🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Вълната на неваксинираните е на ръба да удави най-големите болници

Клиниките не лекуват почти нищо извън коронавирус. Така се уврежда здравето и се застрашава животът на хората с други болести

Вълната на неваксинираните, които са над 95% от постъпващите с COVID-19 в усложнено състояние, е на път да парализира почти всички останали функции на най-големите болници.

Още преди заповедта на здравния министър за забрана на плановия прием и плановите операции от 4 ноември повечето големи университетски болници са свели приема само до най-спешните състояния и са преструктурирали клиниките и отделенията си така, че да поемат вълната от нуждаещи се от болнично лечение с COVID-19.

Това обаче напълно лишава от помощ всички останали пациенти с хронични заболявания и се случва, както отбелязват управляващите болниците, на фона на слаби ограничения и почти свободно разпространяващо се заболяване.

Четвъртата ковид вълна, според лекарите, е най-тежката от всички досегашни, делта вариантът е изключително заразен, пациентите по-бързо развиват симптоми и стигат до тежко състояние за няколко дни, за разлика от първите вълни, когато болестта се усложняваше на седмия до 11-ия ден. Освен това почти няма заразени в болница, които да не се нуждаят от кислород, и то в по-големи количества от стандартните 15 литра в минута. Само в една от болниците в сравнение с третата вълна потреблението на кислород се е увеличило три пъти. Другият тежък момент е, че през тази вълна засегнати са не само възрастните и пациентите с хронични заболявания, а абсолютно всички възрасти и до болница бързо стигат все по-млади хора без придружаващи заболявания.

В "Св. Марина" - Варна, например в момента се лекуват осем деца, в "Александровска" за първи път откриха сектор за лечение на деца, в който бяха приети пет пациента, в "Аджибадем сити клиник болница Токуда" лежат 10 бременни жени, заразени с ковид, които карат заболяването изключително тежко.

От болниците твърдят, че са на ръба на силите си, че голяма част от пациентите не се лекуват ефективно у дома и пристигат в много влошено състояние и че малък процент от интубираните успяват да се преборят за живота си.

Големият брой хора в болниците засега не е основание за въвеждане на локдаун, коментира заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов. "Болниците се справят геройски и системата е по-добре организирана, личи едно желание, една солидарност и те се справят по-добре от предишните вълни", каза Златанов.

500 легла за COVID-19, болни от цяла Североизточна България

Най-голямата болница в Североизточна България - варненската университетска болница "Св. Марина", която разполага с 1295 легла, е разкрила 460 легла за COVID-19 и продължава всеки ден да затваря нови клиники и да започва в тях лечение на пациенти с коронавирус. От март 2020 г. до момента в "Св. Марина" са лекувани от ковид над 8000 пациенти.

По думите на проф. д-р Силва Андонова, изпълнителен директор на УМБАЛ "Св. Марина", те са затворили общо 19 клиники, в които не се лекува нищо друго освен ковид. Спешните пациенти с ревматологични, гастроентерологични и ендокринологични проблеми се насочват към единствените две спешни структури - кардиология и неврология. Към болницата се насочват всички пациенти с усложнения от болниците в Добрич, Разград, Силистра и Шумен. За разлика от пролетта, когато болницата имаше 59 интензивни легла, в момента те са 74 и има нужда от още.

"Тази вълна е характерна с това, че заболяването протича по-тежко и повечето пациенти имат нужда от интензивни грижи, неинвазивна и инвазивна вентилация и кислород с висок дебит над 15 литра в минута, с какъвто разполагаме в клиниките", коментира проф. Андонова.

Тя допълва, че като най-голямата болница в Североизточна България "Св. Марина" поема най-големия удар от ковид вълната, не са върнали нито един пациент, който е пристигнал на собствен ход или с линейка на Спешна помощ, нито пък пренасочени от други болници, в които не могат повече да се грижат за болните, защото много са се влошили.

"В началото на седмицата открихме 26 нови легла и за 24 часа те бяха запълнени. Натискът върху спешното приемно отделение е много голям, за денонощие пристигат около стотина пациенти с ковид за разлика от много болници, които не приемат, ние разполагаме с най-добрите специалисти, работим денонощно и поемаме цялата вълна, но абсолютно всички са пренатоварени", разказва проф. Андонова.

Около вълната само месечните разходи само за ток, вода, отопление и кислород възлизат на повече от 400 хил. лв.

Тя умолява гражданите да спазват мерките за дистанция и дезинфекция, доколкото е възможно в най-ранните стадии да се обръщат към доболничната помощ, да не чакат и активно да търсят лекарска помощ още при първите симптоми, защото заболяването протича тежко и да имат предвид, че "Св. Марина" и медиците в нея имат възможност да помогнат, но те не са безгранични при напълно влошено състояние на пациентите.

Огромен натиск в София

В университетската болница "Александровска" седем клиники са затворени изцяло за лечение на COVID-19, като и останалите са трансформирани, някои от клиниките са слети и работят по две в помещенията на една от тях, за да поемат повече пациенти. Докато през третата вълна болницата е лекувала активно COVID-19 с 20 реанимационни легла, в момента те са 35 и всички са заети.

"За разлика от миналата вълна, когато затворихме за лечение на ковид само втори хирургичен блок, през тази вълна отворихме за прием леглата и в първи хирургичен блок. Имаме изградена кислородна инсталация в двата блока и разполагаме с достатъчно персонал, който да пренасочим за лекува коронавирусната инфекция, но умоляваме пациентите лечението да започне по-рано, да се наблегне на рисковия период за усложнения, който в момента е пет до седем дни след заразяването и първи симптоми", казва д-р Петър Грибнев, заместник-директор по лечебната част на УМБАЛ "Александровска". Той казва още, че това е вълната на неваксинираните - единични са случаите на пациенти с ваксина, стигнали до болницата. Освен тежкото протичане на делта варианта той забелязва, че пациентите започват да се лекуват късно и стигат до болница в тежко състояние. В "Александровска" всеки ден приемат поне 10 нови пациенти, които не са се ваксинирали срещу COVID-19 и прекарват заболяването изключително тежко. В момента там са разкрити близо 250 легла. "Достигането на пациента до интензивно лечение е изключително лош прогностичен белег, трябва да се направи всичко възможно да не се стига дотам, тъй като шансът да се излекува е много малък", казва д-р Грибнев.

В най-голямата частна болница "Аджибадем сити клиник болница Токуда" в момента COVID-19 се лекува на 170 легла, 20 от които са интензивни. Пулмологично отделение в болницата на практика не съществува от март 2020 г., там се лекуват само пациенти с COVID-19. При четвъртата вълна за лечение на COVID-19 са затворени общо четири клиники. Новооткритите легла се запълват за часове. В понеделник са отворени 25 нови легла, които са се напълнили в рамките на деня.

"Имаме единични случаи на ваксинирани, които боледуват по-леко - неоспорим факт е, че в момента се борим с тежкото протичане на ковид при неваксинираните хора. Това е най-тежката вълна като клинично протичане, пациентите много бързо се влошават, има по-тежка дихателна недостатъчност, изискват много по-голям ресурс за възстановяването си. Само кислородните нужди на нашата болница са се увеличили три пъти от третата вълна през пролетта, защото пациентите се нуждаят не една седмица, като преди, а поне 10-15 дни от големи дози кислород", казва д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем сити клиник болница Токуда". Тя допълва, че за първи път през ковид вълните в клиниките има толкова много млади хора в активна възраст и без придружаващи заболявания в усложнено състояние, както и непрекъснат прием на бременни жени с тежко протичане на ковид инфекцията.

По думите ѝ в болницата все още не са изчислили финансовия удар от затварянето на клиниките, спирането на плановия прием и лечението на ковид пациенти на загуба.

Претоварването на болниците само с коронавирусни пациенти ще доведе до още по-голямо влошаване на и без това тежкото им финансово състояние. Тези, които лекуват коронавирус над 10% от леглата си, ще получат 100% от парите си по здравна каса като месечен лимит за септември, октомври и ноември. Те обаче не са достатъчни за функционирането на болниците, тъй като лечението на COVID-19 е категорично на загуба - в момента болничният престой е средно 10-15 дни и 1400 лв. по клинична пътека не са достатъчни за дългото лечение на заразените пациенти. Само цената на кислорода, от който се нуждаят всички пациенти, пък се е вдигнала с почти 40% в сравнение с предишната вълна, вероятно заради по-високите цени на енергоизточниците.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 10
    • + 8

    Зарекъл съм се да не пиша повече за ковид: каквото съм имал да казвам, съм го казал.

    Но изключително долно е резултатите от тъпата пропаганда, неадекватното здравеопазване и стръвтото крадене ( в ЕС таксата на професор за консултация е 100 Е. Известен БГ проф брули по 1000 лв) да се таргетира върху неваксинираните.

    Няма как да се направят меродавни изводи само върху статистиката по един критерий.
    Ами ако се окаже, че повечето в болница с ковид са жени? Тогава Десислава ще викне ли, че вирусът е еб* си антифеминиста?
    Или ако средната възраст на хоспитализираните е 75 +? Вирус-геронтоман, а?

    Тъжната истина е, че ковид погубва основно възрастни с куп изоставени заболявания от ужас от заразяване с ковид, ако се отиде на лекар.

    А иначе и в 85%-ово ваксиниран Израел вирусът пак ги тръшка поголовно. По Десиславината логика вероятно е така, защото са ваксинирани.

    И заради такава елементарна пропаганда жънем тези резултати.

    Нередност?
  • 2
    epk1515013158546444 avatar :-|
    Венцеслав Ралев
    • - 7
    • + 7

    Колега, с медицинска диплома си. Хайде стига глупости. Чети специализираните списания с импакт фактор. Там всичко си пише. Статистиката определено е в полза на ваксините. В Израел има голяма гъстота на населението и най-вероятно поради това има висока заболеваемост. В повечето други цивилизовани държави по света вече има само единични случаи. Само ние, щото сме най-умни, даваме по 300 жертви на денонощие.

    Нередност?
  • 3
    qrj501071896 avatar :-|
    qrj501071896
    • + 5

    Според мен заболелите в момента са от типа хора, които не са вярвали във вируса и са изкарали някакси тези пандемични години без заболяване. Тъй като това се е случило, са се уверили в правотата си и са пренебрегнали всякакъв тип елементално предпазване. Това с допълнителното желание за екскурзии, разходки и заведения е довело до тези последици. И смятам, че това се подкрепя от факта, че има заразени възрасти които преди не бяха засегнати. В Япония също имат корона, НО случайте там са много малко без значение, че са многолюден народ натикан масово на едно място. В Ю.Корея също. В САЩ където са масово ваксинирани не са мръднали от първо място по смъртни случай. България е на 30-то място, Канада на 26-то, Германия е на 14-то, а Англия е на 8-мо. Не мисля, че ваксината е проблема а нещо съвсем различно - Дисциплина и борба с егоизма ни трябва 😃 но това е просто лично мнение от наблюдения на масово ваксинирани познати в болницата 🤷🏼‍♀️

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1

    До коментар [#1] от "":

    Четох, че професор Салман Зарка, шефът на израелския антиковид щаб, призовава за поставяне на израелците на четвърта доза ваксина.

    Т.е. двете ваксинации, които Капитал не престават като латерна да представят като спасение в БГ, в Израел са се убедили, че не вършат работа и просто са етап от вечното ваксиниране през някакъв период.

    Защо тук никой не говори за това?
    Ето, и за това не ви вярват хората.

    Нередност?
  • 5
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1

    До коментар [#2] от "":
    Не знам що за "колега" си и какво ще схванеш от статията, която поствам, но там подробно и с диаграми е описано "японското чудо" в борбата с ковид. Не са ваксините, а л е ч е н и е т о...

    https://www.naturalnews.com/2021-10-29-japan-ends-vaccine-induced-pandemic-legalizing-ivermectin.html

    Нередност?
Нов коментар