🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Хазартният бизнес има двуцифрен ръст, онлайн залаганията скачат над два пъти

Приходите от данъци и такси от сектора към деветмесечието са 240 млн. лв. и вече надхвърлят събраните през цялата 2021 г.

Ако в началото на 2020 г. в България лицензи за онлайн организатори имаха 6 компании, то през 2022 г. броят им вече е 18.
Ако в началото на 2020 г. в България лицензи за онлайн организатори имаха 6 компании, то през 2022 г. броят им вече е 18.
Ако в началото на 2020 г. в България лицензи за онлайн организатори имаха 6 компании, то през 2022 г. броят им вече е 18.    ©  Цветелина Белутова
Ако в началото на 2020 г. в България лицензи за онлайн организатори имаха 6 компании, то през 2022 г. броят им вече е 18.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Темата накратко
  • Ръстовете са основно при онлайн хазарта, където навлизат нови играчи
  • Към деветмесечието платените такси към бюджета от онлайн компаниите са 133.4 млн. лв. или двойно на сумата, събрана през цялата 2021 г.
  • Традиционният хазарт също се съвзема като броят на лицензираните казина и игрални зали вече е по-висок спрямо 2020 г.

През последните две години хазартният сектор расте с двуцифрен темп - поне ако се съди по сумата на платените данъци и такси от тази дейност. Приходите от сектора за 2021 г. са в размер на 241 млн. лв., което е с 25% повече от 2020 г. Част от този ръст се дължи на възстановяването на индустрията от ковид рестрикциите. За деветмесечието на тази година събраните такси и данъци са в размер на близо 240 млн. лв., т.е. почти колкото за цялата 2021 г. Ако този темп на постъпления се запази и през последните три месеца, индустрията ще отбележи ръст от близо 30% на годишна база.

Данните са на НАП и бяха представени от Ангел Ирибозов, председател на УС от Асоциацията на игралната индустрия в България (АИИБ). Според него ръстовете се дължат основно на онлайн хазарта. Той се разви допълнително след 2020 г. след като държавата затвори бизнеса на най-големия играч - Васил Божков. Действието и отворената ниша засили конкуренцията и позволи да навлязат и нови компании. В допълнение - ковид ограниченията пренасочиха хората от игралните зали към интернет.

Настъплението на онлайн

Към деветмесечието приходите от онлайн хазартни такси са в размер на 133.4 млн. лв., показват данните на НАП. За сравнение - за цялата 2020 г. тази сума е наполовина или 73.8 млн. лв. Това са събраните суми от т.нар. двукомпонентна такса, която се дължи от всеки онлайн оператор (включваща еднократна сума в размер на 100 хил. лв. и променлива част - 20% от разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби).

Увеличава се и броят на лицензираните хазартни сайтове. Ако в началото на 2020 г. в България лицензи за онлайн организатори имаха 6 компании, то през 2022 г. броят им вече е 18, а оперираните от тях сайтове са 11 с общо 32 лиценза за различни онлайн игри, по данни на браншовата асоциация.

В топ три са Efbet (зад бранда стои малтийското дружество Brobet Limited на братята Цветомир и Боян Найденови, бивши съдружници на Васил Божков), Winbet и Inbet (компаниите са свързани с Валтер Папазки) и Palms Bet (лицензът е издаден на "Телематик интерактив България", зад която стои дългогодишен играч на този пазар - Мило Борисов). Трите бранда имат и много наземни обекти - казина и игрални зали.

На онлайн пазара влязоха и нови местни играчи. Първите са Sesame (брандът е част от групата хазартни компании, свързани индиректно с брата на Весела Лечева), 8888.com (свързани с хотелиера Румен Чандъров) и Alphawin на Любомир Захаринов (син на бившия данъчен и съветник на ДАНС Димитрина Захаринова).

Лицензи имат и няколко чужди хазартни компании - Betano (зад бранда стои гръцката Kaizen Gaming), Betway (част от международната Super Group), Sportingwin. През ноември лиценз от НАП получава и BetMarket, като на сайта ще се предлага онлайн спортни залози, казино игри и бинго.

Традиционният хазарт също се съвзема

Периодът 2020-2022 г. доведе до значителни сътресения при традиционните наземни игрални зали и казина, казват от АИИБ. В резултат на ковид мерките те бяха периодично затваряни, което доведе до разцвета на онлайн гейминга. Но допълват, че шокът от затварянето е бил бързо преодолян, като процесът започва още от последното тримесечие на 2021 г.

Според данните на НАП през 2020 г. лицензираните игрални зали в страната са били 770, а казината 19. Към 30 септември 2022 г. казината в страната са 21, а игралните зали - 1020. Общият брой на лицензираните организатори на хазартни игри в игрални зали са 319 - за сравнение те са 303 през 2020 г., а лицензираните организатори на игри в игрални казина са 18, като броят им се е увеличил само с един спрямо 2020 г.

Игралното оборудване в залите също се увеличава. През 2020 г. е имало 53 рулетки и 149 други игрални маси и съоръжения, а през 2022 г. са съответно с 12 и 50 повече. Игралните автомати, електронни рулетки и други мултиплеъри през 2020 г. са били над 32.2 хиляди, а през 2022 г. са със 604 повече.

"След разхлабването на мерките и отварянето на наземните казина през настоящата 2022 г., голям процент от потребителите се завърнаха към тях. Но се наблюдава и нова тенденция - клиентите съчетават посещението на наземни зали с използването на онлайн продукти, което води до естествена синергия между двата сектора", посочват от асоциацията.

Приходите за държавата от този хазарт към деветмесечието на тази година са под сумата, събрана през 2020 г. Тогава постъпленията са 64.1 млн. лв., докато за към септември тази година те са 53.8 млн. лв. Има и една особеност - собствениците на игрални зали и казина не бяха освободени от плащането на данък (който е фиксирана месечна сума) по време на локдауните.

Пазарът в Европа

Пpиxoдитe oт oнлaйн игpи в целия ЕС през 2021 г. са 26.3 млpд. eвpo, ĸaтo пaзapът ce oчaĸвa дa нapacнe дo пoчти 30 млpд. eвpo дo края на 2022 г., сочи анализ на Eвpoпeйcĸaтa acoциaция зa зaлoзи и игpи. Xaзapтнитe oнлaйн игpи заемат 23.2% oт oбщитe пpиxoди oт xaзapт в 27-тe дъpжaви члeнĸи и пpeдcтaвлявaт 49.2% oт глoбaлния пaзap нa онлайн хазартни игpи. Cпopтнитe зaлaгaния са нaй-пoпyляpнaтa фopмa c пaзapeн дял oт 42.5% пpeди ĸaзинoтo, вĸлючитeлнo cлoтoвeтe, c 32.4%, сочи още проучването. Cлeдвa лoтapиятa c 12.6%, пoĸep c 5%, бингo c 4.3% и дpyги игpи c 3.2%. Великобритания e нaй-гoлeмият пaзap зa oнлaйн игpи c пaзapeн дял oт 34.2%, Гepмaния я следва c дял oт 11.1%, cлeд тoвa ce нapeждaт Фpaнция c 8.8%, Итaлия c 8.1% и Швeция c 5.2%. За страните от Източна Европа се предвижда да се превърнат в най-бързо развиващия се регион на Стария континент до 2026 г
4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    uprsport avatar :-?
    Uprsport
    • + 1

    Като прибавим към двуцифрения ръст на онлайн залаганията неколкоцифрения ръст на бързите кредити и отчисленията за копейкин от елктората му, можем чрез екстрапулация да придобием представа за България и живеещите на територията и в следващите 10-15 години.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • + 6

    Хазартът е също толкова опасен и пристрастяващ, колкото е класическите наркотици.
    В този смисъл пропагандната кампания срещу Националната лотария на Черепа повече от видимо е била разчистване на мръсни сметки, отколкото грижа за психическото състояние на нацията, която поголовно купуваше и търкаше талони.
    Днешното Христо Стоичково/Димитър Рачково нескончаемо присъствие в живота ни не е нещо по-различно.

    Защо евреите, турците, гърците могат законодателно да си лишат населението от тоя наркотик, а прогнилата БГ държава бута едни колосални пари в едни кухи хазартни фирми само заради това, че част от тях ще отидат в кесиите на властващите в момента?

    Пораженията от хазарта върху низшите социални групи са пагубни, невъзвратими и изключително скъпи за сметка на всички останали.

    Вместо да влагаме пари и да спасяваме хора от смърт, трябва да насочваме пари в социални фондове за доотглеждането на хазартнозависими.

    Само защото хазартен Али Баба пълни дисагите на едно 40 политически разбойника...

    Нередност?
  • 3
    nkr051069990 avatar :-|
    Охо
    • + 1

    "Когато по улиците се лее кръв - заложи на Локо Пловдив да обърне Славия от 0:2"
    - Натан Майер Ротшилд

    Нередност?
Нов коментар