Първи бюджетен дебат в парламента: За дефицита, дълга, инвестициите и осигуровките

Управляващите подготвят здравна реформа и ще я обявят в средата на годината

Асен Василев смята, че бюджетът е с цел България да стане по-богата държава
Асен Василев смята, че бюджетът е с цел България да стане по-богата държава
Асен Василев смята, че бюджетът е с цел България да стане по-богата държава    ©  Цветелина Белутова
Асен Василев смята, че бюджетът е с цел България да стане по-богата държава    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Без изненади депутатите от управляващата коалиция приеха на първо четене в ресорна комисия бюджетите на здравната каса, на държавното обществено осигуряване и на държавата. Част от най-разискваните теми отново бяха за това дали финансите на държавата са реалистично планирани, дали предвиденият нов дълг от 7.3 млрд. лв. не е твърде голям и дали сега е моментът и с колко да се увеличи максималният осигурителен доход. Намерението на управляващите е той да стане 3400 лв. от 1 април.

В залата се чуха и реплики, че ако правителството не започне реформа в здравната система сега, това едва ли ще се случи по-късно, а в бюджета на НЗОК няма заложени подобни цели. Вицепремиерът и министър на финансите заяви, че в момента се мисли в посока премахване на клиничните пътеки, както и начините и методите за договаряне на лекарства и други медицински изделия. Цялата визия за здравна реформа ще е ясна до юни.

През тази година държавата планира да преразпредели над 44% от БВП, като бюджетът за четвърта поредна година се планират на дефицит (5.9 млрд. лв., или 4.1% от БВП), който ще бъде покрит с още дълг. Опасенията са, че проектът стъпва на твърде оптимистични залагания и може допълнително да засили инфлацията и да подкопае растежа.

"В продължение на 20 години се пазеше политика на фискален консерватизъм. Това е причината по моя оценка България да изостане икономически спрямо останалите източноевропейски страни. Ако ние не инвестираме в капитал, не инвестираме в хората и не се опитваме да намалим административното бреме, няма как да постигнем висок икономически растеж. И това много ясно се вижда, ако направите съпоставка между България и Румъния, Хърватия и Словакия", заяви Асен Василев. А лошото образование, ниските заплати и зле работещите институции и публични системи са довели до това, че много хора са напуснали страната.

"Затова искаме да направим правилните инвестиции, за да се отключи растежът и ще доведе до по-високи доходи. И това да стане в рамките на Маастрихтските критерии. И този бюджет прави това", заяви Василев.

Колко реалистични са капиталовите разходи

Част от критиките на опозицията бяха свързани с капиталовите разходи, заложени в бюджет 2022 г. А те са в две посоки - че най-вероятно няма да бъдат изпълнени, както и че липсва достатъчно информация за кои проекти са заделени те. Разходите за инвестиции са силно увеличени спрямо предходната година - с 35% до 8.2 млрд. лв.

"Честно казано, не зависи от Министерството на финансите дали капиталовите разходи ще бъдат изпълнени", заяви Василев и допълни, че колегите му от МРРБ и транспортното министерство са ги уверили, че са в готовност за тези разходи, както и че ще бъде поискан списък с проектите, за които са предвидени те. Освен това има заложени инвестиции за военни капиталови разходи, спортна инфраструктура и други, добави Василев. От думите му стана ясно още, че 1.6 млрд. лв. от капиталовите разходи са очаквани средства по Плана за възстановяване, а останалите са национални средства.

Твърди коефициенти за минималната заплата и максималния праг

Един от най-дискутираните текстове в Закона за ДОО беше този за предложеното увеличение на максималния осигурителен доход - с 400 лв. до 3400 лв. Чуха се аргументи за и познатите вече против. Георги Ганев от "Демократична България" заяви, че ще спорят за осигуровките, "макар и това да не е камък, който ще обърне колата". А от справка на управителя на НОИ Ивайло Иванов стана ясно, че от увеличението се очакват минимални приходи - около 90 млн. лв. Както и че то ще засегне 217 хил. души в България, които имат облагаем доход над 3 хил. лв. Броят на тези с облагаем доход над 3400 лв. е 163 хил. Около 25% от тях са IT специалисти, 11% са от здравеопазването, държавното управление е около 6%, следвани от консултантския бизнес с 4.2% и финансовия сектор - 2.5%. "Другите" формират 44%, обясни Иванов.

От думите на Асен Василев стана ясно, че с актуализацията на бюджета през юни правителството ще предложи минималната заплата и максималният осигурителен доход да се определят по формула, която ги обвързва с нивата на средната работна заплата. Предложението им е максималният осигурителен праг да се определя като нивото на средната заплата се увеличи с коефициент 2.3. За минималната заплата пък предложението е тя да е 50% от средната.

"Увеличението на максималния осигурителен доход няма да повлияе на параметрите в бюджета, от него се очакват едва 95 млн. лв. Но причината е да има принципна основа как се определят тези параметри", обясни Василев.

Васил Велев от АИКБ настоя тези параметри да се обвържат със средния осигурителен доход, а не със заплатата.

"Ще подкрепим Бюджета на ДОО, но с нюанси. Одобряваме силно, че се прави опит да се въведат правила, които да направят решенията за определяне на минималната заплата и максималния осигурителен праг да не зависят от нечие усмотрение или конюнктура", заяви Георги Ганев от "Демократична България".

БНБ - ние сме за по-консервативен бюджет

Това, което очаква БНБ, е бюджетът да е с по-малък дефицит, стана ясно от думите на гуверньора Димитър Радев. Той призова за допълнителна професионална дискусия в рамките на бюджета комисия по два въпроса - по-ясна информация за очаквания дефицит на начислена основа (който се гледа от ЕК) и малко повече информация за емисионния календар на ДЦК на Министерството на финансите. Радев намекна, че е добре правителството да помисли за излизане на пазара на дълг по-скоро: "изключително важно е кога ще се излезе на пазара и тези операции под черта да се проведат, за да избегнем ситуация, в която отговорът кога е бил моментът да се излезе на пазара да е "вчера".

Всъщност подобен призив се чу и от Георги Ганев. Според него централните банки вече не могат да наричат тази инфлация временна и ще трябва да предприемат мерки. А това означава вдигане на лихвите. "Така че, господин Василев, емисия може би сега, а не в края на годината", заяви Ганев

Очаквано най-много критики дойдоха от опозицията - ГЕРБ, ДПС и "Възраждане". Те бяха разнопосочни и често противоречащи. На финала, малко след осем вечерта, бюджетът беше гласуван на първо четене в комисия с 12 гласа "за" и 7 "против".

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 1
    • + 5

    Външни сили са ни взели на абордаж и ни водят по гръцкия сценарий макар и още да сме далеч. Започнаха да ни слагат популисти и демагози на власт, които ще раздават пари и ще правят дългове. Много надихнахме глава последните години, не слушаме, правим си каквото искаме и сега ще ни накажат. Гръцкият народ беше много по непреклонен от нас по темата "Македония". Човек можеше да си помисли, че никога няма да пуснат македонците в ЕС, но като ги натиснаха да си връщат дълговете, които ги оставиха да правят през годините от популистки правителства, подписаха Преспанския договор и сиртаки играха. Сега ние скоро не само Северна Македония ще пуснем и Истанбулска конвенция ще приемем, а и хоро ще играем.
    Не трябва да допускаме такива поставени набързо от чужди сили правителства да правят дългове. Това е много важно!!

    Нередност?
  • 2
    dobadoba avatar :-|
    dobadoba
    • + 3

    Слушах го Кокорчо по Панорама. Инвестиции и капиталови разноди щял да прави? А какви - не казваааа...

    Нередност?
  • 3
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS
    • + 3

    Добре му се отразява на Кокорчо властта ! Скоро ще му трябва фотошоп да му скрива гушата ...

    Нередност?
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Дебатите в парламента ще стават все по-интересни с напредването на разцеплението в коалицията и охлаждането на отношенията с президента.

    Затова Киро и Асен бързат: смяна на комисии, надзорни съвети - повсеместни назначения. Новите назначенци правят абсолютно същото, каквото и отречените от тях.
    Т.н. четворна коалиция всъщност става все по-двойна - Киро и Асен + сценаристите на Слави Тр, защото ДБ се дистанцира още отначало, а БСП започва да прозира измамата, която е впримчена да поддържа.

    Президентът, ракетата-носител на Киро и Асен, започна бързо да губи не само хората си, разставени на ключови места по време на служебните правителства, но и авторитет по чувствителни теми и се дистанцира от тях, защото Киро и Асен следват друга програма. Чия? Става все по-ясно, че е чужда.

    Нередност?
  • 5
    voda avatar :-|
    The investor
    • + 2

    Мафия!
    Оставка!

    Нередност?
Нов коментар