Новите надзорници и директори на ББР вече са вписани

Промяната в държавната банка отне почти два месеца. След месец обжалвания и рокадата в Александровска болница е факт

От ляво надясно Васил Щонов, Валентин Михов, Кирил Петков, Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев, Стамен Янев
От ляво надясно Васил Щонов, Валентин Михов, Кирил Петков, Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев, Стамен Янев
От ляво надясно Васил Щонов, Валентин Михов, Кирил Петков, Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев, Стамен Янев    ©  Министерство на икономиката
От ляво надясно Васил Щонов, Валентин Михов, Кирил Петков, Цанко Арабаджиев, Крум Георгиев, Стамен Янев    ©  Министерство на икономиката
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Нови двама членове на надзорния съвет и трима на управителния съвет на Българската банка за развитие вече са вписани по партидата й в Търговския регистър. Промяната стана, след като двукратно решението на икономическия министър Кирил Петков като принципал на банката беше блокирано от съда по искане на настоящи представители на ръководството, назначени при управлението на ГЕРБ. Това вкара министъра в конфликт и със съда след негови остри реакции по определения, които той считаше за незаконосъобразни.

До вписването се стигна, след като при третия опит нямаше оспорване и искания за спиране на регистърното производство. Преди това миналата седмица Петков изказа намерения да заведе искове за вреди срещу "блокиращите" директори. Той се похвали с успеха и обяви, че вече ББР има професионален мениджмънт и ще може да се съсредоточи в мисията си да помага на малките и средни предприятия. Още при старта на мандата си преди близо два месеца той констатира почти 1 млрд. лв. раздадени на едва 8 най-големи частни клиента. Сега, след два месеца процедурни отлагания, очакванията на публиката са за повече детайли по тези и подобни договори на държавната банка.

Как изглежда ръководството на ББР

След вписването в надзорния съвет на банката влизат Валентин Михов и Васил Щонов и така понастоящем той е изграден от петима души. В него са още председателят Стамен Янев и бившите служители на Агенцията за приватизация Велина Бурска и Митко Симеонов. Последните двама се считат за близки до екс икономическия министър Емил Караниколов, който до 2017 г. беше председател на агенцията и ги назначи, след като банката беше прехвърлена към него.

Още преди месец Кирил Петков освободи Бурска и Симеонов, но те обжалваха решението му и затова продължават да са в надзорния съвет. Новите членове заедно с Янев обаче имат достатъчно мнозинство да прокарват решения. Последният беше зам.-министър в последните 8-9 месеца от управлението на ГЕРБ, но запази поста си в банката след като единствен се яви на публично изслушване по покана на Кирил Петков.

Управителният съвет на банката пък в момента в Търговския регистър е съставен от шестима души. Това са предишните трима изпълнителни директори - Николай Димитров, Панайот Филипов и Живко Тодоров, плюс три нови назначения. От тях Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев също стават изпълнителни директори, а Крум Георгиев ще е председател на борда.

От публичната информация досега е ясно, че Димитров и Филипов също подлежат на освобождаване, като това беше заявено за вписване вече веднъж, но блокирано. Живко Тодоров за сметка на това е присъствал на заседанието и е гласувал заедно с новите назначения, така че засега изглежда, че той ще запази поста си и като крайно управителният съвет ще бъде изграден от четирима души.

Най-скъпите държавни служители

Друга заявка на Кирил Петков е да се намали заплащането на изпълнителните директори на ББР, за които отдавана се знае, че получават най-високите възнаграждения в публичния сектор въобще. За 2018 г. тогавашният главен изпълнителен директор на ББР Стоян Мавродиев беше декларирал 434 547 лв. трудови доходи, което е малко над 36 хил. лв. месечно и повече, отколкото получават президентът, премиерът и управителят на БНБ, взети заедно.

Сега министърът изнесе число 60 хил. лв., които са получавани в някои месеци, с уговорката че това включва и бонуси. Според него това са недопустими заплати за публичния сектор и ще бъдат взети мерки за намаляването им. "Ако някой иска да получава такива доходи, да отиде в частния сектор", заяви Петков.

Нови директори и на Александровска болница

Месец и четири дни се проточи вписването на новия борд и на най-голямата университетска болница в София - "Александровска". Служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров освободи борда й заради лоши финансови показатели и заради сигнала на представителя на държавата доц. Александър Оскар, че болницата се е управлявала незаконосъобразно, бордът не се е събирал редовно и са му били представени 14 протокола накуп за разпределение на 30 млн. лв. Кацаров определи нов борд, но първоначално Агенцията по вписванията му отказа да го впише, заради което той поиска оставката на директора на агенцията за превишаване на правомощията.

Следващата стъпка на окоповане на старото ръководство беше близо едномесечно обжалване на всеки от шестте опита за вписване на нов борд от председателя на досегашния борд проф. Димитър Буланов и изпълнителния директор проф. Борис Богов.

Последното определение по същество на жалбата на проф. Буланов пред Софийския градски съд на практика приключи сагата с невписването на борда. Съдия Mиpocлaвa Kaцapcĸa казва в определението си, че мoлитeлят нe e aĸциoнep в дpyжecтвoтo, зa дa yпpaжнявa c тoзи иcĸ пpaвoтo cи нa зaщитa cpeщy нeзaĸoнocъoбpaзни peшeния, тъй като дружеството е с eднoличeн coбcтвeниĸ Mиниcтepcтвo нa здpaвeoпaзвaнeтo, a възможността за иск за отмяна на противоречащи на закона и устава решения на общото събрание се предоставя само на акционери и съдружници. Съдията постановява още, че в cлyчaя ce ĸacae зa пpaвoмoщиe нa миниcтъpa ĸaтo eднoличeн coбcтвeниĸ нa ĸaпитaлa, ĸaтo тoвa peшeниe пopaждa пpaвнитe cи пocлeдици във вътpeшнитe oтнoшeния нeзaбaвнo, а ищeцът Бyлaнoв нe e oт ĸpъгa лицa, ĸoитo биxa мoгли дa влияят нa взeмaнeтo нa peшeния oт eднoличния coбcтвeниĸ нa ĸaпитaлa и тexнитe пpaвни пocлeдици, тъй ĸaтo дpyжecтвoтo e еднолично акционерно дружество и c eднoличeн coбcтвeниĸ нa ĸaпитaлa - дъpжaвaтa.

Александровска е най-задлъжнялата държавна болница, управлявана до средата на миналата година от проф. Костадин Ангелов, впоследствие здравен министър и кандидат-депутат от ГЕРБ.

Новият директор д-р Атанас Атанасов е бивш директор на шуменската държавна болница, доскорошен прокурист на областната болница в Ловеч и до скоро - един от членовете на ръководството на Българския лекарски съюз. В борда е включен и известният ревматолог проф. д-р Румен Стоилов, който преди години беше директор на университетската болница "Св. Иван Рилски".
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 1
    • + 5

    Министър Петков,
    Въпреки че в края на краищата успяхте да преодолеете съпротивата на калинките в т. нар. съдебна система, не би трябвало да се спира с исковете за вреди, безстопанственост, отявлена корупция и разхищения срещу отбора на Мавродиев.. и подобни нему ОПГ.
    Да се надяваме следвашото правителство да усили натиска над крадокрацията още повече.

    Нередност?
  • 2
    crusible avatar :-P
    crusible
    • + 2

    Браво, минитър Петков, значи блъфът с делото свърши работа! :)

    Време е за нормализация!

    Нередност?
  • 3
    sfasaf avatar :-|
    sfasaf

    Служебното правителство разчисти най-наложителните калинки или поне властта, която имаха.

    Сега е време за съзидание. Време за конкурси преди назначение на ръковнодни постове. Време за привличане на чуждестранни инвестиции. Време за съдебна реформа.

    Ако някой си мисли, че само с разграждане ще направи услуга на България и ще получи електорална подкрепа - бърка се.

    Нередност?
  • 4
    tug16553936 avatar :-|
    oeg vokar

    И какви са заплатите на новите Щолов и Василев?? Просто питам.Ако са същите като на предните да ходят в частния сектор...по тариката Петков

    Нередност?
Нов коментар