Защо медиците могат лесно да се заразят от коронавирус

Болниците нямат достъп до информационната система за COVID-19, държавата не покрива надеждни тестове на входа

На вратата в част от болниците в София не само мерят температури, но и задават въпроси - имате ли температура, кашлица, били ли сте скоро в чужбина, контактували ли сте със заразени с коронавирус пациенти. В други клиники пациентите подписват декларация за тези обстоятелства и оставят телефон за връзка в случай, че се заразят по време на прегледа или престоя в болницата.

Причината за тези подробни разпити е една: медиците нямат никакъв инструмент, с който да установят дали срещу тях стои контактен със заразени хора пациент, дали човекът е безсимптомно боледуващ и изобщо - какъв е COVID-статусът му.

Възможностите да се предотврати заразата във всяка една болница са две. Едната е лекарите да могат да проверят дали пациентът е контактен или в момента е носител на заразата в държавната информационна система, но достъпът им до нея е забранен от здравното министерство.

Другата е да се правят надеждни тестове при приемане в болнично заведение, но здравното министерство не се ангажира да осигури такава възможност със средства от държавата.

Към днешната дата общо 394 медици са заразени от коронавирус. Допускането всеки ден да има заразени медици е много лошо в много аспекти - по този начин намаляват силите на здравната система да се справи с коронавируса и с останалите болести, липсата на яснота внася допълнителен стрес в медиците, които са въоръжени само с една предпазна маска. Освен това могат да продължат да възникват огнища на инфекции в болниците, което да засяга и персонала, и болни с други заболявания и отслабен имунитет.

Защо не може да се провери в информационната система

В момента в София има около 11 хил. каранатинирани пациенти, които са пристигнали скоро от чужбина или пък са били в контакт със заразен близък. Болниците, обаче, имат право да проверяват в системата само лекуваните при тях пациенти, но не и новопостъпващи болни.

От здравното министерство коментираха, че не би трябвало карантинирани пациенти да се преглеждат свободно, а ако се почувстват зле в периода на карантина, би трябвало да се обадят на личния си лекар, той - на РЗИ и оттам нататък - Спешна помощ да се погрижи за болния. Те допълват, че лекарите нямат право на достъп до системата, за да не дискриминират пациент и да му откажат лечение заради това, че е под карантина, например.

Оказва се, обаче, че много граждани не спазват карантината и ходят на лекар, като едва след настояване от страна на медиците, признават, че скоро са пристигнали от чужбина, контактни са или имат симптоми. За това те трябва да бъдат глобени за неспазване на карантината, но случаите изобщо не са редки.

Още по-притеснително е положението при безсимптомно протичащите случаи, които спокойно могат да заразят преглеждащите ги лекари.

От различни болници казаха пред "Капитал", че са настоявали за достъп до информационната система, но са им отказали.

Не може и сигурен тест

През последните седмици Българският лекарски съюз настоя държавата да плаща тестове за коронавирус на постъпващите в болниците пациенти, за да могат да се предпазят медиците и останалите болни. Преди това част от клиниките започнаха да искат от пациентите при постъпване и коронавирус-тестове.

Първоначално здравният министър обяви, че е категорично против пациентите да си плащат тестовете и болниците да им ги искат. След това обяви, че клиниките трябва да плащат бързи тестове на постъпващите пациенти и ако те са положителни, здравната каса трябва да покрие бавен тест. Бързите тестове обаче не винаги са точни и е възможно да бъде пропуснат позитивен пациент или пък обратното - да бъде обявен за заразен здрав човек.

Така следващото сито, през което да бъдат отделени евентуално болните пациенти, също не работи.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-(
    evpetra
    • + 3

    Горките медици! По цял ден опаковани херметически едва ли не и пак не могат да се предпазят. За какво смята Бойко Борисов да харчи европейските пари, отпуснати специално заради корона вируса? Съвсем няма да останат лекари в България. На всичкото отгоре още един случай на насилие над лекари в Силистра!

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 7
    • + 1

    Имаме състезание за най-тъп въпрос ли?

    Неописуема мъка е, че още не са се сетили на челото на всеки контактен или СЪС САРС Ков2 да татуират к-вирусче. Така съвсем ясно ще го лишим от конституционнота му право на здравни грижи...

    Чудя се, като сме станали толкова пунктуални, защо никой не се заинтересува пациентът има ли или бил ли е в контакт с болен от заболявания, които навсякъде по света са признати за острозаразни и много от тях гарантирано убиват (за разлика от Ковид-19):
    1.Бруцелоза;
    2.Варицела;
    3. Вирусен хепатит - А;В;С;
    4. Грип;
    5. Дизентерия;
    6. Заушка;
    7. Коклюш;
    8. Морбили ;
    9. Рубеола;
    10. Скарлатина;
    11. Тетанус;
    12. Коремен тиф.
    Има и още...
    Та защо пак се вторачихме с съспенса с ковид-а? Защото ужасът продава и вдига рейтинга не само на закъсали политици, а и на медии...

    Да припомня фактологията: в БГ за 100 дни са открити 4700 ВИРУСОНОСИТЕЛЯ, 423-ма от тях са в болница, от които 25 в интензивни отделения, 219 души С к-вирус са починали от съпътстващи заболявания.

    Освен от тримата починали СЪС Ковид-19 днес - но ОТ диабет, сърдечно-съдови и др. основни за тях заболявания - никой не се интересува останалите осреднено 297 починали днес какво ги е убило?

    Трима глътват цялото внимание на нацията, а за останалите триста – ни дума!? Колко от тях са били убити? Колко са загиналите при катастрофи? Колко са се самоубили? Колка са умрели от свръхдоза? За социално значимите заболявания няма смисъл да говоря - явно няма такива...

    Като чета Капитал, взех да се чудя: преди САРС Ков2 от какво ли са умирали хората в родината?!
    Явно не са умирали...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 1
    • + 1

    Що ? Щото трябва да се отчита увеличение на бройката , че да дойдат по бързо еврата ...

    Нередност?
  • 4
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 3
    • + 4

    До №2: Ти май си тежък социопат.

    Не работиш в Ковид отделение, плямпаш нон-стоп в този форум.

    Медиците, които реално носят върху себе си тежестта на тази епидемия изобщо нямат нагласата да я неглижират - както правят социопати като теб.

    Нередност?
  • 5
    weiss avatar :-P
    Weiss
    • - 1

    До коментар [#4] от "Николов":

    Вие явно не сте социопат- само днес, 04.07. имате 24 коментари, 20 от тях по темата с коронавируса. Това си е дефиниция за нон стоп плямпане във форума. За неспазването на добрия тон е отделна тема.
    П.С. Моля, при отговор считайте учтивата форма за задължителна.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "Weiss":

    Социопатията в случая се изразява във видимо неглижиране на рисковете свързани с Ковид, както и нехайство за потенциалните жертви вкл. сред медиците. А въпросният форумец претендира, че е медик. Само, че не някой дето реално се сблъсква с Ковид. В това се изразява социопатията. Разглеждането на човешки животи просто "съчки в огъня" (по думите на Мангъров).

    Добра илюстрация е, че само преди 2-3 дена загина млад медик - колега на въпросния форумец (ако, разбира се, форумецът не лъже за професията си).

    А въпросният форумец преди е изразявал негодувание как не се ценели медицинските кадри в БГ. Той прави абсолютното същото като тривилиазира риска за тяхното здраве. С поведението си де факто е срам за професията.

    Нередност?
Нов коментар