🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Демократична България" няма да подкрепи повишението на максималния осигурителен праг

Другият спорен момент в бюджета на ДОО са осигуровките на земеделските производители

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предложенията за увеличение на максималния осигурителен праг и за сумата, върху която се осигуряват земеделските стопани, се оказаха най-спорни в дебата в пленарна зала при обсъждане на бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2022 г. Правителството предлага от 1 април максималният праг да се увеличи с 400 лв. до 3400 лв., а за земеделските стопани с 290 лв. до 710 лв.

Освен опозицията обаче текстовете няма да срещнат и подкрепата на част от партиите в управляващото мнозинство. В зала депутати от "Демократична България" заявиха, че те няма да подкрепят предложението за максималния праг на второ четене и ще предложат той да остане 3000 лв.

До изработването на автоматичен механизъм

Идеята на "Демократична България" е прагът да остане на сегашните нива до 1 юли, когато се очаква да има изработен и гласуван автоматичен механизъм за определянето му.

Председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН) пък заяви, че "можем да дебатираме този проблем между първо и второ четене на закона". От думите му не стана ясно как ще гласува неговата парламентарна група, а само, че неговото мнение е, че като цяло максималният осигурителен праг трябва да се вдигне, въпросът е кога е точният момент от икономическа гледна точка.

Финансовият министър Асен Василев вече заяви, че с актуализацията на бюджета през юни правителството ще предложи минималната заплата и максималният осигурителен доход да се определят по формула, която ги обвързва с нивата на средната работна заплата. Предложението им е максималният осигурителен праг да се определя като нивото на средната заплата се увеличи с коефициент 2.3. За минималната заплата пък предложението е тя да е 50% от средната.

Кой засяга

От справка на управителя на НОИ Ивайло Иванов, предоставена в бюджетна комисия, стана ясно, че от увеличението на максималния осигурителен доход се очакват минимални приходи - около 95 млн. лв. То ще засегне 217 хил. души в България, които имат облагаем доход над 3 хил. лв. Броят на тези с облагаем доход над 3400 лв. е 163 хил. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%. "Другите" формират 44%.

А осигуровките на земеделците

От "Демократична България" изказаха и резерви към рязкото увеличение на осигурителния доход за земеделските производители (от 420 на 710 лв.) и заявиха, че може би е добре това да става по-плавно. От ГЕРБ предложиха ръстът да е с 80 лв. до 500 лв., а от ДПС обвиниха управляващите, че ще принудят дребните земеделски стопани и тютюнопроизводители да преминат в сивия сектор.

От опозицията обърнаха внимание и на увеличаващия се дефицит в бюджета на ДОО през тази година. Трансферът за пенсии е планиран на 7 млрд. лв., като в сметката дори не са включени около 850 млн. лв., които правителството задели в специална сметка от бюджет 2021 и които използва сега за ковид добавка към пенсиите и за бонуси за ваксинирани пенсионери. Правителството вече намекна, че търси вариант пенсиите да бъдат преизчислени след 1 юли по начин, по който доходът на пенсионерите с включени 60 лв. добавка да не спадне значително.

8 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    tyc16215409341055258 avatar :-P
    Maria Simova
    • - 3

    Ама как ще подкрепят, нали всички те трябва да платят повече. Добре е да си на държавна хранилка!

    Нередност?
  • 2
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#1] от "Maria Simova":

    Правили ли сте някога бюджетиране? Планирали ли сте финансите на фирма? Защото бюджетите се финализират най-късно октомври-ноември, а управляващите сега сервират промяна за разходите на фирмите.

    И много ще се радвам, ако управляващите с широките пръсти започнат да правят нещо по укриването на и неплащането на осигуровки и данъци През последния месец и фризьорът, и кинезитерапевтът, при който ходих, се направиха на приятно разсеяни за касовата бележка. Вторият така и не ми даде. Затова надявам се скоро НАП да го посетят след моя сигнал.

    Нередност?
  • 4
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova
    • + 3

    Държавните служители да си плащат осигуровките,не беше нужно да се вдигат парите за майчинството,имайки впредвид удръжките,вземат повече от работещите.В Дания,Испания и др.майчинството е 4 мес.Детски трябва да получават всички родители,много не сключват брак,за да ги получават.Макс.осиг.праг-не е справедливо да се вдига,а за тавана на пенсиите има формула,която не се спазва.Пенсиите трябва да се преизчислят чрез акт.осиг.доход,а не са се измислят варианти,допринасящи да се внася хаос в хаоса.Пенсиите трябва да са справедливи,според приноса,за да се мотивират работещи да се осигуряват върху действителни доходи.

    Нередност?
Нов коментар