🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Нито една партия не знае какво да прави с епидемията

Основните формации нямат какъвто и да е план за управление на здравната криза и бягат от конкретни решения

Shutterstock    ©  Shutterstock

За трети път в последната година България влиза в много остра фаза на ковид епидемията, и то отново преди избори. В политически план темата е изключително важна: буквално става дума за живот и смърт. Но вместо да доминира предизборната комуникация, тя е пълно табу за повечето партии, които не искат да рискуват да ядосат избиратели преди вота с твърди позиции за непопулярни мерки като сертификати, задължителни ваксини и локдауни. Много от партиите дори критикуват яростно тези идеи, но без да предлагат алтернатива.

"Капитал" попита основните партии какво мислят за въведените мерки, подкрепят ли задължителна ваксинация и какво биха предприели, ако участват в бъдещ кабинет. Показателно е, че отговориха единствено от "Продължаваме промяната". ГЕРБ, "Има такъв народ", Демократична България и ДПС не казват нищо по въпроса. Така опитваме да сглобим картината през публични коментари на политици по темата за епидемията.

  • От ГЕРБ смятат, че при около 20% ваксинационно покритие в България е "абсолютен саботаж" срещу бизнеса и срещу хората да се въвежда зелен сертификат от днес за утре. "Считаме, че това е нарушение на свободната воля за избор, на конституционни права и е правилна реакцията на българските граждани срещу това необмислено решение", каза на пресконференция в сряда Десислава Атанасова. Бившият министър на здравеопазването Костадин Ангелов пък заяви, че сертификатите ще имат нулев медицински ефект, защото хората, които ще ги проверяват, дори нямат право да изискват документи за самоличност.

Коментар на "Капитал": От месеци партията на Борисов припознава служебното правителство като основен политически враг и критикува остро всички негови действия. ГЕРБ обаче управляваше епидемията повече от година и популистките й решения доведоха до предотварима загуба на много животи в предходните две вълни, а подходите й напълно счупиха доверието между граждани и държава по темата за епидемията.

Позицията на ЕК и на юристи е, че зелените сертификати не са дискриминационни, защото неваксинирани и непреболедували имат избор да се тестват, и то безплатно. Недопускането на заразени лица до публични места пък е напълно легитимна медицинска мярка.

Липсата на действия в тази ситуация означава допълнително засилване на епидемията, претоварване на болницата и увеличение на предотвратимата смъртност.

  • От ръководството на БСП считат, че въвеждането на зелен сертификат е станало по "необмислен" начин и е "неприемливо" и "неработещо" ."Тези мерки се прилагат в европейски държави, където висок процент от населението е ваксинирано, но е неприложимо за България", пише в позиция на БСП и се добавя, че "ваксинирането е доброволен акт и не трябва да бъдат ограничавани конституционните права на гражданите". Левицата настоява решението да бъде отменено и обсъдено отново.

Коментар на "Капитал": Нито едно от тези твърдения не е обосновано. Сертификатите не принуждават хората да се ваксинират, те имат избор и да се тестват безплатно. Не нивата на ваксинация са релевантни за ефективността на сертификатите, а контролът. БСП е против сертификата, но не става ясно за какво е. Ако се прави това, което предлага БСП - нищо, ще продължи сегашната ситуация - всеки ден от COVID-19 да умират между 100 и 200 души, основно от възрастовата група на електората й.

  • Подобна е позицията и на лидера на "Изправи се..." Мая Манолова. Тя дори обяви, че ще обжалва заповедта на Кацаров пред ВАС като незаконосъобразна и пред КЗД като дискриминираща. Манолова постави въпроса и защо тестовете за антитела или за клетъчен имунитет не се считат за основание за зелен сертификат.

Коментар на "Капитал": Не става ясно защо Манолова смята заповедта за незаконосъобразна, но тя със сигурност не е дискриминираща: отново, хората имат избор да се тестват безплатно. Тестовете за клетъчен имунитет и антитела не са приети от ЕК като легитимен начин за определяне на имунитет по ред медицински причини и не би било редно България да го легитимира едностранно. Ако се прави това, което предлага Манолова - нищо, скоростта на епидемията ще се увеличава заедно с броя на починалите.

  • "Продължаваме промяната" (които единствени отговориха на въпросите ни) се придържа към становището на ЕК, че зелените сертификати не са дискриминационни. Лидерът на формацията Кирил Петков пък коментира, че и преболедувалите, които доказват това с антитела, трябва да имат право на зелен сертификат. От партията считат още, че трябва да има по-добра информираност за ваксините, че трябва да се осигури обезпечаване на ковид отделенията с достатъчно медицински персонал, при това без да се спират другите медицински дейности в болниците, и че наложените мерки трябва да се спазват и да има стриктен контрол.

Коментар на "Капитал": Всъщност и трите засегнати точки представляват сложни и мащабни проблеми, които нямат нито бързо, нито лесно решение. Добрата информираност минава през мащабна битка с дезинформацията, медицинските кадри са в остър недостиг, а наличните са силно изтощени, докато контролът е въпрос на истински работеща държава. На практика партията няма нито едно предложение за спешни работещи решения, които да облекчат сегашната ситуация. Позицията за сертификатитие, които да се издават и с тест за антитела, противоречи на становището на ЕК по темата.

  • "Демократична България" до сряда вечер нямаше позиция за сертификатите, как да се управлява ковид кризата в момента, какви трябва да са мерките. Пулмологът Александър Симидчиев, който е кандидат-депутат от ДБ, е на мнение, че ситуацията изисква още по-строги мерки. Самата формация обаче не казва нищо официално. В четвъртък партията призовава в официална позиция президента Румен Радев да прекрати кампанията си и да свика КСНС във връзка с ковид кризата. От обединението смятат, че действията на правителството са непредсказуеми. Според "Демократична България" на заседанието на КСНС партиите трябва да се опитат да постигнат съгласие по работещи мерки за справяне с кризата.

Коментар на "Капитал": Искането на формацията за свикване на КСНС и обединение около мерки по същество в момента е не повече от избягване от отговорност, защото в предизборния период, когато отношенията между партиите са изострено конкурентни, подобна обща позиция едва ли е възможна. Още повече, че разломът между политическите субекти в последната година е толкова дълбок, че съгласие дори по толкова важна тема едва ли може да има. В същото време спешността на ситуация изисква бързи и решителни действия, а всяко забавяне в дебати е равносилно на загуба на стотици животи.

Обединението освен това не предлага мерки по същество, които да бъдат обсъдени. Така, ако "Демократична България" беше във властта, вероятно нямаше да направи нищо за решаване на здравната криза. Иначе казано, епидемията щеше да продължи да се увеличава и съответно много хора да умрат от предотвратима смърт.

  • ДПС изцяло избягва темата за мерките, ваксините и управлението на епидемията. В същото време областите, в които е концентриран електоратът й, като Кърджали и Търговище, отчетоха едни от най-високите нива на смъртност в предходните две вълни.

Коментар на "Капитал": Липсата на позиция, означава, че ако ДПС беше във властта, вероятно нямаше да направи нищо за решаване на здравната криза. Иначе казано, епидемията щеше да продължи да расте и съответно много хора да умрат от предотвратима смърт.

Все още няма коментари
Нов коментар