Максималният осигурителен доход за 2024: Правителството планира да го вдигне

Увеличението вероятно ще е с 300 - 400 лв. от сегашните 3400 лв. Мярката засяга 160 хил. души и бизнесът е против формула за определянето му

Ако МОД се увеличи до 3700 лв. от началото на следващата година, разходите за осигуровки на един нает ще нараснат с 98 лв. на месец
Ако МОД се увеличи до 3700 лв. от началото на следващата година, разходите за осигуровки на един нает ще нараснат с 98 лв. на месец
Ако МОД се увеличи до 3700 лв. от началото на следващата година, разходите за осигуровки на един нает ще нараснат с 98 лв. на месец    ©  Надежда Чипева
Ако МОД се увеличи до 3700 лв. от началото на следващата година, разходите за осигуровки на един нает ще нараснат с 98 лв. на месец    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като правителството вдигна минималната работна заплата за догодина, почти сигурно е, че ще иска и по-висок максимален осигурителен доход за 2024 г. В момента той е 3400 лв., като според източници на "Капитал" се мисли да бъде увеличен с поне 300 лв.

Подобна мярка ще засегне около 163 хил. души, които по данни на НОИ към началото на 2022 г. са били с облагаем месечен доход над 3400 лв. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%.

Окончателното число трябва да е ясно през ноември, когато ще се гласува бюджетът за догодина.

Идея за формула

Преди ден в Министерския съвет се е провела неформална дискусия по темата между синдикати, бизнес организации и представители на властта. Правителствената пресслужба съобщи, че се обсъжда приемане на формула за определяне на максималния осигурителен праг всяка година, като тя "ще почива на обективни критерии, определени от държавата и всички заинтересовани страни".

Ден по-късно обаче седем организации, които представляват високотехнологичния бизнес, изразиха "категоричната си позиция против въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на максималния осигурителен праг". Според тях подобна формула, "особено във вариант, който представлява коефициент от средната работна заплата за страната, рискува бързо и необратимо да отнеме конкурентоспособността на българския високотехнологичен сектор, както и на всички други сектори, които оперират прозрачно".

Идеята за формула не е нова - тя беше лансирана от "Продължаваме промяната" още в края на 2021 г., по време на преговорите за съставянето на правителството "Петков". И накратко предвиждаше да е средната работна заплата за 12 месеца назад, умножена по коефициент 2.3. Подобна формула обаче не отчита моментното състояние на икономиката, на пазара на труда, дали има инфлация или дефлация и т.н.

Всъщност с подобни аргументи бизнесът беше против и формулата за минималната заплата, записана в Кодекса на труда. Тя се изчислява на база 50% от средната работна заплата за страната в последните 12 месеца. Така от 1 януари 2024 г. тя скача с почти 20% до 933 лв.

Още около 100 лв. на месец за осигуровки

Осигурителният доход е сумата, от която се изчисляват и се удържат осигурителните вноски към държавата. Максималният осигурителен доход (МОД) пък е прагът, над който парите не подлежат на облагане с осигуровки.

През годините той е увеличаван многократно, като от 1 април 2022 г. е 3400 лв. Тоест хората, които получават брутен месечен доход от заплата или по договор за управление в размер на тази сума или по-висока, на месец дължат за осигуровки 1111 лева. Тази сума се дели в съотношение 60/40 между работодател и нает, но реално никой не се интересува каква е брутната, а нетната му заплата. Затова и всяко увеличение на осигуровки, прагове или данъци се поема от работодателя и води до ръст на разходите му за труд, които работникът не усеща.

Ако МОД се увеличи до 3700 лв. от началото на следващата година, разходите за осигуровки на един нает ще нараснат с 98 лв. на месец.

Мениджър на компания от високотехнологичния сектор казва, че е наясно, че е нужно МОД да бъде осъвременен догодина и не е против това. Увеличение на прага с 200 или 300 лв. от сегашната сума няма да е проблем. Всичко извън това обаче ще има негативен ефект върху бизнеса, който по думите му за последните две години вдига заплатите средно с по около 25% на годишна база. "С още един такъв скок ще се изравним с Полша като разходи за труд, което ще ни направи неконкурентни", допълва мениджърът. Според него в момента секторът е предпазлив при наемането на нови хора и много малко компании планират разширяване на екипите си. Той допълва, че е против въвеждането на формула за МОД, която на практика ще доведе до автоматично увеличение на осигурителната тежест за сектора, без да отчита състоянието му, както и това и на икономиката като цяло.

Къде е проблемът

Всъщност при напрегнат пазар на труда като българския, в който липсата на квалифицирани кадри и намаляващото население водят до постоянна конкуренция за хора основно през по-високи заплати, логично въвеждането на подобна формула означава и автоматичен ръст на максималния праг. А основният разход на ИТ бизнеса е за труд. Затова и всяко увеличение му влияе и намалява неговата конкурентоспособност.

"Разходите на компаниите ни нарастват през последните две години с над 30% на годишна база. На този фон обвързването с автоматична формула не само няма да осигури жизнено необходимата нормална среда за бизнеса, но и ще отнеме възможностите за гъвкава политика в динамично променящи се условия, на каквито безсъмнено сме подложени. Не е изключено и да намалее броят на новоразкрити работни места, защото отделни високотехнологични компании може да се насочат към други държави в търсене на по-привлекателна и най-вече уредена бизнес среда", се посочва и в позицията на високотехнологичния сектор.

Според тях "въвеждането на автоматична формула за ежегодно увеличение на МОД ще има негативно отражение както върху разходите на работодателите, така и върху нетното възнаграждение на всеки високотехнологичен специалист. Напомняме, че и в момента всеки зает в нашия сектор внася данъци и осигуровки, които са два пъти повече от средното за страната".

Ако се погледне от ъгъла на управляващите - да се гарантират допълнителни около 200 - 300 млн. лв. на година от бизнесите, които са на светло, вероятно е по-лесно, отколкото да се бори сивата икономика. И въвеждането на формула, която да следва ръста на средната заплата, която пък се увеличава и заради скока на минималната, гарантира това. Както и повече инфлация.

Въпросът е, че лесно една част от хората с високи доходи могат да избегнат плащането на толкова високи осигуровки - като си регистрират компания, плащат си минимално възнаграждение, а останалата част си раздадат като дивидент, който се облага само с 15% (при 32.7% осигурителна тежест плюс 10% данък общ доход).

"Призивът ни е правителството да се откаже от инициативата за въвеждане на автоматична формула, чрез която да се повишава ежегодно максималният осигурителен праг. Оценяваме, че разговорът продължава, и вярваме, че е ключово важно да се разбира, че борбата с високата инфлация все още не е приключила и не сме постигнали икономическата стабилност, за която би помогнало по-доброто планиране на данъчно-осигурителната политика на страната", допълват в официалната си позиция организациите на ИТ бизнеса.

Със сигурност до изборите решение на управляващите няма да има. Числото ще дойде през ноември. И фирмите ще трябва да преправят бюджетите си за догодина с много вероятното увеличение.

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 13

    Епа, трябва някак да се финансира 9% ДДС-то на кръчмарите.

    Аз само се питам БАСКОМ къде е, защото след предното увеличение, казаха, че ще защитават интересите на сектора.

    Нередност?
  • 2
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 10

    До коментар [#1] от "Rational":

    Изразили са вече мнение против. В дев.бг имаше дълга дискусия по темата и повечето правиха Василев на салата. ПП посягат на най-верните си избиратели. Няма да се учудя ако при едни последващи избори техният резултат не падне под този на ДБ.

    Но все пак в края на деня това ще зависи от благословията на Бойко и Пеевски :-)

    Нередност?
  • 3
    katia_1 avatar :-|
    Rational
    • + 2

    До коментар [#2] от "knh021185507":

    Благодаря. Сега ще прочета по-подробно :)

    Нередност?
  • 4
    knh021185507 avatar :-|
    knh021185507
    • + 6

    До коментар [#3] от "Rational":

    То реално няма нищо ново - още преди година се предлагаше МОД да е коефицинт 2.4х Средна заплата (ако правилно помня multiple-а). Идеята си се прокарваше и в кабинета Петков, тогава Георги Ганев и Панев уж се противиха. Ако си спомням правилно, дори Асен Василев беше отказал да разговаря по темата с браншовите организации, което беше доста нагло имайки предвид претенциите коя точно партия е партията на айтитата. Впоследствие малко арогантно Асен Василев отсвири всички и си прокара идеята за увеличение. Дали обаче това ще мине днес през цедката на Герб и ДПС днес е друга тема.

    Нередност?
  • 5
    baj_ganyo avatar :-|
    Бай Ганьо
    • - 2
    • + 8

    Хубаво, а плочкаджията дето взима 5-6 хиляди? С него и другите крадци от сивия сектор какво правим?

    Нередност?
  • 6
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • - 1
    • + 5

    Увеличението на МРЗ ще вдигне средната заплата. А по предложената формула, това ще вдигне МРЗ. Което отново ще вдигне средната заплата и т.н. ...

    КолкУ прост трябва да е един човек, за да върже едното за другото и обратно. Тази въртележка ще вдига МРЗ, докато икономиката съсипе. Поради простата причина, че нереално високите заплати, вдигнати на административен принцип, без икономическа обосновка, увеличават цената на родната продукция, с което тя става неконкурентноспособна.

    Да не говорим, че догодина пак ще наскачат всички синдикати, държавни и общински служители и ще искат по-високи заплати, щото в частния сектор се били увеличили.

    Ако тази формула за МРЗ не се промени и не се спре с безразборното вдигане на МРЗ, България ще върви устойчиво към стагнация и заеми, а в по-дългосрочен план и към безработица и фалит.

    Нередност?
  • 7
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 1

    А вдигането на МРЗ е ясно защо - за повече данъци, повече приходи в хазната.

    Но както писах горе, догодина и държавните служители ще искат по-високи заплати, което ще изяде увеличените данъци ... същата въртележка с фатален край!

    Нередност?
  • 8
    scs591119180 avatar :-|
    Гаргамел
    • + 1

    До коментар [#5] от "Бай Ганьо":

    И според теб, некадърността на НАП, да си събере данъците, трябва да се компенсира с идиотски текстове в Закона, водещи само и единствено до вредни регулации в частния сектор? Които, както знаем, водят само до съсипия.

    Нередност?
  • 9
    gdn22643207 avatar :-|
    Blader
    • - 1
    • + 2

    Тоя път ще се н**кат от ПП ако пак вдигнат МОД. С какъв акъл ще вдигаш данъците на твоите избиратели...баце и пееф ще го направят на мармалад само да му натрият носа, не че ги е грижа за обикновения бачкатор; може още преди изборите и допълнително да им намалят процентите. Не може да скубеш нонстоп белия бизнес, няма как да не счупи стомната.

    Нередност?
  • 10
    borodino avatar :-|
    borodino
    • - 1
    • + 2

    О, вземете да смятате! И избършете сълзите и сополите!
    Бюджетът на Асен е издънен. Чуди се откъде да вземе пари, и откъде, освен от тия, дето имат? Или да вдигне акциза на горивата, та да го изгонят с камъни? И какво са 160 хил да платят по още 90 (д е в е т д е с е т!!!) лв върху новия праг? Не е сериозно да се води такъв дебат за нищо. Защото тоя, който (официално!) получава 10 000, се осигурява на 3400 в момента. 6600 са му необлагаеми - гуша!, а този със заплата до 3399 си плаща ВСИЧКО КАТО ПОП.

    Нередност?
Нов коментар