Бързи и яростни: ГЕРБ и ДПС връщат статуквото с ударни смени във властта

Служебният кабинет на Димитър Главчев заработи като преходно правителство на партиите на Борисов и Пеевски

Чрез назначенията в служебното правителство на Главчев ГЕРБ възвръща позициите си в изпълнителната власт
Чрез назначенията в служебното правителство на Главчев ГЕРБ възвръща позициите си в изпълнителната власт
Чрез назначенията в служебното правителство на Главчев ГЕРБ възвръща позициите си в изпълнителната власт    ©  Юлия Лазарова
Чрез назначенията в служебното правителство на Главчев ГЕРБ възвръща позициите си в изпълнителната власт    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Месец и половина преди предсрочните парламентарни избори сформираното по нов начин след промените в конституцията служебно правителство с премиер Димитър Главчев предприе ударни смени, с които последователно отстранява свързани с ПП-ДБ кадри в ключови сектори начело с енергетиката.

Тандемът на ГЕРБ и ДПС предприема подобни ходове с избрани от парламента фигури като управителя на здравната каса. Паралелно с това се отлагат важни реформи като либерализацията на пазара на електроенергия, която е условие за отпускане на средствата от плана за възстановяване на ЕС. Същото се отнася и за съдебната реформа - със забавеното внасяне и подготвяна промяна на проекта за Закон за съдебната власт, която може да обърне идеите му на 180 градуса, както стана със злополучния опит през 2015 г. за такава реформа.

Така изглежда в обобщен вид политическата картина в държавата. Тя показва, че с поредица бързи и координирани действия ГЕРБ и ДПС връщат хватката си върху управлението отпреди 2021 г. А резултатите от изборите ще покажат дали нещо може да попречи това да се случи в пълен мащаб.

Министерски рокади показаха чий е кабинетът

Десетина дни след официалното встъпване в длъжност на служебното правителство на Димитър Главчев въпросът чие е то вече има ясен отговор. В понеделник лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов ултимативно поиска оставката на външния министър Стефан Димитров пред партийния актив в столичния район "Подуяне" и два часа след това премиерът го предложи на президента за смяна. Борисов нарече поисканата от него и изпълнена веднага от Главчев рокада "съвпадение", но обяснението му прозвуча, меко казано, нелепо. Още повече че за служебен външен министър беше предложен депутатът от ГЕРБ и зам.-председател на партията Даниел Митов, което трудно може да стане, без това да е съгласувано с Борисов.

В разстановката на силите в кабинета "Главчев" външното министерство чрез Стефан Димитров беше в сферата на влияние на президента Румен Радев. И опитът на бъде сменен с верен партиен кадър на Борисов на практика означава, че лидерът на ГЕРБ иска да продължи контрола си върху външната политика, какъвто имаше досега чрез Мария Габриел в ротационното правителство на Николай Денков.

За опита за запазването на позициите на Борисов в тази сфера има логично обяснение - за лидера на ГЕРБ е важно да държи връзките с международните партньори, през които може да изчисти имиджа си и в международен план, след като тази операция приключи сравнително успешно във вътрешен чрез партньорството му с ПП-ДБ в управлението. Неслучайно ултиматумът на Борисов за смяната на външния министър съвпадна с еднодневната визита на помощник държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Джим О'Брайън, който до заемането на поста през октомври миналата година отговаряше за прилагането на санкциите на САЩ, включително по закона "Магнитски". По неофициална информация при срещата си с него лидерът на ГЕРБ е дал гаранции, че правителството на Главчев, който до неотдавна беше член на ГЕРБ, няма да се отклонява от досегашната евроатлантическа посока. Борисов обаче трудно ще изпълни това обещание, ако външното министерство е под шапката на президентството, което има по-различни виждания за външната политика на страната, особено по линия на Русия, както и с министър, който е свързан със среди, близки до БСП.

Борисов предложи на Радев сделка

Заради рокадата във външното министерство Борисов предложи на президента сделка - смяната на земеделския министър Кирил Вътев с настоящия изпълнителен директор на фонд "Земеделие" Георги Тахов. Той беше назначен на поста по време на служебния кабинет на Гълъб Донев и се счита за близък до т.нар. пловдивска група около президента, оглавявана от секретаря му Николай Копринков, както и до ДПС. А Борисов пък го предлагаше като евентуален кандидат за земеделски министър в несъстоялото се второ ротационно правителство на ГЕРБ и ПП-ДБ. Министерството на земеделието е едно от ресурсните и традиционно под влиянието на ДПС - само през фонд "Земеделие" се разпределят около 3 млрд. лв. годишно.

Искането за смяна на двама министри само седмица след като бяха назначени, освен че е прецедент, е напът да изостри отношенията между служебния премиер и Радев, който трябва да издаде указа с исканите от Главчев министерски рокади. "Искам да чуя реалните мотиви, които накараха г-н Главчев така стремглаво, без да е работил с тези хора, без да ги познава, изведнъж да си смени мнението за тях", заяви президентът в сряда. От думите му се разбра, че той не одобрява предложението за назначаването на Митов за външен министър заради силно партийната му кандидатура. В същото време обаче намекна, че би приел офертата, ако на поста бъде предложен друг. "Имаме множество прекрасни дипломати с качества да бъдат министри, така че винаги може да се намери достоен външен министър", каза Радев.

В петък Радев разговаря с Главчев, а след срещата им Митов обяви, че оттегля номинацията си за външен министър.

Къде ГЕРБ възвръща позициите си

Преди смените на двамата министри вече беше започнала ударна смяна на зам.-министри и членове на бордове на държавни дружества в различни ключови сектори, където ГЕРБ започна да възвръща позагубените си през последните три години позиции. Така например във финансовото министерство един от заместниците служебния министър Людмила Петкова (сочена за близка до ДПС) - Мартин Дановски, дълги години беше съветник на Томислав Дончев от времето, когато той беше вицепремиер. Новият здравен министър Галя Кондева пък отмени заповедта за уволнение на директора на Пирогов и назначи в надзорния съвет на здравната каса Иванка Динева, която ПП-ДБ миналата година не одобриха за управител на НЗОК.

Масови рокади бяха направени и в държавни дружества в ключовия сектор на енергетиката. Смените засегнаха управителните органи на "Булгаргаз", "Мини Марица-изток", българско-гръцкото дружество Ай Си Джи Би, което оперира газовия интерконектор между България и Гърция, както и в "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности", където на управленски позиции бяха назначени кадри, близки до председателя на парламентарната комисия по енергетика Делян Добрев от ГЕРБ.

Противно на предварително заявените намерения, че бившият министър на електронното управление Александър Йоловски ще бъде съветник на новия министър Валентин Мундров, той беше назначен за негов заместник. Оставането му на тази позиция вероятно е форма на компенсация за ролята му в скандала с удостоверяването на машините за гласуване преди местните избори, което провали използването им на първия тур от вота. Тогава от ПП-ДБ, от чиято квота Йоловски беше министър, поискаха оставката му, но той запази поста си с подкрепата на ГЕРБ и ДПС и обвини съпредседателя на ПП-ДБ Кирил Петков и депутата Божидар Божанов в оказване на натиск за обществени поръчки, заради което му беше назначена и охрана от НСО.

За зам.-министър на спорта беше назначен Стоян Андонов, който заемаше същия пост по времето, когато министерството се оглавяваше от настоящия депутат от ГЕРБ Красен Кралев. Заместник на регионалния министър Виолета Коритарова стана Юра Йорданова-Витанова, която досега оглавяваше дирекция "Обществени поръчки" във ведомството. Тя е съпруга на члена на Комисията за защита на конкуренцията Красимир Витанов, номиниран през 2016 г. от СДС, когато партията беше част от Реформаторския блок, а сега е коалиционен партньор на ГЕРБ. С партията на Борисов е свързано и още едно назначение - това на зам.-министъра на земеделието Иван Капитанов. Той е бил зам.-директор на фонд "Земеделие" по време на първия премиерски мандат на Борисов и финансов съветник на бившия земеделски министър Десислава Танева във втория мандат на ГЕРБ. А в периода между 2017 г. и 2020 г. е заместник-председател на съвета на директорите на "Пристанище Бургас".

От назначенията в правосъдното министерство се вижда, че то е взето на абордаж от хора от подопечната прокуратура на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков, сочен за близък до Борисов и съпредседателя на ДПС Делян Пеевски.

Тепърва предстоят още назначения във втория ешелон на служебната власт, а вероятно и в областните управи, но от досегашните рокади е видно, че правителството на Главчев подготвя държавното управление за връщането на ГЕРБ и ДПС.

7 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 4

    Чудно какви може пък да са кадровите очаквания от един пслужебен премиер-втородивизионен гербаджия, поставен от Христос Иванов и Пеевски в "менюто", от което трябва да избира президентът? Естествено, че на хора от гарБавото котило, които 10 месеца са били на сухо...

    Лошо постлаха на това правителство двамата "конституционалисти", като го орисаха да е ниска политическа топка на Герб. И като се има пред вид, че то може да се наложи да управлява доста повече от теоретичните му 2 месеца, мъките и неврастениите, с които ще е съпътствано неговото пребиваване, ще са явно безконечни...

    Сега пък Дани Митов, който вчера искаше, днес вече не иска да и външен министър! Стефан Димитров бил външен министър на Радев!
    Пич, не си ли чул, че няма указ за смяната на първия (нямах време да му запомня името) с втория, пък да не говорим за него с тебе?

    Висшиге гебраджии са много изнервени и им личи.
    Допускам, че оня задокеански емисар е поставил някакви неприемливи искания...И тропа с крак...

    Нередност?
  • 5
    tolex avatar :-|
    tolex
    • - 3
    • + 2

    Ами по-добре герб/дпс, отколкото разни кръжочници и недоразумения, на които им казват от посолстваТО кога им се пик@

    Нередност?
  • 6
    srx1422179444388858 avatar :-|
    Димитър Димитров
    • - 1
    • + 1

    ? Все някога истината излиза наяве !!!!!!!!!!! ? Въпросът е кога българските граждани ще станат повече от българските поданици на Мафията . https://warofthecrickets.blogspot.com/2024/04/blog-post_20.html

    Нередност?
  • 7
    bgn07646892 avatar :-|
    bgn07646892

    Значи когато са с ППДБ не било "статукво", а без тех е?

    Нередност?
Нов коментар