🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Предизборно зелен сертификат в България вече ще се дава и с тест за антитела

Новите ковид удостоверения ще са валидни за 90 дни, но ще важат само на територията на страната

Министерство на здравеопазването (МЗ) обяви, че от четвъртък ще започне да издава локален зелен ковид сертификат и на хората, които могат да докажат достатъчно антитела срещу COVID-19. Това ще се прави, дори и преболедуването им да не е официализирано с първоначален PCR или антигенен тест. За целта хората ще могат да си направят лабораторен тест за антитела, като резултатът за IgG ще трябва да е над 150 BAU/ml. Според МЗ това съответства приблизително на 10 пъти над референтната стойност за положителен резултат на антителата срещу COVID-19.

Наука преди избори

Решението на здравното ведомство е по-скоро спорно от медицинска гледна точка и има отявлено предизборен привкус. За въвеждането на зелен сертификат на база на тестове за антитела настояваха както някои партии, така и бунтуващи се срещу новите мерки бизнеси (основно представители на ресторантьорския сектор), както и голяма част от обществото. Нуждата от това до голяма степен е разбираема, защото в България много хора преболедуваха "неофициално" - без PCR тест и без да бъдат регистрирани от здравните власти.

Прикачен файл

Решението обаче директно влиза в противоречие с практиката на Европейската комисия (EK) по въпроса. Нейната преценка стъпва на позициите на медицинските експерти, според които този вид изследвания не дават достатъчно надеждни гаранции, че човек е достатъчно защитен и не разпространява новия коронавирус. Много български експерти също категорично споделят мнението, че антителата не могат да бъдат универсален измерител на имунитета срещу COVID-19 по ред причини.

Това е поредната отстъпка на служебния здравен министър в наскоро въведените мерки, целящи да ограничат силната нова ковид вълна. Миналата седмица беше взето и решение за връщане на учениците към присъствени форми на обучение, независимо че страната в момента е в пика на епидемията и че училищата доказано са един от най-сериозните вектори за разпространение на заразата. Това доведе до огромно напрежение между родители, а недобре обмислената система за тестване показа ред дефекти още преди да бъде приложена.

Същевременно много отстъпки бяха направени и в изначалните правила за издаване на зелен сертификат - право на такъв имат например и ваксинираните само с една доза, както и преболедувалите, които доказват това и с антигенен тест вместо само с PCR тест, както е според европейските правила. Сертификатите в България имат и по-дълги срокове на валидност.

Всички тези отстъпки "нормализират" ежедневието на по-голям дял хора, но правят мерките за ограничаването на ръста на силната нова вълна по-неефективни, а редом с това увеличават и спектъра на възможните злоупотреби.

С компромис

"Проведохме много дълги обсъждания, много експертни дискусии и разговори. Вече може да кажем, че имаме решение да се въведат такива сертификати", обяви здравният министър Стойчо Кацаров пред журналисти днес. "Целта на този нов зелен сертификат ще е да бъде притежаван от хора, които да бъдат не абсолютно, но сравнително добре предпазени от следваща зараза с вируса. Тоест, не просто преболедували, но хора, които са преболедували и протектирани", допълни проф. Радка Аргирова - водещ вирусолог, който е председател на Българското дружество по медицинска вирусология и също има ключова роля в експертния дебат по въпроса.

Според нея този сертификат ще отнася за хора, които са прекарали заболяването безсимптомно, за тези, които са си купили от аптеката антигенен тест и въобще не са отишли в болница и са се самоизолирали. Също така документът ще е предназначени за хората, които са постъпили в лечебно заведение по-късно и поради тази причина нямат верификация с PCR или антигенен тест. "Има доста такива хора", обобщи проф. Аргирова.

Идеята е също така министерство на здравеопазването косвено да получи информация колко хора действително са имали среща с вируса. "Изследването се признава за IgG антитела, тъй като това са най-дълго живеещите антитела като хуморален имунен отговор", коментира проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Сертификатите ще са валидни 90 дни и ще започнат да се издават след четвъртък. За целта съответната лаборатория ще трябва да бъде свързана към държавната информационна система. Човек ще може получава "зеления сертификат" за антитела или от самата лаборатория, или от медицинския портал his.bg, след като фирма "Информационно обслужване" обезпечи технически ъпгрейда на системата за ковид удостоверения. "Направили сме образец на този документ, който е аналогичен с образеца на сертификата за преболедувал, установен с антигенен тест. Надяваме се всички лаборатории да се интегрират в максимално кратък срок с националната здравно-информационна система, за да имат възможност да предоставят това удостоверение на гражданите", коментираха от държавната технологична компания.

Важно е да се отбележи обаче, че въпросният документ ще е предназначен само за вътрешна употреба в България, но не и за пътувания в чужбина. Евродирективата за "зелените сертификати" изключва тестовете за антитела от основанията за издаването на разрешително, тъй като те могат да са доказателство както за преминала, така и за активна инфекция и не означават, че съответния човек вече не може да предава заразата.

Според ЕК също така данните от тези изследвания не дават яснота дали защитата срещу COVID-19 е достатъчна, а също така и колко време евентуално ще трае. Разнообразието на тестовете за антитела и липсата на стандартизация прави сравняването на резултатите от тях изключително трудно, подчертават също така от еврокомисията. И уточняват, че към началото на ноември има 595 вида подобни изследвания.

9 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby

    Разбира се, че е предизборно. Аз ви казвам, че тези в момента за власт ще ни изтрепят като мухи вие не ми вярвате.
    Членовете на СИК нямало да им се иска зелен сертификат и няма да им се прави задължителен ковид тест. Това означава, че ако има един болен член на комисията всички в стаята са застрашени, също и тези които влизат да гласуват в секцията. След изборите очаквайте по 500 починали българи на ден. Но това не е важно, важно е да се вземе властта веднъж завинаги ако ще и с манипулация и фалшификация :(

    Нередност?
  • 2
    tie_interceptor avatar :-?
    tie_interceptor
    • - 1
    • + 2

    Ето това пише на теста за антитела от Цибалаб:
    "Количественият IgG тест служи за оценка на имунния статус СЛЕД преболедуване или ВАКСИНАЦИЯ. Открива антитела
    насочени срещу шипчестия (Spike) протеин ( S1/S2 ). Правилно е да се изследва около 30-35 дни от началото на
    оплакванията. Стойност на антителата над 130 BAU/mL показва добър имунен отговор."

    Въпросът е, защо 150 BAU/mL. Защото е ясно, че ще е повече от това най-много до 2-3 месеца след заразяването. Което не означаве, че не си имунизиран...
    Но така много малко от преболедувалите ще могат да вземат такъв сертификат и то за 3 месеца само.

    Какви ли ще се резултатите на ваксинираните? Каквито и при естествено имунизираните или по-зле, но тях никой няма да ги тества...

    Просто политикът Кацаров се опитва да се хареса на всички, но вероятно, както става обикновено, всички ще го намразят.
    Дори не мога да си представя под какъв натиск е в момента този човек и дали докторът в него е още жив.

    Нередност?
  • 3
    rotaro avatar :-|
    rotaro

    До коментар [#] от "":

    Съгласен съм -натискът е огромен , но това е българския подход към обективно констатиране здравния статус на всеки, на база антитела.
    Противоречивите данни по Ковит могат да бъдат по-систематизирани така.

    Нередност?
  • 4
    tie_interceptor avatar :-(
    tie_interceptor
    • + 4

    До коментар [#] от "":

    Не е съвсем обективен, защото така в базата данни на преболедувалите ще влязат само хората с голямо мементно ниво на антитела.
    Всечки, които са били заразени преди повече от 2-3 месеца ще бъдат игнорирани, въпреки че също са достатъчно защитени срещу повторно заразяване.
    Не зависимо, че все повече изследвания показват, че естественият имунитет, ако и не доживот, е много продължителен, на преболедувалите пак няма да им остане друг избор освен ненужното и потенциално опасно "доброволното" ваксиниране.
    Същият процес на спадане на нивото на антитела се случва и с ваксинираните. Затова и вече се говори за бустери през няколко месеца.
    Едва ли, обаче, ще има масово тестване на ваксинираните за антитела, защото резултатите няма да са в полза на ваксърската пропаганда.

    Нередност?
  • 5
    olu58512811 avatar :-|
    olu58512811
    • + 2

    До коментар [#] от "":
    Много обичам страшните приказки - за Баба Яга, за Кумчо Вълчо и за Триглавата ламя! Баба Яга е ковида, който идва да ни изяде. Кумчо Вълчо са онези, които ще ни глобят с непосилни суми, ако не носим маски или работим без да имаме сертификат. Триглавата ламя е Биг Фарма, която всъщност е хилядоглава и е ненаситна за нашите с труд спечелени парици!

    Нередност?
  • 6
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#5] от "olu58512811":

    Кажете го това в лицето на тези няколко хиляди човека, които загубиха тези дни бащи, майки, братя, сестри, роднини, приятели, познати заради неадекватното управление на пандемията. Предполагам ще получите някой силен удар по кухата ви кратуна!

    Нередност?
  • 7
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    Тези няколко хиляди човека можеше да са много по-малко, ако се бяха ваксинирали. Това е единственият факт, който може да се види от развитието на епидемията в различните страни. Има си числа за него, графики и картинки. Оттам нататък кой ще се прави на герой пред Биг Фарма, макар че като се разболее хубаво ще им напълни джобчетата, и кой ще се прави на тарикат да не се тества, пък сега скача за тестове за антитела, си е негова работа. Че всички сте с много пълни кратуни - видяхме. Включително вече познавам двама умници, които за 9 месеца успяха два пъти да се разболеят. Явно не са били от тия с доживотен имунитет. И стига сте се оправдавали с правителства, министри и не знам какво.

    Нередност?
  • 8
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • + 1

    До коментар [#] от "":

    И какво повече прави ваксината за имунната система, освен да накара тялото да произвежда антитела за един единствен протеин.
    Когато се изчерпи иРНК от ваксината, тялото ще реагира по същия начин, както и при естествената имунизация - ще започне да намалява нивото на антитела, ако няма нови срещи с вируса.
    И аз познавам хора, които се разболяха няколко месеца след втората доза. Някои - зле и в болница.
    Дори и нашата статистика показва, че близо 10% от починалите са били ваксинирани и то при малко повече от 20% наксинирани...

    Нередност?
  • 9
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 1
    • + 1

    До коментар [#8] от "":

    Това сериозно ли? Ваксинината премахва нуждата да се разболееш, с неизвестен за никого край, и да придобиеш имунитет. Също така можеш да имунизираш милиони хора на ден, но не и да се справиш с милиони болни на ден, макар че ако и като оздравеят и те ще имат имунитет. Как, за колко дълго, с какво се различава от този след заразяване - това са въпроси, на които и най-големите специалисти нямат отговор, защото имунната система е невероятно сложна и многопластова. Ако беше толкова лесно, щяха да питат теб и мен.
    А относно сметките ти - ако всички са ваксинирани, тогава 100% от хората с тежко заболяване в болница ще са ваксинирани. Но болниците няма да преливат от тежко болни, като в момента. Защо 10% от тежките случаи в България са на ваксинирани може да има много обяснения - че предимно са се ваксинирали хора с тежки заболявания, че ваксинираните не спазват никакви мерки, че са с фалшив сертификат и не спазват мерки... В страни с повече ваксинирани обаче данните за ефективността се потвърждават. Това се вижда и от официалните статистики - как са изглеждали нещата в UK и Германия, например, при предни вълни, и как изглеждат сега. И как изглеждат в България, Русия и т.н., където ваксинацията е ниска. Че ваксините не успяват да спрат заразата е факт, за съжаление. Дали това изобщо е възможно, не знам, или е постоянна надпревара с вируса, която няма как да се спечели. Но правят опасността значително по-малка.

    Нередност?
Нов коментар