": и новият кандидат на ПП за председател за СОС не бе избран

С лек ентусиазъм за първи път всички партии седнаха на масата за преговори, но в крайна сметка не се разбраха и насрочиха поредно заседание за 8 февруари

И кандидатурата на Цветомир Петров от ПП (вдясно) не успя да мобилизира достатъчно подкрепа за избор на председател на Столичния общински съвет
И кандидатурата на Цветомир Петров от ПП (вдясно) не успя да мобилизира достатъчно подкрепа за избор на председател на Столичния общински съвет
И кандидатурата на Цветомир Петров от ПП (вдясно) не успя да мобилизира достатъчно подкрепа за избор на председател на Столичния общински съвет    ©  Цветелина Белутова
И кандидатурата на Цветомир Петров от ПП (вдясно) не успя да мобилизира достатъчно подкрепа за избор на председател на Столичния общински съвет    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • ГЕРБ за първи път седнаха на масата за преговори с ПП-ДБ-СС, но пък ИТН се отдръпнаха.
  • Ако до 14 февруари не бъде избран председател, Общинската избирателна комисия може да бъде сезирана за възможността от нови избори.
  • Съдът ще решава дали това е законосъобразно.

Седмото заседание на Столичния общински съвет започна обещаващо - с нова кандидатура, предложена от коалицията ПП-ДБ-СС, без обичайните политически нападки и без излишно губене на време. Номинацията на Цветомир Петров обаче разочароващо не събра нужните гласове - единствено собствената му група гласува за него.

Карлос Контрера от ВМРО все пак видя "инерция" в промеждутъците при гласуването и подкани за преговори. И наистина - за първи път представители от всички групи (без ИТН) се събраха да дискутират работещи варианти. Близо два часа след това обаче стана ясно, че и този път резултат няма да има, а Контрера заяви, че инерцията "се загуби". От нито една група не пожелаха да отговарят на въпросите на журналистите, така че конкретните причини за поредния провал не станаха ясни.

В крайна сметка следващото заседание беше насрочено за 8 февруари, като се очаква дискусиите да продължат.

Една от спешните задачи за общинския съвет остава разглеждането на бюджета за 2024 г., който днес в 18 ч. ще бъде публично обсъден с граждани в Аулата на Софийския университет.

Какво се предвижда в него и какви политики са следвани, както и интервю със зам.-кмета по финанси Иван Василев четете утре сутрин на сайта на "Капитал".

Отдръпването на по-малките

Направи впечатление, че този път от ГЕРБ се включиха в разговорите - нещо, което досега отбягваха с различни причини и обяснения - ту че не били канени, ту че не било по искания от тях начин и т.н. Не отправяха и обичайните си нападки срещу по-голямата група. Но и не участваха в гласуването за избор на председател.

Гласуваха се три кандидатури: на Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС), чиято кандидатура беше обявена от съветничката от ПП Цветелина Заркин; тази на БСП, които за пореден път издигнаха Диана Тонова; както и на ИТН - в лицето на Пламен Данаилов. При второто гласуване Цветомир Петров събра 26 гласа, като се предполага, че "допълнителните" три от тях са дошли от "Синя София" с лидер Вили Лилков. БСП пък изглеждат последователни в позицията си да гласуват само за своя кандидат.

Междувременно въпреки мълчанието на съветниците пред медиите направиха впечатление две неща.

Първо, неофициално се говореше, че вариант за разблокиране на Столичния общински съвет (СОС) е подкрепа за ПП-ДБ-СС от малките групи, вкл. "Синя София" (3), ИТН (3), част от "Възраждане". Такава комбинация сама по себе си носи крехко мнозинство от 31 съветници или малко повече.

Но днес се забеляза отдръпването на ИТН, предвид издигантата собствена кандидатура. От пресцентъра на партията, обясниха, че не са участвали в никакви преговори за избиране на председател на СОС. "Има такъв народ" има трима общински съветници, останалите партии -петдесет и осем,а за избиране на председател трябват тридесет и един. Ние всеки път предлагаме г-н Пламен Данаилов, той е опитен професионалист, ако другите партии искат да има председател на СОС, спокойно могат да гласуват за него и без да има преговори", изпратиха в писмен вид отговори от там за "Капитал", цитирайки лидера на партията Слави Трифонов.

Второ, "Възраждане" не издигнаха собствена кандидатура, но и не подкрепиха нито една от предложените. След преговорите обясниха само, че ще се върви към следващо заседание. Неофициално се говори, че част от съветниците в групата мислят да се отдръпнат като независими и вероятно на тяхната подкрепа са разчитали от ПП-ДБ.

Вариантът "с помощ от ГЕРБ"

Другият възможен вариант остава подкрепа от групата на ГЕРБ или поне на част от 14-те съветници на партията. За това също се заговори неофициално във вторник, като наистина групата изглежда по-диалогична след оттеглянето кандидатурата на Борис Бонев.

Големият въпрос е дали подкрепата на ГЕРБ ще отблъсне "Спаси София" от собствената им коалиция. Формацията от самото начало се изказва остро срещу принципно мнозинство или "сглобка" с ГЕРБ, но в същото време са призовавали за подкрепа от партията за избора на председател, излъчен от групата на ПП-ДБ-СС.

Ще има ли нови избори?

Поредната липса на резултат в СОС отново провокира въпроса дали ще има нови избори за общински съвет. Оказва се, че на този етап и Общинската избирателна комисия (ОИК) не може да отговори точно на въпроса. Ако до 14 февруари няма избран председател и някой сезира комисията (със сигнал) за това, че СОС не е изпълнявал дейност, комисията трябва да пристъпи към разглеждане на сигнала. Тя трябва да вземе решение с ⅔ мнозинство, а след това съдът е този, който ще решава дали решението на комисията е законосъобразно.

Това коментира за "Капитал" председателката на ОИК Полина Витанова. "Няма как да отговоря еднолично на този въпрос. Липсва съдебна практика, защото това, изглежда, е прецедент. Съдът в крайна сметка е този, който ще каже, след като ОИК вземе решение", казва тя.

В случая законът казва, че "ако в продължение на три месеца общинският съвет не проведе заседание, правомощията му се прекратяват с решение на общинската избирателна комисия и в тримесечен срок се произвеждат нови избори за общински съвет" (чл. 27, ЗМСМА). Въпросът, който ще се разисква, е дали заседанията за избор на председател се броят като реални заседания или не, защото от тях няма произтекъл резултат.

Все още няма коментари
Нов коментар