🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Навийте ръкава

Каква е организацията на ваксинационната кампания в България и колко ще се проточи

През последните дни в България ваксина получават средно 730-740 медици дневно
През последните дни в България ваксина получават средно 730-740 медици дневно
През последните дни в България ваксина получават средно 730-740 медици дневно    ©  Цветелина Белутова
През последните дни в България ваксина получават средно 730-740 медици дневно    ©  Цветелина Белутова
Темата накратко
  • Ваксинацията срещу COVID-19 в България едва ли ще свърши преди есента.
  • Имунизирането на критичните групи обаче би позволило да се избегне нова тежка здравна криза.
  • Израел вероятно ще приключи с епидемията до средата на март.

Ваксините срещу COVID-19 са най-лесното решение на здравната криза и окончателно премахване на локдауните (независимо от различните мнения дали това е ефективен инструмент). След началото на ваксинационните кампании по света обаче стана ясно, че за различните държави краят на всички ограничения ще дойде по различно време. Тези, които са се подготвили по-добре и са създали добра организация, ще са решили този проблем вероятно още в първата половина на годината. Хората там ще се върнат напълно към нормалния си живот, икономиките им ще започнат да се възстановяват много по-бързо.

България няма да е сред първите държави, които ще решат здравната криза. Ако се положат достатъчно усилия обаче, има шанс да бъде сред вторите. Комбинацията от добре организиран достъп до ваксини и изключително добра организация за бързото им поставяне може да направи така, че най-рисковите групи - лекари, учители, полицаи, хора над 65 и с хронични заболявания, да бъдат ваксинирани до края на септември тази година. Ако това не се случи, ако правителството не успее да създаде добра организация, през следващата зима ще има риск от нова вълна на корона епидемията.

При всички положения на етапа изглежда, че

Пълното имунизиране

на хората в България може да се проточи и през 2022 г.

Лидер в международното състезание по ваксиниране към момента е Израел. Досега там са сложени първите дози на над 1.4 млн. души при общо население 8.7 млн. Само в понеделник там бяха имунизирани близо 146 хил. души. В България в понеделник те бяха нула. Израел планира да ваксинира почти всички свои граждани най-късно до средата на март.

Председателят на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов е много голям оптимист за капацитета на държавата да проведе подобна кампания: "Темповете на ваксинация зависят основно от количеството на ваксините, които пристигат. Ние можем да правим по 40 хил. имунизации на ден, организирали сме достатъчно болници, медицински центрове, лични лекари и мобилни екипи, но в момента сме функция на получените ваксини, което е основен проблем в ЕС." Според него болниците и РЗИ са свършили огромна работа и той очаква в следващите седмици да бъдат имунизирани всички медици, които са пожелали. "В момента сме в комуникация с МОН как ще става ваксинацията на учителите - по училищата, в регионалните инспекторати по образование, в изнесени ваксинационни центрове, в болниците. Всичко сме организирали, въпросът е бройката ваксини, с които разполагаме", казва той.

Не всички представители на държавата са толкова оптимистично настроени. "В един момент ще има достатъчно ваксини. Проблем ще бъде прилагането им, а именно екипите, които ще бъдат създадени за ваксинацията, защото в тези екипи също трябва да има лекар, а в момента лекарите не са толкова много, че да поемат за кратко време извършването на масова имунизация", коментира в средата на декември д-р Радосвета Филипова от Министерството на здравеопазването, цитирана от "Медиапул". На практика личните лекари, които трябва да поемат този ангажимент, са около 4000, като се има предвид, че два дни в седмицата те са в условия на зелен коридор и имунизират деца.

За да има осезаем ефект

от ваксините обаче, не е задължително да са ваксинирани всички. Достатъчно е това да се случи с хората, за които има най-голям риск от смърт - за България това са тези над 65 години и със заболявания, заради които COVID-19 протича по-тежко. Тяхното навременно ваксиниране ще намали силно натиска върху здравната система, заедно с това и допълнителната смъртност, която статистиката не свързва директно с коронавируса. Рискът от колапс на здравната система ще бъде много по-малък и съответно няма да има такава нужда от ограничения.

Успешната ваксинационна кампания има нужда от три неща:

  • достъп до достатъчно количество ваксини;
  • организацията за дистрибуцията по места, съхранението и поставянето им;
  • хората да са съгласни да се имунизират.

Достъпът до ваксини в момента не е нещо, което зависи от България - правителството реши да го остави изцяло на Европейския съюз, който до момента не се справя толкова ефективно, колкото държави като Израел, Великобритания и САЩ. Но да кажем, че това затруднение е временно - в следващите месеци вероятно количествата ваксини ще се увеличават и това ще спре да бъде проблем. Тогава ще има значение изцяло каква организация е създадена за същинската кампания по ваксинацията. Тук до момента България не изглежда да има ясен план за бърза и масова кампания.

В момента

Здравното министерство отговаря бланкетно

че България се е присъединила към всички шест споразумения на ЕК с фармацевтични производители, по които общото количество ваксини е близо 2 милиарда дози, а доставките зависят от клиничните изпитвания и кога е разрешена за употреба ваксината.

"След получаване на разрешение за употреба компаниите производители предоставят и план за конкретните доставки. Министерството на здравеопазването предоставя своевременно информация за развитието на процесите по оценка на документацията от ЕМА, както и за планираните и извършвани доставки", казват от МЗ в отговор за "Капитал".

Според националния план, който правителството изработи в края на миналата година, ваксинацията ще се случва на няколко етапа. В първия се предвижда да се включат лекари, стоматолози, фармацевти и друг медицински персонал - общо 243 600 души. После следват учителите и хората от домовете за възрастни (112 080). След това са описаните като "служители, участващи в поддържане на функционирането на основни за обществения живот дейности". При оповестяването на плана много хора помислиха, че това ще бъде държавната администрация, но от правителството уточниха, че се имат предвид служителите на МВР, ключови звена в армията и други представители на критични за работата на държавата структури. За тези хора до момента няма оповестен брой, но да кажем, че те ще бъдат около 50 хил. Чак след това ще се започне с ваксинацията на възрастните и тези с повишен риск заради хронични заболявания. Според изчисленията на Министерството на здравеопазването те са около 1.8 млн., а по думите на здравния министър от тази седмица това се очаква да започне да се случва "преди края на май месец".

Накратко, чак след ваксинирането на всички тези хора ще може да се каже, че

Най-големите рискове от епидемията са минимализирани

Те са общо малко над 2.2 млн. В Израел вероятно толкова ще са ваксинирани след още една седмица, тоест общо за по-малко от месец. Въпросът е колко ще отнеме на България да го направи.

Ако приемем, че е добре тези хора да са ваксинирани до края на септември, а достатъчен брой ваксини ще има до началото на февруари (което е много оптимистично допускане), това означава, че на ден трябва да се правят по близо 9200 ваксини. Сметката всъщност е малко по-сложна, защото всички ваксини в процес на одобрение изискват две дози. Тоест на ден ще трябва да се извършват по над 18 000 имунизации. Дали това може да стане?

Според правителствения план имунизациите "ще се прилагат от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, РЗИ, от лекари в специализирани структури на МВР и МО и от нарочно създадени за целта екипи, включително и мобилни екипи". Иначе казано, основната тежест се предвижда да бъде поета от сега съществуващите структури на здравната система. Мобилните екипи се предвиждаше да бъдат насочени към по-малки населени места.



Д-р Николай Брънзалов, заместник-председател на БЛС по извънболничната помощ:

Масовата имунизация не е огромно предизвикателство


В момента правим зелени коридори във вторник и четвъртък за децата, необходимо е да се направи нов вариант със зелен коридор и предварително записан час за ваксинация срещу коронавирус. Личните лекари - вече имаме много записани желаещи. На този принцип, след като получим ваксини, в рамките на пет дни ще можем да ваксинираме пациентите си. При стройна организация тези ваксинации могат да се извършват. Никъде не е написано кога трябва да става това и например за работещите можем да направим график и в събота. До този момент не сме говорили с МЗ за финансовата рамка на процеса, дано това не бъде пречка и да не се компрометира цялата кампания за ваксиниране. Тази ваксина не се поставя просто така, тя изисква първо преглед на пациента и състоянието му, преценка за употреба на антиалергични медикаменти, допълнително информирано съгласие, писане на картонче и наблюдение на пациента за странични реакции, както и качване на ваксинацията в електронната система.

В момента колегите медици се имунизират в разкритите COVID кабинети в лечебните заведения. Не мисля, че е огромно предизвикателство да осъществим масовата имунизация, всичко е въпрос на мениджърски решения и съответното заплащане. Заплащането във Великобритания е 12.5 паунда на игла и това обяснява и част от стройната организация за имунизация там. У нас препоръчителните ваксини се заплащат нищожно и тези кампании са в абсолютен упадък.

Това означава, че не се предвижда създаването на някаква специална структура, която да поеме кампанията. Част от успеха на Израел - освен на осигурения достъп до ваксини, се дължи и на много добрата организация за поставянето им. В нея, разбира се, се включват всички възможни лекари, но участват и над 700 полеви медици - хора, обучени в армията да оказват първа помощ. Те не са лекари, но могат да оказват първа помощ, което означава и да поставят инжекции. В момента ваксинацията в Израел и с тяхна помощ се извършва не само в болниците, но и във временни ваксинационни центрове в спортни зали и зали за събития из цялата страна. Подобен подход има и във Великобритания. Там още от началото на есента бяха избрани подходящи помещения из цялата страна - така че да се ваксинират много хора, но без риск те да се заразят в продължаващата епидемия. В същото време бяха обучени допълнително няколко хиляди "ваксинатори" - като доброволци се включиха зъболекари, пенсионирани лекари и сестри, дори физиотерапевти.

Причините да има нужда от подобна организация са няколко:

  • Здравната система и в момента е силно претоварена. Поемането на още 18 хил. души на ден (всеки от които трябва да седи 30 минути под наблюдение) изглежда невъзможно усилие.
  • Извършването на имунизациите в болниците носи сериозен риск от усилване на епидемията заради високия брой заразени и практическата невъзможност да се направи чист коридор само за ваксиниране.
  • Увеличаването на капацитета за ваксиниране приближава края на здравната криза и така реално спасява човешки животи и спестява пари за дълго и скъпо лечение на по-тежко болните.

Организирането на толкова масова ваксинация е логистично и управленско усилие от много висок порядък - над два милиона души трябва да бъдат първо подбрани поименно, след това разпределени по места, по дни и часове и след това реално да стигнат дотам. Едновременно с това трябва да бъде организирана логистиката на близо 4.5 млн. дози от ваксините - дистрибуцията им до правилните места и гарантирането, че ще се съхраняват при правилни условия.

През есента България се провали изключително сериозно с управлението на здравната криза. В момента тя е една от десетте най-засегнати от пандемията държави в света по критерия брой починали на глава от населението. Провал и на ваксинационната кампания ще бъде доста мрачно продължение на хилядите предотвратими смъртни случаи от последните месеци.

До момента правителството е създало ваксинационен щаб и "Национален план за ваксиниране" от 17 стр., в който на точка 5 - "Организиране и провеждане на ваксинациите", е отделена малко повече от страница. Началото на кампанията беше като по този план - с буса за кренвирши и хладилника ЗИЛ. Забавянето на ваксините за България и ЕС дава обаче още малко време кампанията да се организира този път наистина - бързо и ефективно.

14 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 6
    • + 12

    Поздравление на авторите!
    Като по учебник са изброили трите задължителни условия за провеждане на всичко масово: манифестации/избори/имунизации.
    1. Наличие на материали: плакати/бюлетини/ваксини;
    2. Наличие на място за манифестиране/гласуване/инжектиране;
    3. СЪГЛАСИЕ НА ХОРАТА,

    Уви, вниманието им е отишло единствено към техническата част. А съгласието на хората? Защото дори и да има купища плакати/бюлетини/ваксини, натрупани по площади/избирателни секции/лекарски кабинети, но ги няма желаещите да манифестират/гласуват/се имунизират, цялата перфектна логистика отива на кино...

    Затова много преди да се купят фризерите и да се разнесат ваксините с кренвиршите, беше необходимо някой да обясни на хората какво ги чака.
    Информацията за действието на ковид ваксините продължава да е несериозно малко, дори след като първите "масови" доброволци вече бяха имунизирани.

    Медицината взе да наподобява религиите - изисква се единствено вяра...

    Ето единствената достъпна инфо за ваксината на Пфайзер - кратката листовка:
    https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/12/23/comirnaty_kkhp.pdf
    Тази информация е предназначена както за баба Гица от село (ако прояви интерес), така и за проф.д-р Х (колкото и интерес да проявява)...

    Ако я изчете човек, ще остане с впечатление, че единственото лошо, което може да му се случи се изчерпва с евентуално зачервяване на мястото на убождането, евентуално лека температура, евентуално кратко неразположение. И толкова.

    В БГ разяснителната кампания досега се изчерпва със забиване на игли в раменете на ухилени непознати по телевизора. И с подобни безсмислени текстове като този.

    Неизвестно за ваксините е всичко останало, на което никой не дава отговор:
    1. Не е известно ваксината създава ли имунитет у всеки ваксиниран;
    2. Ако не създава, как се разбира – ако се разболее от ковид ли?;
    3. Не е известно, ако създава имунитет, за какъв период е;
    4. Ако имунитетът е, например, 6 месеца, означава ли това, че веднъж ваксиниран, човек трябва да се реваксинира два пъти в годината? Колко години? Явно правителствата ще плащат първата театрална имунизация, а последващите? И колко струва една доза ваксина, всъщност?
    5. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при бременни, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху бременни;
    6. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при младежи под 16 г, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху такива доброволци;
    7. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при лица с автоимунни заболявания, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху хора с такива заболявания;
    8. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при трансплантирани лица, защото и те не са включени в групите, върху които са изпробвани разрешените ваксини;
    9. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при лица с преживяни инфаркт или инсулт, защото и на такива не са тествани ваксините;
    10. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при лица с имунодефицит, защото и на такива не са тествани ваксините;

    Всъщност дори да занесете здравното си досие на което и да било медицинско светило, за да разберете има ли риск за вашето здраве при ваксинация, светилото само ще вдигне рамене, защото то няма откъде да научи нищо повече за ваксината от написаното от производителя в кратката листовка...

    Математическият модел на ваксините изглежда перфектен: щяла да се вкара инфо, която да „обучи“ клетката да произвежда антитела на САРС Ков-2. Прекрасно!
    Лошото е, че този модел може да работи перфектно единствено в компютърна среда, защото човешкият организъм в този смисъл е неперфектен и неговия "софтуер" се влияе от взаимодействия и сигнали, които изобщо не са проучени. Една раздяла може да пренареди цялата му биохимия.

    Ваксините са тествани 3-4 месеца предимно на млади и без сериозни заболявания доброволци – 45 хил при Пфайзер и 35 хил при Модерна.
    Същностните нежелани реакции на организма ще се видят след години.
    И дори 0.5% от ваксинираните да развият „бъг“ под формата на автоимунно или онкологично заболяване, това на 5 млн българи са 25 хил. души. Нови 25 хил...

    Не спирам никого да се ваксинира.
    Но нека съгласието му бъде достатъчно информирано и с преценка за риска.
    А Капитал (ако не взема грантове и за да пропагандира масовост) може да опита да информира.

    Нередност?
  • 2
    dokoga... avatar :-|
    dokoga...
    • - 2
    • + 1

    До коментар [#1] от "D-r D":
    Поздравления за професионалния пост!

    Нередност?
  • 3
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 6

    До коментар [#2] от "PisnaMi":

    Страшното е, че няма кой да може да отговори на тези въпроси. Дори и да иска. Информацията я няма. Защо я няма?
    И на този фон още по-притеснителен е стартираният процес на здравна сегрегацията и т.н. зелени паспорти, с които ваксинираните щели да могат да пътуват, да работят, да учат. Останалите - не, докато не са принудени да се включат в експеримента.

    Сега ни изглежда невероятно, че в САЩ през 60-те на ХХ в на цветнокожи не е било разрешено да се качват на автобуси за бели, да учат в училища за бели, да (...) в тоалетни за бели... В ХХІ в насред Европа ни готвят същото, на не според цвета на кожата, а принципа ваксиниран или "опасен".
    А пък според проф. Антъни Фаучи поредното неизвестно е дали ваксинираните, въпреки че самите може и да са защитени временно от вируса, не продължават да го пренасят и да заразяват ...

    Заключване вкъщи или ваксиниране? Това ли са алтернативите?
    Глупости. Да си спомним, че все пак сме хора, а не овце!

    Нередност?
  • 4
    rtrepechova95 avatar :-|
    Росица
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Подкрепям Вашето становище с две ръце. Всички аргументи, които сте изложили, са адекватни до болка. За жалост, информираност за самата ваксина и нейния ефект липсва. Не се очертава скоро и да има.

    Нередност?
  • 5
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • + 2

    До коментар [#1] от "D-r D":

    Отговарям на въпросите ви:
    1. Не е известно ваксината създава ли имунитет у всеки ваксиниран;
    --- Има ли в света поне една одобрена ваксина, която създава имунитет "у всеки ваксиниран"? За никоя ваксина този въпрос няма абсолютно сигурен отговор.
    2. Ако не създава, как се разбира – ако се разболее от ковид ли?
    --- Може да се направи изследване на IgM/IgG антитела срещу SARS-CоV-2
    3. Не е известно, ако създава имунитет, за какъв период е;
    --- До сега няма данни за изгубен имунитет от достатъчно голяма група ваксинирани. Планирано е участниците в тестовете на BioNTech да бъдат проследявани до 24 месеца след Доза 2 за оценка на безопасността и ефикасността срещу COVID-19.
    4. Ако имунитетът е, например, 6 месеца, означава ли това, че веднъж ваксиниран, човек трябва да се реваксинира два пъти в годината?
    --- Минали са повече от шест месеца от първите тестови ваксинации. Когато минат 24 месеца от ваксинирането на хората от тестовете във фаза 2/3, ще се знае отговорът на този въпрос.
    5. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при бременни.
    --- Никоя ваксина по принцип не се разрешава да се тества на бременни.
    Няма свързани с ваксината ефекти върху фертилитета, бременността или ембриофеталното развитие или развитието на поколението на опитни животни, на които е тествана вакцината.
    6. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при младежи под 16 г, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху такива доброволци;
    --- Няма данни, защото никоя ваксина по принцип не се разрешава да се тества на деца.
    7. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при лица с автоимунни заболявания, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху хора с такива заболявания;
    --- По принцип не е разрешено да се тества ваксина и на лица с автоимунни заболявания.
    8. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при трансплантирани лица.
    --- Не се тестват ваксини на трансплантирани лица.
    На въпроси 9 и 10 също няма отговор СЕГА, защото по принцип определени групи хора със заболявания не се включват в групи за тест на която и да е ваксина.
    До коментар [#1] от "D-r D":


    До коментар [#1] от "D-r D":

    Отговарям на въпросите ви:
    1. Не е известно ваксината създава ли имунитет у всеки ваксиниран;
    --- Има ли в света поне една одобрена ваксина, която създава имунитет "у всеки ваксиниран"? За никоя ваксина този въпрос няма абсолютно сигурен отговор.
    2. Ако не създава, как се разбира – ако се разболее от ковид ли?
    --- Може да се направи изследване на IgM/IgG антитела срещу SARS-CоV-2
    3. Не е известно, ако създава имунитет, за какъв период е;
    --- До сега няма данни за изгубен имунитет от достатъчно голяма група ваксинирани. Планирано е участниците в тестовете на BioNTech да бъдат проследявани до 24 месеца след Доза 2 за оценка на безопасността и ефикасността срещу COVID-19.
    4. Ако имунитетът е, например, 6 месеца, означава ли това, че веднъж ваксиниран, човек трябва да се реваксинира два пъти в годината?
    --- Минали са повече от шест месеца от първите тестови ваксинации. Когато минат 24 месеца от ваксинирането на хората от тестовете във фаза 2/3, ще се знае отговорът на този въпрос.
    5. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при бременни.
    --- Никоя ваксина по принцип не се разрешава да се тества на бременни.
    Няма свързани с ваксината ефекти върху фертилитета, бременността или ембриофеталното развитие или развитието на поколението на опитни животни, на които е тествана вакцината.
    6. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при младежи под 16 г, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху такива доброволци;
    --- Няма данни, защото никоя ваксина по принцип не се разрешава да се тества на деца.
    7. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при лица с автоимунни заболявания, защото нито една от разрешените ваксини не е изпробвана върху хора с такива заболявания;
    --- По принцип не е разрешено да се тества ваксина и на лица с автоимунни заболявания.
    8. Не е известно какви могат да бъдат проявленията при трансплантирани лица.
    --- Не се тестват ваксини на трансплантирани лица.
    На въпроси 9 и 10 също няма отговор СЕГА, защото по принцип определени групи хора със заболявания не се включват в групи за тест на която и да е ваксина.

    Нередност?
  • 6
    bramasole avatar :-|
    bramasole

    Обръщам внимание на думите на проф. д-р Красимир Гигов, че "Темповете на ваксинация зависят основно от количеството на ваксините, които пристигат." Ако е истина, че България е поръчала най-пестеливо ваксини от всички 27 страни членки на ЕС, с договорените досега ваксини до 28 март ще бъде ваксинирано едва 2 % от населението.
    Дания, с население към 6 млн души, ще получи до края на март 722 475 вакини Pfizer-BioNTech, в сранение с 264 225 за България.
    https://19min.bg/news/8/144625.html?page=1

    Нередност?
  • 7
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 3
    • + 2

    До коментар [#5] от "BlueWater":

    Не сте ме разбрал.
    Въпроси не задавам. Просто констатирам факти. А фактите са, че на достатъчно големи групи от населението е противопоказно да се поставят въпросните ковид ваксини, но това не го пише в единствения официален документ - кратката листовка, не го тръбят медиите, не го споменават щабаджиите и хората няма как да го разберат!

    На никого с хашимото, бременна, с ХИВ, преживял инсулт и пр. преди да му бутнат да подпише преди имунизация прословутото "информирано съгласие", с което си измиват ръцете, не му се прави анкета.

    И благодаря за Вашия цитат от листовката за: „Няма свързани с ваксината ефекти върху фертилитета, бременността или ембриофеталното развитие или развитието на поколението на опитни животни, на които е тествана вакцината.“
    Опитни животни!
    И това е достатъчно, така ли? Ако мишката още мърда в клетката, значи и на дъщеря Ви (ако е бременна) нищо няма да й стане? Ами заведете я лично...

    Нередност?
  • 8
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 4
    • + 3

    До коментар [#4] от "Росица":

    Сънят на разума ражда чудовища. А нашият го приспиват...

    Достатъчно авторитетни експерти застъпват абсолютно взаимно изключващи се тези. Като тази дали имунизираните, които би трябвало да са 90-95% защитени, не продължават да са разпространители на САРС Ков-2 и да заразяват ези без имунитет, каквито са всички от изброените от мен горе групи?

    Това е фундаментален въпрос, който заедно с другото неизвестно - за продължителността на създавания от ваксината имунитет - могат да обезсмислят ваксинирането, ако защитата е само няколко месеца, а вирусът продължава да се разпространява.

    Както виждате и репликиращият ме в #5 просто цитира листовката...

    А това с цитатите мен лично не ме убеждава.

    Нередност?
  • 9
    bluewater avatar :-|
    BlueWater
    • - 1

    До коментар [#7] от "D-r D":

    "А фактите са, че на достатъчно големи групи от населението е противопоказно да се поставят въпросните ковид ваксини"

    Това е откровена лъжа и ваше лично твърдение не подкрепено с никакви факти!

    Преди на напишете поредното невярно тврдение, може да се запознаете, как точно действа ваксината на BioNTech/Pfizer.

    Reverse Engineering the source code of the BioNTech/Pfizer SARS-CoV-2 Vaccine
    https://berthub.eu/articles/posts/reverse-engineering-source-code-of-the-biontech-pfizer-vaccine/

    Нередност?
  • 10
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 2

    До коментар [#9] от "BlueWater":

    И какво ми казвате с този текст?

    Дори човек, въоръжен с достатъчно търпение да изчете тези биолого-математически формули, ако той има колебание или несигурност дали е безопасно за него да се имунизира, не виждам как ще бъде убеден.

    Просто защото документът представлява един много прегледно поднесен и на максимално достъпен език високоспециализиран текст.
    От него всеки полюбопитствал ще схване това, което горе наричам опростено "математически модел":
    - че ДНК е цифров код;
    - че в препарата ДНК е трансформирана в РНК;
    - че впоследствие в тялото на имунизирания това РНК се трансформира в протеини и пр.
    Но нищо повече - нито за "бъговете" в тая програма, нито за възможните специфични реакции при определени състояния на имунизираните.

    Не виждам с какво този текст, ще убеди хора от групите, изброени от мен в #1 в т. от 5 до т. 10, върху представители на които по една или друга причина не са тествани ваксините, да се ваксинират.
    По същество върху тези "доброволци" ще се експериментира.

    А експерименти върху хора, на които не им е обяснен предварително достатъчно разбираемо риска, който поемат, е престъпление във всяко законодателство.

    Нередност?
Нов коментар