Коментар | ДеДеСертът за заведенията свърши

Желанието да се плащат по-малко данъци е разбираемо, но принципната позиция на сектора - не

Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.
Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.
Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.    ©  Надежда Чипева
Нека не забравяме - косвеният данък беше понижен за заведенията като временна антиковид мярка.    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Премиерът Денков разбира от туризъм по-малко от нищо неразбиращата си министърка на туризма." С тези думи реагираха от Сдружението на заведенията в България и от Българската асоциация на заведенията на думите на министър-председателя, че не вижда основание те да продължат да работят с намалена на 9% ДДС ставка. Накратко, премиерът заяви намерение за край на преференцията и облагане със стандартните 20%, а от сектора на заведенията пак изригнаха.

Желанието да се плащат по-малки данъци е разбираемо, но принципната позиция - не. Ето и конкретни контрааргументи:

Първо, държавата не е длъжна да подпомага нито един частен сектор, защото наличието на преференции не е справедливо спрямо останалите.

Второ, никой не е обещавал на заведенията, че намалената ставка ще стане постоянна. Тя беше въведена като временна антикризисна мярка (наред с още няколко) заради ковид ограниченията и действието й дори беше удължено. В момента обаче трудно можем да говорим за криза и за нужда от каквото и да било подпомагане. И това се вижда с просто око - минете по главната улица на по-големите градове и си потърсете маса за вечеря - в харесваните заведения трудно се намират свободни места. И то на фона на многократно повишени цени през последните две години.

Има и още - косвените данъци са най-големият приходоизточник за бюджета. Данъчната система в страната е конструирана така, че ставките да са еднакви за всички, а тези на преките данъци да са ниски. Когато това правило започне да се нарушава системно, логично е в един момент да се стигне до идеи за увеличение на данъчната тежест за сметка на някой друг.

Четвърто - секторът нито се изсветли особено много, нито внася повече ДДС, противно на твърденията на сдруженията на заведенията. Ако през 2019 г. в най-силния месец - август, данъчната основа за облагане с ДДС на сектора е била под 350 млн. лв., то през същия месец на 2022 г. тя е с над 220 млн. лв. нагоре. Ефективно внесеният ДДС обаче през миналата година е в пъти по-нисък. Вероятно платените от сектора осигуровки и данък върху доходите са пораснали, но по каква причина всички останали данъкоплатци трябва да плащат толкова висока цена на това изсветляване?

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 2
    ltoshev avatar :-|
    Lubomir Toshev
    • + 12

    Не заслужават и не бива да им се дава. Значи реват щото искат да карат коли по двеста хиляди ;) Също трябва да се помисли за по сериозен данък за собствениците на повече от две жилища. В момента данъците за имоти са смешни.

    Нередност?
  • 3
    storm avatar :-|
    Storm Of Change
    • - 1
    • + 3

    До коментар [#2] от "Lubomir Toshev":

    Нека да е на повече от едно жилище :) Всичко, което не е основен дом, трябва да е с данък, който е процент от пазарната стойност. :)

    Нередност?
  • 4
    ein16645073 avatar :-|
    ein16645073
    • - 1
    • + 1

    Прекалено обобщено, без нужната конкретика по темата. Оставя усещането за анонимно, лично мнение-коментар. Със сигурност има аргументи за връщане на 20%, но не става ясно какви са. Не е типична за Капитал публикация.

    Нередност?
  • 5
    beky avatar :-|
    1999
    • + 4

    До коментар [#4] от "ein16645073":

    Напротив - съвсем типична за Капитал публикация е: без конкретика, без примери, без анализ.
    "Капитал" е "Работническо дело" на новата власт, кактоси я наричат (макар да се чудя какво ново има в мафията ГЕРБ и ДПС?), и прави несръчни опити да аргументира действията й.
    В съседна Гърция от години има диференцирани ставки на ДДС - 13% за храните в магазините и 23% за останалото. Ресторантте са във втората категория с презупцията, че който може да си позволи да се храни на ресторант, не е оцеляващ и бюджетът не следва да го обгрижва.
    Икономическата логика и аргументация обикновено липсват в "най­-влиятелното икономическо издание", както се саморекламират.

    Нередност?
Нов коментар