Данъчните в САЩ поискаха от Microsoft да плати 28.9 млрд. долара

Технологичната компания е разследвана за трансферно ценообразуване с цел понижаване на данъците си

Технологичната компания ще обжалва иска на данъчните
Технологичната компания ще обжалва иска на данъчните
Технологичната компания ще обжалва иска на данъчните    ©  Reuters
Технологичната компания ще обжалва иска на данъчните    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Microsoft е получила искане да плати 28.9 млрд. долара данъци от Федералната данъчна служба в САЩ (IRS) и по този начин един от най-големите спорове за корпоративни данъци отново ескалира. Искането за плащане на допълнителни данъци заедно с глоби и лихви за забавено плащане е последният обрат в дело, което отдавна е най-значимото предизвикателство към разпространената форма на международно данъчно планиране, използвана от много големи американски технологични компании за значително намаляване на данъчните им сметки.

Технологичният гигант съобщи, че е получил известия от данъчната служба, с които се иска да бъдат коригирани данъчните ѝ задължения за десетилетието между 2004 и 2013 г. Федералната служба е разследвала използването от Microsoft на трансферното ценообразуване - практика, която според критиците се използва от компаниите за несправедливо прехвърляне на печалби в държави с ниски данъци, за да минимализират задълженията си.

Преди повече от десетилетие Microsoft разкри, че произвежда и разпространява своя софтуер в регионални центрове в Сингапур, Дъблин и Пуерто Рико, което ѝ позволява да насочва печалбите си по начин, който помага да намали данъците си.

Много американски технологични компании отдавна са разположили своята интелектуална собственост в чужбина, използвайки този механизъм, за да твърдят, че тъй като част от разходите за създаване или поддържане на някои от най-ценните им активи са в чужда държава, част от печалбите, свързани с технологията, също трябва да бъдат признати там.

Microsoft заяви, че не е съгласна с последното данъчно искане на данъчната служба и ще "оспори енергично" претенциите "чрез службата за административно обжалване на данъчната служба" - процес, който ще отнеме "няколко години". Ако е необходимо, тя ще оспори иска на IRS в съда. Тя също така заяви, че няма да заделя допълнителни резерви за покриване на данъчните претенции.

Прехвърлянето на интелектуалната собственост

Наскоро Microsoft прекрати част от уговорките, които даваха възможност да плаща по-ниски данъци през последните години. Решението е частично мотивирано от промените в американския данъчен закон, които целят да окуражат технологичните компании да върнат своята интелектуална собственост (IP) обратно в САЩ.

Например Microsoft каза, че в средата на 2021 г. е прехвърлила "дадена" IP от Пуерто Рико към Вашингтон, което позволи на компанията да регистрира данъчна полза от 3.3 млрд. долара, за да отрази ефекта от данъка GILTI, въведен по време на администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп.

През 2019 г. апелативен американски съд защити Amazon в подобно дело за трансферно ценообразуване, повдигнато от IRS. Обвиненията бяха срещу твърде ниските цени на IP на Amazon при прехвърлянето на дъщерно дружество в Люксембург през 2005 г. Тогава съдът отреди, че Amazon не е действала в нарушение на правилата за трансферно ценообразуване, независимо че не е така спрямо разпоредбите, въведени през 2009 г.

Все още няма коментари
Нов коментар