🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Първата метла на новата власт - в ключови сектори

Назначенията във втория ешелон са предимно от кадровата банка на ГЕРБ

Само седмица след като беше назначен съставът на правителството, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да поиска смяната на двама министри
Само седмица след като беше назначен съставът на правителството, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да поиска смяната на двама министри
Само седмица след като беше назначен съставът на правителството, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да поиска смяната на двама министри    ©  Julia Lazarova
Само седмица след като беше назначен съставът на правителството, на служебния премиер Димитър Главчев му се наложи да поиска смяната на двама министри    ©  Julia Lazarova
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Съставът на служебния кабинет "Главчев", както и смените, които предприе веднага след встъпването си в длъжност, оставят впечатлението за действия по предварително подготвен сценарий. Не е изненада, че започна от сектори с най-голямо значение за политическата корупция през последните две десетилетия. Другата важна линия за успешното връщането към статуквото от тях е съдебната система да остане под политически зависимо ръководство.

Ето някои от по-знаковите назначения, които говорят за такава посока.

НАП, митници, финанси

Най-голямата изненада във финансите не е в самото министерство, а в приходните агенции. Начело на НАП остана Румен Спецов, който беше назначение на бившия финансов министър Асен Василев и се смяташе за негов доверен човек. Митниците пък пое един от доскорошните заместници на Спецов - Георги Димов.

Още с назначаването на Спецов в НАП стана известно, че през 2016 г. е продал своя фирма със задължения към бюджета на малоимотно лице. След избухването на скандала подчинената му приходна агенция направи нова ревизия на фирмата и констатира, че няма законов проблем, но междувременно вестник "Сега" съобщи, че и Софийската градска прокуратура започва разследване по случая. Не е обявено как е приключило то, но всичко това прави Спецов уязвим, като според хора от системата лесно е минал в "лагера на предателите".

Преди дни пък bird.bg написа, че Георги Димов, който пое митниците, е имал участие в дружеството, което придобива свързваното с Евелин Банев-Брендо "Гуан България" през 2018 г. Преди време в него се озоваха ключови имоти, сред които личната му резиденция в Бояна и столичният хотел Les Fleurs. До 2018 г. "Гуан България" е собственост на офшорка и след това е закупено от "Адванст билд груп". В последното Димов е деклариран като собственик на 10%, но с акции на приносител. Излиза от "Адванст билд груп" след 2020 г., когато става зам. изпълнителен директор в НАП.

Двама от заместниците на финансовия министър Людмила Петкова (сочена за близка до Йордан Цонев от ДПС) са дългогодишни служители на ведомството. Стефан Белчев е там от 2006 г., като през 2021 г. беше назначен от Асен Василев начело на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), но беше освободен малко преди да се разпадне т.нар. сглобка.

Методи Методиев пък вече веднъж беше зам. финансов министър по времето на втория служебен кабинет на президента Румен Радев. Той обаче трудно може да се определи с политическа принадлежност, а е по-скоро експерт. Третият заместник на Петкова е човек на Томислав Дончев от ГЕРБ - Мартин Дановски. Той беше дълги години негов съветник, докато заемаше вицепремиерски пост в правителствата на ГЕРБ.

Здравният сектор

За броени часове, без дори да бъде включено в програмата на парламента, беше отстранен управителят на здравната каса Станимир Михайлов, който е номинация на ПП-ДБ. НЗОК управлява бюджет над 8 млрд. лв. и под неговото ръководство проведе едни от най-успешните преговори с лекарите и зъболекарите в историята сии взе решения, които са от полза за пациентите - повече направления за скенер и ядрено-магнитен резонанс в извънболничната помощ, безплатни лекарства за 600 хиляди сърдечно болни, увеличен бюджет.

Михайлов обаче беше отстранен без никакъв професионален дебат, а с процедурни хватки и гласовете на ГЕРБ и ДПС. На негово място застава подуправителят от ГЕРБ Момчил Мавров, който е бил разследван от ДАНС, а през дългите си години като зам.-директор на държавна болница развиваше частен бизнес. Близките му фирми пък печелеха поръчки от болниците.

Първото кадрово решение на новия здравен министър д-р Галя Кондева беше да назначи представителите на държавата в надзорния съвет на здравната каса. Новият му председател е доц. Петър Стефановски, зам.-министър на здравеопазването от ГЕРБ в кабинета "Денков" и в момента. Като зам.-министър, но на финансите, в надзоре влиза Стефан Белчев, който беше уволнен като директор на АДФИ от Асен Василев около скандала с инхаус поръчките на държавната болница "Света Марина" - Варна.

Най-знаковото и всъщност най-скандалното назначение е на директорката на медицински надзор Иванка Динева, която миналата година беше номинирана от ГЕРБ за управител на НЗОК, но оттегли кандидатурата си, след като от ПП-ДБ отказаха да я подкрепят. За компенсация беше назначена за директор на Агенцията за медицински надзор, която отговаря за регистрацията на лечебните заведения - болници, лекарски кабинети и медицински центрове, контролира тяхната дейност, управление, заплати и качество на медицинските услуги. По закон агенцията има право да проверява и здравната каса.

Самата Динева е уволнявана дисциплинарно три пъти от НЗОК и възстановявана. Със сегашното й назначение в агенцията, която в сектора наричат медицинската ДАНС, се превръща в най-властния представител на държавата в здравния сектор.

Енергетиката

С назначението на новия служебен министър на енергетиката Владимир Малинов заваляха рокади в ресора. Държавният газов доставчик "Булгаргаз" има нов изпълнителен директор - Веселин Синабов, който беше в съвета на директорите. От поста е освободена Деница Златева, която оглави компанията по линия на едно от служебните правителства на президента Румен Радев. Промяна в "Булгаргаз" е нужна, защото дружеството е в тежко финансово състояние заради неизгодния договор с турската "Боташ". Освен ръководната позиция е сменен и почти целият съвет на директорите, като новите, които влизат, са Михаил Милков, Бянка Рачева и Марин Филиповски. Милков досега е оглавявал дирекция "Финанси и бюджет" в държавния холдинг БЕХ. Филиповски работи в дирекция "Доставки на природен газ" в "Булгаргаз" от над 10 години според изпратената от пресцентъра информация.

За Бянка Рачева официално е посочено, че е адвокат. И е спестено, че е била общински съветник от ГЕРБ в Габрово в периода 2015 - 2019 г.

В държавните мини "Мини Марица-изток" на мястото на досегашния директор Илза Чинкова и като нов член на съвета на директорите влиза Тодор Тодоров. Чинкова беше назначена по времето на кабинета "Петков" преди 2 години по предложение на ИТН. По нейно време се сключиха най-големите сделки за износ на въглища - към Сърбия, но също така се достигнаха и рекордно лоши финансови резултати. Тя се задържа на поста доста по-дълго от други назначения в държавната енергетика през този период, в който се смениха няколко правителства. Тодоров е бивш шеф на дружеството по време на първия мандат на ГЕРБ и за кратко през 2022 г., когато съдът не разреши вписването на Чинкова.

Промяна има и в дъщерното дружество на "АЕЦ Козлодуй - "Нови мощности", което беше създадено по време на кабинета на Николай Денков. Там на мястото на подалия оставка Свилен Спасов е назначен Георги Добрев, който има "богата" визитка в държавната енергетика и Столичната община по време на управленските мандати на Бойко Борисов. В периода 2011-2012 г. Добрев е зам.-кмет на район "Оборище", а след това, когато Валентин Николов от ГЕРБ оглавява АЕЦ "Козлодуй" по време на първото управление на ГЕРБ, става ръководител на управление "Търговско" в централата. В момента АЕЦ "Козлодуй" също се управлява от Николов.

Любопитно е, че от две позиции е сменен един и същ човек - Момчил Ванов, който досега беше член на съвета на директорите на НЕК и член на надзорния съвет на Ай Си Джи Би и се свързва с "Продължаваме промяната". На негово място в НЕК е назначен Деян Иванов. А в надзорния орган на българско-гръцкото дружество, което оперира газовия интерконектор между България и Гърция, влиза Румяна Петрова. И двете назначения се считат за близки до председателя на енергийната комисия в парламента от ГЕРБ Делян Добрев.

Правосъдието

Още при представянето на кабинета "Главчев" впечатление направи, че служебната власт в ресора ще бъде конструирана по познатия модел, налаган с години от Борисов и Пеевски. Правосъдното ведомство оглави зам. главният прокурор и близка до и.ф. Борислав Сарафов Мария Павлова. Любопитни са и назначените ѝ заместниците. При тях е видима връзката с политическото мнозинство във ВСС, от една страна, а от друга - реверансът към шефа на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков.

Последното назначение във ведомството е на Бисерка Цанева като зам.-министър. Преди да заеме поста, е съдия във ВАС. Тя е съпруга на бившия депутат от ГЕРБ Ивелин Николов, свързан от разследване на BIRD през миналата година с множество задължения на фирмите му, които НАП към 2023 г. никога не беше потърсила. Интересен момент е, че когато ВАС се оглавява от Георги Чолаков, той я прави шеф на VІІІ данъчно отделение, където е довереното му лице в тази важна материя.

Сред новите зам.-министри е Спаска Кинчева - прокурор от Върховната прокуратура. Тя е съпруга на члена на Висшия съдебен съвет (ВСС) Драгомир Кояджиков. Той е от парламентарната квота в съвета, номинация на БСП. Досега винаги е бил солидарен с доминираното от ГЕРБ, ДПС и прокурорската квота мнозинство. Той е един от членовете на съдебния съвет, които през 2018 г. отказаха да гласуват позиция в защита на съдия, атакуван от тогавашния шеф на антикорупционната комисия Пламен Георгиев (докато Георгиев беше доверен на ГЕРБ, ДПС и прокуратурата).

По темата работиха: Вера Денизова, Десислава Николова, Евгени Ахмадзай, Полина Паунова

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар