Бюджет 2022 в парламента: ИТН предлага нулев данък за реинвестирана печалба

Да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи като конкурентно предимство трябва да остане в миналото според финансовия министър

Калина Константинова - заместник министър-председател по ефективно управление, Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, и Асен Василев - вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите
Калина Константинова - заместник министър-председател по ефективно управление, Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, и Асен Василев - вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите
Калина Константинова - заместник министър-председател по ефективно управление, Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, и Асен Василев - вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите    ©  Юлия Лазарова
Калина Константинова - заместник министър-председател по ефективно управление, Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията, и Асен Василев - вицепремиер по еврофондовете и министър на финансите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Да бъде въведен нулев данък върху реинвестираната печалба от 2023 година. Това ще предложи председателят на бюджетна комисия Любомир Каримански (ИТН), стана ясно по време на дебатите около Бюджет 2022 в пленарна зала. Все още не е ясно дали предложението ще получи подкрепата на други политически сили.

След повече от 7 часа дебат депутатите приеха финансовия план на държавата на първо четене със 124 гласа "за" и 97 "против. Финансовият министър Асен Василев го нарече "инвестиционен" и "бюджет на растежа". Според опозицията обаче той е популистки, проинфлационен и нарушава прилаганата досега политика за поддържане на фискална дисциплина.

През тази година държавата планира да преразпредели над 44% от БВП, като бюджетът за четвърта поредна година се планират на дефицит - 5.9 млрд. лв., или 4.1% от БВП, който ще бъде покрит с още дълг.

Данъчна идея за насърчаване на инвестициите

Председателя на бюджетна комисия Каримански заяви, че е нужно да се създадат условия, които да стимулират инвестициите и една такава мярка е именно въвеждането на нулев данък върху реинвестираната печалба. От думите му стана ясно, че той възнамерява да внесе конкретен текст между първо и второ четене на законопроекта с идея данъчното облекчение да влезе в сила от следващата година.

Подобно предложение преди месец направиха и от Института за пазарна икономика при представянето на своя алтернативен бюджет. По изчисления на икономистите годишно се разпределят около 10 млрд. лв. под формата на дивидент от местни и чуждестранни компании. А въвеждането на подобно облекчение ще помогне част от тези средства да бъдат реинвестирани и ще разширят потенциала на доказано конкурентоспособни предприемачи.

Не е ясно дали всички коалиционни партньори ще подкрепят идеята на ИТН. Мартин Димитров ("Демократична България") обаче заяви, че биха помислили върху нея и припомни, че Естония въвежда подобна мярка още през 2004 г.

Дебатът за бюджета

Част от най-разискваните теми отново бяха за това дали финансите на държавата са реалистично планирани, дали предвиденият нов дълг от 7.3 млрд. лв. за тази година не е твърде голям и какво отражение върху инфлацията ще имат огромните разходи - 66 млрд. лв. за 2022 г.

Най-разгорещеният дебат в зала обаче беше между настоящия финансов министър Асен Василев и бившият такъв в последният кабинет на ГЕРБ Кирил Ананиев - дали е нужно да се продължи водената до момента по-консервативна фискална политика на страната или не.

"Валутният борд заложи като ценност консервативната фискална политика. Ние няма как да подкрепим този бюджет, който въплъщава погрешна философия, политика и техника на бюджетното планиране", заяви Ананиев.

Василев отвърна, че в края на 90-те България е минала през много тежка криза и в този момент страната е имала нужда от дисциплина. Но след приемането на страната в ЕС "тази икономическа политика на неинвестиране води до това, че половин милион българи напускат страната".

"Това да разчитаме на ниски заплати и ниски доходи, като конкурентно предимство, трябва да остане в миналото, защото няма как конкурентното ни предимство да е това, че сме бедни и с ниски доходи", заяви той. И добави, че "Конкурентното ни предимство трябва да бъде това, че произвеждаме продукти с висока добавена стойност, че има достатъчна механизация на процесите, така че да има много по-голяма продуктивност на труда и това, че в държавата може да се живее лесно, да се придвижваме бързо и да не си губим времето", каза Василев. Затова по думите му с бюджета се залага двойно увеличаване на капиталовите разходи (до 5.8% от БВП), инвестиции на средствата в образование, в здравеопазване, в култура и спорт.

Ананиев заяви, че всеки месец, веднага след публикуването на месечния бюлетин за изпълнението на бюджета от Министерството на финансите, ще внася парламентарен въпрос до Асен Василев, за да го пита как върви изпълнението на инвестиционната програма за 8.2 млрд. лв.

Коалиционните партньори на "Продължаваме промяната" в лицето на Владислав Панев от "Демократична България" с много по-мек тон също заявиха, че имат опасения от размера на дефицита и на държавните разходи. Той заяви, че за тях посоката е 3% дефицит, който да отговаря на Маастрихтските критерии, както и че се тревожи от данните от Европа днес за повишената инфлация в еврозоната. "Подкрепяме бюджета, но имаме своите опасения и те ще бъдат изразени и по време на дебатите при неговата актуализация", допълни Панев.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    pyj1605600755693051 avatar :-|
    Simeon Todorov

    Без данък за реинвестираните печалби е много добра идея. Трябва обаче да се прецизира какво се определя за инвестиция. Например печалбата може да се реинвестрира в "почивна база" за работниците, която реално да се използва като частна вила за директора на предприятието.

    Технически също трябва да се измисли механизъм, по който да се идентифицира дали наистина инвестицията е реализирана чрез пари от печалби, а не от заем, или набиране на капитал.

    Нередност?
  • 3
    fpd1488699386518396 avatar :-|
    Ivan Mitev
    • - 1

    Поради погрешен проект за държавен бюджет, правителството на премиера Кирил Петков е с качество на ударен самолет.
    Най-лошото е, че ние пътуваме в този самолет.

    Накратко за ситуацията:

    Сега Република България употребява неправилна структура на държавен бюджет.
    Подходът прикрива лоши последици от прилагания грешен основен метод за емисии на левове. Паричната грешка е водещата причина за щети в Република България. Държавната неправилност поразява бедни и богати.
    Централната банка няма капацитет да прекрати щети от паричната грешка.
    При създадените условия, за Република България е невъзможно устойчиво развитие.
    Приемането на предложения проект за държавен бюджет е сигурен начин за подсигуряване на политически провал на правителството.

    Запазването на грешния основен метод за емисии на левове създава нови трудности. Неизбежните последици са инфлация и прояви на стопанска разруха.

    Нередност?
  • 5
    eli.mih avatar :-|
    Elena Mihailova

    Ако не преизчислите пенсите чрез акт.осигурителен доход,напразно пенсионерите са гласували за промяна.Не приемаме нескопосани други варианти! Видяхме ви коеф.за стаж!

    Нередност?
Нов коментар