🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Европа се бори с вълна от дезинформация от Русия

Фалшивите новини онлайн и хибридните атаки се увеличават с наближаването на европейските избори

Очаква се Европейската комисия да въведе по-строги правила за онлайн дезинформацията, които могат да наложат глоби на Tik Tok, X и други социални медии, ако те не успеят да се справят с фалшивото съдържание.
Очаква се Европейската комисия да въведе по-строги правила за онлайн дезинформацията, които могат да наложат глоби на Tik Tok, X и други социални медии, ако те не успеят да се справят с фалшивото съдържание.
Очаква се Европейската комисия да въведе по-строги правила за онлайн дезинформацията, които могат да наложат глоби на Tik Tok, X и други социални медии, ако те не успеят да се справят с фалшивото съдържание.    ©  Reuters
Очаква се Европейската комисия да въведе по-строги правила за онлайн дезинформацията, които могат да наложат глоби на Tik Tok, X и други социални медии, ако те не успеят да се справят с фалшивото съдържание.    ©  Reuters
Темата накратко
  • С наближаването на изборите за Европейски парламент през юни Москва засилва дезинформационната си кампания, както и хибридните атаки.
  • Брюксел и европейските столици вземат мерки срещу руската пропаганда.
  • Скорошният случая с изрисуваните звезди на Давид по сгради в Париж демонстрира как Кремъл съчетава онлайн атаки с реални действия.

Видеоклип, станал вайръл в социалните медии, показва известен телевизионен водещ, който съобщава тревожната новина, че френският президент Еманюел Макрон е отменил планирано пътуване до Киев заради заговор за убийство. Елисейският дворец и засегнатата телевизия France 24 бързо развенчаха видеото като фалшиво и генерирано от AI. Но въпреки това не успяха да ограничат разпространението му, особено след като бившият руски президент Дмитрий Медведев публикува повторно видеото, описвайки Макрон като "уплашен от истинско или предполагаемо убийство", пише Financial Times.

Длъжностни лица в Брюксел и други европейски столици предупреждават, че ще са необходими повече бдителност и по-строги наказания за онлайн платформите, за да се ограничат дезинформационните кампании на Русия, предназначени да отслабят подкрепата за Украйна и да се намесят в изборите в ЕС през юни.

Фокусът на пропагандните послания са националистическите партии с проруски убеждения във Франция, Германия и в други страни членки, които ще гласуват активно в предстоящите избори. В своята кампания Москва особено подчертава изчезващата готовност на Запада да подпомага Украйна в двегодишната война с Русия.

Вера Йоурова, вицепрезидент на Европейската комисия и ръководител на работата срещу дезинформацията, предупреди, че изборите за Европейски парламент през юни ще бъдат ударени от "лавина от дезинформация", включително "deepfaкe" видеоклипове, предназначени да подкопаят общественото доверие във вота. Според нея са необходими "специални усилия", за да се защити европейският глас от потенциална "скрита манипулация и чужда намеса, особено от страна на Кремъл".

Очаква се тази седмица Европейската комисия да въведе по-строги правила за онлайн дезинформацията, които могат да наложат глоби на Tik Tok, X и други социални медии, ако те не успеят да се справят с фалшивото съдържание.

Дипломатическата служба на ЕС заяви, че е разкрила 750 дезинформационни кампании през 2023 г. в доклад, публикуван през януари, който категоризира кампаниите за чуждестранно влияние като "заплаха за сигурността", особено по време на тазгодишните избори.

Руските хибридни атаки

Париж възложи на Viginum, чуждестранна организация за наблюдение на дезинформацията, основана през 2021 г. и обслужвана от екип от 50 души, да изкорени подобни усилия за дестабилизиране. Viginum не само следи свързани с Русия акаунти и канали в приложения като Telegram, но и разкрива публично открити фалшиви новини, за да повиши осведомеността.

Москва има дълга пропагандна традиция, датираща от Студената война. В годините след разпадането на Съветския съюз Кремъл разчиташе предимно на подкрепяните от държавата телевизиии Russia Today и Sputnik, за да разпространи посланията си до чуждестранна публика. През последното десетилетие обаче с навлизането на интернет Русия премести усилията си онлайн с армия от тролове, хакерски операции и кампании за дезинформация, насочени към изборите в Европа, САЩ и Обединеното кралство.

Фокусът на пропагандните послания са националистическите партии с проруски убеждения във Франция, Германия и в други страни членки, които ще гласуват активно в предстоящите избори.

Руските онлайн кампании се увеличиха след пълномащабното нахлуване на държавата в Украйна през 2022 г., което накара ЕС да забрани RT и Sputnik, отбелязва Максим Одинет, изследовател в Irsem - аналитичен център, свързан с френските въоръжени сили. "Това е игра на котка и мишка", каза Одинет. "Русия се адаптира към новата среда след войната в Украйна, а Европа засилва защитата си в информационното пространство, както по време на Студената война, когато и двете страни бяха част от невидима битка."

За пример той посочва как Кремъл е разработил приблизително 30 "огледални сайта" на RT, за да гарантира, че уеб потребителите в ЕС все още имат достъп до тях въпреки забраните.

Френски официални лица твърдят, че Москва се ориентира към "по-хибридни" операции, съчетаващи действия в реалния свят с онлайн пропаганда, като случая през ноември, когато графити със звездата на Давид се появиха на сгради в Париж.

Първоначално представени от френските медии като част от зачестилите антисемитските инциденти след нападението на палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври, графитите събуждаха и спомени за преследването на евреите по време на Холокоста. Оказа се обаче, че стотиците сини звезди на Давид, символ на Израел и еврейската вяра, са били нарисувани от няколко молдовски граждани, действащи от името на бизнесмен, когото служители в Кишинев смятат за руски агент. Анатоли Призенко отрича да е на заплата в Кремъл, но каза, че е част от по-широка произраелска мрежа, която е поръчала графитите. "Исках да направя нещо в подкрепа на евреите в цяла Европа", каза той пред Financial Times.

Графитите бяха разпространени в социалните медии чрез мрежа от свързани с Русия ботове и пропагандни уебсайтове, според Viginum в опит да се раздели френското общество, което е дом както на най-голямото еврейско население на континента, така и на най-голямото мюсюлманско население.

Френската служба за вътрешна сигурност DGSI установи, че операцията е ръководена от руската Федерална служба за сигурност (ФСБ), пише вестник Le Monde като част от по-широка кампания, насочена също към Полша, Испания и Германия.

"Операциите за влияние, съчетаващи информационна война и реални действия, предприети от агенти, са основни компоненти на руските концепции за нетрадиционна война", отбелязва Кралският институт на обединените служби (RUSI) в скорошен доклад.

През февруари френски служители разкриха мрежа от 193 уебсайта, наречена Portal Kombat, която според тях е създадена от базирана в Крим компания за разпространение на проруски новини на френски, английски, испански и немски. Това е "спяща система", която може да бъде "бързо активирана, за да насити информационното пространство" по време на избори.

Политиците предупреждават, че дори достоверната информация може да бъде използвана като оръжие. Подслушан разговор на висши германски военни офицери, обсъждащ деликатен дебат относно изпращането на крилати ракети в Украйна, беше публикуван от руски държавни медии по-рано този месец и показа колко агресивен може да бъде Кремъл.

Германското външно министерство през януари заяви, че е идентифицирало това, което смята за една от най-големите мрежи за дезинформация, развита от Русия: 50 000 бота, активни в X, които поставят под въпрос подкрепата на Берлин за Киев. Мрежата е значително по-сложна от минали операции, твърдят служители на външното министерство.

"Постоянният поток от лъжи има за цел да насади представата, че цялата информация е ненадеждна и не заслужава доверие. За да ни направи подозрителни към всичко", заяви през януари върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. "Дезинформацията отслабва социалната тъкан, руши демокрациите, защото само информацията прави демокрацията възможна."

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uyd24489240 avatar :-|
    Влад
    • - 1
    • + 4

    Как може европа да се бори с дезинформацията когато всички руски телевизии са забранени за излъчване в европейският съюз.Не виждам как обикновенните хора могат да преценят кое е дезинформация когато се показва само едната гледна точка.Пуснете телевизиите и хората сами да си преценят кое е дезинформация и кое не е.Добре, че вече има интернет,телеграми и тем подобни,че знаещите и можещите да си набавят някаква по-различна информация от половинчатите новини на "нашите" национални телевизии които много обичат да вадят текстове от контекста.

    Нередност?
  • 2
    borodino avatar :-|
    borodino
    • + 2

    Това е някаква пореден етап от борбата с вятърни мелници, в които евробюрократите се мъчат да ни внушат да виждаме зли великани! Евробюргерът получава цялата си информация за света единствено чрез неолибералните медии. Всякакви останали са или забранени (руските), или се преследват (Тик-ток и Х).
    Естествено е по-мислещата част да търси и другата гл.т, за да съпостави интерпретацията на фактите и да улави фалша/лъжата. От това либерастията се плаши най-много. За това налага ограничения и забрани, които са по-сурови и от онези по времета на Райха.
    Забраните и заплахите, обаче не го спасиха, нали?

    Нередност?
Нов коментар