Данъчните обръщат все по-голямо внимание на трансферното ценообразуване

И как засегнатите компании могат да се подготвят за това

Shutterstock
Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ръководителят на екипа по трансферно ценообразуване в "Делойт България" Александър Черинко и адв. Цветелина Кемалова, начело на практиката по разрешаването на данъчни спорове, споделят своя опит за тенденциите в ревизиите по трансферно ценообразуване, които наблюдават в своята практика.

Правилата за трансферно ценообразуване представляват набор от методи за определяне на цената при сделки, извършвани със свързани лица, и подпомагат равното данъчно третиране на всички данъчно задължени субекти. В основата на тези правила е принципът на независимите пазарни отношения, въведен в данъчното ни законодателство. Според него за данъчни цели цената и условията при сделка между свързани лица трябва да бъдат съпоставими с тези, които биха били договорени при сделка между независими лица.

През последните години се наблюдава засилване на интереса от страна на органите по приходите към въпроси, свързани с трансферното ценообразуване. Все по-често те стават основен предмет на данъчни проверки и ревизии, като проверяващите придобиват все по-задълбочени знания по темата в сравнение с предишните години. Често при недостатъчна подготовка и комуникация с органите по приходите се стига до значителни увеличения на финансовия резултат и съответно дължимия данък за ревизираните лица.

Изготвяне на документация по трансферно ценообразуване за всички ключови трансакции със свързани лица.

Редовно в хода на извършване на данъчна проверка органите по приходите изискват информация от данъчно задължените лица за извършваните от тях сделки със свързани лица, независимо дали надвишават или не предвидените в закона прагове за изготвяне на документация по трансферното ценообразуване:

  • стойност на сделката без ДДС и акцизи, която превишава 400 000 лв. при сделки с предмет продажба на стоки и 200 000 лв. при всички останали сделки
  • стойност на заем, който надвишава 1 000 000 лв. и/или чийто лихви или други приходи и разходи надвишават 50 000 лв.

Тези действия на проверяващите не са в противоречие със закона и могат да бъдат предпоставка за прерастване на данъчната проверка в ревизия. Често данъкоплатците, които нямат задължение за изготвяне на документация за трансферно ценообразуване, не обръщат сериозно внимание на изисканата информация по време на проверката и изпадат в ситуация, в която вече е образувана ревизия.

Изготвянето на документация по трансферно ценообразуване за основните транзакции със свързани лица е важно - правилно подготвената документация, съобразена със закона, специфичните данъчни правила и международно утвърдената методика, е от решаващо значение, за да бъдете сигурни, че ще имате най-добрата защита, с която да започнете.

Вътрешногрупови услуги - доказване и полза

Проверяващите поставят акцент върху вътрешногруповите споразумения за услуги и особено въпроса има ли реално предоставена услуга. Данъкоплатецът трябва да докаже по несъмнен начин, че услугата е предоставена действително, че е в негова полза и е по повод осъществяваната от него дейност. Наличието единствено на договори не е достатъчно в хода на данъчната ревизия, за да бъде удостоверено, че контролираната сделка е осъществена и отговаря на принципа на независимите пазарни отношения. Обикновено сроковете за предоставяне на информация в хода на проверка или ревизия са доста кратки, затова препоръчително за всички лица е още в хода на извършване на услугите да събират данни, които свидетелстват за получаването и ползата от вътрешногруповите услуги.

Ясно представяне на функции и рискове

В документацията по трансферно ценообразуване има специална секция относно рисковия и функционалния профил на данъчно задълженото дружество. Тя е обект на проверка от данъчните органи и се разглежда изключително внимателно - как дружествата контролират и разпределят рисковете, чия собственост са капиталът и активите. Дружеството трябва да положи особени усилия за това информацията относно рисковия и функционалния профил да бъде добре изложена и анализирана и да отговаря напълно на действително извършваните от българското дружество функции и понесени рискове.

Представената информация в местното досие на данъчно задълженото лице трябва да съвпада с данните, изложени в обобщеното досие на групата. С цел да идентифицират потенциални рискове, свързани с трансферното ценообразуване, проверяващите обръщат внимание и задават въпроси относно изпълняваните функции и поетите рискове от българското дружество, съпоставени с функциите и рисковете, предприети от чуждестранния контрагент. Уверете се, че сте съгласували с дружеството майка профила на предприятието си. Координирането с централата е от решаващо значение, но в същото време предоставената информация трябва да бъде правилно използвана.

В нашата практика се сблъскваме с документация по трансферно ценообразуване, изготвена на централно ниво, подчинена на чуждестранни закони, без да бъде съобразена с изискванията на българското законодателство. Често разглеждаме дори анализи на съпоставимост, в които България не е включена в географския критерий за търсене. Местното досие e основата, на която стъпват проверяващите при извършване на данъчни проверки и ревизии. При изготвяне и представяне на документацията по трансферно ценообразуване е абсолютно задължително тя да отговаря на българските закони.

Доброволни корекции

Според наблюденията ни проверяващите изпращат покани за извършване на доброволни корекции в счетоводния финансов резултат на дружествата след първоначалния преглед на изисканата документация по трансферно ценообразуване в хода на данъчната проверка, защото това е най-улесненият и бърз начин за успешното й приключването от страна на органите по приходите.

На пръв поглед това може да изглежда като благоприятен вариант и за двете страни. С него се избягва прерастването на данъчната проверка в ревизия и свързаните с нея време и средства, които дружеството трябва да вложи. Същевременно обаче извършването на доброволна корекция може да се окаже най-скъпият начин да бъде разрешен потенциалният спор. В този момент е необходимо добре да бъде анализирана ситуацията с оглед на това дали извършване на корекция е действително най-подходящият подход, или документацията на дружеството е достатъчно добре подготвена и данъчната ревизия би завършила във ваша полза.

Важно е да имаме предвид, че поканата за извършване на доброволна корекция е едно обикновено предложение от страна на данъчните органи, което няма обвързваща сила за ревизираното дружество.

Когато данъчно задължените лица са изготвили документацията си по трансферно ценообразуване съобразно българското законодателство, събрали са необходимите данни и доказателства в нейна защита и са подготвени за възможните действия и искания от страна на данъчните органи в процеса на извършване на проверки и ревизии, те са осигурили най-добрата защита за себе си.

Може да се заключи, че данъчните органи предприемат проактивен подход към иницииране на данъчни проверки и ревизии с предмет трансферно ценообразуване. Проверяващите се специализират все повече в тази област и имат високи изисквания относно изготвената документация, анализите на съпоставимост и данните, на които се базират. Внимателно и правилно изготвяне на документация за трансферно ценообразуване, взимайки предвид точките по-горе, е най-добрата стратегия, за да сме сигурни, че отговаряме на изискванията на данъчното законодателство.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар