🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Проф. д-р Иво Петров: Лекували сме 190 COVID пациенти с ивермектин

Медицинският директор на "Аджибадем Сити клиник УМБАЛ" пред "Капитал"

Визитка

Проф. Д-р Иво Петров е медицински директор на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ от 2012 г. Един от най-известните български инвазивни кардиолози и преподавател. Чете лекции в Америка, Африка, Азия и Европа, полиглот, владее отлично френски, испански, английски и руски език. От 2018-а г. е професор по кардиология в Медицинския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Специализира инвазивна кардиология и радиология в Института по кардиология и сърдечно-съдова хирургия към Фондация Фавалоро в Буенос Айрес, Аржентина. Защитава специалност по инвазивна кардиология и радиология към Асоциацията на интервенционалните кардиолози в Аржентина. В периода 2006-2012 оглавява клиниката по кардиология, ангиология и електрофизиология към Аджибадем Сити клиник Болница Токуда. От 1992 до 2004 г. година работи Клиниката по кардиология на УМБАЛ "Св. Екатерина". Има три специалности - вътрешни болести, инвазивна кардиология и радиология и ангиология и магистратура по обществено здраве и здравен мениджмънт.

Какъв е Вашият личен опит с употребата на ивермектин?

Имам личен опит с него. Аз бях един от първите, които взе лекарството през октомври, базирано на едно проучване, което е проведено при лекари в Аржентина, които са в COVID среда. Първото, което установих е, че няма странични ефекти. Тъй като прочетох и множество проучвания, те са много, вече повече от 15, но тогава бяха излязли 6-7 позитивни проучвания. Разбира се, недостатъкът им е, че не са рандомизирани и много строго контролирани, а по-скоро има и емпирични, които са един вид ретроспективен анализ на обичайна практика. Повече от ясно е, че това е недостатък и може да има възражения. Даже вчера си направих труда и комуникирах с моите роднини в Аржентина как върви тяхната практика и много интересно - в Аржентина практиката е тяхната Изпълнителна агенция по лекарствата не е дала директива да се използва ивермектин при COVID-19, но не го е забранила и е дала възможност на отделните щати да си взимат конкретни решения, съответно - на болниците. Базирано на това има 6-7 щата, в които местните здравни институции са разрешили употребата му за COVID-19. Той се ползва в доста болници и от много общопрактикуващи лекари в амбулаторната практика. Имаше статистика за неговата употреба и се оказа, че е нараснала повече от 10 пъти, което само по себе си говори, че явно се използва.

Аз го използвах профилактично върху себе си, но след това го дадохме на няколко колеги-лекари с COVID-19, които изобщо не се чувстваха добре и при тези трима колеги имахме почти незабавен ефект от гледна точка на намаляване на симптомите и редуциране на възпалителните лабораторни фактори. Факторите на възпаление паднаха много бързо, което между другото съвпада и с наблюдението в българското проучване. Там именно редукцията на факторите на възпаление е значително по-голямо в групата с ивермектин в сравнение с другата с плацебо. Има също така и по-бързо негативиране на PCR-а, тоест негативиране на вирусния товар на 4-5 ден. С уговорката, че то е правено, както и другите проучвания при пациенти с леки и среднотежки симптоми и както и всички подчертават в коментарите си, то е с добри резултати най-вече в ранните фази - или профилактично, или в първите няколко дни.

Колко пациенти са били лекувани при Вас с ивермектин?

40 вътреболнично, а иначе като състрадателна употреба* около нас има поне 150 души най-малко, като ние имаме много интересен спонтанен контрол на тези пациенти - когато изписваме за състрадателна употреба ивермектин, уговорката е "при каквито и да било странични явления или задълбочаване на симптомите веднага постъпвате при нас в COVID отделението." Тоест ние не ги изтърваваме от контрол, даваме ивермектин и ги пускаме по вятъра, а напротив - даваме ивермектина и съответно имаме уговорката, че терапията се контролира и съответно се оптимизира, и когато е необходимо, те се хоспитализират. Все още има няколко аптеки в България, които правят лекарства ex-tempore, така както е било едно време - лекарят назначава, аптекарят приготвя лекарството по индикация на лекаря и по състав и дозировка на лекаря, защото лекарят поема отговорността. И тези гласове, които се чуваха - това е неправомерно, това е забранено, въобще не е вярно. Когато лекарят, с конкретния пациент, сключва този най-важен договор, лекарят поема ангажимента в този договор да лекува пациента, а пациентът поема отговорността и дава съгласието си да бъде лекуван. Отговорността е на лекаря, още повече, че това е медикамент, който съществува от 50 години. Никой не може да забрани на един лекар да поеме своята отговорност и да лекува конкретния пациент с медикамент, който е в практиката от 50 години и създателите му имат Нобелова награда за него. Ние българите сме си хейтъри, много обичаме да мразим и да обвиняваме, но в това няма нито една дума вярна. Но между другото със субстанцията ивермектин, била тя течна или прахообразна, именно по индикация на конкретен лекар и конкретна аптека, която има разрешение за изготвяне на екстемпорални форми, могат да бъдат лекувани пациенти и то не само с COVID-19, но и с паразитоза, това е отговорност на лекаря. Колегите, които смятаме, че това помага, с цялата си отговорност и съвест поемаме ангажимента да изписваме този медикамент, защото смятаме, че има известно позитивно въздействие. Моите впечатления наистина са такива. За да кажем, че 100% това е така, разбира се, трябва да се направи проучване. В тази обстановка, разбира се, трудно се правят проучвания, още повече, ние не можем да бъдем сигурни дали конкретен медикамент или комбинацията от медикаменти за състрадателна употреба са помогнали. Но моето впечатление от близкото ми обкръжение, които поемаха по 5-6 медикамента и употребата на ивермектин дойде on top към употребата им, като допълнение, те имаха буквално в рамките на пет-шест часа подобрение - не само клинично, но и лабораторно. Лабораторните показатели не могат да се подобрят от плацебо ефекта.

В кои други държави се използва ивермектин за лечение на коронавирус?

В Израел се използва още от септември месец. Ивермектинът влезе в техния списък с лекарства с допълване на индикациите. т.нар.repurposing, за създаване на нова индикация. Те неслучайно са направили един анализ на 9000 медикамента, регистрирани въобще в света и смятат, че 12 от тях имат известно въздействие при инфекцията с COVID-19.

Сигурно са повече от 20 държави, които знам със сигурност. Между тях са Израел, доста американски болници, почти цяла Латинска Америка, Индия, един от огромните щати с население от 200 млн. души - Утар Прадеш, където това става с нареждане на здравните власти. Не е спонтанно, не е само състрадателно.

Информацията, която имам, е, че в България лекарството ще се разрешава само за паразитози, но не и за COVID-19...

Може би това е абсолютно точно, защото това са му досегашните индикации. Той е медикамент, създаден като алтернатива на противомаларийните медикаменти и след това се е оказало, че има и антипаразитно действие, и разбира се, дълги години е бил много ценен медикамент за спасяване на много хора, включително и от слепота - т.нар. Нилска слепота, която е предизвикана също от вирус. Ако се направи внимателен анализ на литературата и на данните, ще се види, че е доказано активен спрямо 11 РНК-вируса и пет или шест ДНК-вируса. Никой не би се изненадал, ако се потвърди, че е активен и срещу РНК-вируса COVID-19. Няма да е някакъв бум и голяма сензация. По-скоро ще бъде потвърждение на факта, че възпрепятства проникването на вътреклетъчните причинители - вируси, пазарити, протозои и плазмодии в човешката клетка.

Вие сте един от лекарите, които се запознаха в самото начало с всички потенциални лечения - хидроксихлороквин, ремдисивир, върви ли се към намиране на дефинитивно лечение?

Продължавам да смятам, че няма да има едно-единствено вълшебно лекарство, въпреки че на много от нас ни се иска. Но пък коментирахме с колеги, включително и такива, които бяха болни, които бяха получили ремдисивир навреме - казват "невероятен ефект". Такива, които са получили ивермектин навреме - фантастичен резултат. Тоест, когато се направи всичко възможно да намалее вирусната репликация, тогава резултатите са благоприятни. Аз имам близък приятел, на когото дадохме буквално в първия ден ивермектин. Той все пак разви възпаление, включително и лека пневмония, но изключително лека. С това искам да кажа, че това не е лекарството с главна буква, което разрешава инфекцията незабавно и на 100%, но е едно от средствата, което смятам, че има своето място в комплексното лечение на инфекцията от COVID-19. Да не говорим, че когато се развият усложненията на инфекцията, дори когато инфекциозният период почти е преминал и тогава започва възпалителният и тромбообразуващият период, тогава сме почти с вързани ръце, опитваме се да правим какво ли не, но за съжаление не успяваме. Включително и ние, в нашето COVID отделение, въпреки гигантските възможности, които имаме, и цялата апаратура и медикаменти, има пациенти, които ги изгубихме, въпреки че спазвахме най-съвременните протоколи и непрекъснато се опитваме да си актуализираме информацията. Неслучайно в протокола, който сме наложили с решение на нашия експертен съвет и етичната комисия, сме включили всички средства с доказателства за конкретните патологии, тоест когато имаме белези на тромбообразуване се дават антикоагуланти, дори и фибринолиза, която е включена в някои от американските протоколи. Не трябва да страним от нито едно възможно средство, което би могло да помогне на пациента и в това число влизат и ивермектинът, и озонотерапията, които са включени в нашия протокол. Колкото по-рано се въздейства, толкова по-добре, но с конкретните медикаменти, не рано да се дават неподходящите. Когато става въпрос за ранните стадии, не трябва да се дават безразборно кортикостероиди и антикоагуланти. Всяка една от фазите изисква своето лечение.

Аз смятам, че поне 50% от българите ще се ваксинират, от другите поне една трета ще са го изкарали или ще са получили някаква подкрепа от ивермектин, смятам, че ще вървим към подобрение.

* Състрадателната употреба на лекарствени продукти е употреба на лекарства, които все още не са разрешени, от пациенти, които са в критично състояние и за които няма налично алтернативно лечение.

Интервюто взе Десислава Николова

Все още няма коментари
Нов коментар