🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Как и къде може да се направи "безплатен" антигенен тест*

Здравното министерство все още не казва пълния списък с всички лаборатории, но е ясно, че ще се плаща по 10 лв.

   ©  Цветелина Белутова
*Текстът е допълнен в 17.52 часа на 26 октомври 2021 г.

Вероятно си спомняте дългите опашки пред единствените лаборатории, които предлагаха PCR със заплащане през първата вълна. Подобни, но и по-дълги в момента са опашките пред фургоните в моловете или на централни места, в които се правят антигенни тестове за зелен сертификат. В този случай той е валиден за 48 часа.

Правителството обяви миналата седмица, че ще предостави 600 хиляди "безплатни" теста. Te все още не са безплатни, а желаещите до уикенда ги плащаха по средно 20-30 лв. за тест. Няма и да бъдат - от понеделник за тях пак ще се плаща, но по-малко - по 10 лв. Тоест за самите тестове хората няма да плащат, но взимането на пробата, обработването на резултатите и качването в базата данни ще струва пари. Ето въпроси и отговори за това как да се сдобиеш със сертификат след антигенен тест.

1. Ясно ли е в кои лаборатории и техните изнесени пунктове ще се правят антигенните тестове?

Вече да. Това може да стане в общо 162 лаборатории, сключили договор със здравното министерство. Списъкът с тях можете да намерите тук. Тези лаборатории не могат да събират повече от 10 лв. за вземане и обработка на пробата.

2. Кой има право на тези тестове?

На практика всеки работник, служител, студент, пенсионер, който има нужда от зелен сертификат, не е ваксиниран и не е преболедувал от коронавирус, тоест - не фигурира в единния ковид, портал има право на антигенен тест. Ако работодателите в местата, в които се влиза със сертификат, пожелаят да тестват неболедувалите или ваксинираните си служители, трябва да организират отделно вземане на проби в специален разкрит пункт, близо до офиса, заведението или мястото, в което работят служителите им, като се договорят за това с някоя от сертифицираните лаборатории. Тестовете се осигуряват от лабораторията. Работодателят обаче не е длъжен да организира изследване, нито пък да го плаща.

Ако в съответното дружество няма организирано тестване на служителите, всеки от тях трябва да се тества поединично.

Ако клиент или служител влезе в обществено място без зелен сертификат и бъде открит от РЗИ, той дължи глоба от 300 до 1000 лв., а фирмата - от 1000 до 2000 лв.

Валидността на сертификатите с антигенни тестове е 48 часа.

3. Какви тестове се правят?

Част от тестовете са купени, а друга са дарение от Европейската комисия. Съответно една част са качествени и такива, с които реномираните лаборатории правят антигенни тестове и в момента. Сред пратките обаче има и не толкова качествени тестове, просто местното РЗИ е получило централизирано такива. Тези тестове могат да дадат фалшиво положителен или фалшиво отрицателен резултат и не са много достоверни. В част от случаите лабораториите отказват да ги ползват и ползват собствените си тестове, като в някои случаи искат доплащане за по-качествения тест.

4. Кое е безплатното?

След като окончателно сключат договорите, лабораториите ще започнат да получават редовно антигенни тестове. Безплатен ще бъде самият тест, но не и вземането на пробата, средствата за унищожаване на пробата и труда по отчитането и подготовката на зелен сертификат. Предстои сумата за вземане и обработка на пробата да бъде заложена в договора на министерството с лабораториите, като се очаква там да е фиксирано, че те не могат да събират от всеки клиент повече от 10 лв. за обработка на безплатния тест.

5. Как се получава документът?

На мястото, на което клиентът прави тест, той трябва да получи зелен сертификат при отрицателен резултат за коронавирус или да бъде вписан в системата като заразен, ако се открие наличие на коронавирус.

Опашките пред лабораториите и техните пунктове са толкова големи и се бавят толкова, защото Единният информационен портал блокира непрекъснато през последните дни и данните на всеки изследван не могат да бъдат въведени, а сертификатът - принтиран и връчен.

Все още няма коментари
Нов коментар