🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

След указа на президента: Главчев 2 в 1, но кой реално ще води външната политика

Служебният премиер ще оглави и Министерството на външните работи, но проблемът е, че на върха на ведомството сега няма опитни дипломати

Освен премиер Димитър Главчев ще е и външен министър
Освен премиер Димитър Главчев ще е и външен министър
Освен премиер Димитър Главчев ще е и външен министър    ©  Георги Кожухаров
Освен премиер Димитър Главчев ще е и външен министър    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Служебният премиер Димитър Главчев стана и министър на външните работи, след като президентът Румен Радев подписа указа за назначаването му в понеделник. Заедно с него държавният глава одобри и още една предложена от Главчев рокада в сформирания преди две седмици временен кабинет - тази на земеделския министър Кирил Вътев с бившия изпълнителен директор на Държавния фонд "Земеделие" Георги Тахов.

Така продължилата около седмица сага с предложените от Главчев смени в правителството само няколко дни след като то положи клетва пред парламента и официално встъпи в длъжност, изглежда, приключи.

В понеделник трябваше да се проведе поредната среща между Радев и Главчев за финално обсъждане на създалата се кризисна ситуация със смяната на външния министър и спорното предложение за негов заместник на партийната фигура от ГЕРБ на Даниел Митов, но такава не се състоя. Вместо това от правителствената информационна служба изпратиха до медиите кратко съобщение, в което се казва, че до президента е изпратено предложение Стефан Димитров да бъде освободен като служебен външен министър и на негово място "поста да поеме премиерът Главчев".

Малко след това от президентството съобщиха, че Радев е подписал указа за назначаването му, въпреки че държавният глава имаше възражения Главчев да съвместява двата отговорни поста - на министър-председател и на първи дипломат.

Защо Главчев ще съвместява трудно двата поста?

Най-малкото защото той трудно ще се справя с работата си като премиер и честите пътувания на външния министър до Брюксел например. Такъв политически ход предполага поне зам.-министрите на външните работи да имат голям дипломатически опит, но от двете назначения в служебния кабинет се вижда, че това не е така. Единият зам.-министър на външните работи - Мария Ангелиева, е бивш депутат от НДСВ и до 2020 г. е завеждала консулската служба на българското посолство в Лондон, а след това е била пълномощен министър в Службата по търговско-икономическите въпроси.

Другото назначение - Невяна Митева, пък няма абсолютно никакъв дипломатически опит. Според визитката й, разпространена от правителствената информационна служба при назначението й, тя е отговаряла за международните контакти в кабинета на началника на Генералния щаб в периода 2007-2009 г. Била е главен експерт в Министерството на отбраната в отдел "Двустранно сътрудничество и регионални инициативи", а в периода 2015-2017 г. е била председател на Комитета на НАТО по равнопоставеността. През последните седем години е работила в дирекция "Социална политика" към военното министерство. Митева беше кандидат за вицепрезидент на кандидата за президент Атанас Герджиков, подкрепени от ГЕРБ на изборите за държавен глава през 2021 г.

Ангелиева и Митева заеха местата на опитни дипломати като Елена Шекерлетова и Тихомир Стойчев. Шекерлетова е дипломат от кариерата с богат опит като посланик в Германия и Виена и като постоянен секретар на Министерството на външните работи в периода 2017-2019 г. Стойчев пък беше секретар по въпросите на външната политика на президента Росен Плевнелиев и има богата дипломатическа кариера в различни структури на ЕС в Брюксел. Бил е и посланик в САЩ.

Плугчиева се оттегли като съветник по външна политика

На този фон липсата на опит на Ангелиева и Митева плюс липсата на опит в сферата на външната политика и на самия Главчев прави ситуацията във външното ни министерство доста сложна. Главчев е бивш депутат в няколко парламента от ГЕРБ и за кратко беше и председател на Народното събрание, преди да бъде избран за председател на Сметната палата, но сферата му на работа като политик бяха финансите. При тази ситуация се предполагаше, че по-голямо влияние при вземането на решения за външната ни политика ще има Меглена Плугчиева, която беше назначена за съветник на Главчев по външна политика. Във вторник обаче тя подаде оставка от поста.

В неделя пред БНТ тя призна, че й е предлаган министерски пост в служебния кабинет, но е отказала, с аргумента че като посланик в Германия, Швейцария и Черна гора винаги е била назначавана на тези позиции от политическата квота на външното министерство. Плугчиева е бивш депутат от БСП и бивш зам.-министър на земеделието в правителството на Симеон Сакскобургготски (НДСВ и ДПС). Тя беше номинирана за вицепремиер по климатичните политики и министър на околната среда в несъстоялото се правителство на проф. Николай Габровски на ГЕРБ.

Ситуацията със съвместяването на премиерския пост и този на външен министър не е прецедент. По време на служебното правителство на Марин Райков той освен премиер също беше и министър на външните работи, но за разлика от Главчев, Райков имаше богат дипломатически опит в различни страни, както и опит като зам.-министър на външните работи.

Как се стигна дотук

До безпрецедентната ситуация с кризата в служебния кабинет с министъра на външните работи се стигна, след като премиерът Главчев поиска смяната на Стефан Димитров само няколко дни след като той беше одобрен за поста. Преди това Главчев беше предложил дългогодишния ни консул във Виена Ивайло Ценов, но той беше заменен от Димитров в последния момент преди президентът Румен Радев да подпише указа за назначаването на служебното правителство.

Посочения от Главчев конкретен мотив за смяната на Димитров беше, че по време на атаката на Иран над Израел той бил в Черна гора и с него нямало връзка. Освен това възражения имаше и във връзка с участието на Димитров на конференцията, посветена на сигурността в Черно море в рамките на в рамките на международната Кримска платформа в София преди седмица, на която той не се съобразил изцяло с позицията на България за войната в Украйна.

На мястото на Димитров Главчев предложи за външен министър депутата от ГЕРБ Даниел Митов, който е и зам.-председател на ГЕРБ. Смяната стана, след като лидерът на партията Бойко Борисов разкритикува Димитров на партийно събрание на ГЕРБ в столичния район "Подуяне" и поиска оставката му. Президентът обаче отказа да подпише указа за Митов, с аргумента че той е партийна фигура, а в края на седмицата Митов оттегли номинацията си. Миналия петък Главчев се срещна с Радев, но до някакво решение с кризата във външното министерство не се стигна. Малко след това Главчев обяви, че той ще съвместява поста на външен министър заедно с премиерския.

На този фон смяната на земеделския министър Кирил Вътев с Георги Тахов не изглеждаше толкова драматична, но имаше различни обяснения за рокадата. Според депутати от ГЕРБ при съставянето на служебното правителство външното министерство е било оставено в сферата на влияние на президента - Стефан Димитров се сочи за близък до вицепрезидента Илияна Йотова, а брат му Георги Димитров беше дългогодишен секретар на външното министерство по време на управлението на БСП и бивш външнополитически секретар на президента Георги Първанов. По тази причина на смяната на Вътев с Тахов се гледаше като компенсация за отстраняването на Димитров.

Тахов беше назначен за изпълнителен директор на ДФЗ по време на служебния кабинет на Гълъб Донев и се счита за близък до т.нар. пловдивска група около президента начело със секретаря му Николай Копринков. В същото време обаче Тахов се счита за близък и до съпредседателя на ДПС Делян Пеевски, защото, преди да бъде назначен за директор на НАП - Пловдив, по време на кабинета "Орешарски" е заемал същия пост и в Пазарджик, където всички назначения минаваха през Пеевски в качеството му на водач на листата на ДПС в региона. При преговорите с ПП-ДБ за втория ротационен кабинет пък Борисов го беше предложил като евентуален министър на земеделието.

Главчев обаче даде друго обяснение за махането на Вътев - че има напрежение и недоволство в аграрния сектор от работата му, въпреки че подобно недоволство имаше и по време на ротационния кабинет "Денков", където Вътев също беше земеделски министър.

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 4

    Не, не, не!
    Айде да не прехвърляте проблема от болната глава на здравата и с повтарянето на измамата 1000 пъти да се опитвате да я натрапите като истина!

    Държавният глава не "одобрява", както пише горе, а просто е задължен от Конституцията да администрира чрез укази всяка промяна на волята (на което сме свидетели) на палавника, който бе принуден да избута напред за служебен премиер! Просто по връчената му от Христос Иванов и Пеевски "домова книга" нямаше кой друг!

    Не че президентът не се опита да внуши на патето в кълчища, че не му е по мярката и Външно.
    В този смисъл камъните от недомислиците за поемането от Главчев (той експерт по какво е?) и на МВнР не са в градината на Радев, а на ония двамата "конституционалисти" и на "евроатлантическото" мнозинство, направило от този изблик на простотия и невежество - поправките в Конституцията - закон. И тая правна мацаница - съвсем явно - постла червения килим баце да прави избори, след които задължително трябва да се окаже в силна позиция, за да може да диктува на бившите ПП-ДБ... А изборите в чужбина ги прави МВнР, т.е. пак Главчев... Май ще излезе, че през юни в Бурса и Измир масово ще гласуват за Герб...

    А скубането на косите кой щял да води БГ външната политика ли е смешно!
    Ами същите, дето са я водили и досега - невзрачни помощници на заместници от Вашингтон и Брюксел!

    Нередност?
  • 3
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892
    • + 4

    Очевидно Галя ще го води през телефона си.

    Нередност?
Нов коментар