🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Борисов и щабът: Без повече мерки за епидемията, чакаме ви в реанимациите

На заседание на оперативния щаб бе взето решение болниците да се презапасят със защитни облекла, а касата да плаща допълнително за лечение на COVID-19

   ©  Правителствена информационна служба

Формалните словосъчетания като "засилване капацитета на болниците с интензивни легла" може и да вършат работа за отчитане на някакви дейности в администрацията. Но те обаче не само не са работещи, а направо са и плашещи в контекста на реалните мерки, които държавата трябва да вземе срещу новия ръст на коронавирусната инфекция в България.

След днешното заседание на щаба, което е в деня с най-голям брой пациенти в болница след 9 май - 434 срещу 389 тогава, стана ясно, че държавата няма да вземе реални допълнителни мерки за овладяване на коронавирусната криза, а ще "укрепва капацитета на структуроопределящите болници", ще ги подсилва с персонал и защитни средства, за да поемат втората вълна. Освен това здравната каса ще трябва да отпусне повече средства за тестване на пациентите и за лечение на болните с коронавирус в болниците.

Посланието, изглежда, е "повече мерки няма, но ви чакаме в реанимацията".

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че с началника на щаба ген. Венцислав Мутафчийски спорят всеки ден за по-големи рестрикции, защото Мутафчийски бил убеден, че колкото по-големи са рестрикциите, толкова по-малка е заболеваемостта. "Трябва да се укрепят структуроопределящите болници, а другите областни болници да бъдат в готовност, само това е начинът, при положение че няма воля и желание в населението за по-твърди мерки", съгласи се Мутафчийски с предложението на Ананиев, макар че да бъде оставено на "населението" да определя антиепидемичните мерки е не само популизъм, но и много опасно пренебрегване на медицинския професионализъм и експертното управление на епидемията.

Как се укрепва болничен капацитет

Предложението за "подсилването на капацитета" на болниците е на здравния министър Кирил Ананиев. С изключение на това болниците да бъдат презапасени със защитни облекла и дезинфектанти, които държавата да осигури и да разпънат неизползваеми до момента легла обаче, той е с вързани ръце за подсилването им с персонал.

Ген. Мутафчийски например съобщи, че ВМА е 100% със запълнен капацитет от болни от коронавирусна инфекция. Миналата седмица това заявиха и от столичната университетска болница "Св. Анна". Веднага след това столичната регионална здравна инспекция издаде заповед всички болници да са готови да приемат болни и да не ги връщат.

Проблемът е, че здравният министър няма право да командирова лекари от една държавна болница в друга, може само да ги помоли да помогнат на колегите си. Колко това е работещ подход вече се видя в случаи като Ямбол и Видин, където никой не искаше да отиде да помага на колегите си.

Капацитет като цяло може да се подсили, ако болницата пренасочи друг персонал към реанимациите, бъде платено допълнително на желаещи или се разчита на доброволци. И трите възможности обаче имат минуси - така могат да бъдат оголени други важни за пациентите звена, досега не са отделяни допълнителни средства за насърчаване на медици освен печално известните 1000 лв. на месец, а доброволците по принцип не могат да заместят реаниматорите и инфекционистите, които са дефицитни специалности. До момента не е и дискутирано дали купените и дарените респиратори са достатъчни за евентуалните пациенти в различните области на страната.

Болните в болница

В момента в цяла България в болница са 434 пациенти, като 31 са в интензивни клиники.

Здравното министерство съобщи, че в страната 180 болници са с коронавирус, като те разполагат с общо 8827 легла, като 1341 от тях са реанимационни. В София броят на леглата е 311, като 85 от тях са реанимационни.

Ако трябва тепърва да се засилва капацитетът, това означава, че тези 1341 легла досега са били заявени само на хартия.

Какво (не) се прави

През последните седмици заболеваемостта от коронавирус в България продължава да се увеличава, като на много места в страната има клъстери, но пък в София, където е най-голямото огнище, инфекцията се разпространява предимно дифузно.

Въпреки че признават, че голяма част от хората не спазват мерките за дистанция, управляващите все още не са признали, че сбъркаха с бързото и рязко освобождаване на ограниченията. Някои от тях по мнението на експерти не е трябвало да бъдат премахвани въобще - например забраните за посещения на спортни събития и нощните заведения.

Отмяната на мерките (а и решенията кои от тях да бъдат налагани изначално) обаче бе процес, движен не само от от здравните експерти, но и от от управляващите и лично от Борисов, а често политическите и популистки мотиви взимаха превес. Особено показателен е казусът със садионите: въпреки множеството критики и предупреждения, че те са най-рисковите за зараза места, цял месец мачове се играеха при пълни трибуни и без да бъдат спазвани мерки. Едва след резкия скок на заболеваемостта преди седмица бе решено да бъдат допускани само по 1000 души в сектор, но и това ограничение не изтрая - след негодуване на феновете и "заради важността на срещата" управляващите преди три дни решиха да допуснат 12 хил. вместо 4 хил. души на финала за Купата на България между "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА.

Иначе в момента усилията властите са съсредоточени в три посоки - да търсят нови случаи на заразен медицински персонал в болниците, да изследват лежащоболните с двойни пневмонии и да не допускат разпространение на вируса в големи предприятия, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Според него трябва да се пазят три групи рискови пациенти - възрастните, тези с хронични заболявания и болните с кръвни и ракови болести.

Въпреки това обаче в момента лекарите в болниците все още нямат инструмент да установят дали срещу тях не стои заразен пациент. Няма и специални мерки за предпазване на рисковите групи пациенти. Така на моменти излиза, че пазим икономиката, но за сметка на това заразяваме лекарите.

След първоначалните съобщения за наложени глоби на политически партии за неспазване на мерките за дистанция и носене на маски няма никакви други съобщения какви глоби на кого са наложени и дали карантинните мерки се спазват от десетките хиляди граждани, на които са наложени.

13 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tqb49541797 avatar :-P
    scott
    • - 3
    • + 3

    баце, мене напрао ме копай. Не мога да си причинъ това да бъда лекуван от коронавирус......

    Нередност?
  • 2
    nqb29617416 avatar :-|
    nqb29617416
    • - 3
    • + 12

    Какво може да се очаква от една тиква? Всичко друго, но не и разумни решения. Този вместо да управлява България само се занимава с личното си забогатяване и личния си рейтинг.

    Нередност?
  • 3
    sfl32583434 avatar :-|
    sfl32583434
    • - 19
    • + 6

    Сбъркаха, че въобще наложиха ограничения! Изтърпяхме ненужни простотии, които само отлагат с няколко месеца неизбежното. Всяко "спечелване" на няколко месеца живот на уязвимата група (възрастни и болни) вкарва точно толкова нови хора в нея, които когато хванат по-късно корона вече ще са по-възрастни и по-болни отколкото ако я бяха изкарали няколко месеца по-рано. Когато теглиш чертата, разлика няма да има.

    Нередност?
  • 4
    vba1568343842621098 avatar :-|
    Stella Dineva
    • - 5
    • + 14

    Бяхме по-светци и от папата докато не ни обещаха пари за справяне с корона кризата. То не бяха обяснения, че хората са му важни, то не бяха тюхкане и вайкане за обикновения българин. Като го натисна туристическото лоби и като обещаха едни пари от ЕС обърна палачинката и сега ‘разболявайте се, не ми пука за вас!’ Дори на моменти да има адекватно поведение, то е за кратко и е само популистки фарс!

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 3
    • + 5

    Борисов - чакаме го в затвора в Белене :)

    Нередност?
  • 6
    dabeda avatar :-P
    Da be.. da..
    • - 3
    • + 1

    ...Въпреки това обаче в момента лекарите в болниците все още нямат инструмент да установят дали срещу тях не стои заразен пациент. Няма и специални мерки за предпазване на рисковите групи пациенти....

    Цели три месеца болници, поликлиники, зъболекари не работиха - поради... опасност от зараза...

    -Докторе, стяга ме сърцето...
    -Мдаа,,, типично за ковид-19.. 14 дни карантина.. чакаме доставка от китай..

    Нередност?
  • 7
    m17 avatar :-|
    m17
    • - 4
    • + 5

    Заглавието е брутално но е вярно. Само че са пропуснали един основен момент - това е така защото МАСАТА така иска. В добрите времена много хора ревяха за директна демокрация и ето, сега я виждаме как работи на практика в трудни моменти. И нека си представим какво ще е ако и данъци и други базови неща се гласуват на референдуми,
    Но най-абсурдното е че когато ББ се опитва да налага нещо (винетки,плащане на глоби,мерки против короната), веднага "анархолибералните" скачат и го обвиняват в "диктатура", Дайнов дращи покъртителни памфлети за да громи диктатора. Докато имаше карантина, Икономедия бяха първи привърженици на Мангъров и ежедневно ни информираха какво е казал. След карантината вече жалят за добрия генерал дето ни спаси от големия мор. Е как очаквате да има някакво доверия в такава позиция ?!?

    Нередност?
  • 8
    julesta avatar :-|
    julesta
    • - 2

    pak si se obyrkala Deso

    Нередност?
  • 9
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • - 2
    • + 1

    Мъч вирус , мъч мъни ...

    Нередност?
  • 10
    nqma_zna4ka_koi avatar :-|
    nqma zna4ka koi
    • - 4
    • + 4

    Дрънкате глупости - още изначално беше ясно че не може да има безкрайни блокади, защото не сме всички на държавна работа, а всичко е с цел отсрочка за да се преформатира болниците щ, да се осигурят липсващите в световен мащаб консумативи и оптимистичния вариант да се намери ефективно лечение.

    Нередност?
Нов коментар