В ускорението на четвъртата вълна властите въвеждат задължителен зелен сертификат

Не се предвиждат компенсации за бизнесите, до които достъпът ще е възможен само с документ за ваксиниране, преболедуване или тест

Стойчо Кацаров    ©  Георги Кожухаров

Насред рязко ускоряващата се четвъртата вълна и при регистрирани 4979 нови случая във вторник, второто най-високо ниво от началото на пандемията през март 2020 г. въобще (рекордът е 5176 нови случая от пролетта), здравното министерство най-после обяви какви мерки ще предприеме, за да предотврати срива на здравната система.

Пълен списък на местата, за които ще се изисква зелен сертификат, вижте тук.

Служебният министър д-р Стойчо Кацаров съобщи, че от четвъртък със заповед се въвежда достъп само със зелен сертификат (за ваксина, сертификат за преболедуване със срок шест месеца след заразяването, PCR тест до 72 часа след вземането и отрицателния резултат или антигенен тест - със срок 48 часа след отрицателния резултат) в повечето обществени места на закрито - заведения, магазини с площ над 300 кв. метра, театри, кина, музеи, галерии, фитнеси, басейни, хотели, както и за участие в организирани екскурзии и посещение на тържища и базари, присъствени лекции в университети. Изискването важи за всички над 18 години.

Къде важи зеленият сертификат

Това означава, че персоналът трябва да бъде със зелен сертификат и да организира проверка на зелените сертификати на всички посетители. Заведенията и магазините, чийто персонал няма зелени сертификати и не организират проверка на посетителите за тях, трябва да затворят напълно и за тях няма да важат изискванията за работа с намален капацитет. Тъй като затварянето на всички обществени места става със заповед, това предполага, че затворените заведения, хотели и други обекти, ще получат помощ от социалното министерство.

Изискването за зелен сертификат няма да важи за превоз в обществения транспорт, за посещения в администрацията, за хранителните магазини, аптеките, банковите офиси и касите за плащане на комунални услуги.

Медиците в болниците, диализите, онкоцентрове и домовете за деца и възрастни хора също ще могат да ходят на работа само със зелен сертификат, тъй като работят с хора в сериозна рискова група. Няма да се изисква сертификат за пътуване в обществения транспорт и ползване на административни услуги, както и за преподавателите в училищата.

Неваксинираните и неболедувалите могат да си направят "безплатни" антигенни тестове в лицензирани от държавата лаборатории на територията на всяка община и да получат зелен сертификат - няма да плащат за самия тест, но вероятно ще трябва да платят за вземане на пробата.

Целта е да се ограничи разпространението на ковид и заповедта ще важи най-малко две седмици.

Присъствените занятия в училищата ще бъдат преустановявани на ниво общини при заболеваемост над 750 на 100 хил. души. Тогава учениците ще учат изцяло онлайн. При по-ниска заболеваемост ще учат на ротационен принцип.

От четвъртък се преустановяват свижданията в болниците, домовете за стари хора и деца. Работодателите трябва да организират отдалечена работа за 50% от персонала там, където е възможно, или работа на ротационен принцип.

Ако университетите искат да провеждат занятия присъствено, те също трябва да изискват зелен сертификат.

На пресконференцията служебният здравен министър обяви, че зелен сертификат ще се изисква за всички над 12 години, но в заповедта текстът остана само за пълнолетни - над 18 години. Така може да се окаже, че общината е със заболяемост от над 750 на 100 хил. души и учениците учат дистанционно, но могат да посещават спокойно местния мол и заведенията в града.

"Ако мерките не дадат резултат, националният локдаун остава единствена възможност, искам да призова хората да се ваксинират и да спазват мерките. Ако обаче не спазваме, не можем да задържим или намалим случаите, единствената мярка остава националният локдаун, тя не може да бъде изключена към днешна дата", каза д-р Кацаров.

В момента в България има над 63 хил. активни случая, а в болници са вече 6258 души, като над 89% са неваксинирани. Починали само във вторник са 214 души (близо 95% от тях неваксинирани), което също е рекорден брой жертви за четвъртата вълна. По-голям брой починали е отчетен само два пъти - 221 на 30 ноември 2020 г през втората вълна и 217 души на 19 април тази година по време на третата вълна.

Според лекарите е задължително да се въведат по-строги мерки и да се ограничат контактите.

"Дори и да се усили ваксинацията, ваксините няма да могат да помогнат в кратък срок, ефектът ще е след 15-20 дни, все едно не разполагаме с тях в момента. Това, което трябва да се направи, е същото като при предишните вълни - да се ограничат социалните контакти. Или пък да се прави това, което се прави предизборно - нищо, и да вървим нагоре по стълбицата на първенството по заболеваемост и смъртност", коментира пулмологът д-р Александър Симидчиев.

Какво се случва в болниците

По информация на "Капитал" на среща в Столичната регионална здравна инспекция на директорите на болници в столицата е било разпоредено да отворят легла за лечение на COVID-19 в обем 30% от капацитета на болниците. При заети в момента 1700 легла, това означава общо 2263 легла, или около 560 нови места в многопрофилните болници. Ако здравните власти преминат към специализираните болници в София, вероятно там могат да усвоят резерв от около 900 легла, но без яснота дали има специалисти, които да се грижат за болните на тези легла, и дали те са снабдени с кислород.

По думите на директора на СРЗИ д-р Данчо Пенчев, който беше цитиран от zdrave.net след срещата, "предстои преструктуриране на клиники, пренасочване на персонал и се надявам, че това се случва за последен път, въпреки че числата са малко страшни". Д-р Пенчев допълва, че в момента в София съществува електронна платформа, която се обновява на три часа и чрез която се обявяват свободните легла. "Това, което се реши днес, е приемът на всеки един пациент да се добавя автоматично в системата, така че да не се натоварват линейките на Спешна помощ да проследяват свободните легла, а да знаят къде директно да заведат пациентите си", каза д-р Пенчев.

От самите болници коментират, че екипите им са на ръба на изтощението, и настояват за затягане на мерките и усърдна ваксинация срещу COVID-19.

С какво е по-различна новата вълна

Разликите от предишните вълни, които медиците намират, са поне три. Първата е, че в момента има ваксини, а около 90% от стигналите до болница са неваксинирани. Лекарите обвиняват за това политиците, които не са направили нужното хората да се предпазят.

Вторият факт е, че болниците не са затворени за планов прием, както при предишните вълни, и са длъжни да съвместят всекидневната си дейност с лечението на ковид, без да пострадат другите пациенти, което пък води до дефицит на персонал.

Третият момент е чисто финансов - болниците в момента не получават средства за подготовка за борба с ковид, без да работят, а тепърва започва изплащането на средствата на медиците на първа линия.

"Хората в лечебните заведения сме обезверени от това, че единствено ние поемаме цялата тежест. Много съм възмутена, че всички мерки са свързани с това как болниците да се справят със ситуацията, а липсват мерки за останалата част от реалния живот. Ние сме на предела - не може да бъде задължителна ваксинацията, за да отидеш на ресторант, а не за всичко останало. Излиза, че стана по-важно да идеш на кръчма, отколкото да пазиш здравето на околните и собственото си здраве", коментира д-р Венелина Милева, изпълнителен директор на "Аджибадем сити клиник болница Токуда".

11 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tie_interceptor avatar :-|
    tie_interceptor
    • - 2
    • + 2

    Шансовете за преизбирането на Румен Радев рязко намаляха, като се има предвид, че около 20% от населението се е ваксинирало и от тях има направили го доброзорно, за да могат да пътуват или са били принудени от работодателите си, без да вярват в медицинският ефект.

    Нередност?
  • 2
    jordani avatar :-P
    jordani
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#] от "":
    Да му се не надяваш на Кацаров, Стойчо. Подценяваха го, а той излезе скрита лимонка :) Баце и екс-Шиши ще го позлатят, смятам... ако не са вече.

    Нередност?
  • 3
    whr54650908 avatar :-|
    whr54650908
    • - 2
    • + 5

    Нелепи мерки на фона на ниския процент ваксинирани. Зад тях прозира само страх от поемане на отговорност. Всички заведения, кина, казина, фитнеси, молове и пр. рискови точки, които не са от първостепенно значение за обществото и икономиката, следваше да се затворят незабавно. Сега най-много да се увеличат фалшивите сертификати, като си некадърен да убедиш населението за нуждата от ваксинация.

    Нередност?
  • 4
    Nadya avatar :-|
    Nadya Hristova
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#] от " Беше време мерките да се налагат заради здравето на хората, а не заради предизборна кампания

    Нередност?
  • 5
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 5

    До коментар [#3] от "":
    Момент, откъде-накъде министърът трябва да убеждава някого, който вярва че е по-хитър от целия свят щото не се дава да го ваксинират, но се хваща на небивалици, които всеки осмокласник трябва да знае, че са невъзможни в природата? Той да не е месия тоя министър?
    Друг е въпросът защо тези сертификати се внасят сега, сякаш не се практикуват в други страни от повече от половин година, а и там не бяха въведени в 12 и 5, когато всичко вече е изтървано. Сигурно за да не ядосат дебелите кръчмари.

    Нередност?
  • 6
    flq471083010 avatar :-|
    flq471083010
    • + 2

    До коментар [#] от "":

    Това не е здравна мярка, тъй като според листовката на Пфайзер и Астра Зенека ваксините им са с ефикасност до 3-4 месеца. Това е да не останат по-назад от западните си колеги същите баламурници като тези...

    Нередност?
  • 7
    lak46648613 avatar :-|
    lak46648613
    • - 2
    • + 3

    До коментар [#5] от "":

    Ами то и акъла ти е на ниво осмокласник и трудно ще схванеш дори и да ти се обясни. Хубаво, не убеждавай никого, нека блокира здравната система и да те затворят да не излизаш никъде 2 месеца, пък си бълвай емоционални тъпотии за осмокласници по цел ден.
    Никой нищо не "трябва да знае", достатъчно глупости наприказваха и политици, и учени от началото на пандемията. Прави се обществено проучване, вади се списък с причини за отказ от ваксинацията, анализират се и се работи по тяхното решение. От експерти. Кой да ги организира, аз ли?
    Всичко друго са празни приказки и избиване на комплекси.

    Нередност?
  • 8
    hou1510481221539200 avatar :-|
    Stoyan Dimitrov
    • - 3

    До коментар [#7] от "":

    Ти само "осмокласник" ли разбра? В Дания или UK да не би да са правили проучване, та имат по 70% и повече ваксинирани? Или да им се е молил някой? Пък ако искаш организирай кампания и иди да обясниш на леля Пена, че всъчност ваксината не и я слагат, защото ТЕ искат да сведат населението на Земята до 5 млрд. За рибозоми се учи в осми клас, мисля. Или че иРНК и ДНК са несъвместими и не могат да ти пренапишат ДНКто.

    Мен не ме мисли, при мен отварят, не затварят.

    Нередност?
  • 9
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 1

    Мерките на Стойчо са бланкетни - да има някаква реакция просто.

    В този ред на мисли е типично български феномен незабавната поява на опашки пред ваксинрниците. Опашкарите не знаят ли, че т.н. зелен сертификат се активира на не мига, а 2 седмици след поставената втора доза, което е 3 седмици след първата? Демек като те ваксинират днес, валиден сертификт ще имаш след средата на ноември.

    Тласъците на извратената БГ ваксинационна кампания се активиратт две неща:
    а) от началото на морския сезон в Гърция и
    б) при затварянето на всичко без ритейли, банки и бензиностанции за лица без т.н. зелен сертификат.

    Всъщност пак да повторя, че ваксините не спасяват от заразяване. Ако спасяваха, ковидът да е заобикалял отделеч поне Израел и ОК, а ги щави.

    Стойчовите мерки се перфидни: хем не подлагат служебното на социални бунтове заради затваряния на бизнеси и необходимостта от плащане на финансови компенсации, хем реално ги затваря, защото никое предприятие няма 100% персонал с т.н. зелени сертификати. И като няма - всеки ден антигенни тестове. Кой ще ги плаща?

    В този смисъл ваксинацията не е задължителна, но пък е единственото спасение от разорение.

    И съм съгласен с Алибегов, че заповедите и мерките на министъра са несъстоятелни, защото не се облягат на никакъв закон. И по тая логика всички АУАН, наказателни постановления и пр. ще паднат в съда.

    Друг е въпросът колцина ще си потърсят правата в съда.

    Нередност?
  • 10
    lnf43649475 avatar :-|
    lnf43649475

    До коментар [#8] от "":

    Самият ти си една Пенка, много ниско ниво. Тръгнал да се пъчи колко били прости останалите, че не вникнали като него в необходимостта от ваксинацията. Става въпрос за обществен и държавен интерес, не за избиване на селски комплекси колко сме велики.
    Едно нещо се прави там, където има необходимост от него, тъпчо. Ако некъде не се налага, то значи ли, че и където се налага не следва да се прави? Що за идиотска логика? Важен е крайният резултат, а не да се философства.

    Нередност?
Нов коментар