Apple и Microsoft в спор с ЕС за Закона за цифровите пазари

Според технологичните гиганти услугите им Bing и iMessage не трябва да бъдат класифицирани като "пазачи"

Двете компании не споделят мнението, че приложенията им имат достатъчно потребители, за да попаднат под обсега на DMA.
Двете компании не споделят мнението, че приложенията им имат достатъчно потребители, за да попаднат под обсега на DMA.
Двете компании не споделят мнението, че приложенията им имат достатъчно потребители, за да попаднат под обсега на DMA.    ©  Reuters
Двете компании не споделят мнението, че приложенията им имат достатъчно потребители, за да попаднат под обсега на DMA.    ©  Reuters

Две от най-големите технологични компании в света - Apple и Microsoft, са в спор с Европейския съюз (ЕС) относно класифицирането на някои от услугите им като "пазачи" по влизащия в сила през пролетта Закон за цифровите пазари (DMA). Според тях Bing и iMessage не трябва да получават този етикет, като причината е, че не отговарят на изложените в закона изисквания.

Според Закона за цифровите пазари платформи, които имат годишен оборот от над 7.5 млрд. евро, пазарна капитализация от над 75 млрд. долара и активни месечни потребители в ЕС от поне 45 млн., ще попаднат под правилата и ще бъдат обозначени като "пазачи". Освен това Брюксел си запазва правото да добавя други услуги към този списък, дори и част от условията да не са изпълнени.

Дали търсачката Bing и приложението за съобщения iMessage ще бъдат включени към DMA е от голяма важност за двете компании. Според законодателството, ако една платформа бъде включена, то тя трябва да се свърже с конкурентите си и да направи услугите си съвместими с конкурентни приложения. Освен това се изисква и споделянето на данни.

Това несъмнено ще има огромно значение за бизнеса и на Bing, и на iMessage. Според експерти прякото отражение върху търсачката на Microsoft ще бъде по-значително. В момента тя има пазарен дял от едва 3%, като според технологичния гигант налагането на нови правила би ограничил потребителите допълнително. Ако бъде обхванат от новите правила, Bing ще трябва да даде на потребителите избор от други търсачки, включително тази на Google. Консултанти на американската компания твърдят, че това може да доведе до увеличаване на пазарния дял на Google.

Очаква се и операционната система на Microsoft - Windows, също да попадне под обсега на DMA. В този случай обаче претенции от страна на технологичния гигант не би трябвало да има, тъй като тя доминира на глобалния пазар.

Според източници на Financial Times Apple твърди, че iMessage не отговаря на изискването за броя на потребители, което кара компанията да иска приложението да не попада под обсега на DMA. Анализатори изчисляват, че платформата има около 1 млрд. потребители в глобален мащаб, но не е ясно каква част от тях са базирани в ЕС. Ситуацията е допълнително усложнена от факта, че Apple от няколко години не е разкривала информация за броя на използващите iMessage.

Породилата се несигурност кара Европейската комисия (ЕК) все още да обсъжда въпроса дали двете платформи да бъдат включени към DMA. Брюксел може да започне разследване, за да определи дали тези услуги трябва да бъдат изправени пред новите задължения, посочени в DMA.

Всички големи американски технологични компании, сред които попадат Amazon, Google и Meta, ще имат няколко от своите услуги, регулирани от DMA. Китайската социална мрежа TikTok също ще бъде част от списъка. Очаква се Instagram на Meta, Facebook и търсачката на Google да бъдат обхванати от новите правила.

Определянето на услугите е част от дълготраен процес на прилагане на правилата за ориентир, които стават напълно приложими следващата пролет. Комисията вече се подготвя за съдебни предизвикателства пред съдилищата на ЕС в Люксембург заради нейните решения относно класифицирането на дадени приложения. "DMA ще донесе нова конкуренция на цифровите пазари в Европа и сега зависи от Комисията да го накара да работи", каза пред FT Андреас Шваб, евродепутатът, който ръководи преговорите по правилата.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар