Ipsos: БСП може да загуби 3 от 5-те си евродепутатски места, ГЕРБ и ПП–ДБ ще имат почти поравно

Проучване на агенцията за евроизборите показва значително свиване на "Зелените" за сметка на крайнодесни и консерватори, които заедно вече ще представляват над една пета от членовете на ЕП

След европейските избори през юни тази година българското представителство в европарламента би изглеждало коренно различно от настоящото. ГЕРБ ще имат пет евродепутати, а ПП-ДБ - 4 (или съответно 3 и 1, ако се явят отделно). Националистите от "Възраждане" ще вземат три места, а БСП и ДПС - по две. Един депутат е възможно да имат и ИТН. Това сочат прогнозните резултати за следващия европарламент след изборите през юни, изготвен от агенция IPSOS по поръчка на Euronews.

В случая най-големият губещ ще е БСП, чиито представители ще паднат от пет на едва двама, а ДПС и ГЕРБ също ще загубят по едно място. Двете евродепутатски места на ВМРО сега ще прелеят към "Възраждане", които ще ги увеличат до три.

С всички уговорки, че характерът на на европейските и националните избори е съвсем различен, процентните резултати на партиите в проучването на Ipsos подсказват и настроенията в България за очертаващите се поредни парламентарни избори. Преднината на ГЕРБ пред ПП-ДБ е около 6% (при 2% на последните избори миналата година). "Възраждане" остава трета сила с 15%, колкото все и на 2 април 2023 г. Малко по-слаби са резултатите на ДПС и БСП - с разлика от 1.5-2%. ИТН пак е малко над чертата.

Трябва обаче да се имат предвид и това, че макар проучването да е представително, то е провеждано онлайн, която особеност сама по себе си може да влияе по различен начин на резултатите. На предишни избори проучванията с тази методология даваха предимство на т.нар. градски партии - тези, които разчитат на повече гласове в големите градове. Друг важен детайл е, че изследването е проведено между 23 февруари и 5 март, т.е. преди последните тежки политически драми в страната, които също биха могли да имат ефект върху нагласите на избирателите.

Известни промени ще има и в облика на самия европарламент след изборите през юни. Групата на крайнодесните в европарламента - "Идентичност и демокрация" (ID), вероятно значително ще нарасне и на практика почти ще се изравни с центристите от "Обнови Европа" (Renew), които ще отчетат известен спад, и Европейските консерватори и реформисти (ECR), които пък малко ще увеличат присъствието си.

Значителни загуби обаче ще понесе групата на Зелените (Greens/EFA), докато при двете основни партии - Европейската народна партия (EPP) и тази на социалдемократите (S&D), няма да има кой знае какви промени. "Левицата" (GUE/NGL) също запазва позициите си. В следващия европарламент обаче ще има повече независими евродепутати и такива, които не са в групи.

За вълна на възход на радикалната консервативна десница обаче не би могло да се говори, още повече че представянето й ще варира значително от страна на страна. Притеснително е обаче, че водещите партии във Франция, Белгия, Холандия и Австрия вече са от групата на "Идентичност и демокрация". Възходящата тенденция на националистите и крайнодесните е видима през годините, като евроскептичните и крайнодесни групи в европарламента са били под 9% преди 20 години, докато след избори през 2019 г. те са вече 18%, а сега имат шанс да представляват повече от една пета (21.8%) от членовете на ЕП.

Анализът на изследването показва, че само "голяма коалиция" между консерватори, социалдемократи и либерали би могла да даде стабилно мнозинство от 55.3%, което би било още по-стабилно (почти 63%), ако се формира "суперголяма коалиция" с участието и на "Зелените". Други варианти, базирани на групиране в ляво и дясно или по линия на евроскептицизъм не показват възможности за мнозинство. Авторите на изследването обаче посочват, че в тази прогноза има редица неизвестни фактори, вкл. отношението на евродепутатите от необвързаните групи и потенциалните промени в групите след изборите.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 2
    • + 2

    По-скоро пп-дб отпадат от класацията и отиват на 4-5 място.

    Нередност?
  • 3
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Това "изследване" задава повече въпроси, отколкото отговори дава:
    1. Какво търси в социологията маркетингова агенция, която - без да носи професионана отговорност - натиска нагласите на публиката в нишите, които са й зададени - широко представителство за ПП-ДБ;
    2. Липсват задължителните атрибут: кой поръчва и финансира "изследването", кога е проведено, колко са респондентите, какъв е демографският и социален им статус, начинът на провеждане, как са формулирани въпросите, какъв процент от запитаните няма да гласуват...
    Все неща, от които зависи обективността му, и при положение, че те липсват, съмнението в данните е естествено.
    3. Апломбът с който в статията се приемат видимо манипулативните данни като вече случили се, говори за пропагандната насока на подобни "изследвания".

    Нередност?
  • 4
    mickmick avatar :-|
    mickmick

    До коментар [#3] от "borodino":

    Капитал, респондентите и те от Капитал ... ;)

    Нередност?
  • 6
    borodino avatar :-|
    borodino

    До коментар [#4] от "mickmick":

    Тази маскирана реклама е като оня очакван отговор на формалното питане на злата грозна царица: "Огледалце, огледалце, кажи ми коя е най-..."
    Ама от понеделник вече не е най- и никога повече няма да бъде...

    Когато тръгнеш след торен бръмбар (ПП-ДБ), ще те отведе на торището!

    Нередност?
Нов коментар